Kaos yaratan bir parçalanmışlık: SON

xemrexxx

Konu Sahibi
Süper Favori Üye
Reaksiyon puanı
161,440
Puanı
1,060
Bizim neden bir Lost'umuz yok, sosyal medya gençliğinin ortak serzenişi. Flashback flash forwart kullanan, içinde gizemler barındıran bir dizi ile karşılaştıklarında; artık bizim de lotsumuz oldu sevincini yaşıyorlar. Gizem, akıl oyunları, öngörülemeyen gelişme ve başarılı geçmişe dönüşleriyle bu tadı yakalayan Ezel'den sonra en büyük umut bağlanan diziydi SON. Ezel ekibinin imzasını taşımasının yanında; sonu belli açıklaması, 25 bölümde bitecek olması dizinin artı hanesine yazıldı, yayına başlamadan önce.

Sonu belli detayıyla; hikayenin sondan başlayacağını, o sona nasıl ulaşılmış o sonu hazırlayan sebepler nelermiş öğreneceğini zannederken seyirci; ikinci bölümde flash forwardlarla altı ay sonrasına gidilmesi, sonu belli açıklamasının çoğunluğun anladığı manaya gelmediğini aşikar etti.
Alışılmışın dışında parçalı bir anlatım tercih edilmişti ama amaç hikayeyi anlatmak değil gizlemek olunca; parçalı anlatım bu amaca hizmet edince, kaos yaratan bir parçalanmışlıktan öteye geçemedi. Gizem yaratmak iyidir, merak duygusu oluşturmak ve o merakı her dem taze tutmak. Merakı canlı tutabilmek, atılan bir düğüm çözülürken yeni bir düğümün atılmasıyla mümkün. Lost'ta her karakterin bir hikayesi vardır öyle ki o hikayelerden rahatlıkla bir film yapmak mümkündür. Geri dönüşlerde karakterin hikayesi doğrusal bir çizgide anlatılmadığı için de merak duygusu hep taze kalır. Öğrendikçe, hikayesine yakınlaştıkça daha çok merak eder seyirci.

Ezel; hikayesini karakterlerin bugünü, geçmişi ve geçmişin geçmişi üzerine inşa ettiği için başarılı olmuştu ve farklı bir dizi imajı yaratabilmişti. SON ise şimdiye kadar geçen on bölümden edinilmiş bir intibayla sinema filmi yapılabilecek bir hikayeden 25 bölüm kotarmaya çalışıyor.
Dizinin iddialarından biri de her karakterin hikayeye yön verdiğine dairdi. Aylin'in yakın arkadaşı var, pop star, uçak kazasını haber aldıktan sonra arkadaşına destek olmak için gelen. İranlı Majit'le Ankara'da aşk yaşayan, neden ayrıldıkları belli olmayan, ama bu ayrılıkla şarkıcı olan; aynı zamanda gizemli hikayenin merkezindeki müsteşarın kızı. Her bölüm Aylin'in peşinde gölge gibi dolaşan; yeter ama Aylin, topla kendini Aylin repliklerinin dışına çıkmayan bir karakter. Lost'ta da vardı bir rock star. Geçmişteki hikayesiyle geçmişte yaşadıklarının etkisini adadaki zamana transfer eden; zaman zaman kahramanlık sınırlarını zorlayacak kadar hikayede etken bir karakter. Bizim pop star'ın hikayesi ise on beş dakikada Majit'in anlatışıyla başladı ve bitti. Sonrası tam bir yan karakter; ana karakter ne hissediyor sorusunu seyirciye aktarmakla görevli.
Son; parçalı anlatımı, kendini saklayan hikayesiyle merak uyandırmaktan ziyade kafa karıştırdı. Bu karışıklığın farkına vardıklarında düzeltmek için beşinci bölümden sonrasına müdahale edebildiler ancak. Anlatım dilini sadeleştirmeye yönelik, senaristinin tabiriyle ayar çekmek için neden beşinci bölümü beklediklerine gelince. Çünkü ön gösterim dizi yayına girmeden birkaç gün önce PR amacıyla yapılıyor. Halbuki ön gösterim gerçek amacında yapılsa, pilot bölüm 20-25 kişilik bir gruba izlettirilse, görüşleri alınarak devam edilse çekime; ayar çekmek için beşinci bölümü beklemeye gerek kalmayacak. Nitekim Son'un galasını izleyenler, sanal alemde hiçbirşey anlamadım diye yazdılar. Pilot bölümler tarafsız, iyi dizi izleyicilerine izlettirilse; gelen eleştirilerle revize edilerek yayına başlansa belki de bu kadar dizi, dizi çöplüğüne gitmeyecek. Son'un meselesi parçalı anlatım olmadığından beşinci bölümde vurulan neşter hayat vermeye yetmedi; aksine daha çok irtifa kaybettirdi.

sırf yiğitten dolayı izlemeye devam ediyorum bakalım ne kadar devam etcem

çok güzel yorumlanmış.. ilk 4 bölümünü izledim biraz daha sabretseymişim belkide devam edermişim :)) 5. bölümden sonra müdahale edilmiş çorbaya....şimdi düzeldimi acaba primavera:))

artık bölümlerde daha çok şey öğreniyoruz daha çok günümüzde duruyolar :D

yok 13.böümün sonunda 11.bölümdeki sahneyle bitti :D 25.bölüm heralde 1.bölümün ilk sahnesiyle biter:D