2013 Dallas Buyers Club (2013) Film Bilgisi & Yorumları

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan berkann
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

berkann

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
22 Aralık 2011
Mesajlar
18,893
Reaksiyon puanı
6,730
Puanı
1,060
0790636.jpg


Dallas Buyers Club (2013)

Türü: Biyografi, Dram, Tarihi
Yönetmen: Jean-Marc Vallée
Senaryo: Craig Borten, Melisa Wallack

Oyuncular:
Jared Leto
Matthew McConaughey
Jennifer Garner
Dallas Roberts
Denis O'Hare

IMDb Puanı: 8.0 (8,346 oy)
IMDb Sayfası

Filmin Özeti
Uyuşturucu bağımlısı ve HIV taşıyıcısı Ron Woodroof'un hayatından esinlenerek beyazperdeye aktarılıyor. Ron Woodroof'a 1986 yılında AIDS yüzünden 30 günlük ömür biçilir. Teşhiş sonrası FDA kurumundan yasal onaylı olarak kullanabileceği tek ilaç olan AZT'yi almaya başlayan Ron hızla ölümün eşiğine doğru sürüklendiğini fark eder. Çareyi ABD'de yasal olmayan ama dünyanın dört bir yanında bulunan, doğal ilaçlara başvurmakta bulur. Kendisiyle ilgilenen doktorlardan biri olan arkadaşı Eve Saks'ın da yardımıyla Ron farkıdna olmadan çevresindeki hastlar içinde bir iletişim ve satış ağı kurmuş olur. "Dallas Buyers Club" olarak bilinen bu oluşum FDA'nın tedavisi yerine alternatif tıbbı tercih edenlerin çaresi olur ve dahası hastalar üzerinde onaylı AZT'den daha çok işe yarar. Fakat durum çok geçmeden fark edilir ve ilaç firmaları ve FDA Ron'a karşı büyük bir savaş açar. Film 30 günlük ömrü kaldı dendikten sonra kendi doğal yöntemleriyle 2191 gün daha yaşamayı balşaran Ron Woodroof'un kişisel mücadelesine odaklanıyor.


Filmin Fragmanı

 
Genel olarak beğendiğim söylenemez. Bana mantıksız gelen bir kaç şey vardı senaryoda.

Adamın yurtdışından bu kadar çok ilaç getirebilmesi. Tamam doktor reçetesiyle geliyordu ama hangi doktor bunu yapar ki? Saçma geldi bana.

Aslında gay hikayesi gibi dursa da gayleri anlatmıyordu film. Keşke;
Başrol karakterimizle arkadaşlarının arası bozulduğunda onun yalnızlığına değinilseydi. Sonuçta sen bir heteroseksüelsin ve herkes seni homoseksüel olarak görüyor. Arkadaşlarını ve işini kaybettin. Hiç değinilmemesi büyük bir eksiklik olmuş.

Bu sebepten senaryo iyi değildi bence. Hoşuma giden sahneler de vardı tabi. Alışveriş merkezindeki sahne hoştu gerçekten. :)

Oyunculuklar iyi sayılırdı. Jared Leto ortalama bir performans göstermiş. Kötü değil ama. Ama Fassbender ve Abdi daha iyiydiler. Ayrıca adam kendi sesiyle mi oynamış ya? :D

McConaughey de iyi sayılırdı. Diğerlerinden çok öne çıktığını söyleyemem açıkçası. İnşallah DiCaprio diyorum. :D

Ses miksajını -ya da kurgusu. :D iyi yapmaya çalışmışlar ama sevmedim. İyiki de aday olamamış.

Saç&Makyaj'a da aday olmuş film. Jared Leto'dan kaynaklanıyor bu galiba. Ancak ben aday olacak kadar iddialı bir şey göremedim. Travestinin günlük makyajı gibiydi? :D

İzlerken sıkıldığım yerler oldu. Pek sevdiğim söylenemez.

