2021 Okul Tıraşı - Film Yorumları

Aserat

Konu Sahibi
Süper Mod.
Reaksiyon puanı
65,055
Puanı
1,061
2703785.jpg

Okul Tıraşı (2021)

Tür:
Dram
Yönetmen: Ferit Karahan
Senaryo: Ferit Karahan & Gülistan Acet

Oyuncular:
Samet Yıldız
Ekin Koç
Mahir İpek
Cansu Fırıncı
Melih Selçuk

IMDb Linki

Konu:
Okul Tıraşı, okulda hastalanan arkadaşını doktora götürmeye çalışan bir gencin hikayesini konu ediyor. Bir yatılı okulda okuyan öğrenciler, okulda uygulanan baskı ve disiplinin altında ezilecek duruma gelmişlerdir. Bir gün öğrencilerden birinin rahatsızlanmasına kayıtsız kalamayan arkadaşı Yusuf, onu doktora götürmeye karar verir. Ancak önünde bir dizi engelle karşılaşır. Yusuf, arkadaşını doktora götürmek için, okul bürokrasisini, idarenin takındığı vurdumduymaz tavrı, yaşadıkları yerin zor coğrafi koşulları ve daha birçok sorunla mücadele etmek zorunda kalır.​

Fragman:

Boğaziçi Film Festivali herhalde. :( Bundan sonra takip edeyim onu da ama zaten bana uymuyormuş saatleri izleyemezmişim bilsem de. :A
Ben de aslında biletler tükendikten sonra fark etmiştim ve hem olumlu yorumları hem de fiyatın 10 TL gibi bir ücret olduğunu görünce üzülmüştüm. Sonradan gidemeyen biri biletini bana satınca son anda gidebildim resmen kendi imkanımı kendim yarattım. :A Ama neyse ki değdi. :Z

• Beğendim
Reactions: bazinga
Buraya gelene kadar iyice bayatlar, en iyisi evden izlemek. 'Mommo Kızkardeşim' gibi bir hava aldım o yüzden bu sene beklediğim tek yerli film olabilir.

• Beğendim
Reactions: Aserat
Hayatımda ilk kez bir festivalde film izlememi sağladığı için kötü çıksa bile filmin bendeki yeri ayrı olacaktı ama neyse ki olumlu yorumların boşa olmadığını gördüm. :Z Türkiye'nin eğitim sistemi ve bürokrasisindeki sorunları o kadar incelikli şekilde ele almış ki 85 dakikaya pek çok meseleyi sığdırmasına rağmen kör göze parmak yapmadan izleyiciyi etkilemeyi başarıyor. Hem hikayenin Doğu Anadolu'nun karlı dağlarında geçmesi hem de kullanılan dar kadrajlar (öğrencilerin sıkışmışlık hissini bize de vermek istemişler) sayesinde yatılı okul ortamının sert ve boğucu atmosferini ajitasyona girmeden yansıtıyor.

Filmin aslında sistem eleştirisi getirse de sihirli değnekle bunu değiştirme gibi ütopik bir misyonu yok. Çocuğun hasta oluşunda ve bir türlü hastaneye götürülemeyişinde aslında 4 hocanın (+ müdürün de) dolaylı olarak suçu var ve bu süreçte herkesin defoları tek tek ortaya çıkıyor. Aslında belgesel gibi başlayan film bu noktada bir polisiyeye dönüyor (en keyifli yerler de burası) ve işin altındaki sorumluyu bulmaya çalışıyor. Fakat son sahnede görüyoruz ki sistem asıl "suçlu"ya cezasını verdikten sonra hiçbir değişiklik olmadan varlığını sürdürüyor.

Senaryonun bu konudaki tavrı da olabildiğince objektif. İzleyici olarak hocalara sinirlenmemek elde değil ama onları alenen karalamaya çalışan bir tutumu yok. Zaten Ferit Karahan gençliğinde 6 sene boyunca yatılı okulda kalmış ve filmi ilk yazdığında öğrencilerin masum, öğretmenlerin suçlu göründüğü bir şekilde yazmış. Fakat sonraki versiyonlarda farklı bir bakış açısına evrilmiş ki çok doğru bir karar olduğu aşikar.

Filmdeki kaygan zemin metaforu da bu açıdan dikkat çekiciydi. Yusuf girip çıktığında kaymadı ama tüm hocalar en az bir kere kaydı ve düşen kişi de olayın cereyan ettiği gece en "umursamaz" olanıydı. Dediğim gibi filmin verdiği çok mesaj var o yüzden hepsini uzun uzun yazamam ama hepsi de filmin akışında bir şekilde yerine oturmayı başarıyor.

