Fatih Dizisi Beklentileri Karşıladı Mı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan xemrexxx
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

xemrexxx

Konu Sahibi
Favori Üye
Reaksiyon puanı
140,935
Puanı
1,061
Fatih dizisi ilk bölümüyle ekrana geldi.
İlk bölüm sosyal medyada beğenilmezken anlık sbt verilerine göre de oldukça geri kaldı.

Peki dizi amacına ulaştı mı?

Fatih Aksoy ve M.A.Alakurt'un açıklamalarına bakarsak dizi Muhteşem Yüzyıl'dan farklı olacaktı ancak iki dizi arasında oldukça büyük benzerlik var.
Dizi Fatih'in son 10 yılını anlattığı için Muhteşem Yüzyıl'ın bu sezonu ile karşılaştırabiliriz.

Her iki dizide de padişahın 2 kadını evlatları için savaşta.
Tahta kendi evlatlarını çıkartabilmek için devlet adamlarını yanlarına topluyorlar.
MY'de zamanla dışlanan Mahidevran iken Fatih'te Gülbahar oluyor.
MY'de haremi padişahın son ve ebedi gözdesi Hürrem yönetirken Fatih'te bu görev yine padişahın son gözdesi Çiçek Hatun'da.

İki dizinin ilk bölümlerini incelediğimizde bariz benzerlikler var.
İki padişahın da temel amacının Roma olduğu anlatılıyor.

Her iki dizide de papa sultan üzerine plan yaparken görülüyor.Ve padişahlarla görüşmeye nedense Venedik elçisi geliyor ikisinde de (Venedik elçisinin görüşmesi daha kolay o zamanlar ama yine de başka elçi olabilirdi.)

İki dizide de ilk iş padişahların adaetine vurgu yapmak.(devlet adamlığı olarak).Kanuni limandakilere zulmeden Cafer Ağa'nın kellesini alırken; Fatih de Karaman ahalisine zulmeden sadrazamının kellesini alıyor.

Fatih dizisindeki harem kadrosuna baktığımızda ilk dikkati çeken kızlar ağası oluyor.Normalde zenci kökenli olamsı gereken bu kişi bembeyaz biri.(Muhteşem Yüzyıl'daki ağaları eleştiren kıymetli tarihçiler herhalde açıklama yapar yarın!)Ha bir de ağa mı desek hatun mı kararsız kaldık...

Dizide en beğendiğim şey kesinlikle ışık kullanımı.Muhteşem Yüzyıl ve daha pek çok dönem dizisinde bildiğmiz spot-florosan ışıklar kullanılırken Fatih'te gerçekten mum ışığı havası vardı.(Fatih Aksoy facebookta My sayfalarını takip etmiş olmalı.MY-GOT karşılaştırması yapılarak dizi eleştrilmişti birkaç kez)

Bir de artık bu tarz dönem dizilerini tutturmak istiyorlarsa siyasi boyutundan sıyrılıp dizi çekmek için dizi yaapmalılar.Fatih'i yücelteceğiz diye etrafındakileri küçültmenin anlamı yok.Aynı olay Osmanlı Kıyam'da da oldu ve dizinin sonu malum.İlk bölümde adamı Fatih'e sadrazam halka zulmetmiş diyor Fatih söylentidir diye geçiyor.Bu adamın hiç mi halk içinde adamı yok böyle yaparak mı Fatih'i yüceltecekseniz.Eleştirilen My'de bile Kanuni;İbrahim,şehzadeler,Hürrem,Hatice ne yapıyor farkında her yerde adamı var.Bir de Fatih ilk sahnede kendine içeceği uzatan adamın içeceğe attığı zehirle ölecek büyük ihtimal koskoca Fatih en yakınına aldığı adamı nasıl seçemez?

