Ömür Gedik ( Röpörtaj ) 2011

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan cevaa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

cevaa

Konu Sahibi
Süper Emekli
Reaksiyon puanı
4,420
Puanı
911
SİNEMA YAZARI ÖMÜR GEDİK, “HOP DEDİK ORDA KAL” İSİMLİ ALBÜMÜ İLE MÜZİK MARKETLERDE. BU ALBÜMÜN EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ, ALBÜM GELİRİNİN HAYVAN BARINAKLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN ÜRETİLEN PROJELERDE KULLANILACAK OLMASI. ÖMÜR GEDİK İLE BU KONUDAKİ GELİŞMELERİ KONUŞMAK ÜZERE BİR ARADAYDIK.

İSTERSENİZ BU FİKRİ NASIL GELİŞTİRDİĞİNİZİ KONUŞARAK BAŞLAYALIM RÖPORTAJIMIZA...

“Hop Dedik Orda Kal” adlı albümün çıkışı, aslında “ben hayvanlar için ne yapabilirim ?” sorusundan doğdu. İki yıl kadar önce, hayvan hakları ile ilgili birşeyler yapmak istedim ama tabii ki maddi kaynaklar çok önemliydi ve de ses getirmeliydi. Çeşitli şirketlere gittim sponsorluk aşamasında, ki ben 20 yıllık gazeteciyim, gazeteci olarak hep masanın öbür tarafındaydım, hep benden talep edilirdi şu konuda yardımcı olur musunuz, destek verir misiniz diye. Ben karşı tarafa geçip de, bu konuda destek verir misiniz aşamasında çok zorlandım. Tabii ki herkes çok yardımcı olmak istiyordu ama bana söyledikleri bir şey yapalım, dikkat çekelim ve sonrasında bunun üzerinden gidelim oldu. Ne yapabiliriz diye düşündüğümde, ben biliyorsunuz sinema yazıyorum ve daha çok oyuncular ile, yönetmenler ile içli dışlıyım ama iki üç yıldır müzik dünyasının da epey içerisindeyim, onlar ile hep beraber bir enerji bir sinerji oluşturarak ne yapabiliriz diye düşündüm. Samsun Demir ve Özden Bora’nın destekleri ile bir albüm çıkaralım, hem albüm konuşulur, hem de biraz para kazanırız dijital üzerinden ve satışlardan dedik ki bu konuda tereddütlerimiz vardı aslında albüm satışlarının oldukça düşük olması ile ilgili ama tahmin ettiğimizden çok daha iyi oldu. Böyle derken bir albüm ortaya çıktı.

BİLDİĞİMİZ KADARI İLE TEOMAN İLE YER ALDIĞINIZ İLK PROJE DEĞİL BU ALBÜM.

İlk önce Teoman ile başladık çünkü ben Teoman ile Boğaziçi Üniversitesi Mavi Topluluk Rock Korosu’nda yaklaşık 5 yıl şarkı söyledim. O tenordu, ben sopranoydum. Birlikte şarkı söylediğim tek kişi Teoman olduğu için ilk önce onunla görüştüm. Hemen tabii ki yanındayım dedi, kırmadı beni o da. Sonra Burak Kut eklendi, Halil Sezai Paracıkoğlu eklendi. Onların da parçaları ile birlikte 3 şarkı ve bir re-mix’ten oluşan “Hop Dedik Orda Kal” albümü ortaya çıktı.

BİR DE DERNEK KURDUNUZ. DİLERSENİZ BU DERNEKLE İLGİLİ DETAYLARI PAYLAŞALIM OKUYUCULARIMIZ İLE.

Albümün çıkış aşamasındaki fikir, bir derneğin yapacağı bir projeye gidecek kazançlar diye ortaya çıktı. Haçiko derneğini kurduk geçen yılın sonlarına doğru. Bu tabii ki diğer dernekler bir şey yapamıyor diye kurulmuş bir dernek değil, biz bir araya gelerek, farklı bir enerji ile ne yapabiliriz diye oluşturduğumuz bir dernek. Bunun sonucu olarak ortaya çıkan albümün tabii ki bu kadar satması, indirilmesi ve klibinin de ilgi görmesinin nedenlerinden bir tanesi de hem içindeki kişilerin iyi isimler olması, hem de bu projenin Türkiye’de ihtiyaç duyulan projelerden biri olması. Hayvan hakları ile ilgili eskiden akla gelen deli kadınlar vardı. Sanırım son iki üç yılda bu algı biraz değişti ve daha doğru mesajlar veren insanlar çıktı ortaya. Bunlardan bir tanesi olabildiysem ne mutlu bana. Ben bu albüm aracılığı ile televizyon programlarında, sizin programınızda, milyonlarca insana seslenebiliyorum, buna imkan sağladı aslında. “Yarın havalar sıcak, evinizin önüne bir kap su koyun” dediğimizde bir çok insan belki bir kap su koyacak evinin önüne, yunus parklarına gitmeyin diyoruz, orada hayvanlar işkence çekiyor diyoruz, belki bir iki aile gitmekten vazgeçecek. Bunlar küçük mesajlar ama giderek yayılacak ve Türkiye eskisinden çok daha farklı olacak. Şu anda hayvan hakları konusunda Avrupa’da Türkiye kara listede ve bunun değişmesi lazım. Geçen gün bir toplantıda Fransız bir belgeselci ile birlikteydik, Brigitte Bardot’nun da yakın arkadaşı. Lütfen bu yaptıklarınızı yurt dışında da duyurun çünkü Avrupalılar Türkiye’de hayvan hakları ile ilgili hiç bir şey yapılmadığını düşünüyor. İlerisi için gerekli fonları bulabilirsek yurt dışı bağlantılarını da kurmaya çalışıyoruz, bu tip girişimler önemli çünkü. Sadece Türkiye’ye değil Avrupa’ya da sesimizi duyurabilmek en büyük amaçlarımızdan bir tanesi.

