En İyileri ''FANfinfon''suz Belirleyenler

xemrexxx

Konu Sahibi
Favori Üye
Reaksiyon puanı
140,929
Puanı
1,061
Türkiye'de yıllardır en iyileri belirleyen Altın Kelebek Ödülleri'dir.Son yıllarda buna rakip Antalya TV ödülleri çıktı.İki ödülün de beğenilmeyen ortak bir yanı var: fankafalar tarafından sevilmemesi.

Oyuncuları beğenen sayılarına kadın oyuncularda ilk 5: Beren Saat,Hazal Kaya,Tuba Büyüküstün,Serenay Sarıkaya ve Meryem Uzerli; erkek oyuncularda ilk 5: Kıvanç Tatlıtuğ,Necati Şaşmaz,Engin Akyürek,Çağatay Ulusoy ve Cansel Elçin.Bu oyunculardan Cansel Elçin hariç diğerlerinin 1 milyonun üzerinde hayranı var yani halka açık oylamayla belirlenen ödüllerde bu oyuncuların hayranları isterse oyunculara ödülü getirebilir.Dizi olarak baktığımızda Kurtlar Vadisi Pusu,Medcezir,Pis Yedili,Muhteşem Yüzyıl ve Yalan Dünya ilk 5'te.Bu diziler için de oyuncularla aynı durum söz konusu.

NOT: 2013 yılı Facebook verilerine göre Türkiye'deki neredeyse tüm oyuncuları en çok beğenen grup 18-24 yaş grubu.Ayrıca Facebook kullanıcılarının neredeyse yarısı 24 yaş altı.Yani oylama yoluyla belirlenen en iyiler genelin değil 24 yaş altı grubun beğenileri oluyor.

SEKTÖRÜN EN İYİLERİNİN BELİRLEYİCİSİ ANTALYA TV ÖDÜLLERİ
2011 JÜRİSİ:
Faruk Bayhan: MF Yapım yetkisi
Fatih Ediboğlu:ATV genel müdürüEfe Önbilgin: (eski) CNN Türk ve TNT genel müdürü
Ziya Öztan: yönetmen
Berna Laçin: oyuncu
Nilgün Öneş: senarist
Hidayet Karaca: Stv gene müdürü
Mesut Yar: Posta gazetesi yazarı
Memet Güler: Vatan gazatesi yazarı
Yüksel Aytuğ: Sabah gazetesi yazarı
Cafer Yiğitoğlu: program yapımcısı
Cengiz Haydar Barut
: sunucu,eski belediye başkanı

2011 yılında olduğu gibi her sene sektörün içinden isimler jüride yer alıyor.Yani 2 mimik bile yapamayan kişileri izleyip bundan etkilenen ve twitterda 10 tweet atan kişiler değiller.Jüri üyelerinin tarafsızlığı konusunda yorum yapmak ise bize düşmez.Çünkü bu ülkede Kanal D,Atv ve Star'ın bağlı bulunduğu medya grupları gerek sahiplik gerek ortaklık yoluyla sektörün büyük çoğunluğunu kontrol ediyor yani jürilerde bu 3 medya grubuna bağlı gazete,dergi vb.çalışan birileri mutlaka olacak.

Aday isimlere baktığımız zaman fan kitlelerinin şimşeklerini direkt üzerine çekiyor ödül töreni.

• Geçen sene ortalıklarda görünmeyen Hazal Kaya zaten aday olamıyor.
  • Beren Saat ve Tuba Büyüküstün dizileri olmasına rağmen aday değiller.İntikam dizisi senaryo ile aday ki gayet doğru bir tercih çünkü dizide öne çıkan bir isim yok sadece 8-10 oyuncuya sahip dizi; 120 dakikalık dizide hepsine eşit rol düşüyor.Tuba Büyüküstün ise adlığı eleştirilerden sonra ''2 mimikli'' seçilmişti.
  • Başka bir 2 mimikli seçilen isim ise Necati Şaşmaz olmuştu.11 yıllık kariyerinde aldığı ödül sayısı belli bir isim.2005 yılında Beyaz İnci Ödülleri'nde ekipten aday olan herkes (İpek Tenolcay,Raci Şaşmaz,Gökhan Kırdar,Gürkan Uygun vb.) ödül alırken bir tek Necati Şaşmaz ödül alamamış, ödül Nejat İşler'e gitmişti.
  • Başka bir aday olamayan isim de Kıvanç Tatlıtuğ.Ezel dizisinen sonra 2 yıl üst üste törenden istediğini alamayan Ay Yapım geçtiğimiz sezon Karadayı dizisinin üstüne oynamış ve Kuzey Güney'i geri çekmişti.Yani Kıvanç'ın aday olamaması kendinden çok Ay Yapım'dan kaynaklı nedenlerden.
  • Geçtiğimiz yıl Lale Devri'nde 4-5 bölüm oynayan Serenay Sarıkaya ve dizisi 13 bölümde yayından kaldırılan Çağatay Ulusoy da aday olamayan isimlerden.