Dizide en büyük eleştiri M.A.Alakurt'un fiziksel özelliklerine.Fatih orta boylu ve hafif toplu bilinen bir padişah ancak M.A.Alakurt bildiğiniz Spartacus setinden izin alıp da gelmiş gibi.

awww.haberler.com_haber_resimleri_399_fatih_muhtesem_yuzyil_a_karsi_5026151_o.jpg

@mrt-06 @Bully @dizi kolik @EveN @Forumdash @Yakamoz-Asi @yatutarsa @Almila @denizz19 @Fks14 @OzaN @sokak sanati @Reytinger

Ekli dosyalar

• awww.haberler.com_haber_resimleri_399_fatih_muhtesem_yuzyil_a_karsi_5026151_o.jpg
    awww.haberler.com_haber_resimleri_399_fatih_muhtesem_yuzyil_a_karsi_5026151_o.jpg
    31.1 KB · Hit: 355
Bu benzerlikler ikisininde Osmanlı padisahi olmalarından kaynaklanıyor olmasin)))
Ayrıca hakkaten komedi gibi yazı olmuş. Fatihi Yahudi asıllı kendi doktorunun öldürdüğü tarihte en çok bilinen bir şeydir. . . Fatih islami kurallara Riyaet eder işi ehline verilen hadisine uymadı ve en bilgili doktoru kendi doktoru yapmasından dolayı ölmüştür. Aynı dizide gösterildiği gibi doktoru bir sefer sırasında zehirlemistir. Fatihi.

Son düzenleme:
Bu benzerlikler ikisininde Osmanlı padisahi olmalarından kaynaklanıyor olmasin)))
Ayrıca hakkaten komedi gibi yazı olmuş. Fatihi Yahudi asıllı kendi doktorunun öldürdüğü tarihte en çok bilinen bir şeydir. . . Fatih islami kurallara Riyaet eder işi ehline verilen hadisine uymadı ve en bilgili doktoru kendi doktoru yapmasından dolayı ölmüştür. Aynı dizide gösterildiği gibi doktoru bir sefer sırasında zehirlemistir. Fatihi.
dizdekinin yüzü gösterilmedi yanlzı nereden bşldin doktoru olduğunu :) ayrıca my den farklı olucaz dediler kadınalrın rolleri aynı fatih in siyasi yönünü göstermek için my iel aynı şeyleri kullandılar :) bir de bir padişah sadrazam neler yapıyor nasıl habersiz olr hiçbir mantığı yok bence :)

Yarın izleyecem diziyi özellikle işik konusuna çok parmak soktun:X Kanal gezerken bi bakmiştim ama dizi normal bi dizi gibiydi belkide gunduz(gun işiği) sahnelerinden birine denk geldim(b)

dizdekinin yüzü gösterilmedi yanlzı nereden bşldin doktoru olduğunu :) ayrıca my den farklı olucaz dediler kadınalrın rolleri aynı fatih in siyasi yönünü göstermek için my iel aynı şeyleri kullandılar :) bir de bir padişah sadrazam neler yapıyor nasıl habersiz olr hiçbir mantığı yok bence :)
Emre biraz kafanı çalıştır yahuu)) Hacı biri sana ağrılarını kısmen için bir sıvı veriyor bu kim olabilir sence büyücü orko mu))) sen böyle mi dizi izliyon yahuu. Muhteşemi de böyle izlemiyorsundur umarim)))

Ayrıca yukarda yazdığım bilgi Ders kitaplarına bile girmiş senin dışında herkesçe bilinen bir gercektir))) dizide tarihe saygılı olduğundan değiştirmemis.

Sana muhtesemle asıl farkını bunu gerçek osmanlı dizisi olduğunu anlatım. Yabancıların Hürrem romanlarıni araklayarak muhteşem yuzyili anlatmiyorlar. Hürrem in babasının papaz oluşu kilisenin basılması hep yabancılarin yazdığı romanlarda bire bir yazılmıştır. Kisacasi muhteşemi tarihle pek ilgisi yok yabancılara yaratmak onların gözüyle Osmanlıyı kötülemek üzere kurgulanmış bir dizi muhteşem. Ama fatih isminden anlaşıldığı gibi asıl gü sahibi olan fatihi tarihi bozmadan anlatan bir dizi. Işte asıl fark bu. Tarihte Hürrem ne okadar güçlüydü nede okadar kötü tarihi kayıtlar ortada.

Ya sonunda ne oluyor pek anlamadım o yüzüğü alıp ne yapacak ki.?
@beyazsoy
Son kısmı izlemedim ama O yüzük papalığı temsil ediyor. Sanirim kendisine suikast düzenleyenin papallık olduğunu anlayıp savaş hazırlıklarını hizlandiracak. Dikkat et ilk sahnede ilaç veren kişininde parmağında papalik yüzüğü var..

