Film açıkçası baba bir film. Hani sonrasında gelen Esaretin Bedeli filmi vardır ya, o dünyaca ünlü filmin esin kaynağı olarak bu film gösteriliyor. Not düşelim, bu filmi sadece film gözüyle bakmamak gerekir. Bu film, Frank Morris ve beraberindeki üç kişinin 1962'deki kaçışı anlatılıyor, yani biyografik bir film.
Kurgunun gerçeklikle bağlantısı olduğundan mıdır nedir, gerçeklikten kopmamak için muhtemelen fazla kurguya girmeye çalışmamışlar gibi görünüyor. Çok fazla özel hayat geçmiyor, özellikle Frank Morris'in hayatı hakkında neredeyse hiçbir şey geçmiyor. Ne zaman hapishaneye düştü, nasıl bir hayat yaşadı, hiçbiri geçmiyor. Yan karakterlerin kaçışta sahneleri de çok az aslında. Yine de tabii bu gibi detaylar filmin o dönem içerisindeki yerini değiştiremez.
Clint Eastwood heybetiyle filme damgasını vuruyor. Gerçek hayattaki karakter bu kadar uzun boylu değilmiş ayrı konu. Canlandırdığı Frank Morris'i soğuk bir şekilde canlandırması da vardı. Doğaldı aslında, özel hayatı hiç geçmedi neredeyse. Filmin gerçeklikten uzaklaşmamak istemesinin sonuçları olsa gerek. Sonu havada kaldı, çünkü gerçekte de olay havada kaldı. Yıllar sonra çıkan habere göre üç suçludan sadece biri hayatta kalmış; diğer ikisi de hayatını kaybetmiş. (Link)
Al Capone karakterini görünce şaşırdım, dünyaca ünlü gangster kendisi. Dalga geçiliyor sandım bir an ama gerçekten oydu. O da Alcatraz hapishanesinde yerini almıştı. Tek sorun, filmde zaman kavramı olmadığından varlığı tam anlaşılamadı. Frank Morris, Al Capone karakterini hesaba katacak olursak, muhtemelen uzun yıllar bu hapishanede kalmış olması gerekir ya da orası kurgu olabilir. Resim çizen adamın resim çizmesinin engellenmesi, fare besleyen adamın kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesi ve kütüphaneci adamın sahneleri iyiydi. Esaretin Bedeli filmindeki siyahi karakterin karşılığı sanki kendisiydi. Bir an onun da kaçıp gitmesini istedim ama olmadı.
Yönetim: 9
Senaryo: 7
Toplu Performans. 7
Kurgu: 7
Görsellik: 9
Oyunculuk: 8
Prodüksiyon: 9
8/10
@Araf şaşırtmaya devam ediyor.
Hem de gitmiş yıllar öncesinden benim bile izlemediğim bir filmi bulmuş izlemiş. Helal olsun.
Şaşırtmasın, izlediğim zaman izlerim.
Forumda arattırdım, kimse izlememiş. Filmle ilgili tek bir yorum bile geçmiyor. "The Shawshank Redemption" isimli filmin de esin kaynağı olarak geçiyor. Film keşfetmeye çalışırken denk gelmiştim, ilgimi çekmişti. Tavsiye ederim, gerçek hayattan uyarlama.
Clint babanın filmi değil mi bu, izlemiştim ben ama yorum yapmadım tabii ki.
@Araf'ın da dediği gibi gerçek olaylardan esinlenilmiş, filmi bitirdikten sonra araştırmıştım birazcık kim kimdir falan diye. Araştırma hissiyatı uyandırıyor. 7.5-8'lik kaliteli film.