Düğün bence saçmalık.
5-10 kişilik yakın arkadaş ve aileden olan insanlarla yapılan küçük parti yeterli ya.
Bizim gibi Orta Doğu/Balkan/Doğu Avrupa/Kafkasya ülkeleri maalesef düğünleri çok büyütüyorlar ve saçma bir döngü haline giriyor.
Bizim ülkenin düğün geleneğinden bahsedeyim.
@S.G.A.T.
Mesela Türkiyede altın/para takılıyor, bizde ama özel kutu oluyor düğün salonunun girişinde ve zarfın içine para koyup, üzerine isminizi yazarak o kutuya düğün için verdiğiniz parayı atıyorsun. Bir de bizde Kafkasya bölgesinin düğünlerinde öyle pasta/çerez ile değil, mutlaka yemekli düğün yapılması gerekiyor. Yemek olayı aile tanışmasından başlıyor, nişan ve düğün herşeyde devam ediyor. Büyük yemek israfı oluyor hepsinde maalesef. Yemek ve salata çeşiti artırarak bir nevi gösteriş yapılıyor.
Ve her düğün salonunun kendi kişi başı masrafı var bu yemek+düğünün diğer şeyleri için belirlenen bir miktar. Genel de düğün salonları 30-50 manat ve üzeri oluyor (yaklaşık 150-250TL). Ve düğüne gelen ve o kutuya para atan kişi en az bu miktar parayı atarak kendi düğün masrafını karşılamalı. Mesela, 50 manatlık bir salon ve 4 kişi gitdiyseniz, 200 manat altında para kutuya atdıysanız düğün sahibinin güzel küfürleri ile karşılaşa bilirsiniz.
İşte çoğu kimi bu salon parasından daha fazla para kutuya atıyor. Mesela 30 manatsa, 40 manat para atıyor ve 10 manat düğünün sahibine kalıyor. Bu şekilde düğün sahibi düğün sonu bi miktar kendine para toplayabiliyor.
Kendisi misafirlere daha önceki düğünlerde ne kadar para atmışsa, onlar da benzer miktar vermeye çalışıyor ve tabiiki yapılan salonun parasını da hesaba katıyorlar.
Bir nevi bir para döngüsü var.
Bu saçmalıklar yüzünden en son 2015-te bi düğüne gittim.