Kisacasi dizi ağırlıklı olarak papalik ve Fatih çekişmesi üzerinden gidecek. Savaşlar devlet meseleleri falan filan.. Muhteşem gibi sadece saray éntrikasi üzerinden degil

Dizide gösterilen Doktordan çok büyücüye benziyordu. Doktoru kadınmıydı, elleri hiçde erkek eline benzemiyordu ,tırnakları çok bakımlı ve pedikürlüydü.

Son kısmı izlemedim. O yüzük pspaligi temsil ediyor. Sanirim kendisine suikast düzenleyenin paralık olduğunu anlayıp savaş hazırlıklarını hizlandiracak. Dikkat et ilk sahnede ilaç veren kişininde parmağında papalik yüzüğü var..

Kisacasi dizi ağırlıklı olarak papalik ve Fatih çekişmesi üzerinden gidecek. Savaşlar devlet meseleleri falan filan.. Muhteşem gibi sadece saray éntrikasi üzerinden degil

Son sahnede ilk başta üst göreve atanan vezirin kellesi gitti.Sonra parmağındaki yüzüğü muhafız çıkarttı aldı yüzüğü gösterdiler orada bitti.:)

O kısmı anladım ilk başta zehir'in saklandığı yüzük ile aynıydıda o yüzüğü o muhafız ne yapacak onu anlamadım.:)

Emre biraz kafanı çalıştır yahuu)) Hacı biri sana ağrılarını kısmen için bir sıvı veriyor bu kim olabilir sence büyücü orko mu))) sen böyle mi dizi izliyon yahuu. Muhteşemi de böyle izlemiyorsundur umarim)))

Ayrıca yukarda yazdığım bilgi Ders kitaplarına bile girmiş senin dışında herkesçe bilinen bir gercektir))) dizide tarihe saygılı olduğundan değiştirmemis.

Sana muhtesemle asıl farkını bunu gerçek osmanlı dizisi olduğunu anlatım. Yabancıların Hürrem romanlarıni araklayarak muhteşem yuzyili anlatmiyorlar. Hürrem in babasının papaz oluşu kilisenin basılması hep yabancılarin yazdığı romanlarda bire bir yazılmıştır. Kisacasi muhteşemi tarihle pek ilgisi yok yabancılara yaratmak onların gözüyle Osmanlıyı kötülemek üzere kurgulanmış bir dizi muhteşem. Ama fatih isminden anlaşıldığı gibi asıl gü sahibi olan fatihi tarihi bozmadan anlatan bir dizi. Işte asıl fark bu. Tarihte Hürrem ne okadar güçlüydü nede okadar kötü tarihi kayıtlar ortada.
my nin başındaki kocaman kurgu yaızısını görmeden galiba :D gerçi fatih de kurgu deniyor ama pek kurgu göremedim .)

ayrıca o sıvıyı veren yanındaki adamalrdan biri olabilir mesela şu murat dedikleri kişi ilk bölümdeki ya da dağhan ın canlandıraağı karakter .)

Son kısmı izlemedim ama O yüzük papalığı temsil ediyor. Sanirim kendisine suikast düzenleyenin papallık olduğunu anlayıp savaş hazırlıklarını hizlandiracak. Dikkat et ilk sahnede ilaç veren kişininde parmağında papalik yüzüğü var..

umarım o güzel savaş sahnelerini görürüz hakkıyla yaparlar :)

Dizide gösterilen Doktordan çok büyücüye benziyordu. Doktoru kadınmıydı, elleri hiçde erkek eline benzemiyordu ,tırnakları çok bakımlı ve pedikürlüydü.
Hacı sahneyi tekrar izle yahuu. Müziğine kadar sözlerine kadar özel yazılmış bir sahne.. Ağrılarını dindirecek mi diyor fatih büyücüler in ağrı dindirdigi nerde görülmüş))) . Büyücü Osmanlıda yok. Büyü haram islamda ayrica

my nin başındaki kocaman kurgu yaızısını görmeden galiba :D gerçi fatih de kurgu deniyor ama pek kurgu göremedim .)

ayrıca o sıvıyı veren yanındaki adamalrdan biri olabilir mesela şu murat dedikleri kişi ilk bölümdeki ya da dağhan ın canlandıraağı karakter .)