BU PROJE, POPÜLER PROJELERİN, DOĞRU PLANLANDIKLARINDA NASIL BAŞARI ELDE EDEBİLECEKLERİNİN DE BİR KANITI GİBİ DEĞİL Mİ?

Popüler iş dendiğinde sanatsal işin seviyesini düşürmüş gibi olsanız da aslında bu böyle değil, biz etkilemek ve bilinçlendirmek istediğimiz halka ulaşabileceğimiz çerçeveyi genişletiyoruz. Popüler insanların, popüler işler yaparak mesaj vermesi Amerika’da çok kullanılan bir yöntem. Onlar da popüler kişileri, sanatçıları, oyuncuları hollywood ünlülerini kullanarak halka vermek istedikleri mesajları çeşitli kampanyalar ile duyuruyorlar. Bizim de yapmak istediğimiz bu.

İLK KLİBİNİZ İÇİN “HOP DEDİK ORDA KAL”I SEÇTİNİZ, OLDUKÇA TANINAN İSİMLERDEN DE DESTEK ALDINIZ.

Teoman ile birlikte söylediğimiz Sezen Aksu parçası “Portakal Orda Kal”ın klibinde çok sevilen dizi oyuncularına yer vermemizin sebebi de bu anlattıklarım zaten. Tamer Karadağlı, Burak Özçivit, Hayal Garip ve Sarp Apak ile birlikte çektik klibi. Onlar kliplerden uzak duran, çok yoğun isimler ve iyi oyuncular hepsi ama bu projede bizim de tuzumuz bulunsun dediler. Hayvan hakları ile ilgili mesajlar da verdiler klipte. İlk aklımıza gelen şarkı “Hop Dedik Orada Kal”. Albümde bir de David Şaboy versiyonu var ve o da çok beğenildi. Club’lerde re-mix’ini daha çok duyuyorum ama ilk düzenleme çok değerli aranjör arkadaşım Ozan Çolakoğlu’na ait. Diğer iki parça; Burak Kut ile birlikte seslendirdiğimiz Fikret Kızılok bestesi olan, düzenlemesini Sadun Ersönmez’in yaptığı “Aşk Var Ya”. Sadun Ersönmez’in aranjesini yaptığı bir diğer parça ise, Halil Sezai ile birlikte söylediğimiz “Paramparça”. Vokal Koçluğumu Cihan Okan yaptı. Oyunculuğunu da sevdiğim iyi bir müzisyen ve iyi bir dosttur kendisi. Ben yaklaşık 20 yıldır korist olarak müziğin içerisindeyim ama mikrofonu elime alıp, tek başıma stüdyoda kalmak ürkütücüydü. Cihan sayesinde bu korkular yerini keyifli bir deneyime bıraktı. Teşekkür ediyorum hepsine buradan, çünkü herkes gönüllü olarak görev aldı bu albümde. İlk günden beri üst sıralarda yer alıyor ve klibi de sosyal medya da oldukça çok kişi tarafından izlendi. Ciddi bir rakam. Beklediğimden fazla gelir geldi derneğe ve derneğin ilk çalışması olarak barınaklara yiyecek, ilaç, mama, gazete kağıdı ve temizlik malzemesi götürmeyi amaçlıyoruz. İhtiyaçları tahminimizden çok fazla. Bir sonraki amacımız insanları pet shop’lardan çekip, barınaklardaki sevgiye muhtaç hayvalar ile bir araya getirmek.

TEŞEKKÜR EDERİZ RÖPORTAJINIZ İÇİN, UMARIZ HEDEFLERİNİZE ULAŞIRSINIZ. YENİ GELİŞMELER İLE BULUŞMAK DİLEĞİ İLE...

Ben de sizlere teşekkür ederim.

Ben bu kadini Twitter'dan takip ediyorum galiba XD