ÖDÜL YILI

EN İYİ DİZİ

EN İYİ ERKEK
OYUNCU

EN İYİ KADIN OYUNCU

EN İYİ YAR.
KADIN OYUNCU

EN İYİ YAR.
ERKEK OYUNCU
2013Muhteşem YüzyılKenan İmirzalıoğluMeryem UzerliZerrin TekindorNecip Memili
2012Hayat Devam EdiyorErdal BeşikçioğluAyça BingölMeral ÇetinkayaHüseyin Avni Danyal
2011Muhteşem YüzyılOkan YalabıkAyça BingölFarah Zeynep AbdullahAras Bulut İynemli
2010EzelKenan İmirzalıoğluÖzgü NamalDeniz ÇakırSelçuk Yöntem
POPÜLERLER ARASINDAKİ EN İYİLERİN BELİRLEYİCİSİ ALTIN KELEBEK ÖDÜLLERİ

ÖDÜL
YILI
EN İYİ DİZİEN İYİ ERKEK OYUNCUEN İYİ KADIN OYUNCU
2013KaradayıKenan İmirzaloğluBergüzar Korel
2012Muhteşem YüzyılKıvanç TatlıtuğMeryem Uzerli
2011Öyle Bir Geçer Zaman KiErkan PetekkayaAyça Bingöl
2010EzelKenan İmirzalıoğluBeren Saat
Altın Kelebek Ödülleri'ne laf etmek zaten anlamsız.Ödüller geçtiğimiz yıl 40.kez verildi,Türkiye'de sektörce beğenilmeyen hiçbir tören bu kadar uzun süre ayakta kalamaz.Antalya Tv Ödülleri'nin aksine sadece en iyilere bakmıyor Altın Kelebek Ödülleri, reytinge göre en popüler olanlardan seçiyor en iyileri ancak bunu yaparken de kalite çizgini kaybetmiyor.Avrupa Yakası varken Akasya Durağı'na,Ezel varken Arka Sokaklar'a vermiyor ödülü.

Ödülü kazananları belirleyen oyları genelde Hürriyet Gazetesi okurları belirliyor.Sosyal medyanın aksine gazete okuma konusunda yaşlara göre daha adil bir dağılım var.Son yıllarda bazı fan siteleri ödüllerin linkini dağıtsa da bir kişinin birden fazla oy kullanarak ''oylama şikesi'' yapılması oldukça zor bir durum.

Diğer oylama ile seçilen ödüllere bakınca Altın Kelebek'in objektifliği daha net açığa çıkıyor.Örnek olarak Ayaklı Gazete Ödülleri'ne bakalım.4 milyon oy kullanılmış sitede.Ancak sitenin normal tekil kullanıcı sayısı bunun %20'si bile değil.Bu sene de oylamada kendi kategorilerinde Çalıkuşu,Medcezir ve Pis Yedili önde gidiyor.

Başka bir örnekte geçtiğimiz yıl forumumuzdada konuşulan Seul Drama Ödülleri'nde yaşandı.Karadayı ve 20 Dakika yaklaşık 9 milyon oy aldılar yani 12 reyting kadar insan oy verdi bu dizilere.20 Dakika dizisi yayın hayatı boyunca bırakın 12 reytingi 12 reytingin yarısı 6 reytingi görememiş bir dizidir; keza Karadayı da 12 reytinglik bir dizi değil.Görüldüğü gibi iş fanlara kalınca abartı da büyük oluyor.

İKİ ÖDÜL ARASI UYUM

İki törende ödül alanlara baktığımızda diziler açısından pek fark olmadığını görüyoruz.Sadece Antalya'da ödül alamayan Öyle Bir Geçer Zaman Ki ile Altın Kelebek'e ulaşamayan Hayat Devam Ediyor var farklı olarak.

İki ödül töreninde de ödül alan isimler o sene için ''oyunculuğu tartışma götürmeyecek'' kadar iyi olan isimler.Bu ödüller oyunculuğunu geliştirebilen herkesin alabileceği ödüller.Ancak fan oylaması ile belirlenen ödüllerde Halil Ergün,Selçuk Yöntem gibi emektar isimler; İlker Aksum gibi yeteneği beğenilen ancak yakışıklı/güzel olmadığı için fan kitlesinden yoksun isimler ödül alamaz.

