2014 Selma / Özgürlük Yürüyüşü | Film Bilgileri & Yorumları

berkann

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
22 Aralık 2011
Mesajlar
18,893
Reaksiyon puanı
6,728
Puanı
1,060
1020072.jpg

Özgürlük Yürüyüşü - Selma (2014)

Türü: Biyografi, Dram, Tarihi
Yönetmen: Ava DuVernay
Senaryo: Paul Webb

Oyuncular:
David Oyelowo
Carmen Ejogo
Jim France
Trinity Simone
Mikeria Howard

IMDb Sayfası

Filmin Özeti
1965'te Alabama eyaletinin Selma kentinden eyalet başkentine giden 87 km'lik bir yol vardı. Bu yolda o dönem ABD tarihine geçen üç protesto yürüyüşü gerçekleştirildi. Martin Luther King'in öncülük ettiği bu yürüyüşler, kamuoyunu harekete geçirdi ve dönemin ABD Başkanı Johnson Oy Hakkı Kanunu konusunda köşeye sıkıştı. Nihayetinde protestolar etkili oldu ve kanun çıktı.

Değişen Amerika'nın hikayesini anlatan filmin yönetmenliğini Ava DuVernay'ın üstlenirken filmin senaryosu Paul Webb'e ait. Filmin başrolünde David Oyelowo yer alırken, Tim Roth, Tom Wilkinson, Oprah Winfrey, Martin Sheen, Carmen Ejogo, Cuba Gooding Jr. gibi isimler zengin oyuncu kadrosunda kendisine eşlik ediyor.Bu epik ve tarihi yapımın prodüktörlüğünü ise “12 Yıllık Esaret / 12 Years A Slave” filminin yapımcıları üstleniyor.

Filmin Fragmanı

 

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,083
Reaksiyon puanı
49,735
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Bugün eksik kalan yorumları da tamamlayım ve sezonu kapayım. :)

Tam yorum: http://izleryazar.com/selma-2014/

Olumsuz, ön yargılı yorumlara aldanmayın gayet başarılı bir film. Zaten izleyip de beğenmeyen az kişi var. Sorun ön yargılarda. Ön yargının sebebi de son yıllarda bu konularda çok fazla film çıkması. Belki bir yıl bile geciktirselermiş bu filmi etkisi daha farklı olabilirmiş.

İlk cümlede çok övdüm ama tabii sezonun bir döneminde 7-8 Oscar adaylığı alacağı falan tahmin edilmişti. O kadar iyi bir film de değil. Yine de bir 5-10 yıl sonra geriye dönüp bakıldığında Martin Luther King dönemini en iyi anlatan filmlerden biri olarak, hatta belki de en iyisi olarak adı anılacaktır.

Martin Luther King gerçekten çok önemli bir adam, herkese örnek olacak bir işi başarmış zamanında. David Oyelowo da çok iyi oynamış. Özellikle sesini kullanışı çok iyiydi ama yılın en iyilerinden biri değil, biraz abartılmış gibi.

Yer yer sıkılmadım diyemem. Bazı yerler etkileyici olmasına karşın bazı yerler etkileyici olmaktan uzaktı.

Filmin en iyi yanı kesinlikle sonda çalan Glory şarkısıydı. Şarkı yarım puan yükseltti filmi, hatta gaza gelip 1 puan falan daha bile yükseltebilirdim. Muhteşem, kazandığı Oscar'ı hak ediyor. (Gerçi Lost Stars ve Everything Is Awesome'u da hemen hemen aynı oranda sevmiştim)

Oscar geçti altyazı daha çıkmadı belki ama altyazı çıkınca mutlaka izleyin. Zaten en iyi film adayı olmuş bir filmi es geçmezdim ben olsam. :)

7/10
 

sokak sanati

Favori Üye
Katılım
23 Şubat 2013
Mesajlar
86,599
Reaksiyon puanı
57,064
Puanı
1,061
Geçen yıl indirip alt yazı sıkıntısı sebebi ile izleyemedim. Kısmet bugüneymiş. Sonunda izledim.

Filmi beğendim. Martin L. King çok efsane bir adam ben bunu bilir bunu söylerim. Adam ile ilgili ne çekilse bayıla bayılan izlerim. Nitekim burada da öyle oldu.

Özgürlük anıtını 1960'lara hatta 80'lere kadar haketmeyen Amerikanın gerçeği bence Luther King. Filmde bunu çok hoş yansıtmışlar ve Amerika'nın bizden bile geride olduğunu görüyoruz o yıllarda özgürlük açısından. Filmi anlatımı yönünden sevdim ben. Kurgu olsun, yönetmenlik olsun çok iyi iş çıkmış. Anlatmak istediklerini anlatmışlar
Sadece Selma olayını anlatmaları ve Luther'in bir tık geri plana düşmesi beni mutlu etmedi. Direk nobel ile başlamaları yani olaya çok sert girmeleri iyi olmamış bu sebeple hemen içine çekmedi beni biraz sıkı ti yaşadım. Sonu da beni mutlu etmedi. Martin Luther King'ı anlatmanın hakkını vermemişler ama izlerken hiç sıkılmadim zaten film özgürlük yürüyüşünü anlatıyor. Bahsetmemeleri doğal ama ne bilim işte.

Müzikler şahane olmuş ve filme çok uymuş. Bayıldım.
Oyunculukta dozundaydı. Yan Karakterler yavan kalmış olsada iyiydi.
Luther King'ı canlandıran David Oyelowo rolün hakkını fazlasıyla Vermiş. Tüm hitabet sahnelerini bayıla bayıla izledim.

8/10