2013 Captain Phillips / Kaptan Phillips (2013) Film Bilgileri & Yorumları

berkann

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
22 Aralık 2011
Mesajlar
18,893
Reaksiyon puanı
6,728
Puanı
1,060
1535109.jpg


Kaptan Phillips - Captain Phillips (2013)

Türü: Aksiyon, Macera, Biyografi
Yönetmen: Paul Greengrass
Senaryo: Billy Ray, Richard Phillips, Stephan Talty

Oyuncular:
Tom Hanks
Barkhad Abdi
Barkhad Abdirahman
Faysal Ahmed
Mahat M. Ali

IMDb Puanı: 8.1 (38,113 oy)
IMDb Sayfası

Filmin Özeti
Kaptan Phillips/Captain Phillips, yönetmen Paul Greengrass'ın, Amerikan bandralı yük gemisi Maersk Alabama’nın 2009 yılında Somali’li korsanlar tarafından kaçırılmasını konu alan çok katmanlı bir incelemesi. Film, Greengrass’ın gözünden, olayın çok sayıdaki global etkisini, hem çok heyecanlı bir gerilim olarak, hem de karmaşık bir portre olarak sunuyor.

Film, Alabama’nın yönetici kaptanı Richard Phillips ( iki kez Akademi Ödülü kazanmış olan Tom Hanks) ile onun Somali’li muadili Muse (Barkhad Abdi) arasındaki ilişkiye odaklanıyor.Film, Akademi Ödülü adayı Paul Greengrass tarafından yönetildi. Senaryo Billy Ray tarafından yazıldı. Uyarlanan kitap “A Captain's Duty: Somali Pirates, Navy SEALs, and Dangerous Days at Sea”nin yazarıysa Richard Phillips ile Stephan Talty. Yapımcılar Scott Rudin, Dana Brunetti ve Michael De Luca.

Filmin Fragmanı

 

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,093
Reaksiyon puanı
49,755
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Yılın en çok merakla beklediğim filmlerinden biriydi ve nihayet izleme fırsatı buldum.

Film bu türdeki çoğu filmde olduğu gibi sıkıcı sayılabilecek bir giriş kısmıyla başladı. Fakat asıl olayların başlamasından itibaren akıcı bir şekilde devam etti ve kendisini izletti.

Filmi seven kadar sevmeyen de ciddi bir kitle var. Sevmeyenlerin önemli bir kısmı filmin Amerikan propagandası yaptığını iddia ediyor. Fakat bence hiç alakası yok. Geçen yıl Argo'da da bu yorumlara pek katılmamıştım ama Captain Phillips'te Argo kadarı bile yok. Filmde çok Amerika adı geçince ve Amerika'lı birinin yaşadığı anlatılınca propaganda mı olmuş oluyor yani? :)

Neyse tekrar filme dönecek olursam film belki çok farklı konularda ama "hayatta kalma" temasını işlemesi bakımından bu yıl Oscar'daki rakiplerinden Gravity'e benziyor biraz. Farkı Gravity'nin kusursuz bir görselliğe, Captain Phillips'in ise elle tutulur bir senaryoya sahip olması bana kalırsa.

Oyunculara gelecek olursak filmi bu kadar merakla bekleme sebebim olan Tom Hanks yine çok başarılıydı. Filmin genelinde Oscarlık olmasa da çok iyiydi fakat son sahnelerinde muhteşemdi. Uzun zamandır izlediğim en iyi oyunculuklardan birini sergilemişo sahnelerde. O sahneler normal bir yılda üçüncü Oscar'ını getirmeye bile yeterdi belki ama bu yıl öyle bir yıl ki adaylığı bile kesin değil. Umarım bir sürpriz olmaz ve adaylık almayı başarır. Aksi takdirde çok üzülürüm, hakedilmiş bir adaylık olacağına şüphe yok.

Filmin bir diğer yıldızı ise Barkhad Abdi idi. İlk filmi olmasına karşın kusursuza yakın oynamış. Film boyunca gerçekten korsan olduğuna inanıyorsunuz. Çok gösterişli ödül getirecek sahnesi yok o nedenle ödülü kazanamayacaktır ama adaylığı kaçırması sürpriz olur. Umarım öyle bir sürpriz olmaz ve hakettiği adaylığı kazanır. Filmde Barkhad Abdi yerine başka biri olsaydı bu kadar etkileyici olmazdı herhalde. Diğer korsanlar da iyi oynamışlar haklarını yemeyelim ama Barkhad Abdi kadar parlamıyordu hiçbiri.

Oscar'da pek çok adaylık alması muhtemel. Fakat ödül alabileceği şüpheli. Umarım en azından 1 ödül alır ve "Oscar ödüllü" ünvanını elde eder. Gözüme ses kurgusunu kestirdim. Çok teknik bir dal olduğu için ne kadar iyiydi emin değilim ama neden olmasın? :):)

Spoiler içinde de 1-2 şey yazayım:

Kaptanın yaptığı fake telsiz konuşması ve sandallardan birini kaçırması iyiydi. :D

O kadar tehlikeli yerden geçen gemiyi kadar korumasız bırakmaları saçma. Sade hortumlarla nasıl koruma sağlansın?

Korsanların kaptanını ele geçirdikten sonra öylece bırakmaları da saçmaydı. Anlamadılar mı yani pes etmeyeceklerini?

