2014 Nymphomaniac Part 1-2 / İtiraf: Bölüm 1-2 (2013) Film Bilgileri & Yorumları

berkann

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
22 Aralık 2011
Mesajlar
18,893
Reaksiyon puanı
6,728
Puanı
1,060
1937390.jpg

İtiraf: Bölüm 1 - Nymphomaniac: Vol. I (2013)

Türü: Dram
Yönetmen: Lars von Trier
Senaryo: Lars von Trier

Oyuncular:
Charlotte Gainsbourg
Stellan Skarsgård
Stacy Martin
Shia LaBeouf
Christian Slater

IMDb Sayfası

Filmin Özeti
Part I: Filmde seks bağımlısı bir kadın olan Joe'nun 50 yaşına kadar hayatından bazı kesitleri anlatıyor.
Bu kesitlerde özellikle cinsel yaşamına yer veriliyor.
Başrollerde Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Stacy Martin, Shia LaBeouf, Jamie Bell, Christian Slater ve Uma Thurman var. Yönetmen koltuğunda ise Lars von Trier oturuyor.

Filmin sloganı: "Aşkı unutun."

Part II: Biçimi içeriğin önünde tutmakla suçlansa da Lars von Trier her zamanki gibi provokatif! Berlin Film Festivali’nde prömiyerini yapan ve başrolünü Charlotte Gainsburg’un oynadığı İtiraf bir seks bağımlısı hakkında. Ancak pek çok eleştirmenin de yazdığı gibi, açık seks sahnelerine rağmen film aslında erotik değil. Bilakis, kasıtlı biçimde seksi olmayan bir film. Yaratacağı tartışmalar daha ziyade insan doğası, sekse bakışımız ve tabii ki her filmiyle, yaptığı her açıklamayla gündem yaratan yönetmenin kendisi üzerine olabilir. Von Trier bu kez ne yapmaya çalışıyor? Ürkünç ve büyüleyici bu dört saatlik filminde ne demek istiyor? Kafa yorulacak fazlasıyla malzeme var, ona şüphe yok. Lars von Trier’in insan ruhunun en karanlık derinliklerini bile gözlerimizi alamadığımız izlencelere çevirmedeki ustalığı tartışılmaz. Kendine has mizah anlayışı da...

Filmin Fragmanı

 

Tolstoyevski

Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,282
Reaksiyon puanı
39,932
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
Arada kaynamadan daha önce yaptığım yorumu copy-paste edeyim en iyisi. :D
---
Nymphomaniac: Volume 1


İki bölüm halinde yayınlanan filmin ilk bölümü ve toplam süresi 120 küsür dakika.

Hepimizim malumu bu filmi Türkiye'de çıkan yasaklar sayesinde duydum ve oluşan merak duygusu içinde izlemeye karar verdim.

Ve ne yalan söyleyeyim korktuğum başıma gelmedi. Beklediğimden fazlasıyla çok çok iyi bir film çıktı.

Öncelikle bu filmi izlememiş birçok kişi bu filme karşı fazlasıyla önyargılı davranıyor.

Film erotik bir film kesinlikle değildi! Evet fazlasıyla açık sahne vardı ama bunu ballandıra ballandıra anlatan filmlerden değildi. Filmin konusu zaten Nemfomanyak bir kadın üzerine kurulu. Yine de abartılacak kadar rahatsız edici değildi.

Bu filmde açık sahneler sadece ufak bir ayrıntı, izlerseniz göreceksiniz ki birçok bilgilendirici detay var filmde. Doğa bilimleri, geometri, matematik, müzik gibi konular üzerinde güzel diyaloglar var.

Fazlasıyla felsefi ve sanatsal bir film. Eğer felsefeye ilgi duyuyorsanız izlemekte zorlanmazsınız zaten.

Ahlak ve Cinsellik kavramı üzerinde sıkça felsefe yapılmış. Esasında kadının içsel pişmanlığı bile bu filmin "zannedilen tarzda" bir film olmadığını kanıtlar nitelikte.

