Bir garip Kurtlar Vadisi Pusu meselesi..
Bir garip Kurtlar Vadisi Pusu meselesi..
Dün Pana Film'in resmi Twitter hesaplarından, 13 sezondur devam eden fenomen dizisiKurtlar Vadisi Pusu'nun akıbeti hakkında bir
açıklama geldi. Vadi, sezon finali sonrasında 14. sezonun da Kanal D ekranında olacağını duyurmuştu. Ancak dün yapılan açıklamayla bu kararda değişiklik olduğu duyuruldu.
Bilmeyen okur için durumu kısaca özetlemek gerekirse, Uçankuş'tan Birsen Altuntaş imzasıyla dün öğlen saatlerinde yayınlanan bir haberde Kanal D'nin Vadi ile önce bütçe pazarlığına oturduğu ve daha da önemlisi yayın günü konusunda değişik istediğinden bahsediliyordu. Gerekçe olarak da Kanal'ın yeni sezonda başlayacak olan O3 Medyayapımı dönem dizisi Vatan Haini'ni Perşembe günü yayına almak istemesi gösteriliyordu.
Bu "görüşme" ve toplantı içeriği medyaya sızdıktan birkaç saat sonra Pana Film, Kanal D ile bağını kestiğini duyurdu. Sızan haberde dikkat çekici bir diğer gerekçe ise Vadi'nin bu sezon düşük reyting almasıydı. Kanalın 5-6 reyting bandında ilerleyen yıl ortalamasına bakılınca, öncelikle yeni sezonda hedefini hayli yukarı çektiği yorumunu çıkarabiliriz. Bu cepte. Ancak yayın gününde serinin başa çıkmaya çalıştığı rakip yayınlar, futbol maçları da göz önüne alınca, Vadi'nin bu sezon aldığı reytingin pazarlık masasında ilk elden öne sürülmesi oldukça manidar, bence...
Bütçe konusunda Kanal'ın indirim istemesi çok haklı bir talep zira Vadi'nin ne kadar pahalı bir prodüksiyon olduğu Sağır Sultan'ın bile hakim olduğu bir konu. Hele de çok zor ve pahalı bir yapım olan Vatan Haini'ne ortalama 10 reyting almak umuduyla kanalın verdiği bölüm başı bütçe de ortadayken.. Medya marifetiyle sektöre üfürülen bölüm başı bütçelerden değil, gerçeklerden bahsediyorum. Dolayısıyla Yapım'dan bütçe indirimi istemek her durumda makul bir talep. Ancak herkesin malûmudur ki Vadi'den gün değişikliği istemek de nazikçe "git" demek anlamına geliyor, en azından benim kitabımda.. Özetle, bütün bu görüşmeleri doğru kabul edersek; konunun ışık hızıyla medyaya sızması, Kanal'ın Vadi dosyasını tereyağından kıl çeker gibi kapatmasına mı hizmet etti dersiniz? İnsan bunu da düşünmeden edemiyor.
Gelelim kadayıfın altına... Açık söylemek gerekirse, Vadi'nin kendi içinde de parlak bir sezon geçirmediği çok aşikâr. Arkasını dayadığı kemik seyirci tercih edilen hikaye anlatma yönteminden şikayetçi. Bunu görmek için RaniniTv'de yayınlanan Vadi yorumlarının altına fikrini söyleyen sade seyirciyi okumanız bile yeterli. Hikâye anlatıcısının seçimlerine "hata" demek kimsenin haddi değil ama, bu seçimleri sevip sevmemek ve bunu dillendirmek her seyircinin hakkıdır. Sormak isterim, seyirci ısrarla Vadi'nin seçtiği yolu sevmediğini söylerken ve bunu izlenme oranlarıyla da dile getirirken, direnmek ne kadar akılcı?
Ülkenin en sağlam prodüksiyon ekibine ve hareket kabiliyetine sahip bir yapımın, teknik anlatım kalitesinde çıtayı 80'ler seviyesinde tutmakta ısrarcı olması bile üzücü değil mi? Vadi'nin dramanın bütün temel gereklerine isyan ederek kendi özgün anlatım dilini kurma çabasını ezel ebed ayakta alkışlıyorum. Ama Vadi, beni ve dahi yeni nesil seyirciyi yanına almadan yoluna daha ne kadar devam edebilir? Yetinmek midir amaç; gelişmek, değişime ayak uydurmak, 13 yıl önce kurduğun efsanenin kendini katlayan yeni bir başarıya evrilmesini sağlamak mı? Vadi, yıllar içinde arkasına aldığı o çok sadık kemik seyirci gücünü dramaya takla attırmak, ağzımızı açık bırakmak için harcamalıydı. Hâlâ çok geç değil!
Üstelik doğruyu söylemek gerekirse yayın hayatı boyunca yani 13 senedir sektörün "çirkin ördek yavrusu" olarak kabul ettiği, salt rakibe gitmesin diye renklerine bağladığı, en parlak yıllarında bile sektörel değerlendirmeler, ödüllendirmeler sürecinde neredeyse yok saydığı, her kanal yönetici için 'guilty pleasure' olan Vadi'nin artık dramaya 360 derece bakmasının, dünya ile acilen entegre olmasının ve elinde bulundurduğu küçümsenmeyecek digital gücü değerlendirmesinin de zamanı gelmedi mi? Bence çoktan geldi..
Şimdi bir hikaye avcısı olarak, merakla beklediğim Vadi'nin yeni sezonda hangi kanalda olacağı değil. Zerre merak etmiyorum. Aslen merakım "Vadi Aklı"nın süreci nasıl okuyacağı, yorumlayacağı, yeni sezonda bana ve seyircisine hangi vaadlerde bulunacağıdır. "Kendi gününde, kendi saatinde" mottosunu da gözden geçirmek bu sürece dahil edilmelidir. Olan bitenin öncelikle Vadi adına olumlu değişimlere gebe olmasını diliyorum.
Böyle işte!
@takas @china_shangai @Polat Şaşmaz @Doğu @Master.1000 muazzam tespitler var özellikle vadinin yılllardır hakkının yenildiği çirkin ördek yavrusu muamelesi gördüğü yönündeki tespitleri çok doğru