6,5/10 (tan 6 olur.)
 
Dün izledim filmi ama yazmaya fırsat bulamamıştım, şimdi yazayım. :D Aslında filmi izlemek istemiyordum, çünkü sıkılacağımı düşünüyordum ve öyle de oldu.

Filme karşı neden bir önyargı besliyordum, bilmiyorum ama beni filmden soğutan bir şeyler vardı. Filmi izledim ve aklımda en ufak bir şey kalmadı. Sanırım senaryodan dolayı bir sıkıntı var. Ama ne olursa olsun gerçekten sıkıcı bir filmdi.

Oyunculuklar, evet iyiydi. Ama beklediğimin altında kaldı. Altın Küre'de oyunculuk dalında 2/2 yapan filmden, daha fazla şeyler bekliyordum oyunculuk anlamında ama beklentilerimi pek karşıladığı söylenemez. Matthew McConaughey iyiydi, ama Oscar için ne kadar yeterli tartışılır. Evet, kilo vermesi, rolünün zorluğu vs. bunlar önemli şeyler ama sanki bir şeyler eksik gibi.

Jared Leto da iyiydi ama bu kadar net favori gösterilmesini anlamıyorum. Belki oynadığı rol çok zor evet bunu kabul ediyorum ama sadece bu mudur yani? Sesi falan çok gerçekçiydi ama o kadar da abartılacak bir şeyi yoktu bence. Fassbender çok daha iyiydi bence. Daniel Brühl'ü aday yapmadın bari Fassbender'a Oscar'ı ver akademi. :D

Hikaye güzel değildi bence. Bir şeyler başarmış hatta büyük bir iş başarmış bir adamın hikayesi ama etkileyici değildi. Belki senaryo o etkileyiciliği veremedi bilemiyorum ama film bittiğinde hiçbir şey hissetmedim. Bu yüzden yönetmen de kabahatli gibi.

Kısacası, benim için kötü ve sıkıcı bir filmdi. İzlemezseniz çok bir şey kaybetmeyeceğiniz cinsten bir film. :)

Puanım: 5/10
 
Son düzenleme:
Şu an IMDb puanına baktiğimda şaşkınlık içindeyim. Filmin ilk 30 dk filan gayet akıcı gidiyorken ne zaman ilaç sektörüne girdi film orda koptu. Filmi Matthew için izledim desem hiç yalan olmaz. Tom Hanks kadar beni etkilemedi. Gel gör ki adam Oscar'a aday olamamiş :X Diğer filmeri de izleyince belli olur fikrim hala adayım yok. Her neyse Matthew üzerinden gideyim. Adam rolü için epey zahmete girmiş. Bana biraz Christian Bale'in Makinist'ini hatırlattı. Jared'ın da hakkını yemeyelim o da çok pis zayıflamiş. Rollerine verdikleri önem tartişmasiz aşikar ama film bu kadar abartılmamalı. Pek beğenmedim.

Bizim İncir Reçeli'ni izleseler heralde bütün ödülleri toplarlardi:A Bu kadar da iddialı bir benzetme yaptim. Bence bizim İncir Reçeli gelmiş geçmiş en iyi aidsi anlatan film olurdu.

Beğendiğim sahneler
Ron'un arkadaşlariyla bardaki kavga sahnesi ve tükürmesi. ron'un Roy ile hastanedeki "pişpirik" oynaması ve Ron'un bacağina kramp girmesi.
Markette el sıkışma olayı güzeldi. Hared bence o sahnede döktürdü. Evet diğer sahnelerde yürüyemezken adamın elini sıktıktan sonra cips paketini geri götüreceği zaman baya baya rolunun hakkını verdi:F
Roy'un babasının ağlama sahnesi de iyiydi sanki
Ron'un üzerine konan kelebek sahnesi de güzeldi.