Diyalogları çok iyi. Derin ve güzel diyaloglara sahip.

Çok güzel müzikleri var, oyunculuk harika. Yönetmen. . . Lars Von Trier'in izlediğim ilk filmiydi. Lakin bu filmden sonra birçok filmini izleme listeme alacağım...

Hayatımda birkaç film dışında sanatsal film izlememiş insanım. Önyargılarım vardı ama bu filme sanırsam sanatsal filmlere olan önyargımı da kıracağım.

Filmin olay örgüsüne değinmek gerekirse, çok akıcı bir anlatım tarzı var filmin. Yaşlıca bir adam esas kadınımızı evinin önünde darp edilmiş bir vaziyette bulur ve onu evine alarak yardım eder. Sonrasında yaşlı adam, kadına ne olduğunu sorar. Kadında "Çok uzun hikaye, sıkılırsın anlatsam" der. Ancak yaşlı adam aksine "Uzun hikayeler iyidir, dinlemek isterim" der.

  • Ve kadın da en baştan, çocukluğundan itibaren adım adım Nemfomanyak oluşunu anlatmaya koyulur. Bu bakımdan Boyhood adlı filmden çok çok daha kaliteli ve akıcı. Boyhood gibi klişe değil. Zaten özgün olduğu için bu kadar dikkat çekti.

Kadın büyük bir vicdan azabı duymaktadır. Yaşlı adam ise kadına acımak ister ancak kadın "hikayeyi sonuna kadar dinledikten sonra kararınını ver" diyerekten anlatısına devam eder.

Uyarı: Film herkese göre değil bir kere. Eğer sanat, felsefe gibi konulardan sıkılan biriyseniz işiniz zor. Ama önyargınızı bir kenara bırakmanızı tavsiye ederim. Hiç sıkıcı bir film değil bence.

  • Bu filmi normal sıradan bir film izler gibi izleyemezsiniz, film karışık değil ama eğer dikkatle izlemezseniz filmden koparsınız.

  • Kesinlikle evde tek başınayken izlemeniz tavsiye edilir. Evet diğer filmlere göre oldukça fazla açık sahne var.

  • Ancak bence bu film Spartacus dizisinden daha ahlaklı. Yani Spartacus izlemiş ve rahatsız olmamış bir insan bu filmi rahatlıkla izleyebilir. Spartacus dizisinde çok daha açık, rahatsız edici sahneler vardı.
  • Yine de o tür sahneler olabilecek tüm çıplaklıkla gösterilmiş. Gerçek neyse olduğu gibi aktarmışlar, o sahneler kısa olmasına karşın tamamen +18. Eğer o tür sahnelerden midem bulanır, psikolojik olarak çökerim vb. Diyorsanız izlemeniz önerilmez.


  • Filmde açık sahneleri olmasına karşın film bu sahneler üzerine kurulu değil, bir hikaye üzerine kurulu. O yüzden filmi o amaçla izlemeye kalkışırsanız ( :D ) hayal kırıklığına uğrarsınız...

((Bayan H karakterini Uma Thurman oynamış, filmdi izledikten günler sonra film bilgilerine bakarken farkettim. İlginç bir durum yeni farketmiş olmam. :D ))



Velhasılkelam sinema bir sanattır ve başka hayatları bize yansıtır. Eğer farklı hayatları merak ediyorsanız ve sadece belli konular (aksiyon, savaş, macera vs.) Üzerinde kalmak istemiyorsanız bu filmi izlemeniz tavsiye edilir.

Kime tavsiye edeyim bilemedim, yine de@destere ve Spartacus un sahnelerinden rahatsız olmamış herkese tavsiye edip geçeyim. :)

Filmin genel türü: Ağır Dram ve Psikolojik'tir.

