Başyapıt - 3 The Matrix (1999) - Film Yorumları

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,083
Reaksiyon puanı
49,735
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
0133093.jpg


Matrix - The Matrix (1999)

Türü: Aksiyon, Bilim-Kurgu
Yönetmen: Lana Wachowski, Lilly Wachowski
Senaryo: Lilly Wachowski, Lana Wachowski

Oyuncular:
Keanu Reeves
Laurence Fishburne
Carrie-Anne Moss
Hugo Weaving
Gloria Foster

IMDb Sayfası




Filmin Özeti
Saygın bir yazılım şirketinde çalışan Thomas Anderson (Keanu Reeves), gecelerini "Neo" adı altında program kırarak ve Matrix'i araştırarak geçirir. Esrarengiz şekilde Trinity (Carrie Ann Moss) ve Morpheus (Laurence Fishburne) ile tanışan Neo, yaşadığı dünyanın aslında beyninde gerçekleşen bir simulasyon olduğu gerçeğini öğrendikten sonra ordan kurtarılır ve Morpheus'un önderliğindeki ekibe katılır. Neo gerçek dünyada ilk nefesini aldıktan sonra simulasyona tekrar girerek Matrix'in ne olduğunu kavrayacak ve kurtarılma nedenini öğrenerek gelişen olaylar çerçevesinde yeni kimliğini tanımaya çalışacaktır.

Filmin Fragmanı
 

mrt-06

Süper Mod.
Katılım
5 Ocak 2013
Mesajlar
91,530
Reaksiyon puanı
59,811
Puanı
1,061
Konum
Ankara
Geçen sene izlemiştim bu mesajı rez edeyim yorumumu yazarım. :)
 

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,083
Reaksiyon puanı
49,735
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Çoğunluk kadar bayılmadığım filmlerden biri. İkinci izleyişimde de görüşümde pek değişiklik olmadı yarım puan dışında. :)

Detaylı tasarlanmış bir bilim-kurgu ve gerçekten felsefesi, derinliği var kabul ama beni pek etkilediğini söyleyemem. Yani abartıldığı kadar...

Filmin ilk kısmı çok iyi ve sürükleyici. Fakat ikinci kısım bana kalırsa yeterince iyi işlenememiş ve bir noktadan sonra sıradan izleyiciyi avlamaya yönelik aksiyon filmine dönüşmesi hayal kırıklığı. Yine de iyi filmdir tabii. :)

7.5/10
 

sürgünüm

Emekli
Katılım
24 Eylül 2012
Mesajlar
54,421
Reaksiyon puanı
65,193
Puanı
1,059
1999'da biz atari oynarken Wachowski sisters nasıl bir film çekmiş her izleyişimde hayret ediyorum. :) Kendi türünde bu etkiyi yaratabilecek bir filmin bir daha yapılabileceğine hiç ihtimal veremiyorum. Bu uçuk senaryoyu öyle bir mantıkla oturtmuşlarki hiç abartı gelmiyor ve film kendi mantığını kabul ettiriyor. Çözmek için defalarca heyecanla izlediğim çok zevkli bir bulmaca gibi.

Keanu Reeves çaylaklığına rağmen karakteristik yapısıyla harika bir performans gösteriyor. Laurence Fishburne ve Carrie-Anne Moss ilgi çekici duruşlarıyla, Hugo Weaving ve tayfası yine aynı şekilde o karizmatik ajanlıklarıyla göz dolduruyor. Bu arada bir yerde okumuştum, Neo rolü için ilk düşünülen kişi Tom Cruise'muş. İyi ki de vazgeçilmiş; o da mükemmel bir oyuncu olsa da Neo karakterini Keanu Reeves'ten başka hiç kimse bu kadar güzel yansıtamazdı bence.

@OzaN'ın aksine, filmle ilgili tek eleştirim giriş sahnesini saymazsak filmin ilk yarısının ağır ilerlediğidir. :)

9/10
 

Tolstoyevski

Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,282
Reaksiyon puanı
39,932
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
Kaçıncı kez izlediğimi hatırlamıyorum, yine enfes bir tat bıraktı. Tüm zamanların en iyi Bilim Kurgu filmi. Efsane senaryo, müthiş yönetmenlik, harika müzikler, usta oyunculuk: The Matrix!