umarım o güzel savaş sahnelerini görürüz hakkıyla yaparlar :)
Emre bile bile mi yapiyon sahneleri nasıl izliyon. Bir padişaha ağrılarını dindirir diye ilaç veriliyor bunu kim yapar.. Bak bir padişaha.. Bir padişah doktoru yada çok yakınları dışında birisinden ilaç alır mı yahu

Hacı sahneyi tekrar izle yahuu. Müziğine kadar sözlerine kadar özel yazılmış bir sahne.. Ağrılarını dindirecek mi diyor fatih büyücüler in ağrı dindirdigi nerde görülmüş))) . Büyücü Osmanlıda yok. Büyü haram islamda ayrica

Emre bile bile mi yapiyon sahneleri nasıl izliyon. Bir padişaha ağrılarını dindirir diye ilaç veriliyor bunu kim yapar.. Bak bir padişaha.. Bir padişah doktoru yada çok yakınları dışında birisinden ilaç alır mı yahu
dediğimö adam da fedaisi lo doktoru kadar yakındır herhalde :) ayrıca senin dediğin gibi olur fatih in senaryosuna bakarsak papalık yapar kesin :F tabi dizi bu reytinglerle o günleri görebilirse

Son sahnede ilk başta üst göreve atanan vezirin kellesi gitti.Sonra parmağındaki yüzüğü muhafız çıkarttı aldı yüzüğü gösterdiler orada bitti.:)

O kısmı anladım ilk başta zehir'in saklandığı yüzük ile aynıydıda o yüzüğü o muhafız ne yapacak onu anlamadım.:)
Tamam. O yüzüğü anlam kişi de o vezir de papalığı adamı yüzüğü alıp gizleyecek o adamın papalikca görevlendirildigi anlaşılmasın diye aldı muhtemelen

Tamam. O yüzüğü anlam kişi de o vezir de papalığı adamı yüzüğü alıp gizleyecek o adamın papalikca görevlendirildigi anlaşılmasın diye aldı muhtemelen
burası herhalde senarsitin kurgusu adam ölene ka papalık ajanıysa öldükten sonra ajan olduğu açığa çıkmamıştır zaar tarihte

burası herhalde senarsitin kurgusu adam ölene ka papalık ajanıysa öldükten sonra ajan olduğu açığa çıkmamıştır zaar tarihte
Bunlar kurgu yahuu okadar ayrıntı tarihte nerde daha çoğu padişahın anasının ismi neresi olduğu bilinmiyor bunlar mi bilinecek. Dizi kara murat dizilerin daha geliştirilmiş hali okadar senaryo pek parlak değil

Bunlar kurgu yahuu okadar ayrıntı tarihte nerde daha çoğu padişahın anasının ismi neresi olduğu bilinmiyor bunlar mi bilinecek. Dizi kara murat dizilerin daha geliştirilmiş hali okadar senaryo pek parlak değil
bu arada bu paşa boğduruluraka ölmüş fatih i kahraman göstericez diye neler yapıyorlar şehzadelerin anaları da papalık janı çıkarsa şaşırmam :) fatih zaten kahraman biri abartmaya gerek yyok olmayan olaylarla

bu arada bu paşa boğduruluraka ölmüş fatih i kahraman göstericez diye neler yapıyorlar şehzadelerin anaları da papalık janı çıkarsa şaşırmam :) fatih zaten kahraman biri abartmaya gerek yyok olmayan olaylarla
Hacı biraz tarih oku vallahi vikiden muhteşeme bakıp yapmakla olmaz fatih işi biraz karisik)))

Osmanlıda sadece padisahlar boğularak öldürülür. Çünkü hanedanin kanı almaması lazım.. Diğerleri kanı akitilabilir. Bogdurmak zor iş

Hacı biraz tarih oku vallahi vikiden muhteşeme bakıp yapmakla olmaz fatih işi biraz karisik)))

Osmanlıda sadece padisahlar boğularak öldürülür. Çünkü hanedanin kanı almaması lazım.. Diğerleri kanı akitilabilir. Bogdurmak zor iş
benim okuduğum kaynak boğduruldu diyor zaten paşa için :D tabi en doğrusunu sen bilirsin ben senin gibi gidip görmedim gözümle