12 Angry Men / 12 Kızgın Adam (1957) Film Bilgileri & Yorumları

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Reaksiyon puanı
50,475
Puanı
1,060
Web Sitesi
izleryazar.com
0050083.jpg

12 Öfkeli Adam - 12 Angry Men (1957)

Türü: Dram
Yönetmen: Sidney Lumet
Senaryo: Reginald Rose

Oyuncular:
Martin Balsam
John Fiedler
Lee J. Cobb
E.G. Marshall
Jack Klugman

IMDb Sayfası

Oscar Adaylıkları (3)
En İyi Film
En İyi Yönetmen (Sidney Lumet)
En İyi Senaryo

Filmin Özeti
Hikaye bir cinayet davasındaki yargıcın jüriye talimatlar verdiği kapanış konuşmasının sonrasında başlar. Amerikan yaslarına göre jürinin kararı (suçlu ya da suçsuz) oybirliği ile alınmalıdır. Oybirliği ile alınmamış olan karar jürinin kendini fesetmesi ve davanın yeniden görülmesi anlamına gelir. Jürinin karara bağlaması gereken konu şehrin fakir bölgesinde yaşayan bir çocuk zanlının babasını öldürüp öldürmediğine karar vermektir. Jüri ayrıca sanığın suçlu bulunması halinde uygulanacak cezanın idam olacağı (elektrikli sandalye) konusunda bilgilendirilir. Sonrasında on iki jüri üyesi davayı tartışacakları ve birbirlerinin kişiliğini tanıyacakları jüri odasına girerler.

Filmin bundan sonraki konusu jüri üyelerinin, bazı durumlarda önyargılara dayanan, oybirliğine ulaşma yolunda karşılaştıkları zorluklar etrafında döner. 8. jüri ilk oylamada farklı bir görüş bildirir. Sekizinci jüri delillerin ikinci dereceden olduğunu ve çocuğun adil bir tartışmayı hakettiğini belirtir. Sorgulamaya, sadece iki cinayet tanığının olmasının güvenilirliği ve kesinliği, cinayette kullanılan bıçağın belirtildiği gibi eşsiz olmaması (cinayette kullanılan bıçağın aynısını cebinden çıkararak diğer üyelere gösterir) ve diğer şüpheli durumları göz önüne alarak başlar.

Sekiz numaralı jürinin en azılı rakipleri 3. 4. ve 10. jüriler çocuğun bahnesinin berbat olduğunu, cinayet gecesi gittiğini iddia ettiği film hakkında herhangi bir ayrıntı hatırlamadığını ve babasını öldürmek için yeterince motivasyonunun olduğunu belirtirler. Suçsuz kararını savunanlar çocuğun hafıza eksikliği yaşadığı panik atak ile açıklanabileceğeni ayrıca tanıklardan yaşlı adamın ilgi çekmeye çalışmış olabileceğini ve diğerinin cinayete gözünde gözlükleri yokken tanık olmuş olabileceği söylerler. Müzakere devam ederken jüri üyeleri de 9., 5., 11., 2., 6., 7., 12., 1., 4., 10., ve son olarak da 3. jüri sırasıyla suçsuz kararına doğru yönelmeye başlarlar.

Filmin Fragmanı

Son düzenleme:
Bence film, sadece ama sadece insanı anlatıyor ve bunu da olağanüstü bir dille başarıyor. Önyargıların kırılması üzerine muhteşem bir başyapıt.

Yarım asır öncesinin bir filmi olduğunuda göz önünde bulundurursak film, oyunculuklar, diyologlar vs. çok, çok iyiydi. Kesinlikle bir yönetmen ve senaryo başarısı.Tek bir oda içinde 12 oyuncuyla bir filmi başarı ile kotarmak zor iş. Film hiç sıkmadan sonuna kadar izletiyor kendini.

Oyunculuklar gerçekten ayakta alkışlanacak cinsten idi. Herhalde bütün oyunculukların bu kadar muhteşem olduğu ender film vardır. Bir tane yeterli oynayamamış dediğim adam olmadı, 12'si de muhteşem.

Sonuç olarak fazla bütçemiz olmadığı için adam gibi film çekemiyoruz diyenlere örnek olsun. İyi bir film demek çok fazla para demek değilmiş. Çok para harcanıp da fiyasko olan ne kadar çok film izledik.

Çocuğun suçlu olup olmadığın gerçekte ne olduğunu hiç bilemiyoruz. Bu şekilde senaryo kendini mükemmel bir biçimde tamamlıyor. Önyargılarımız ve doğrunun değişkenliğini sorgulamamız için bizi kendimizle başbaşa bırakıyor.

Kesinlikle tavsiye ederim izlenmesi gereken bir film. 9/10

@OzaN konudan haberin var mıydı? :)
Konudan derken forumdaki konudan mı? :) Ben açmışım o nedenle haberim oluyor ister istemez. :D

Güncelledim ilk mesajdaki bozuklukları. :)

Niyeyse yorum yapmamışım konuyu açtığım zaman. Şimdi bir şeyler yazayım madem. :)

Filmi izleyeli kaç yıl oldu hatırlamıyorum ama en az 3-4 yıl geçmiştir. O zamanlar bu kadar eski bir filmi neredeyse hiç izlememiştim ve olumsuz önyargılarıma rağmen soluksuz izlemiştim.

