Ve geldik yolun sonuna... Her zamanki gibi kazananlarını üç bölüm halinde paylaştığım 10. Aserat TV Ödülleri'nde bugün itibariyle tüm kazananlar belli oluyor. Çeşitlilik açısından daha bereketli geçen sezonda bazı işlere yeterince destek verememiş olmanın üzüntüsünü yaşasam da seçtiğim isimlere bakınca fena bir tablo oluşmadı diye düşünüyorum. Gelecek yıl 11. kez görüşebilmeyi umarak zurnanın zırt dediği yere gelelim.
Önceki Kazananlar: Part I | Part II
Önceki Kazananlar: Part I | Part II
EN İYİ SENARYO
Adaylar:
Gibi Feyyaz Yiğit Aziz Kedi | Kızıl Goncalar Necati Şahin Melih Özyılmaz Deniz Gürlek Ceylan Güleç | Magarsus Yunus Ozan Korkut Mustafa Yürüktümen | Prens Giray Altınok Kerem Özdoğan | Yaratılan Çağan Irmak |
3 sezon boyunca komedi dizisi ödülünü kimseye kaptırmayan Gibi dördüncü zaferine ulaşamasa da formunu koruduğu 5. sezonuyla eli boş dönmesini içim almayacaktı Dizinin kendisiyle birlikte sıra dışı senaryosunu da ayrıca ödüllendirmeyi istememe rağmen önceki senelerde güçlü rakipleri ('Bir Başkadır', 'İlk ve Son', 'Kızılcık Şerbeti') nedeniyle imkan bulamamıştım ama neyse ki ideal koşullar oluştu. 'Gibi'yi izlerken artık sadece bir dizi olmadığını ve hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini, bir alışkanlığa döndüğünü sıkça aklımdan geçirdim. Böylesine büyük bir benimseme halini sağlayıp koruyabilmek de her babayiğidin harcı olmadığı için 50 bölümü geçmesine rağmen hala sıkı fikirler (Kahır, İrade, Kenan Ticaret vs) çıkarabilen Feyyaz Yiğit ve Aziz Kedi'nin bu istikrarı (sembolik de olsa) gereken takdiri görmeli.
KAZANAN: Gibi | İKİNCİ: Prens |
TARİHÇE
2023: Kızılcık Şerbeti | 2022: İlk ve Son | 2021: Bir Başkadır | 2020: Mucize Doktor | 2019: Jet Sosyete |
2018: Şahsiyet | 2017: Masum | 2016: Hayat Şarkısı | 2015: Poyraz Karayel |
EN İYİ YÖNETMEN
Adaylar:
Çağan Irmak Yaratılan | Neslihan Yeşilyurt Bahar | Onur Saylak Şahsiyet | Ömür Atay Özgür Sevimli Kızıl Goncalar | Yunus Ozan Korkut Magarsus |
Netflix'in hem dünyada hem Türkiye'de seri üretim yapan memurlar yerine vizyon sahibi yönetmen/yazarlara imkan tanıdığında daha çarpıcı ve başarılı işler yaptığı bariz bir gerçek. 'Yaratılan'ın hayalini 15 yıldır kuran Çağan Irmak'a kucak açıp imkan tanınması yeterince değerliyken fikrini sinema filminden diziye çeviren Irmak'ın da son dönemdeki en formda haline tanık olmak mutluluk verici. Hikayeleri nerede ve ne zamanda geçerse geçsin her daim izleyicinin kalbine temas edebilen detaylar ortaya koyabildiğini çok iyi biliyoruz ama özellikle İhsan'ın sirkte ve köyde geçen hikayeleri aracılığıyla hep başarılı olduğu duygu aktarımı konusunda yine çok etkili bir sonuç çıkarıyor. Öte yandan yabancı menşeli bir hikayenin evrenselliğini çok iyi çözüp kültürümüze zerre sırıtmadan adapte edebilmesi de eklenince daha ne olsun.