9.1/10
 
Son düzenleme:

Tolstoyevski

Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,282
Reaksiyon puanı
39,932
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
Nymphomaniac: Vol 2


Genel anlamda kötü bir film değildi. Lakin fazlasıyla rahatsız edici sahneleri vardı. İlk bölümdeki kadar çok açık saçık sahne yoktu lakin olduğunda da fazlasıyla gerçeği direkt göz önüne serilen yani sinemada olabilecek en uç noktada diyebileceğimiz düzeyde açık saçık sahneler vardı. Malum filmlerden tek farkı o sahnelerin daha az ve bir sanat amacı güderek yapılmasıydı.

Sinemada yasaklanmasını ilk duyduğumda garipsemiştim, yıl olmuş 2013 olacak iş mi diye. Lakin şimdi anladım ki fazlasıyla doğru kararmış. Bu filmi ne ailenizle ne arkadaşınızla ne de sinemada toplu bir şekilde kesinlikle izleyemezsiniz. Sinemada kalabalık bir ortamda izlenecek bir film asla değil.


Vol 1'de daha önce de dediğim gibi fazlasıyla felsefi, sanatsal diyaloglar vardı. Doğa bilimleri filan sanatsal bir film olduğundan şüphe edilemeyecek cinstendi.

Lakin Vol 2 ne türden bir film tam çıkaramadım. Kesinlikle felsefi değildi, doğa bilimleriyle pek alakası yoktu. Sanat var mıydı yok muydu bilemem ama varsa "çarpıcı fanteziler sanatı" gibi bir şey heralde.

Bu bölümde çok fazlaydı rahatsız edici sahneler. Bir de sanki gereğinden de fazlaydı.

Cinsellik Ansiklopedisi filmi desek yanlış olmaz. Elbette filmde bu olay ve olaylar ballandırıla ballandırıla anlatılmıyor, bir pişmanlık var- bu yüzden de filmi erotik değil sanatsal filmler katagorisine koyuyoruz.

Her ne kadar rahatsız edici bir bölüm olsa da şu gerçekki gerçek hayatlardan alınma gerçekçi bir film. Gerçekte böyle insanlar, böyle hayatlar olmasa bu filmde olmazdı. O yüzden Vol 1 yorumumda da dediğim gibi hiç bilmediğiniz türden insanları öğreniyoruz bu filmde.

Örneğin ben şuana kadar Sado-Mazoşist diye bir kelime duymamıştım ya da bilmiyordum. Filmde bu kelime geçince bende kim bunlar diye kelimeyi googledan aratıp, kelimenin anlamını öğrenmiş oldum. (Kendisine şiddet gördürmekten, dayak yemekten ve işkence görmekten zevk alan insanlara sadomazoşist deniyormuş.

Çok da gerekli bir bilgi değilmiş ama bilgi bilgidir sonuçta genel kültür açısından. :D

  • Bu bölümde beğendiğim bir nokta varsa o da Beethoven'ın "Fur Elise"si ile, Mozart'ın "Requiem" ini duymak oldu. Tabi genel anlamda müzikleri zaten çok iyiydi.
Son sahne şok ediciydi ve çok şaşırdım. Öyle bitmesi gerekir miydi bilinmez ama yönetmen filmi öyle bitirerek filmin uzun süre unutulmamasını ve çarpıcı olmasını istemiş olabilir. Filmin geneline uyup uymadığı konusu da tartışılabilir son sahne için. Açıkcası filmin yani ilk filmin başlarında filmin böyle bitebileceğini tahmin etmiştim ama sonradan vazgeçmiştim. Vay be yönetmen affetmemiş demek, ilginç ve şaşırtıcı idi son sahnesi. Ve sanırım son sahnesi uzun süre aklımdan çıkmayabilir.

Böylelikle yaşlı adamın (Sallinkman)aslında entelektüel ve olağanüstü bir tip olmadığını görmüş olduk.

Velhasılkelam bu film herkese göre değildi, farklı hayatları tüm çıplaklığıyla gözler önünr serse de, midem ve psikolojim kaldırmaz diyenler izlemesin, izleyecek olanlar asla evde biri varken izlemesin benden tavsiye. :)

Filmin türünü çıkaramadım. Yine dram fazlasıyla var ama. . .