Başroldeki küçük oyuncu Samet Yıldız (ilk tecrübesiymiş) olmak üzere Ekin Koç, Mahir İpek, Cansu Fırıncı ve Melih Selçuk da çok iyi performanslar çıkarmış. Gerçekten etrafımızda böyle öğretmenleri çok görmüşüzdür ki oyuncular da çekimler sırasında çocuklarla ilgilenmekten öğretmen gibi davranmaya başlamış. :A

Gönül rahatlığıyla diyebilirim ki Türk sineması adına yüz akı örneklerden biriydi. Bazen tekrara düştüğü ufak anlar yok değildi ama genel olarak gözüme batan bir kusur olmadı. Zaten izleyici dostu bir film olduğu için beğenmeyenin de pek çıkacağını sanmıyorum. Keşke Oscar'da ülkemizi temsil edebilseydi ama sağlık olsun. Umarım kısa zamanda vizyona girer de daha çok insana ulaşır çünkü bunu fazlasıyla hak ediyor.

8/10

Ferit Karahan'ın "Okul Tıraşı" filmi, Altın Portakal'da "en iyi film" ödülünü kazanmayı başarmıştı ama tabii Altın Portakal'da film değil, başka bir olay gündemi meşgul etti ve film tabii ki bu olayla birlikte geri planda kaldı. Filmde Yusuf'un, arkadaşı Mehmet'in hastalanması üzerine revire götürmesiyle gelişen olayları anlatıyor. Kar gören doğu bölgesinde yaşanan zorluk, öğretmenlerin disiplini şiddet ya da ceza yoluyla vermeye çalışması gibi detaylar var, ki günümüzde de bu detayları görmek mümkün.

Bu film tam anlamıyla İran sineması tarzında. Senaryo bakımından Abbas Kiyarüstemi'ye ama kurgu bakımından Asghar Farhadi'ye benziyor. Konusu sade ama senaryosu, kurguyla birleşince etkileyici hale geliyor. Düşük tempoda başlıyor ama yatılı okul konusu zaman içerisinde çatışmaya dönüşüyor ve anlatılmayan boşluklar tamamlanmaya başlıyor, kurgunun da etkileyiciliği burada devreye giriyor.

8/10

04.11.2021

Doğu'da karlar altında esir olmuş hapishaneyi andıran bir yatılı okul. Aslında hiçbir şeyi anlatmaya gerek kalmadan her şeyi sessiz bir şekilde gösterip sistemdeki en büyük sorunları (Kafesin içindeki kilitli televizyon, aldıkları yemek, sadece haftada bir banyo yapabilmelerine izin verilmesi, sınıfların kalabalıklığı ve o kışta kaloriferlerin çalışmıyor oluşu) en ince ayrıntısına kadar işlenmesi filmi en özel kılan şey olabilir. Tüm bu zorluklara rağmen öğrencilere çok iyi imkanlar sağladıklarını inandırıp her zaman şükretmeleri gerektiklerine dayatılması altındaki saf çocuk psikolojisinin sürekli baş aşağıda gezmelerinin altında yatan neden de bu aslında. Doğuda ekonomik durumu iyi olmayan aileler çocuklarını yatılı okullara göndermek zorunda kalıyorlar. Devlete emanet edilen çocuklar ise orada 'sahipsiz' kaldıkları için bu şartlar altında yetiştiriliyor ne yazık ki. Bu duruma müdürden okuldaki hademeye kadar çocuklara öfkelenmeleri en güzel örnek olabilir. Akabinde bütün suçluların en suçsuz olanına ceza verip başa sarması ise sistemin günümüzde de güncelliğini koruduğunun altı çizilmiş.

İnce işçiliğin yanında filmin en önemli başarısı oyuncu tercihi ve yönetimi. Yusuf’un iri kara gözleri filmin bütün duygusunu taşımak ve aktarmak konusunda oldukça iyi bir tercih. Yusuf karakteri filmde adeta bakışlarıyla oynuyor. Sadece Yusuf değil öğretmenler ve müdür tercihleri ve oyunculukları da oldukça başarılı olmuş.
Vicdan, merhamet, korku, şiddet, arkadaşlık, eğitim sistemi, Kürt meselesi, hoca-talebe ilişkisi gibi pek çok meseleyi de peşine takarak izleyenlere akabinde düşünecek çok şey bırakıyor.

8.5/10

Yılın en iddialı yerli filmi. İnşallah sezon bitmeden izleme şansı yakalarız...
Ferit Karahan'ın "Okul Tıraşı" filmi, Altın Portakal'da "en iyi film" ödülünü kazanmayı başarmıştı ama tabii Altın Portakal'da film değil, başka bir olay gündemi meşgul etti ve film tabii ki bu olayla birlikte geri planda kaldı. Filmde Yusuf'un, arkadaşı Mehmet'in hastalanması üzerine revire götürmesiyle gelişen olayları anlatıyor. Kar gören doğu bölgesinde yaşanan zorluk, öğretmenlerin disiplini şiddet ya da ceza yoluyla vermeye çalışması gibi detaylar var, ki günümüzde de bu detayları görmek mümkün.

Bu film tam anlamıyla İran sineması tarzında. Senaryo bakımından Abbas Kiyarüstemi'ye ama kurgu bakımından Asghar Farhadi'ye benziyor. Konusu sade ama senaryosu, kurguyla birleşince etkileyici hale geliyor. Düşük tempoda başlıyor ama yatılı okul konusu zaman içerisinde çatışmaya dönüşüyor ve anlatılmayan boşluklar tamamlanmaya başlıyor, kurgunun da etkileyiciliği burada devreye giriyor.