KAZANAN: Çağan Irmak | İKİNCİ: Neslihan Yeşilyurt |
TARİHÇE
2023: Sıcak Kafa | 2022: Kulüp | 2021: Masumlar Apartmanı | 2020: Mucize Doktor | 2019: Avlu |
2018: Ufak Tefek Cinayetler | 2017: Hayat Şarkısı | 2016: Poyraz Karayel | 2015: Benim Adım Gültepe |
EN İYİ ÇIKIŞ YAPAN ERKEK OYUNCU
Adaylar:
Ata Artman Bir Derdim Var | Cenan Adıgüzel Kısmet | Ege Erkal Bahar | Ekremcan Arslandağ Yaratılan | Fatih Berk Şahin Sarmaşık Zamanı |
'Bahar'ın bu sezon aldığı çıkış yapan oyuncu ödülleri genelde Demirhan Demricioğlu'na verilse de dizinin yıldızı parlayan asıl genç oyuncusunu uzaklarda aramaya gerek yok. Göründüğü ilk kısa sahneden itibaren ışığıyla hemen izleyiciyi avcunun içine alan umutsuz aşık Doruk'a hayat veren Ege Erkal görece kısıtlı ekran süresine çok daha akılda kalıcı bir performans sığdırmayı başardı (Özellikle 9. bölümdeki 'Kan ve Gül' performansından sonra bu daldaki tercihim de kesinleşti). Maltepe Üniversitesi Tiyatro Bölümü'nden mezun olan ve sahneyle sıkça hemhal olan genç oyuncu, ne kadar sağlam bir kumaşa sahip olduğunu dosta düşmana belli ederken kariyerini doğru yürütmesi durumunda ileride hem ekranda hem de sahnede ne kadar büyük işler yapabileceğini düşünmek şimdiden büyük heyecan yaratıyor.
KAZANAN: Ege Erkal | İKİNCİ: Ata Artman |
TARİHÇE (2023'e kadar tek kategoriydi)
2023: Orkuncan İzan | Güzel Günler | 2022: Onur Durmaz | Yargı | 2021: Ahsen Eroğlu | Menajerimi Ara | 2020: Selahattin Paşalı | Aşk 101 - Babil | 2019: Elçin Afacan | Bir Aile Hikayesi |
2018: Ecem Erkek | Hayat Sırları | 2017: Miray Daner | Vatanım Sensin | 2016: Büşra Develi | Tatlı Küçük Yalancılar | 2015: Ataberk Mutlu | Poyraz Karayel |
EN İYİ ÇIKIŞ YAPAN KADIN OYUNCU
Adaylar:
Ava Yaman Bir Derdim Var | Derya Pınar Ak Prens | Esma Yılmaz Kızıl Goncalar | Mina Demirtaş Kızıl Goncalar | Zehra Kelleci Kızıl Goncalar |
'Kızıl Goncalar'ın bu kategoride de üç aday çıkarması sonucu belli ediyor ama üç isim arasından neden Mina Demirtaş'ı tercih ettiğimi biraz açıklamam gerekiyor. Baskıcı baba ve sevgi dolu bir anneyle büyüyen, şehre gelir gelmez bakışı öğrenci kızlara kayan ve okumak için her yolu deneyen, zekası ve hassasiyetiyle ilham verici genç karakterler arasına adını yazdıran Zeynep'i büyük bir doğallık ve olgunlukla canlandıran 15 yaşındaki Altın Koza ödüllü oyuncu, son zamanlarda (kendi hikayesine haksızlık edilerek) hem dizide hem de gerçek hayatta kendisinden çok büyük rol arkadaşıyla shiplense de hiçbir akıl emaresi içermeyen bu tatsız düşünceleri şimdilik görmezden gelerek kendisinin haklı yükselişini başlatacak ilk sınavından başarıyla geçmesini birlikte kutlayalım.
