Osmanlı Devleti'nde Hukuk Sistemi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan papuleoo
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

papuleoo

Tecrübeli Üye
Konu Sahibi
Reaksiyon puanı
11,282
Puanı
710
Osmanlı Devleti'nde adalet sistemini gösteren küçük bir olay. İstanbul'u fatihi, Fatih Sultan Mehmet Han'ın kadı önündeki durumu osmanlı hukuku hakkında belki biraz bilgi verir.

FATİH SULTAN MEHMET VE KADI
Fatih Sultan Mehmet devrinde Osmanlı tebaasından bir hristiyan, kapısının önünde ağlıyor. Oradan geçmekte olan birisi: "Kardeşim, niçin ağlıyorsun?" diyor. O da derdini anlatıyor. Fatih Sultan Mehmet, Fatih Camiini yaptıracak yer arıyor. Bir yer bulmuş ama sahibi "Satmam." diye tutturmuş. Fatih Sultan Mehmet, adamlar göndermiş. Onun kalbini kazanmaya çalışmış. Herşeyi denemiş ama adam Nuh diyor, peygamber demiyor. Fatih Sultan Mehmet onun toprağı üzerine şimdiki Fatih Camiini yaptırıyor. İşte ağlayan adam o. O ağlayan adama sokaktan geçen diyor ki:
- Evlâdım, neden ağlıyorsun? Kadıya git. Kadı efendi adaleti mutlaka yerine getirir.
- İyi ama bu kadı efendinin padişaha nesi olabilir ki?
- Nesi olduğunu görürsün. Sen git.
Ve mahkeme cereyan ediyor.

Devamı videoda.

@beyazsoy @gözlemci @sürgünüm @takas @Polat Şaşmaz @Maskeli Fedai @vadikızı @kvp-medya @china_shangai @34rcp44 @Çiğdem- @Harunnn60 @xemrexxx @yatutarsa

Son düzenleme:
@xemrexxx ayrıca teşekkür ederim :) ben böyle bir bölüm olduğunu bilmiyordum artık hep konu açarım burdan. Ayrıca video da sagir de var.

Zaten Fatih Sultan Mehmed Han adaleti ve halkına karşı olan sevgisiyle bilinirdi videoda tam buna göre hazırlanmış, TRT güzel bir dizi çekmiş anlaşılan...

bu haber uydurma sanırım buna benzer hikaler her ülkenn lideri için uydurulmuştur

bu haber uydurma sanırım buna benzer hikaler her ülkenn lideri için uydurulmuştur
Aga kaynak var inanıp inanmak sana kalmış :) Evliya Çelebi`nin seyehatnamesinden fatih, kılıç ile "Eğer sen Allah`ın hükmünü uygulamayıp, elimi kesmeye beni mahkum etmeseydin bununla başını paramparça ederdim" der. Kadı Hızır Bey de sakladığı kamayı çıkararak cevap verir: "Sen de benim hükmümü kabul etmeseydin, ben de bununla seni delik deşik ederdim" der.

Aga kaynak var inanıp inanmak sana kalmış :) Evliya Çelebi`nin seyehatnamesinden fatih, kılıç ile "Eğer sen Allah`ın hükmünü uygulamayıp, elimi kesmeye beni mahkum etmeseydin bununla başını paramparça ederdim" der. Kadı Hızır Bey de sakladığı kamayı çıkararak cevap verir: "Sen de benim hükmümü kabul etmeseydin, ben de bununla seni delik deşik ederdim" der.
Vallahi ben bu ilk hikâyeyi ilk duyduğumda kadın yeri vermemiş fatih camii yapmaktan vazgeçmiş kadın şaşırıp nasıl olur sen padisahsin bana birşey yapmayacak misin diye fatih hayır demiş . kadin yeri tamam veriyorum demiş ama fatih gönülden vermediği için o yeri yine de kapatmış caminin orta yerinde namaz kilanmazmis.. Bunu çocukken anlatmışlardı ama malum fatih caminde boyle bir yer yok. Bu hikayenin bir degisini alman hukumandar için olanini TV de duydum)) artık hangi hikaye dogru bilemiyecegim

Zaten osmanlı adaletli olmazsa 600 dsyanmazdi. Her yerde isyan çıkardı

Vallahi ben bu ilk hikâyeyi ilk duyduğumda kadın yeri vermemiş fatih camii yapmaktan vazgeçmiş kadın şaşırıp nasıl olur sen padisahsin bana birşey yapmayacak misin diye fatih hayır demiş . kadin yeri tamam veriyorum demiş ama fatih gönülden vermediği için o yeri yine de kapatmış caminin orta yerinde namaz kilanmazmis.. Bunu çocukken anlatmışlardı ama malum fatih caminde boyle bir yer yok. Bu hikayenin bir degisini alman hukumandar için olanini TV de duydum)) artık hangi hikaye dogru bilemiyecegim

Zaten osmanlı adaletli olmazsa 600 dsyanmazdi. Her yerde isyan çıkardı
Aynen aga haklısın bazı hikayeler var hatta bu olayın geçtiği yer üsküdar diyen de var. Dediğin gibi 600 yıl yaşamış bir devlet daha ne olsun.