8/10

04.11.2021
Doğu'da karlar altında esir olmuş hapishaneyi andıran bir yatılı okul. Aslında hiçbir şeyi anlatmaya gerek kalmadan her şeyi sessiz bir şekilde gösterip sistemdeki en büyük sorunları (Kafesin içindeki kilitli televizyon, aldıkları yemek, sadece haftada bir banyo yapabilmelerine izin verilmesi, sınıfların kalabalıklığı ve o kışta kaloriferlerin çalışmıyor oluşu) en ince ayrıntısına kadar işlenmesi filmi en özel kılan şey olabilir. Tüm bu zorluklara rağmen öğrencilere çok iyi imkanlar sağladıklarını inandırıp her zaman şükretmeleri gerektiklerine dayatılması altındaki saf çocuk psikolojisinin sürekli baş aşağıda gezmelerinin altında yatan neden de bu aslında. Doğuda ekonomik durumu iyi olmayan aileler çocuklarını yatılı okullara göndermek zorunda kalıyorlar. Devlete emanet edilen çocuklar ise orada 'sahipsiz' kaldıkları için bu şartlar altında yetiştiriliyor ne yazık ki. Bu duruma müdürden okuldaki hademeye kadar çocuklara öfkelenmeleri en güzel örnek olabilir. Akabinde bütün suçluların en suçsuz olanına ceza verip başa sarması ise sistemin günümüzde de güncelliğini koruduğunun altı çizilmiş.

İnce işçiliğin yanında filmin en önemli başarısı oyuncu tercihi ve yönetimi. Yusuf’un iri kara gözleri filmin bütün duygusunu taşımak ve aktarmak konusunda oldukça iyi bir tercih. Yusuf karakteri filmde adeta bakışlarıyla oynuyor. Sadece Yusuf değil öğretmenler ve müdür tercihleri ve oyunculukları da oldukça başarılı olmuş.
Vicdan, merhamet, korku, şiddet, arkadaşlık, eğitim sistemi, Kürt meselesi, hoca-talebe ilişkisi gibi pek çok meseleyi de peşine takarak izleyenlere akabinde düşünecek çok şey bırakıyor.

8.5/10
Yeni ödüller gelmeye devam ediyor. :Z Dün akşam Ankara Film Festivali'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü almış. :Z

• Beğendim
Reactions: bazinga and Araf
Konu yukarılara çıkmışken ben de yorumu yapayım.

Tam yorum: okul-tirasi-2021

Şu ana kadarki herkes gibi benim de çok beğendiğim bir film oldu. Az mekan ve kısa bir zaman diliminde geçen çok sürükleyici ve içeriği dolu bir film olmuş. Bölgesel sorunları ele alıyor gibi gözükse de aslında pek çok evrensel sorunu da içinde barındırıyor. Oscar'a gönderseydik bence bu yıl çok zorlu olduğu için işi zor olurdu ama yine de ilk 10-15 film arasına da girerdi.

Yılın şu ana kadar izlediğim en iyi yerli filmi.

8/10

Bu arada filmin yapımcılardan birisi Romanya. Romanya da aday gösterebilir sanırım, umarım Romanya adına da olsa katılabilir. Bizim ülke olmayacak filmleri gönderiyor genelde.

Konu yukarılara çıkmışken ben de yorumu yapayım.

Tam yorum: okul-tirasi-2021

Şu ana kadarki herkes gibi benim de çok beğendiğim bir film oldu. Az mekan ve kısa bir zaman diliminde geçen çok sürükleyici ve içeriği dolu bir film olmuş. Bölgesel sorunları ele alıyor gibi gözükse de aslında pek çok evrensel sorunu da içinde barındırıyor. Oscar'a gönderseydik bence bu yıl çok zorlu olduğu için işi zor olurdu ama yine de ilk 10-15 film arasına da girerdi.

Yılın şu ana kadar izlediğim en iyi yerli filmi.

8/10
Sen nerede izledin Ankara'ya gitmiş olamazsın. :A

• Güldürdün
  • Beğendim
  • İlginç
Reactions: Araf and Aserat
Sebep? 😱 Her projesinde çok iyi oynadı ama genellikle kaliteden anlamadığın için fark etmemiş olabilirsin. :A
Demet Özdemir'le bilim-kurgulu bir dizide oynamıştı. Dizinin ismini hatırlamıyorum ama denk geldiğim bir bölümde çok kötü oynamıştı. Üzerinden kaç yıl geçti ama, geliştirmiş demek ki kendini. :A

Demet Özdemir'le bilim-kurgulu bir dizide oynamıştı. Dizinin ismini hatırlamıyorum ama denk geldiğim bir bölümde çok kötü oynamıştı. Üzerinden kaç yıl geçti ama, geliştirmiş demek ki kendini. :A
Elli sene önceki ilk dizisinde normal. :A Sonra zaten kariyerinde başka bir yöne geçti ve prestijli işleri seçip güzel ekiplerle güzel performanslar çıkarmaya başladı. :A

• Beğendim