KAZANAN: Mina Demirtaş | İKİNCİ: Derya Pınar Ak |
TARİHÇE (2023'e kadar tek kategoriydi)
2023: Orkuncan İzan | Güzel Günler | 2022: Onur Durmaz | Yargı | 2021: Ahsen Eroğlu | Menajerimi Ara | 2020: Selahattin Paşalı | Aşk 101 - Babil | 2019: Elçin Afacan | Bir Aile Hikayesi |
2018: Ecem Erkek | Hayat Sırları | 2017: Miray Daner | Vatanım Sensin | 2016: Büşra Develi | Tatlı Küçük Yalancılar | 2015: Ataberk Mutlu | Poyraz Karayel |
EN İYİ KONUK OYUNCU
Adaylar:
Ayça Damgacı Mahsun J | Ece Uslu Şahane Hayatım | Ercan Kesal Magarsus | Rüzgar Aksoy Kirli Sepeti | Sennur Nogaylar Yaratılan |
Son zamanlardaki en umut verici içeriklerden biri olan 'Mahsun J'nin sezon boyunca istikrarını koruduğu alanlardan biri de konuk oyuncu seçimleriydi. Mahsun'la "münasebete" giren tüm kadın oyuncular (Ayşegül Cengiz Akman, Buket Dereoğlu, Banu Fotocan, Sevinç Erol) birbirinden şahane performanslar çıkarsa da en akılda kalanı kuşkusuz Ayça Damgacı oldu. Eniştesini 184 kez çatallayan, ekseriyetle itici ve çekilmez manyak Sultan Enişte'ye hayat verirken Damgacı'nın aldığı zevk o kadar belli oluyor ki normalde katlanması imkansız olan karakteriyle kurduğu bağ kısa sürede ekranın ötesine taşıyor ve en yüksek desibelli kahkahalar onun sayesinde geliyor. Bazı izleyiciler karakterin gereğinden fazla kullanılıp bayatladığını düşünse de göründüğü her sahnede çok keyif aldığım için objektif davranamayacağım.
KAZANAN: Ayça Damgacı | İKİNCİ: Rüzgar Aksoy |
TARİHÇE
2023: Nazan Kesal | Son Gün | 2022: Selen Uçer | Evlilik Hakkında Her Şey | 2021: Melisa Sözen | Kırmızı Oda | 2020: Demet Akbağ | Çok Güzel Hareketler 2 |
2019: Helin Kandemir | Hakan: Muhafız | 2018: Özlem Tokaslan | Ufak Tefek Cinayetler | 2017: Demet Evgar | Vatanım Sensin |
EN İYİ TOPLU PERFORMANS
Adaylar:
Bahar | Kızılcık Şerbeti | Kızıl Goncalar | Kirli Sepeti | Prens |
'Kızıl Goncalar'a (her Türk dizisi gibi) pek çok açıdan eleştiri getirmek mümkün ama sanmıyorum ki oyuncu kadrosu bunlardan biri olsun. 9 yıl sonra ekranlara dönerek heyecan yaratan Özgü Namal ve oyunculuk kariyerinde bugüne kadarki en iyi performansını çıkaran Özcan Deniz'in yanı sıra Mert Yazıcıoğlu, Erkan Avcı, Mert Turak, Hazal Türesan, Selen Öztürk, Şerif Erol, Mina Demirtaş, Esma Yılmaz, Sitare Akbaş, Duygu Sarışın, Tuğrul Tülek, Asiye Dinçsoy, Yakup Turgut, Zehra Kelleci, Cemre Melis Çınar, Can Kızıltuğ, Hamdi Alkan, Batuhan Bozkurt Yüzgüleç, Melisa Doğu, Didem İnselel ve (son dakika golü) Tolga Tekin'den oluşan, önünde kolay kolay kimsenin duramayacağı güçteki şahane kadrosunun sağladığı tatmin ve seyir zevkinin dizi bitene kadar devam edeceği aşikar.
KAZANAN: Kızıl Goncalar | İKİNCİ: Kızılcık Şerbeti |
TARİHÇE
2023: Cezailer | 2022: Erşan Kuneri | 2021: Kırmızı Oda | 2020: Babil | 2019: Avlu |
2018: Vatanım Sensin | 2017: Poyraz Karayel | 2016: Poyraz Karayel | 2015: Benim Adım Gültepe |
EN İYİ DİZİ ÇİFTİ
Adaylar:
Aslı & Lale (Birce Akalay & Miray Daner) Kuş Uçuşu | Hakan & Manolya (Halit Ergenç & Tuba Büyüküstün) Yarın Yokmuş Gibi | Hayriye & Yavuz (Ceren Moray & Rüzgar Aksoy) Kirli Sepeti | Şebnem & Niyazi (Hilal Altınbilek & Serkan Keskin) Şahane Hayatım | Zeynep & Mehmet (Aslıhan Gürbüz & Fatih Artman) Kuvvetli Bir Alkış |
Genel anlayışın aksine "dizi çifti" kavramını sadece aşk yaşayanlardan ziyade herhangi bir şekilde ekranı paylaşan ikililer olarak ele aldığım için bu dalın aday ve kazananlarını belirlerken büyük zevk alıyorum. Tam da bu nedenle yine klasik algının dışında kalan bir ikiliyi mükafatlandırıyor olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Çocuklarını korumak için öldürdüğü adamla kendi zihninde konuşmaya başladığı gibi kankaya bağlayan Şebnem ve gerçek dünyadaki arkadaşlarından çok daha sağlam bir dosta dönüşen Niyazi, kuşkusuz sadece 'Şahane Hayatım' için değil son dönemdeki tüm diziler için çok orijinal bir fikirdi. Rahmeli dizinin en şahane detayı da Hilal Altınbilek ve Serkan Keskin gibi kırk yıl düşünsek aklımıza gelmeyecek iki oyuncudan böylesine ilgi çekici ve dinamik bir çift çıkarabilmesiydi.
