Domuz gripinden katbekat zayıf bir virüs tüm ekonomileri ve tüm gündemi değiştirdi. Tüm düzen değişti resmen.
Dünya olarak acil durumlara hazır değiliz. Böyle ölüm oranı küçük bir salgında bile herşey değişti ve bunun ekonomik etkileri 2009 krizi gibi daha uzun devam eder.
Ham petrol fiyatları.

Üç ay önce: 58,9 dolar
Bir ay önce: 50.2 $
Bir hafta önce: 46,6 $
Şimdi: 30,9 $

Evet sağlık açısından olmasa da ekonomik anlamda üretimin yavaşlaması ve piyasaların dengesini bozacak gibi durduğundan yeni bir kriz olabilir tabi ki hastalık ciddi boyutta yayılmaya ve etkisi altına alırsa. Ama yine de olumsuz düşünmek bir şey kazandırmıyor, üretimin aksamaması için bir şeyler yapılması şart. Bunu da en iyi ekonomistler bilir ne gibi önlem ve tedbirler alınacağı ile ilgili...
Sorun şu ki; Almanya dahil bir çok Avrupa ülkesi üretim yaparken birçok temel materyallerini Çin'den alıyor. Ama artık sağlık açısından Çin'den mal almayı bıraktıkları için üretim de git gide yavaşlıyor ve ithalat-ihracatın önü kapanıyor. Türkiye de çoğu şeyi avrupadan ithal ettiği için ve enflasyon yüzdesi çok yüksek olduğu için bu virüsten ekonomik anlamda en büyük darbeyi yiyecek ülke gibi görünüyor maalesef.

Örneğin Fransa borsası bugün 11 Eylül 2001'den beri en kötü sonuçları görgü bugün. :X

• Beğendim
Reactions: blacklion
  • Beğendim
Reactions: cookies
10bine dayandı vaka sayısı artık bir el atmaları lazımdı.
İtalya'da hükümet karantina önlemlerini ülke çapında uygulama kararı aldı • cenaze dahil olmak üzere törenler askıya alınacak • sinema, tiyatro, müze, spor salonları kapatılacak • restoran ve kafeler 06-18.00 arası açık kalacak

• Üzücü
Reactions: Ahmed
İtalya'da hükümet karantina önlemlerini ülke çapında uygulama kararı aldı • cenaze dahil olmak üzere törenler askıya alınacak • sinema, tiyatro, müze, spor salonları kapatılacak • restoran ve kafeler 06-18.00 arası açık kalacak
Batacak orası. Zaten ekonomik olarak iyi değildiler, turizm olarak da batdılar. Yine bütçe açığı sonucunda normal olarak yeni krediler almalı olacaklar.

• Beğendim
Reactions: Harunnn60
SON Dakika

İtalya tamamen ülke olarak karantine alındı. Ülkeye tüm giriş çıkışlar yasaklandı.

@Harunnn60 @Tolstoyevski @bazinga

Bu bence son derece doğru ve olması gereken adımdır, İtalya hükümetini tebrik ediyorum. Daha bu akşam birkaç saat önce bu konuda ben de yazdım, salgın patlak verdiği an tüm ülkeler ülkesel karantina yapmalıydı. Halen çok geç değil ve zararın neresinden dönülürse kâr. Şu an hem Azerbaycan hem de Türkiye girişleri yasaklasa, Nisan ortası en geç Mayıs’a atlatmış olurduk felaketi. Azerbaycan gene bir şeyler yapabilir ama Türkiye gibi turizm sektörüne çok bağlı ülkede bu adımı atacaklarını hiç sanmıyorum. Dahası sırf Turizm düşüncesi nedeniyle vakaları saklamak istediklerine yönelik söylemlere de kulak asmıyoeum ama, ama yani... sonuçta hamurlarını biliriz.