@destere @mrt-06 @Yakamoz-Asi @Çiğdem- @Bully @HachiKo @yatutarsa @gözlemci @sMt45 @ozgur2113 @xBUGRAx @Fks14 @denizz19 @ABAY_06 @sürgünüm @OzaN @otomatikportakal @*Dream* @*YıldırıM* @Forumdash @EveN @yakup09 @dizi kolik @olizvel @FurkanTB @hayret bi şey @Ahmad @Harunnn60

Tam okumadım ama Karadayı nasıl 12 reytinglik iş değil orasını anlamadım? :)

24 yaş altımı eylülden itibaren beni kapsamıyor ozaman ayy yaşlanıyorum :kiki::kiki:
benim kendi düşüncelerim
en iyi dizi kurtlar vadisi pusu
en iyi erkek oyuncu kenan imirzalıoğlu
en iyi kadın oyuncu düşünüyorum ama yok bence öyle birşey :F
benim hemcinslerimle bir alıp veremediğim yok ama öyle abartılıcak şekilde ön pilana çıkan bir kadın oyuncu türkiyede yok bence benim beğendiğim yok en azından 🙄🙄🙄
ben izlediğim dizilerde favori karakterlerim hep erkek oyuncular oluyor yanı sadece türkiyede değil yabancı dizilerde de 14 15 falan dizi takip ediyorum ama hepsinde favori karakterlerim erkek oyuncular kadın oyunculara hiç dikkat bile etmiyorum hatta diziden çıksın diye bakıyorum :F

24 yaş altımı eylülden itibaren beni kapsamıyor ozaman ayy yaşlanıyorum :kiki::kiki:
benim kendi düşüncelerim
en iyi dizi kurtlar vadisi pusu
en iyi erkek oyuncu kenan imirzalıoğlu
en iyi kadın oyuncu düşünüyorum ama yok bence öyle birşey :F
benim hemcinslerimle bir alıp veremediğim yok ama öyle abartılıcak şekilde ön pilana çıkan bir kadın oyuncu türkiyede yok bence benim beğendiğim yok en azından 🙄🙄🙄
ben izlediğim dizilerde favori karakterlerim hep erkek oyuncular oluyor yanı sadece türkiyede değil yabancı dizilerde de 14 15 falan dizi takip ediyorum ama hepsinde favori karakterlerim erkek oyuncular kadın oyunculara hiç dikkat bile etmiyorum hatta diziden çıksın diye bakıyorum :F
işte desterenin dişi versiyonusun :F

Altın Kelebek kesinlikle popülariteye göre veriliyor.Antalya Tv ödülleri ahbap çavuş ayağı yapıyor.Bu yüzden Ay Yapım 2 yıl önce hiçbir projesini sokmamıştı törene.

Saçmalıklarla dolu bir yazı rica ediyorum beni böyle altı dolu olmayan saçma haberlere etiketleme :) @xemrexxx
aaa ne demek en çok fan olan arkadaşalrımı etiketlerm ben :) ayrıca bunlar doğrular hiçkimse fanlar istiyor diye sosyal medyanın,yazarların alay konusu olma pahasına birilerine ödül vermez

Altın Kelebek kesinlikle popülariteye göre veriliyor.Antalya Tv ödülleri ahbap çavuş ayağı yapıyor.Bu yüzden Ay Yapım 2 yıl önce hiçbir projesini sokmamıştı törene.
ay yapım da en kalitelisini yapıp ödülleri kapaymış :) zaten kimse bu iki ödül törenini yok sayamaz bu ülkede ileride millet bu ödülleri almış mı diye bakacak .) ayrıca ahbap çavuşluk olayı fanların fikrinde sadece kimse o ödülleri öbgz,my,ezel gibi diziler haketmiyor diyemez

aaa ne demek en çok fan olan arkadaşalrımı etiketlerm ben :) ayrıca bunlar doğrular hiçkimse fanlar istiyor diye sosyal medyanın,yazarların alay konusu olma pahasına birilerine ödül vermez

ay yapım da en kalitelisini yapıp ödülleri kapaymış :) zaten kimse bu iki ödül törenini yok sayamaz bu ülkede ileride millet bu ödülleri almış mı diye bakacak .) ayrıca ahbap çavuşluk olayı fanların fikrinde sadece kimse o ödülleri öbgz,my,ezel gibi diziler haketmiyor diyemez
Bütün program ödüllerini tv8 kanalındakiler kazanmıştı.Evete evet en kaliteliler tv8dekiler.Ödül töreninin o kanalda yayınlanmasıyla hiçbir alakası yok bunun.

Bütün program ödüllerini tv8 kanalındakiler kazanmıştı.Evete evet en kaliteliler tv8dekiler.Ödül töreninin o kanalda yayınlanmasıyla hiçbir alakası yok bunun.
tv8 dekiler kaç ödül aldı (b)
2011 de diziler dışındaki ödüller

ntv 3
kanaltürk 1
tnt 1
kanal d 1
star 2
show 1
cnn türk 1
iz tv 1

2012

trt çocuk 1
atv 2
cnbc e 1
ntv 1
tv 8 4
kanaltürk 1
kanal d 2
show 2
star 1
iz tv 1

2012 de 4 ödül almış tv 8 3 ünü okan bayülgenin programı almış :) okan bayülgen kanal d deyken de ödül alıyordu ödül törenlerinde kanal değiştirdi diye adamın ünü-popülerliği-progrma kalitesi düşecek değil :)