KAZANAN: Şebnem & Niyazi | İKİNCİ: Hayriye & Yavuz |
TARİHÇE
2023: Ömer & Gamze | Ömer | 2022: Çolpan & Erman | EHHŞ | 2021: Alya & Doktor Hanım | Kırmızı Oda | 2020: Ali & Nazlı | Mucize Doktor | 2019: Kuzgun & Dila | Kuzgun |
2018: Özge & Sadık | Fi | 2017: Hilal & Leon | Vatanım Sensin | 2016: Ece & Haluk | Baba Candır | 2015: Yaren & Karlos | Ulan İstanbul Reyhan & Mazhar | Beni Böyle Sev |
EN İYİ ÇOCUK OYUNCU
Birkaç yıldır dağıtmadığım çocuk oyuncu kategorisini bu yıl (eskisi gibi adaylıklı sistem olmadan) geri getirmeye karar verdim zira son dönemlerde çok fazla yetenekli çocuk oyuncuyu ekranlarda izleme şansı buluyoruz ve hak ettikleri övgüleri esirgemeye gerek yok. İleride kendilerinden sıkça bahsedeceğimizden emin olduğum bu topluluğun en önde gelen ismi benim için Ada Erma oldu. 'Kulüp'ün hayal kırıklığı yaratan 2. sezonundaki en iyi taraflardan biri olan küçük oyuncu, geçtiğimiz aylarda Altın Kelebek de alarak başarısını tescilledi ama fazla ödül göz çıkarmaz, değil mi?
KAZANAN: Ada Erma | Kulüp |
TARİHÇE
2017: Beren Gökyıldız | Anne | 2016: Sibel Melek Arat | Hayat Şarkısı |
EN İYİ PROGRAM
Sezon başından beri Bloomberg HT'de Eylül Görmüş'ün sunumuyla yayınlanan Pandora'nın Merakı (baştan sona sadece iki bölümünü izleyebilmiş olsam da) ortaya koyduğu fikir itibariyle uzaktan uzağa takdirle yaklaştığım bir iş. Her bölümde sanat dünyasından isimlerin kendi düşüncelerini ve üretimlerini şekillendiren kitapları, filmleri, şarkıları, objeleri vs stüdyoya getirerek canlı yayında paylaştığı format, son dönemin en hoş ve nadide fikirlerinden biri olarak hak ettiği mükafatı alsın isterim.
KAZANAN: Pandora'nın Merakı | Bloomberg HT |
TARİHÇE
2023: Empati | NTV | 2022: Maske: Kimsin Sen? | FOX | 2021: Yılmaz Erdoğan ile Öğrence | TRT 2 | 2020: Yarışma - Güven Bana | ATV Eğlence - Benimle Söyle | Kanal D | 2019: Yarışma - Aileler Yarışıyor | TRT 1 Eğlence - Uykusuzlar Kulübü | TV100 |
2018: Yarışma - Yemekteyiz | TV8 Eğlence - Tolgshow | FOX | 2017: Yarışma - Kelime Oyunu | teve2 Eğlence - Güldüy Güldüy Show | Show TV | 2016: Yarışma - Kuyruk | TRT 1 Eğlence - Dada | Star TV | 2015: Yarışma - Eyvah Düşüyorum | Star TV Eğlence - Dada Dandinista | Star TV |
EN İYİ YAPIM ŞİRKETİ / PLATFORMU
Doğan Yayın Grubu bünyesinde kurulduktan sonra bu yıl resmen Warner Bros. Discovery bünyesine geçen BluTV'yi gelecek süreçte büyük bir değişim bekliyor. Bu değişimin bugüne kadar belli bir ortalamanın üstünde tuttuğu yerli içerik kalitesini olumsuz etkilemeyeceğini umarak son dönemde çıkardığı iki şahane dizisi Prens ve Magarsus'la birlikte hoş ve tatlı bir deneme olan Deneme Çekimi'ni de hesaba kattığımızd verimli bir sezon geçirdiğini not düşmek lazım.