Film senaryo olarak kötü gidince insan güzel bulmak için bir sebep arıyor heralde. Madde madde sevdiğim yerleri yazdım:F Sıkıcı bir hikayesi vardi. Senaryo hiç iyi değildi. Matthew olmasa daha düşük puan verirdim orası kesin. Bu arada uçak efektleri aşiri berbatti:(

Filme 6/10 versem gözüm arkada kalmaz:)
 
Sanırım forumca en beğenmediğimiz film oldu. :D
 
Genel yorumların aksine beğendim ben filmi.

İlk dakikalarından itibaren McConaughey faktörünün de etkisiyle filme bağlandım. Özellikle hastalığını ilk öğrendiğindeki tepkisi iyiydi ve uzun süre sürükleyici bir şekilde devam etti hikaye.

Ortalarına doğru biraz o sürükleyiciliğini kaybetse de yine de pek sıkıcı gelmedi.

Benim de hemen herkes gibi en beğendiğim sahne market sahnesiydi.

Daha iyi olabilir miydi film, senaryo? Evet bazı eksikler, yetersizlikler vardı daha iyi olabilirdi ama bu hali de beklentilerimi karşıladı. Yine de en iyi film adaylığını hakedecek kadar iyi olduğunu düşünmüyorum. Rush, The Butler, Fruitvale Station ya da henüz izlemediğim Saving Mr. Banks gibi bir filme verseler daha doğru olurmuş sanki.

Adaylığına anlam veremediğim bir diğer dal ise kurgu. Bence öyle ahım şahım bir kurgusu yoktu. The Wolf of Wall Street'in aşmış kurgusu dururken bu filme kurgu adaylığı vermek... Hiç olmadı Blue Jasmine, Prisoners, Rush gibi tercihler değerlendirilebilirdi.
Filmin en güçlü olduğu dala, oyunculuklara gelecek olursak...

Matthew McConaughey gerçekten çok iyi oynamış yine. Bu zamana kadar nerelerdeymiş bu adam şaşırmamak elde değil. Artık bu yıldan sonra tekliflerden teklif beğenecektir. :) Ama tabii karakterinin de işini kolaylaştırdığını söylemek mümkün, kendini göstermeye çok uygun bir karakter. Benim gönlüm hala Di Caprio'dan yana ama McConaughey'in de ödülü haketmediğini söylemek zor. Bence McConaughey ilk Oscarını alacak ve bu son Oscarı da olmayacak...

Jared Leto bir travesti karakteri ne kadar iyi oynanabilirse o kadar iyiydi. Ödülleri almasını istemiyordum ama evet hepsini haketmiş. Michael Fassbender da çok iyiydi ama şansına küsmeli.

Jennifer Garner'ın da adı alt sıralardan da olsa geçiyordu. Dikkat çekiciydi fakat adaylık alacak kadar da iyi değildi tabii. Yine de filme renk katmış, en sevdiğim karakterdi filmde sanırım. :)

Neyse sonuç olarak en iyi film adaylığını hakedecek kadar olmasa da iyi bir filmdi fakat herkesin sevemeyeceği bir film olduğunu da kabul ediyorum. Fazla yüksek puan veremeyecek olmamanın ana sebebi bazı konuların yüzeysel kalması. Karakterlerin derinliklerine fazla inilmemesi.


6.5/10
 
Genel olarak beğenmediğim bir film oldu. İlk başlarda iyi başlamasına rağmen sonra tempo düştü film sıkıcı bir hal aldı. Zaten izlerken pek bir beklentimde yoktu o yüzden fazla etkilenmediğim bir film oldu.

Senaryo kötü olsada oyunculuklar çok iyiydi. Jared Leto'yu çok beğendim bayaa kilo vermiş bu rol için, Oscarda en büyük favorilerden.

5/10
 
Filmi dün izledim ama yorum yapmayı unutmuşum.