Bu bence son derece doğru ve olması gereken adımdır, İtalya hükümetini tebrik ediyorum. Daha bu akşam birkaç saat önce bu konuda ben de yazdım, salgın patlak verdiği an tüm ülkeler ülkesel karantina yapmalıydı. Halen çok geç değil ve zararın neresinden dönülürse kâr. Şu an hem Azerbaycan hem de Türkiye girişleri yasaklasa, Nisan ortası en geç Mayıs’a atlatmış olurduk felaketi. Azerbaycan gene bir şeyler yapabilir ama Türkiye gibi turizm sektörüne çok bağlı ülkede bu adımı atacaklarını hiç sanmıyorum. Dahası sırf Turizm düşüncesi nedeniyle vakaları saklamak istediklerine yönelik söylemlere de kulak asmıyoeum ama, ama yani... sonuçta hamurlarını biliriz.
İtalyaya bence AB baskı yaptı bununla ilgili. Çünkü açık sınırlar sonucunda tüm Avrupaya yaydılar. Hırvatistan, İsviçre ve s. çok ülkede ilk vakalar İtalyadan gelen insanlar ile oluşmuştu. Artık bu durum aşırıya kaçınca topdan ülkeyi kapadılar.

Dediğinde haklısın. Şu an Çin gibi örnek var. Bir günde 3000+ vaka oluyordu ilk başta, şimdi 100-200 oluyor. Bu ciddi bir düşüş.
Karantinaya almak ve havaların ısınmasını beklemekten başka bir çare yok şu an.

Serie A zaten 1 ay ertelendi ve tarihte görülmemiş bir durum bu. Olayı hafife alanlar sadece futbol sektörü gibi dünya paranın döndüğü ortamdaki bu durumları da görmezden gelmemeli. Serie A’dan sonra La Liga’da ertelenebilir, ardından Bundesliga ve ver elini Premier Lig... Ancak en büyük olay Euro 2020’nin 2021’e ertelenmesi olacak gibi duruyor, şu an %90 ihtimalle Euro 2020 iptal diyebiliriz eğer seyircisiz oynama saçmalığı çıkmazsa. Sonbaharda olması da ligleri erteleneceğine göre 2021 ağır basıyor ama o zaman da dünya kupası elemeleri olacağına göre gerçekten tam bir kaos dolu futbol dönemi de bizi bekliyor bu illet virüs nedeniyle. Belki de Euro 2020 komple iptal edilir bunca ölümün ardından ve tarihte gerçekleşmemiş bir turnuva olarak yerini alır.

Öte yandan ilk maçımız İtalya‘da...: (

@Sherlock @bazinga @Forumdash @Harunnn60

Serie A zaten 1 ay ertelendi ve tarihte görülmemiş bir durum bu. Olayı hafife alanlar sadece futbol sektörü gibi dünya paranın döndüğü ortamdaki bu durumları da görmezden gelmemeli. Serie A’dan sonra La Liga’da ertelenebilir, ardından Bundesliga ve ver elini Premier Lig... Ancak en büyük olay Euro 2020’nin 2021’e ertelenmesi olacak gibi duruyor, şu an %90 ihtimalle Euro 2020 iptal diyebiliriz eğer seyircisiz oynama saçmalığı çıkmazsa. Sonbaharda olması da ligleri erteleneceğine göre 2021 ağır basıyor ama o zaman da dünya kupası elemeleri olacağına göre gerçekten tam bir kaos dolu futbol dönemi de bizi bekliyor bu illet virüs nedeniyle. Belki de Euro 2020 komple iptal edilir bunca ölümün ardından ve tarihte gerçekleşmemiş bir turnuva olarak yerini alır.

Öte yandan ilk maçımız İtalya‘da...: (

@Sherlock @bazinga @Forumdash @Harunnn60

Eyyyyyyy is coming
Bunlaaaaarrrrr is coming

• Güldürdün
Reactions: Tolstoyevski
İsveç'te hızla yayilmaya başladı. Akşam üstüne kadar belirlenen rakam 250 küsür ve bunun 147'si sadece Stockholm'de. Şehirde sırf bugün 30 küsür kişide raslanılmış. Bizim bölge ilk vakaların görüldüğü yerdi ve rakamlar 12 de falanken en fazla şehrimdeydi ama Stockholm aldı başını gitti.

Göteborg'da 23 senedir kutlanan Nevruz kutlaması bu sene iptal oldu (İran'lılara has olarak adlandırılıyor Nevruz burada)

• İlginç
Reactions: Forumdash
  • Üzücü
Reactions: Harunnn60
Sağlık Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre Mart ve Nisan ayındaki ulusal ve uluslararası tüm kongreler iptal edildi.
Cumartesi günü İstanbulda yapılacak Tıp Bayramının da iptal edildiği bilgisine ulaşıldı