Burada amaç kaç Netflix hesabı alırız değil yalnız. Zaten insanlar ekonomik anlamda buhranda, birde yok sizde fiyatlar iyi demek insanlarla dalga geçmek oluyor. Tek derdimiz Netflix alamamak olsaydı keşke...
Ayrıca Azerbaycan'da asgari ücretle çalışan kişi sayısı çok düşük ama Türkiye'de çoğu kişi asgari ücretle çalışıyor. Azerbaycan'da insanların %80'ine yakını kendi evinde oturuyor, Türkiye'de insanların çoğu aldığı paranın yarısını, belki de daha fazlasını kiraya vermek zorunda kalıyor. Azerbaycan'da durumlar çok iyi demek istemiyorum, orada da belli sıkıntılar var tabii ki ama şu an bizim içinde bulunduğumuz durumla kıyaslanamaz bile.
Ben bize kıyasla fiyatın iyi olduğunu söyledim. Ekonomik kriz ve s. hakkında bir şey söylemedim. Konu netflix’in fiyatları ise o konu hakkında konuşuyorum. Genel ekonomik krizden bahs etmiyorum.
Ben 2 ülkede de yaşayan birisi olarak (Ankara’da 1 sene asgari ücretle Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doktorluk yaptım) Türkiyenin de durumunun pek parlak olmadığının farkındayım. Ama inan ki Azerbaycanın durumu daha kötü. Biz de memnun değiliz. Ben askeri doktor olarak çalışıyorum ve aldığım maaş sizin parayla 6000 TL (600 manat). Her halde sizde askeri’lere 6000 TL maaş verilmiyor. Askeri olduğum halde bu maaşı alıyorum.
Ben yatın kalkın şükür edin diye bir şey demiyorum. Siz de avrupa ile kıyaslıyorsunuz kendinizi normal olarak. Benim de sizinle kıyaslamamda bir sorun olduğunu düşünmüyorum.
------
Giyim, gıda’yı falan sizden taşıyan kaç tane kargo şirketi açıldı burda. Bütün giyimlerimi Türkiyeden kargoluyorum resmen. Mesela bir mont sizde 500 TL ise (50 manat) bizde en sıradan LC Waikiki montunu bile 100 manat’dan (1000 TL) altında bulamazsın.
Sizde Zara montları 1000 TL, bizde Zaradan mont almak istesen 2200 TL.
Asgari ücret düşük, her şey pahalı bizde de. Uzaktan bakınca güllük gülistanlık görülüyor.
Ev konusunda haklısınız ama ev yenilip içilmiyor, neticede sizin kiraya verdiğiniz parayı biz de diğer şeylere veriyoruz.
Örneğin mado ve bu gibi kafelerin Azerbaycan şubesi var. Bir dilim börek 80 TL sizib parayla. Aynı restorana Türkiyede gidiyorum 30-40 TL ödüyorum porsiyonuna.
Starbucks kahvesi en büyük boy 40 TL, bizde 12 manat (120 TL).