Senaryoyu sevmedim.Çok basit ve etkileyici değildi.İlk 30 gün harika ilerledi sonra ilaç işine girdi film bir koptu.Belki hastalığın etkisinin azalmasıyla bizi etkileyen sahnelerin azalmasından dolayıdır bu durum ama kopukluk yaşandı.Sonu en sonuna kadar güzel değildi.Özellikle Doktor açıdan belli bir saçmalık oldu.İlaç sahnesnde ki şüphelenmemeleri çok acayip saçmaydı.
Ben rahibim ve kanserim vede 33 hap alıyor komikti çocuklar bile inanmaz bu sahneye.:F
En iyi film ödülü olmaz gibi.

Aslında bakarsak filmin en büyük şansı Matthew Mcconaughey'di.Adam filmin en etkileyici en dikkat çeken yanıydı.Senaryoya çok şey katmış doğrusu görünüşüyle ve role çok yakışmış.
Şuan izlediğim adamlar arasında en çok hakettiğini düşündüğüm adam Matthew.Dicaprio değilde Matthew alsın diyorum artı.Dicaprio bir yıl daha beklesin çünkü bu adamın hakkı yenmemeli.

Jared Loto olmuş ile olmamış arasındaydı.Sanırım karakterden dolayı bir iticilik vardı galiba ama sevemedim bir türlü rolü.İyi oynamışmıydı o sesi çıkartması bile iyi bir işti ama etkileyemedi.
Hala Fassbender favorim.
Jennifer Garney iyi sayılırdı filmi etkileyecek bir yönü yoktu tabi bizide.
Saç Makyaj'da adaylık almış.😱Bu konuda diğer filmleri izlemedim ama başarıl değildi.

Filmin sevdiğim sahnesi baya vardı.Ama etkilendiğim sahnesi neredeyse yok gibiydi.
En sevdiğim sahne açık ara sonda Boğanın üstüne bindiği andı.
Kelebeklerin konduğu sahne güzeldi.Ama etki etmedi.
Markette oluşan sahne güzeldi.
Jared'in canlandırdığı karakterle tanıştığı ve uzakta otur sınra ki diyolaglar iyiydi.Zaten ilk 30 günde olan olay bu.

Filmi genel olarak sevdim ama senaryo akışı olarak sıkılabildim.:(
Filme Puanım: 8.5 oldu.:D
 
Son düzenleme:
Filmi dün izledim ama yorum yapmayı unutmuşum.

Senaryoyu sevmedim.Çok basit ve etkileyici değildi.İlk 30 gün harika ilerledi sonra ilaç işine girdi film bir koptu.Belki hastalığın etkisinin azalmasıyla bizi etkileyen sahnelerin azalmasından dolayıdır bu durum ama kopukluk yaşandı.Sonu en sonuna kadar güzel değildi.Özellikle Doktor açıdan belli bir saçmalık oldu.İlaç sahnesnde ki şüphelenmemeleri çok acayip saçmaydı.
Ben rahibim ve kanserim vede 33 hap alıyor komikti çocuklar bile inanmaz bu sahneye.:F
En iyi film ödülü olmaz gibi.

Aslında bakarsak filmin en büyük şansı Matthew Mcconaughey'di.Adam filmin en etkileyici en dikkat çeken yanıydı.Senaryoya çok şey katmış doğrusu görünüşüyle ve role çok yakışmış.
Şuan izlediğim adamlar arasında en çok hakettiğini düşündüğüm adam Matthew.Dicaprio değilde Matthew alsın diyorum artı.Dicaprio bir yıl daha beklesin çünkü bu adamın hakkı yenmemeli.

Jared Loto olmuş ile olmamış arasındaydı.Sanırım karakterden dolayı bir iticilik vardı galiba ama sevemedim bir türlü rolü.İyi oynamışmıydı o sesi çıkartması bile iyi bir işti ama etkileyemedi.
Hala Fassbender favorim.
Jennifer Garney iyi sayılırdı filmi etkileyecek bir yönü yoktu tabi bizide.
Saç Makyaj'da adaylık almış.😱Bu konuda diğer filmleri izlemedim ama başarıl değildi.