KAZANAN: BluTV |
TARİHÇE
2023: Netflix Türkiye | 2022: GAİN Medya | 2021: OGM Pictures | 2020: MF Yapım | 2019: BKM |
2018: Ay Yapım | 2017: O3 Medya | 2016: Most Productions | 2015: Limon Film |
20. YIL ÖZEL ÖDÜLÜ
Böyle bir kategorinin gereğinden fazla resmi kaçtığının farkındayım ama ödüllerde 10. yıla gelmişken ekstra bir farklılık düşünmek istedim. Bugüne kadar izlediğim en iyi dizilerden ikisinin başlama tarihlerinin üstünden tam 20 yıl geçtiğini fark edince de aradığım fırsat ayağıma geldi. Hikaye anlatımlarıyla, unutulmaz karakterleri ve oyunculuklarıyla kendi alanlarında çığır açan, komedi efsanesi Avrupa Yakası ve yakın tarih mozaiği Çemberimde Gül Oya eminim ki bir 20 yıl daha geçtiğinde bile yeni nesillerin aklına kazınarak gönülleri kazanmaya devam edecek.
KAZANANLAR: Avrupa Yakası | ATV (11 Şubat 2004) & Çemberimde Gül Oya | Kanal D (3 Eylül 2004) |
GENEL DURUM
Adaylık sayıları:
12 | Kızıl Goncalar |
9 | Kirli Sepeti |
7 | Bahar, Magarsus, Yaratılan |
6 | Prens |
5 | Gibi |
4 | Bir Derdim Var, Kızılcık Şerbeti, Mahsun J, Şahsiyet |
3 | Kuvvetli Bir Alkış, Şahane Hayatım |
2 | Kuş Uçuşu, Ömer |
1 | Kısmet, Sarmaşık Zamanı, Yarın Yokmuş Gibi |
Ödül sayıları:
4 | Kızıl Goncalar |
3 | Kirli Sepeti, Yaratılan |
2 | Bahar, Prens |
1 | Gibi, Kızılcık Şerbeti, Kulüp, Mahsun J, Şahane Hayatım |
Kanal/platform bazında:
FOX / NOW | 25 adaylık | 8 ödül | (Kızıl Goncalar, Kirli Sepeti, Şahane Hayatım, Kısmet) |
BluTV | 13 adaylık | 3 ödül | (Magarsus, Prens) |
Netflix | 12 adaylık | 4 ödül | (Yaratılan, Kuvvetli Bir Alkış, Kuş Uçuşu, Kulüp) |
Show TV | 11 adaylık | 3 ödül | (Bahar, Kızılcık Şerbeti) |
GAİN | 9 adaylık | 1 ödül | (Mahsun J, Şahsiyet, Yarın Yokmuş Gibi) |
Exxen | 5 adaylık | 1 ödül | (Gibi) |
Kanal D | 4 adaylık | 0 ödül | (Bir Derdim Var) |
Star TV | 2 adaylık | 0 ödül | (Ömer) |
TOD | 1 adaylık | 0 ödül | (Sarmaşık Zamanı) |
Bloomberg HT | 1 ödül | (Pandora'nın Merakı) |
10. Aserat TV Ödülleri sona erdi! Gelecek yıl 11. kez görüşebilmek dileğiyle.
------
@Dosi @mrt-06 @Özgür @xemrexxx @kerem @Hazem @Sherlock @batuhankaralar @mesmeso @The_Erinch @emreemreu @Gerekli24 @12.Adam @Felon @ozmoturk @Zeyno @soo @offensive @Yakamoz-Asi @Angelica @Cervantes @Hobbit @EmreCan @Mehmet Can @BerzzAnn @Osmanka @Zortlu Fistan @tifosi12345 @Alemdar @Royal Highness @bazinga @S.G.A.T. @tifosi12345 @☪️HolyDemon666