Haklısın ama insanların düşüncelerini belli bir yaştan sonra kabul ettirmek çok zor burada da tartışamam çünkü konu kilitlenir bu seferBak işte bu gibi düşünceler nedeniyle oluyor bunlar. @Harunnn60
Haklısın ama insanların düşüncelerini belli bir yaştan sonra kabul ettirmek çok zor burada da tartışamam çünkü konu kilitlenir bu seferBak işte bu gibi düşünceler nedeniyle oluyor bunlar. @Harunnn60
benim düşünceme kimse karışamaz 1 cümle yazdık diye kimse yanlış şeylerle de suçlamasınBak işte bu gibi düşünceler nedeniyle oluyor bunlar. @Harunnn60
Sağol ben bu konuda çok rahatsızım malesef , insanlar sırf karalamak için eleştiri bile denmez kısa kısa şeyler yazıyorlar madem rahatsızsın yaz açıkla bize ama arkadaşlar kaçak dövüş oynamayı seviyor@Harunnn60 öncelikle çok güzel bir konu açmışsın bunu belirtmek isterim bütün dediklerine katılmakla birlikte son dediğin osmanlı son döneminde kötüydü sözüne katılmıyorum evet belli yanlışlar oldu bunu inkar edemem ama bazı arkadaşların da kötü dediği o dönemde ve şartlar da ikinci abdulhamid şu an herkesin övdüğü ingiltere fransa ve rusya karşısında devleti 30 yıl ayakta tutmuşsa ben buna alkış tutarım çünkü olması gerekende budur.
Gelelim diğer konulara osmanlı döneminde kölelik yoktur. Osmanlı devleti kendi topraklarından yaşayan gayri müslimlere eşit davranmaya çalışmış dilini yasatmayi, dinini özgürce yaşamayı sağlamıştır hatta yetenekli olanlar yetenekleri ölçüsünde gelişmelerini ve kendi işlerini yapmalarını sağlamıştır hatta bazıları sadrazam bile olmuştur mesela sokullu köprüler ailesi vb. Eğer osmanlı kötü devlet olsa bunları yasatmaz bazıların yaptığı gibi kanun çıkarıp şeyhleri dervisleri asıp kılıfını da uydururdu. Ayrıca osmanlı da din özgürlüğü yok diyen bazı arkadaşlar da var ama kendi dinlerini maalesef tam olarak bilmezler en çok da ona üzülüyorum bir arastirinlar cuma saatinde dışarda ticaret yapmak uygun mu? Cevabı hayır müslümanım diyen bunu yapmamalı e o zaman osmanlı topraklarından yaşayan gayri müslimleri ülke dışına mı sürgün etti hayır aksine kendi dinlerini yapmalarına izin verdi. Çünkü osmanlı biliyordu dinde zorlama yoktur.
Birde şöyle bir şey var modern tarihte her şey yaşadığı çağın koşulları ile değerlendirilir ama maalesef çoğumuz da bu yok.
bilirim bilirimde aklınca beni test mi ediyosun geç bunları dragAnayasanın ilk 3 maddesini bilir misin?
@xdragxx cevap vermeyi unuttun galibasen değil örnek vereyim
mesela sen ayrıntılı yazmışsın düşüncelerini ama başka insanlar öyle değil
''osmanlı geliyor kaçın'' ''osmanlı çok kötü'' böyle eleştiri olabilir mi sence ? insanlar yazdıkları mesajın içini doldurmuyor ayrıntılı yazmıyor sırf osmanlı kötülensin diye yazıyorlar ben bu durumdan rahatsızım
Aga eyvallah ama son dönemi kötü diyiyorsun da neyi yanlıştı veya kötüydü söyle bende bileyim.Sağol ben bu konuda çok rahatsızım malesef , insanlar sırf karalamak için eleştiri bile denmez kısa kısa şeyler yazıyorlar madem rahatsızsın yaz açıkla bize ama arkadaşlar kaçak dövüş oynamayı seviyor
Osmanlı'nın son kısımları benim için kötüydü ama senin düşüncenede saygı duyarım
Tamam . Balkan savaşlarına girmemiz , 1.dünya savaşlarına girmemiz çok çok yanlıştı , hele ki ittihat ve terakki partisinin yönetimi ele alması hepten batırdı biziAga eyvallah ama son dönemi kötü diyiyorsun da neyi yanlıştı veya kötüydü söyle bende bileyim.
katılıyorum filan diyebilirdin yada ben seni anlıyorum filanO mesajına cevap verecek bişey yokki.
