2021 A Hero / Kahraman - Film Yorumları

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Reaksiyon puanı
51,848
Puanı
1,060
Web Sitesi
izleryazar.com

1635069875132.png

A Hero / Kahraman

Tür:
Dram, Gerilim
Süre: 127 dakika

Yönetmen: Asghar Farhadi
Senaryo: Asghar Farhadi

Oyuncular:
Amir Jadidi
Mohsen Tanabandeh
Fereshteh Sadre Orafaiy

IMDb Linki

Puanlar:
IMDb: -
Metacritic: 78/100

Filmin Fragmanı:

Filmle ilgili yorumlarınızı bu başlık altından yapabilirsiniz.

Tam yorum: A Hero

Asghar Farhadi aktif en sevdiğim yönetmenlerden biri ve son filmi Everybody Knows ile ilk kez hayal kırıklığı yaşattıktan sonra kendi tarzına dönüp, aynı kalitede bir filmle karşımıza çıkmayı bilmiş.

Bu filmde aslında ilk kez bu kadar "sadece filmlerde olur" tarzı bir konuyla çıkmış. Yani nadir görülen türden bir olay seçmiş kendine ve daha önce filmlerde işlenen tarzda bir konu bu. Fakat konunun derinleştirilmesi ve farklılaştırılması yine çok başarılı. Film boyunca kim haklı, kim daha haklı, hangisi en doğru şeklinde düşüncelerden düşüncelere sürüklüyor.

A Separation ve The Past'i daha çok sevsem de The Salesman ile yakın kalibrede bir iş bana kalırsa.

9/10

İran sinemasına ayrı bir sempatisi var ama puanı sevdim. Mukakak izlerim. Kesin bende beğenirim. Afişi bile ilgimi çekmeye yetti :A
Özellikle de Asghar Farhadi'ye sempatisi var ama 7 puanın altına hiç düşmemiş filmlerinde ama ne hikmetse @bazinga, bu filmi top 250 listesine almamış 9 puan verip. :A

Ben filmi beğendim. Farhadi'nin taraf tutmayıp hikayeyi anlatıp seyircinin bir karar vermesini istemesi çok hoşuma gitti. Filmi izlerken bir çok kez kendimi Rahim'in yerine koyarken buldum. Sürekli kendime ben olsam ne yapardım diye sordum.

Filmde hiç müziğin olmaması dikkatimi çekti. Normalde böyle bir durumun izlerken canımı sıkması gerekirken hiç yokluğunu hissetmedim. Bu bile Farhadi'nin filmine ne kadar güvendiğini bir göstergesi. Farhadi ve oyuncular müzik kullanmadan filmin duygusunu bana geçirmeyi başardı.

Oscar'da şansının yüksek olduğunu düşünüyorum.

8/10

Öncelikle bu kadar basit bir olayın kent çapında büyütülüp adamın kahraman ilan edilmesi ve filmin adını buradan alması çok absürt olmuş. Ya ben yanlış anladım ya da onlar anlatmak istediklerini anlatamadılar.

Rahim'in içine düştüğü durum, o karmaşa beni çok etkiledi. İnsan ister istemez o güç anları izlerken ben olsam ne yapardım diye düşünmeden edemiyor. Son ana kadar bir çözüm bulunur, kadın ortaya çıkar diye bekledim ama olmadı. Çocuğun üzerinden prim kasmak istememesi, diğer mahkumun kurtulması için paradan vazgeçmesi son derece fedakar davranışlardı. O son sahnede bir diğer etkileyen yer oldu beni. Otobüs detayı, saçlarını, sakalını kesmesi ve gariban bir şekilde hapse geri dönüşü çok dokunaklıydı.

Bir de o alacaklı herif ve kızı aşırı iticilerdi, rollerinde cuk oturmuşlar, Allah kimseyi borçlu yapmasın. Böyle zor insanlar maalesef çok günümüzde.