6.3/10
 
Son düzenleme:

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,083
Reaksiyon puanı
49,736
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Yorumları buraya kopyalamayı unutmuşum. Şimdi kopyalayım. :)


Nymphomaniac: Vol I

Yılın en sıradışı işlerinden biri de ünlü Danimarkalı yönetmen Lars von Trier’ın Nymphomaniac filmiydi. Özellikle ülkemizde yasaklanmasıyla çok konuşulan film pek çok prestijli yerden ödül ve adaylıklar aldı.

Her yönüyle çok farklı bir film olan Nymphomaniac’ın farklı anlatım tarzı ve bunu yaparken kullandığı metaforlar çok hoşuma gitti.

Filmde diğer iki başrolün gerisinde kalsa da bence Stacy Martin filmin en başarılı noktalarından biriydi. Bu filmden sonra adını daha çok duyuracağını tahmin ediyorum.
Konusu itibariyle herkesin hoş karşılamayacağı bir film olan Nymphomaniac’ın ilk bölümü bazı eksikleri olmasına rağmen genel anlamda sürükleyici ve izlenesiydi.

6.5/10



Nymphomaniac: Vol II

Yukarıda birincisini konuştuğumuz Nymphomaniac’ın ilki ne kadar ilgi çekiciyse ikincisi ise bir o kadar başarısızdı. Sanki farklı yönetmen elinden çıkmışçasına ciddi farklar vardı. Değişmeyen tek şey oyunculuk kalitesiydi sanki.

Filmin yasaklanmasına neden olan çoğu kısmın da bu kısım da olduğunu düşünüyorum ve yasaklara karşı olsam da neden yasaklandığını anlayabiliyorum.
İyi ki de film bu şekilde iki parçaya ayrılmış yoksa filmin tamamının gözümdeki değeri düşecekti…

4.5/10
 

Tolstoyevski

Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,282
Reaksiyon puanı
39,932
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
@OzaN bir de Run Lola Run da mı Malkovich de mi tam hatırlamıyorum, "o kadar övmüşsün ama verdiğin puana bak" demiştin :D

Vol 2 yi anlarım elbet ama Vol 1 bence 6.5 lik değildi? O çekim tekniği, kamera açısı, yönetmenlik becerileri filan ekstra puan hakediyor zaten. Lars Von Trier in kendine özgü tekniği mükemmeldi. Senaryo da bence sanatsal ve felsefi anlamda çok başarılıydı? Tamam konusu ahlaka aykırı bir konu elbet ama hayatta yaşanılanları konu almışlar sonuçta, sırf o yüzden düşük puanı pek haketmiyor. :)

Sözüm Vol 1 e idi tabi. Vol 2 biraz hayal kırıklığı idi ve oldukça düşük puanlar verilmesini anlarım. :)
 

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,083
Reaksiyon puanı
49,736
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
@OzaN bir de Run Lola Run da mı Malkovich de mi tam hatırlamıyorum, "o kadar övmüşsün ama verdiğin puana bak" demiştin :D

Vol 2 yi anlarım elbet ama Vol 1 bence 6.5 lik değildi? O çekim tekniği, kamera açısı, yönetmenlik becerileri filan ekstra puan hakediyor zaten. Lars Von Trier in kendine özgü tekniği mükemmeldi. Senaryo da bence sanatsal ve felsefi anlamda çok başarılıydı? Tamam konusu ahlaka aykırı bir konu elbet ama hayatta yaşanılanları konu almışlar sonuçta, sırf o yüzden düşük puanı pek haketmiyor. :)

Sözüm Vol 1 e idi tabi. Vol 2 biraz hayal kırıklığı idi ve oldukça düşük puanlar verilmesini anlarım. :)
İkisini izleyince birinin de değeri düştü herhalde gözümde. :):)

Yönetmenlik tekniği falan çok iyiydi de konusu ve senaryosu pek iyi değildi daha yüksek olmayışının sebebi o. :)