O mesajını beğenmişim işte katılıyorum demek beğenmek.Tamam . Balkan savaşlarına girmemiz , 1.dünya savaşlarına girmemiz çok çok yanlıştı , hele ki ittihat ve terakki partisinin yönetimi ele alması hepten batırdı bizi
katılıyorum filan diyebilirdin yada ben seni anlıyorum filan
Zamanında batıyı iyi bir şekilde örnek alabilseydik Osmanlı düştüğü duruma düşmezdi. Osmanlı toprak peşinde koşarken batı ilimini geliştirdi ve Osmanlı'nın sonunu hazırladı.benim düşünceme kimse karışamaz 1 cümle yazdık diye kimse yanlış şeylerle de suçlamasın
batı özentisi bi genç nesil var ve bu ülkenin 50 sene sonraki durumu bana hiç iç açıcı gelmiyor
osmanlı devleti devam etseydi diye bişey yok osmanlı çoktan bitmişti burda zihniyet olarakta düşünebiliriz ben demiyorum ki devletin adı osmanlı olacak herşey eskisi gibi olacak böyle bişey olamaz zaten
modern yapıda günümüz şartlarına tamamen uygun dini bir yapıda başkanlık sistemiyle beraber çok daha güçlü bir türkiye istiyoruz
Allah aşkına atatürk döneminden akp dönemine kadar istisnalar dışında bu ülkenin durumu ortadaydı be 2002 de ölmek üzereydik ne çabuk unuttunuz bunu
Aga yapma allah aşkına senin düşüncen ama artık her şeyi de özgürce düşünce mantığıyla yorumlamak çok yanlış.Tamam . Balkan savaşlarına girmemiz , 1.dünya savaşlarına girmemiz çok çok yanlıştı , hele ki ittihat ve terakki partisinin yönetimi ele alması hepten batırdı bizi
katılıyorum filan diyebilirdin yada ben seni anlıyorum filan
ya anlatamadım o dönemde ki çoğu karar yanlıştı yanlış olmasa o zman osmanlı devam ederdi 1.dünya savaşına girmemiz çok yanlıştı kesinlikle girmeseydik osmanlı o hale gelmezdi sırf alman hayranı oldugu iiçin ittihat ve terakki partisi yüzünden girdik bir şekildeAga yapma allah aşkına senin düşüncen ama artık her şeyi de özgürce düşünce mantığıyla yorumlamak çok yanlış.
Aga en basitinden balkan savaşlarında senin topraklara saldırıyorlar sen kalkıp izleyecek misin? Birinci dünya savaşında dünya savaşı olmuş ve senin toprakların konumu belli nasıl savaşa girmeyeceksin bende bunu anlamıyorum. Erdoğanın güzel bir sözü var tarafsız olan bertaraf olur gerçekten de öyle zaten peygamberimiz döneminde ne müslümanlara ne de musriklere yardım etmeyip tarafsız olan bir kabile ismini şu an hatirlayamadim ama neler oldu o kabileye. En azından osmanlı kazanma umudu ile savaşa girip savaştı bunun sonucundan kaybetmekte var kazanmakta ama kaybedildi. Eğer savaşma desen kusura bakma ama neden kurtuluş savaşı oldu çünkü topraklarına saldırı oldu mecbur kaldın mantık aynı, güzel bir söz var aga isyanı bastırırsan isyan olur adı bastıramazsan devrim maalesef osmanlı yenildi diye böyle oluyor.