7.5/10

Beklentimin çok dışında bir film olmuş. Afişe bakarken oğlu ile mücdale veren, oğlunun gözünde kahraman olan bir babanın hikayesini bekliyordum. Çok çok farklı ama güzel bir film çıktı karşıma. Konusuda işleyişide güzeldi. Filme çabuk adapte oldum. Bol bol empati kurulacak sahneleri barındırıyor.

Başlangıcı olarak ağır tempoda ilerleyen bir film olmuş. Şu ilk sahnelerdeki merdivenden yukarı çıkma sahnesinde sinir oldum. Çık çık bitmedi :A

Alacaklı adam ve onun kızını suçlamıyorum. Herkes kendince haklı bir nevi.

Filmde olayları doğal olarak abartılmadan tarafsız bir şekilde anlatmışlar. Oyunculukları da baya beğendim.
Duygusal bir film. Çaresizliği iyi yansıtmışlar.

8.5/10

About Elly, A Separation, The Past ve A Salesman gibi başarılı filmlere imza atan Asghar Farhadi, 2018'de çıkardığı Everybody Knows filminden sonra A Hero ile yeniden beyaz perdeye geri döndü. 2018'deki filmiyle hayal kırıklığına uğratan Farhadi, bu filmiyle o hayal kırıklığını düzeltmeyi başardı ama bence saydığım önceki dört filmi kadar iyi değildi bence.

Filmde ödeyemediği bir borç yüzünden hapse giren ve iki günlük izinle dışarı çıkan Rahim'in yaşadıkları anlatılıyor. Amacı dışarı çıkıp borcunu ödemektir. Kız arkadaşının para dolu bir çantayı görmesi üzerine bir plan yapar. Çantayı sahibi bulacak ve bu sayede de bu duyulacak, cezasında indirime gidilecek. Plan o kadar karmaşıktır ki, bir müddet sonra medyanın ve sosyal medyanın gündemine oturur, sonrasında hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.

Asghar Farhadi bu kez medya ve sosyal medya unsurlarını devreye sokuyor. Para dolu bir çantayla gelişen olaylar her ne kadar filme yapaylık katsa da, filmin çatışma noktasını artırıyor. Filmdeki olaylar karmaşık olduğu kadar bence uzun da tutulmuş. Filmin karmaşık olması sorun değil ama olayların uzadıkça uzaması bence sorun. Olaylar uzadıkça bazen sıktığı da oldu ama Asghar Farhadi çatışma ortamını yine başarılı bir şekilde sunmuş. İyi bir filmdi ama daha iyi bir film olabilirdi bence.

7/10

Yine Asghar Farhadi, yine çok iyi bir film…

Kendi standartlarında ortalama sayılabilecek filmlerden sonra Asghar Farhadi, A Hero ile birlikte alıştığımız stiline geri dönüş yapmış. Bu geri dönüşün sonuçları kesinlikle olumlu olmuş, A Hero tam anlamıyla Asghar Farhadi standartlarında olan, gerçekten çok iyi bir filmdi.

Çıkış noktası olarak klişe sayılabilecek bir senaryodan, olabilecek en özgün filmlerden birisini ortaya çıkarmış. Başarılı ve sürükleyici kurgunun da etkisiyle filmden kopmak pek mümkün olmuyor. Önceki filmlerinde olduğu kadar “gizem” unsuru hakim değil ve olayların çıkış noktası o filmlerindeki kadar “gerçek hayat hikayesinden” tarzında değil. Bunu olumsuz bir şey olarak söylemiyorum, sadece böyle bir tercih yapmış Asghar Farhadi…

Önceki filmlerinde olduğu gibi yine tam anlamıyla masum bir karakter bulunmuyor filmde, her karakter kusurlu, her karakterin eksileri var ve her karakter kendince haklı. Kısacası karakter gelişimleri yine çok başarılı.

Son olarak finalini de beğendiğimi söyleyebilirim.

• Beğendim
Reactions: bazinga and Dosi