20.yy'ın sonlarında yapay zekada büyük bir devrim yapılır, insanlık buna 2.Rönesans der. 21.yy'ın ortalarına gelindiğinde, insanlığın her işini yapay zekaya sahip robotlar görmekte, adeta kölenin kölesi olmaktadırlar. Ancak yapay zekalar duygusal yönden de kendini programlar, böylelikle bu kölelik düzenine karşı çıkarak birleşip isyan ederler. İnsanlık, robotların enerjisini güneş enerjisine bağlı kıldığı için, atmosferi patlatarak dünyayı karanlığa gömer, ancak bu sefer de robotlar bu enerjiyi bizzat insanların vücudundan kullanmaya başlar. İnsanlık artık pil olmuştur! İnsanlık bitkisel hayatta yaşamakta, zihinleri ise sanal gerçeklik olan Matrix programına bağlı bulunmaktadır. Böylelikle sanal gerçekliğe geçen insanlık, yaşadıkları gerçekliğin sanal olduğunu akıllarına bile getirmemektedir...

Hakkında kitaplar yazılmış ve yazılası destansı bir efsane...


10 üzerinden 12
 

mesmeso

Moderatör
Katılım
27 Kasım 2016
Mesajlar
17,632
Reaksiyon puanı
9,613
Puanı
860
Yaş
24
Konum
Trabzon
Belki de bu seriye başlamak için çok geç kaldım ama bence şimdi izlemem çok iyi olmuş. Bu sinema işlerini kavramadan önce izlesem belkide fazla bir şey anlamayacaktım filmden. Bu tür filmleri çok izleyince değerini ve önemini anladım filmin.

Film resmen kendini sorgulatıyor adama. İzlerken bir çok kez derin düşüncelere daldım.

Oyunculuklar çok iyiydi. Keanu Reeves gençken çok etkileyici değilmiş bence. Adam sonradan daha bir karizmatik olmuş. Carie Moss zaten sevdiğim bir isimdi hele burada genç halini görünce daha da çok sevdim onu.

Bu film kendi alanında bir öncü oldu bana göre. Ayrıca şimdi farkettim Cem Yılmaz ne kadar alıntı yapmış bu filmden ya.

9/10
 

Sherlock

Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,077
Reaksiyon puanı
47,696
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Bu film için yorum yapmaya korkuyorum. :A

Ben de biraz abartıldığını düşünüyorum bu filmin ve bu serinin. Senaryosu ve hikayesi gerçekten detaylı, boş bir bilim-kurgu filmi kesinlikle değil. Bir derinliği ve felsefesi var, bunu da başarılı bir şekilde işliyor ancak bu felsefe veya verilmek istenen mesaj benim üzerimde çok çok büyük bir etki bırakmadı. Her şeye rağmen bir bilim-kurgu filmi çekip, bu kadar uç bir konu anlatıp ve bunların tümünü de kendi içerisinde bir mantık çerçevesine oturtabilmek bir başarıdır. Yayınlandığı dönem insanlar üzerinde yarattığı etkiyi de takdir etmek lazım tabii.

Keanu Reeves çok başarılı, bu karakteri başka bir oyuncunun oynadığını düşünemiyorum bile. Laurence Fishburne ve Carrie-Anne Moss da benzer şekilde.

Ayrıca dördüncü filmin geleceğini öngörüp, etkinliğe The Matrix'i aldıran @bazinga vizyonu takdir edilmeli. :A

Puan: 8/10
 

Tolstoyevski

Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,282
Reaksiyon puanı
39,932
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
Bugün seneler sonra , 2.5 sene sonra sinemaya gittim ve bu efsaneyle beyaz perdeye dönüş yapmış oldum. Bu destansı başyapıtı sinemada izlemiş olmayı hep çok istemiştim ve çok şükür ki bu gerçek oldu. Hem de IMAX kalitesinde, görsel ve işitsel şölene doyarak… Böyle bir fırsat ömrümde bir kez çıkabilirdi ve bu yüzden ilk gün ilk seanstan koşa koşa yolunu tuttuk efsanenin…

Forumda da defalarca yorumladığım için üzerine uzun uzun tekrardan konuşmaya gerek yok. Artık izlerken sahnelerde hangi diyalogların olacağını bile ezberlemişim, en az 12-13 kere izlediğim için… Yalnız sinemadaki Türkçe alt yazı akıllara ziyan derecede kötüydü. Yanlış çeviriler bir yana, “birşey, herşey” gibi göz kanatan yazım hataları büyük rezillik ve her şeyden önce büyük ayıp. İzleyiciye saygı duymaları gerekir, bu yüzden Cinemax…um’dan nefret ediyorum ama ne yazık ki tekelleştikleri için mecburuz…

12
 
  • Güldürdün
Reactions: Dosi