Aga valla ben seni böyle bilmezdim ittihat ve osmanlı arasında nasıl bağlantı kurdun onlar zaten çağdaş mantığıyla gelip monarsi olup savaştan yenik ayrıldılar ki onlar osmanlı soyu bile değil. Üyelerini zaten biliyorsun söylemeye gerek yok.
osmanlı 16.yüzyılda bilimden sanatına her yönden dünyaya yön vermiş bi güçtü 17.yüzyıldan sonra düşüş başlamıştı ama ondan öncesi mükemmelZamanında batıyı iyi bir şekilde örnek alabilseydik Osmanlı düştüğü duruma düşmezdi. Osmanlı toprak peşinde koşarken batı ilimini geliştirdi ve Osmanlı'nın sonunu hazırladı.
Osmanlı dönemi çok mu iyiydi yapmayın ya Osmanlı her yönden dökülen bir devletti ve tamamen de döküldü sonuç olarak. Fatih, Kanuni dönemini falan örnek alacak değiliz herhalde yıl olmuş 2015.
Aga valla kusura bakma ama çok yanlış düşünüyorsun. Dünya savaşı olmuş taraflar senin topraklarını paylaşacak zaten savaş sonrası gizli antlaşmalar ortaya çıktı halen neden savaşa girdi diyiyorsun deme allah aşkına deme sırf eleştirmek için eleştirmeyin gerçekten eleştiri varsa eleştirin aga her şeyin bir miladi var kimse yarının geleceğinin teminatını veremez osmanlı yıkılan diğer devletler gibi yıkıldı bu diğer devletlerin kötü olduğu anlamını vermiyor.ya anlatamadım o dönemde ki çoğu karar yanlıştı yanlış olmasa o zman osmanlı devam ederdi 1.dünya savaşına girmemiz çok yanlıştı kesinlikle girmeseydik osmanlı o hale gelmezdi sırf alman hayranı oldugu iiçin ittihat ve terakki partisi yüzünden girdik bir şekilde
Hoşgörü olayına itirazı olan yoktur herhalde. Osmanlı'nın gurur duyduğumuz yanlarından biri şüphesiz.osmanlı 16.yüzyılda bilimden sanatına her yönden dünyaya yön vermiş bi güçtü 17.yüzyıldan sonra düşüş başlamıştı ama ondan öncesi mükemmel
hani özgürlük demokrasi diyoruz ya biz onlardan çok daha üstündük onlar emperyalist dönemle masum halkları adeta sömürdüler her yönüyle sömürdüler biz içimizdeki azınlıklara bile saygı gösterip dini hoşgörü gösteren bi devlettik
ele geçirdiğimiz yerlere bakın örneğin bulgaristan müslüman mı oldu hayır türkçe mi konuştular hayır ee diğer tarafa bakıyosun batı gitiği her yere kültürel asimilisyondan toprak işgaline kadar her yönden sömürmüşler kuzey amerika da ispanyolca ve portekizceden başka konuşulan dil yok neredeyse
bizim ise daha içimizdeki Türkmen devletlerinin bazıları bile türkçe konuşmuyor
yav fatih dönemini neden örnek almayalım örnek alırız günümüz koşulları ve şartlarına göre uyarlarız
mesela başkanlık sisteminin gelmesi islam dininin resmen liderliği gibi
o dönemden bazı şeyleri günümüze taşıyarak bu işi yapacaz
batı özentisi olmaktan bin kat daha iyidir
zaten ülkenin %99 u müslüman değil mi ee ne var bundaYıl olmuş 2015 hala İslam dininin liderdliği diyorsun @takas din devletin önceliği olmamalıdır. Din bireyseldir.
Ülkenin %99'unun müslüman olması başka bişey( ki %99 abartı %90'dır en fazla.) islam liderdliği başka bişey her ülke kendi başının çaresine bakmalı İslam lideriyim diye bütün orta doğuyu kurtarmaya çalışırsak zararlı çıkan biz oluruz.zaten ülkenin %99 u müslüman değil mi ee ne var bunda