Harika bir senaryo, harika bir yönetmenlik. En sevdiğim üçüncü film. Başyapıt unvanını en çok hak eden filmlerden biri. :)

10/10

Konudan derken forumdaki konudan mı? :) Ben açmışım o nedenle haberim oluyor ister istemez. :D

Güncelledim ilk mesajdaki bozuklukları. :)

Niyeyse yorum yapmamışım konuyu açtığım zaman. Şimdi bir şeyler yazayım madem. :)

Filmi izleyeli kaç yıl oldu hatırlamıyorum ama en az 3-4 yıl geçmiştir. O zamanlar bu kadar eski bir filmi neredeyse hiç izlememiştim ve olumsuz önyargılarıma rağmen soluksuz izlemiştim.

Harika bir senaryo, harika bir yönetmenlik. En sevdiğim üçüncü film. Başyapıt unvanını en çok hak eden filmlerden biri. :)

10/10
Anladım konuyu açmadan önce izlemişsin zaten filmi o yüzden yorum yapmaya gerek duymadın. :)

Ayrıca böyle bir film önerdiğin için bana teşekkür ederim. Tüm mahkemeli filmleri takip edip hepsini tek tek izleyeceğim 96 dakika nasıl geçti anlamadım, zaman su gibi aktı. :)

Anladım konuyu açmadan önce izlemişsin zaten filmi o yüzden yorum yapmaya gerek duymadın. :)

Ayrıca böyle bir film önerdiğin için bana teşekkür ederim. Tüm mahkemeli filmleri takip edip hepsini tek tek izleyeceğim 96 dakika nasıl geçti anlamadım, zaman su gibi aktı. :)
Rica ederim, beğendiğine sevindim. :)

Yalnız bu iki film (yıllar sonra bu mesajı okuyan olursa diye tarihe not düşeyim diğer film Witness for the Prosecution) kalitesinde çok fazla mahkeme filmi bulabileceğini sanmam. Aklıma direkt mahkeme filmi gibi olan pek film gelmedi. :)

Bu film IMDb Top 250'de 6. sırada olan bir film. Bu filmi izlemediysen muhtemelen listede üst sıralarda olup izlemediğin daha bir sürü iyi film vardır. Arada kötü filmler ya da daha doğrusu izleyen kişiye hitap etmeyecek filmler çıkabiliyor ama çoğu çok iyi filmler. @destere'nin de aslında ünlü filmlerden baya eksiği var. 100 tane dizi izliyor ama Fight Club'ı izlememiş mesela. Dizilerin yetmediği zamanlar için anlaşarak filmleri izleyebilirsiniz. Dizileri ve etkinlik filmlerini de katarsak en az birkaç yıl yetecek kadar izleyecek şey çıkmış olur. :):)

Rica ederim, beğendiğine sevindim. :)

Yalnız bu iki film (yıllar sonra bu mesajı okuyan olursa diye tarihe not düşeyim diğer film Witness for the Prosecution) kalitesinde çok fazla mahkeme filmi bulabileceğini sanmam. Aklıma direkt mahkeme filmi gibi olan pek film gelmedi. :)

Bu film IMDb Top 250'de 6. sırada olan bir film. Bu filmi izlemediysen muhtemelen listede üst sıralarda olup izlemediğin daha bir sürü iyi film vardır. Arada kötü filmler ya da daha doğrusu izleyen kişiye hitap etmeyecek filmler çıkabiliyor ama çoğu çok iyi filmler. @destere'nin de aslında ünlü filmlerden baya eksiği var. 100 tane dizi izliyor ama Fight Club'ı izlememiş mesela. Dizilerin yetmediği zamanlar için anlaşarak filmleri izleyebilirsiniz. Dizileri ve etkinlik filmlerini de katarsak en az birkaç yıl yetecek kadar izleyecek şey çıkmış olur. :):)
Dün gece imdb 250 listesine ilk defa baktım bu filmin 6. sırada olduğunu görünce de mutlu oldum. Listeye tek tek bakınca çokta yabancı değilmişim izlediğim bir çok filmle karşılaştım. Bu aralar çok dizi hastası olabilirim ama lise ve üniversiteye giderken her gün 500 bin liraya CD kiralayıp film izliyordum. :)

Dün gece imdb 250 listesine ilk defa baktım bu filmin 6. sırada olduğunu görünce de mutlu oldum. Listeye tek tek bakınca çokta yabancı değilmişim izlediğim bir çok filmle karşılaştım. Bu aralar çok dizi hastası olabilirim ama lise ve üniversiteye giderken her gün 500 bin liraya CD kiralayıp film izliyordum. :)
Doğrudur zaten çoğu oldukça ünlü filmler. Filmlerle biraz haşır neşir olmuş kişiler en az 15-20 tanesini izlemiştir ama tahminim izlemediğin de çok film vardır. :):)