Filmin sevdiğim sahnesi baya vardı.Ama etkilendiğim sahnesi neredeyse yok gibiydi.
En sevdiğim sahne açık ara sonda Boğanın üstüne bindiği andı.
Kelebeklerin konduğu sahne güzeldi.Ama etki etmedi.
Markette oluşan sahne güzeldi.
Jared'in canlandırdığı karakterle tanıştığı ve uzakta otur sınra ki diyolaglar iyiydi.Zaten ilk 30 günde olan olay bu.

Filmi genel olarak sevdim ama senaryo akışı olarak sıkılabildim.:(
Filme Puanım Matthew için 7.5 oldu.:D
Jared Leto'nun makyajından dolayı o dalda aday oldu herhalde. Bence başarılı bir makyajdı, o dalda ödülü de kazanmaya yakın. :) (Diğer iki filmin makyajı daha iyidir belki ama kötü filmler olduğu için ödülü vermek pek istemeyeceklerdir.)
 
Jared Leto'nun makyajından dolayı o dalda aday oldu herhalde. Bence başarılı bir makyajdı, o dalda ödülü de kazanmaya yakın. :) (Diğer iki filmin makyajı daha iyidir belki ama kötü filmler olduğu için ödülü vermek pek istemeyeceklerdir.)

Makyaj çok etkilemedi bilemiyorum bildiğimiz dışarıda bile görülebilecek ağırlıkta makyaj vardı.Zaten cırt bir makyaj olmazdı o karaktere ama olağan üstü değildi Oscarlık yani.:D
Açlık oyunlarına gitsin o oy.:FKatnis'i full boyuyorlardı oyunlarda.:F
 
Makyaj çok etkilemedi bilemiyorum bildiğimiz dışarıda bile görülebilecek ağırlıkta makyaj vardı.Zaten cırt bir makyaj olmazdı o karaktere ama olağan üstü değildi Oscarlık yani.:D
Açlık oyunlarına gitsin o oy.:FKatnis'i full boyuyorlardı oyunlarda.:F
Aslında en iyi makyaj Bad Grandpa'da bence ama film kötü.

Öncesi ve sonrası:

4e997e57f801f60fcf4d4b7f05da7a3b.jpg


bad-grandpa.png
 
oscar törenleri yaklaştıkça izlemek istediğim filmelerin sonunada yaklaşmış oldum, son olarak izlediğim film dallas oldu ..
filmin hikayesi konusu bundan on veya 15 yıl önce olsaymış sanırım direk en iyi film ödülünü alırmış, aids günümüzdede yaygın bir hastalık ama eskiye nazaran etkisini yitirmiş durumda..
konuya gelirsek iyi işlenmiş, oyunculuklar zaten mükemmel Matthew McConaughey her zamanki gibi klasını konuşturmuş en iyi erkek oyuncu ödülünü açık ara almasını bekliyorum ..
en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülüde jared leto ya gidebilir ..


film genel anlamda iyiydi
puanım=8
 
oscar törenleri yaklaştıkça izlemek istediğim filmelerin sonunada yaklaşmış oldum, son olarak izlediğim film dallas oldu ..
filmin hikayesi konusu bundan on veya 15 yıl önce olsaymış sanırım direk en iyi film ödülünü alırmış, aids günümüzdede yaygın bir hastalık ama eskiye nazaran etkisini yitirmiş durumda..
konuya gelirsek iyi işlenmiş, oyunculuklar zaten mükemmel Matthew McConaughey her zamanki gibi klasını konuşturmuş en iyi erkek oyuncu ödülünü açık ara almasını bekliyorum ..
en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülüde jared leto ya gidebilir ..


film genel anlamda iyiydi
puanım=8

Benimde favorim şuan.
Yardımcı erkekte daha başarılı isimler vardı.Jared olağan üstü değildi alamaz gibi.