Tabii bunlara saçma diyorum da filmi eleştirmek anlamında değil gerçekte yaşanmış olaylarmış bunlar. :):)

Sonuç olarak konusunun hakkını veren sürükleyici, kaliteli bir filmdi. İzlerken keyif aldım ve daha önemlisi dün izledim ve hala aklıma gelen bazı detaylar heyecanlandırıyor. :) Kaç puan vereceğim konusunda çok kararsız kaldım. Tıpkı Prisoners için olduğu gibi 9.0 ile 9.5 arasında kaldım ve Prisoners'ta olduğu gibi bu filmde de aynı puanı vereceğim. Belki ileride değiştirebilirim de bu puanı belli olmaz. Fakat şu an için:


9/10
 

berkann

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
22 Aralık 2011
Mesajlar
18,893
Reaksiyon puanı
6,728
Puanı
1,060
Bugün izledim filmi. Gelecek hafta inanılmaz yoğun bir yazılı haftası beni bekliyor ama bu filmi izlemeden gelecek haftaya başlayamazdım.

Zaten merakla beklediğim bir filmdi. Beğeneceğimi de düşünüyordum ve öyle de oldu. Filmi izlerken gerim gerim gerildim. Bunda en önemli etken yönetmenin kamera kullanımıydı. Sanki gemideymişsiniz hissine kapılıyorsunuz. Zaten izlediğiniz filmlerde ana karakterin yerine kendinizi koyan biriyseniz, siz de gerileceksinizdir.

Tom Hanks muhteşem bir oyuncu. İzlediğim en iyi oyuncu kesinlikle. Ne yapsa çok iyi yapıyor. Bu filmde de çok iyiydi. Özellikle sonlara doğru çok daha iyi.

Finaldeki korsanların ölüm sahnesi çok çok iyiydi. Ölü korsanı görünce fena korktum. :D
Senaryoyu çok beğendim.
Özellikle Phillips ve ekibinin yaptığı oyunları çok zekiceydi.

Oscar için konuşacak olursam.

-En İyi Film'e aday olacaktır, bu kesin. Ben ödülü kazanma şansının olduğunu düşünüyorum. Senaryo, yönetmen, oyunculuk hepsi iyiydi. Neden olmasın?

-En İyi Yönetmen dalında da adaylık alacağını düşünüyorum. Ancak Alfanso Cuaron kadar farklı bir atmosferi yaratamadığı için ödülü kucaklayamayacaktır.

-Tom Hanks'in adaylığı da cepte. Çok iyi bir performans gösterse de ödülü vermezler.

-Barkhad Abdi'nin oyunculuğu da idare ederdi. Bakışları filan bayağı korkutucuydu ama. Adaylık alır fakat Fassbender kadar iyi değildi.

-İşte 12 YAS'a bir ödül kaybettirecek film. Senaryosunu zaten çok sevdim. 12 YAS'a gre de katbekat daha iyi bir senaryoya sahipti bence. Uyarlama senaryo kategorisinde ödülü alacağına inanıyorum.

-Bunların dışında kurgu, görüntü yönetmenliği ve müzik dallarında da adaylık alabileceğini düşünüyorum.

Genel olarak bir yorum yapacak olursam. Fazlasıyla akıcı, heyecanlı ve muhteşem bir finale sahip sıkılmadan izleyebileceğiniz bir film. Hemen izleyin.

Bir de en sonda şöyle bir hata vardı:
Kadın bir yeriniz acıyor mu dediğinde, Phillips sol kolunu kaldırıyor. Ama kadın sağ tarafınız mı acıyor diyor. Belki adamı kontrol etmek istedi ama bence küçük bir hata yapılmış. Önemsiz tabi. :D

9/10
 

destere

Favori Üye
Katılım
15 Ocak 2012
Mesajlar
67,698
Reaksiyon puanı
41,332
Puanı
1,059
iki yorumda olumlu ama ben filmiin konusunu sevemedim konusunu sevemediğim filmleri izleyemiyorum. öylede cins bir huyum var ?
 

berkann

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
22 Aralık 2011
Mesajlar
18,893
Reaksiyon puanı
6,728
Puanı
1,060
iki yorumda olumlu ama ben filmiin konusunu sevemedim konusunu sevemediğim filmleri izleyemiyorum. öylede cins bir huyum var ?

Filmi izleyip mi sevmedin yoksa sadece yukarıdaki konu özetini okuyup mu? Eğer 2.si ise orada anlatılanlar çok yüzeysel. Bence izlemelisin bu filmi. :)
 

gundix123

Favori Üye
Katılım
14 Aralık 2011
Mesajlar
4,188
Reaksiyon puanı
3,284
Puanı
459
Yılın en beklediğim filmlerinden birisiydi. Nihayet izledim.

Öncelikle sağlam bir film olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Daha film, ilk dakikadan başlayarak kendini izlettiriyor. Bunu sebebi bence, olayların giriş kısmını uzatmadan direk olaydan başlamalarıydı. Yani filmin başlarında, akıcılığı engelleyecek gereksiz sahne yok gibi bir şey. Bu da haliyle filme çabuk adapte olmayı sağlıyor.

Oyunculuklar başarılıydı. Gerçi Tom Hanks'in olduğu bir filmde bu sözü söylemek çok gereksiz aslında. Her zamanki gibi oynadığı rolü kendisine çok iyi yakıştırmış. Bu konuda sayılı oyunculardan kesinlikle. Yani, oyunculuğunu çok beğendim. Özellikle son sahnede müthişti. Fakat gel gör ki, Oscar için yetersiz malesef. Ama adaylık garanti diyebiliriz. En azından adaylığı hak ediyor. Barkhad Abdi'yi çok beğendiğimi söyleyemem. Michael Fassbender, Jared Leto'nun yanında Oscar için şansı yok zaten. Ancak adaylığı alırsa bir şey diyemem. Fakat ilk filmi olmasına rağmen müthiş bir başlangıç yaptığını söylemek yanlış olmaz.

Hikaye gerçekten alıntı ve güzel bir hikaye seçmişler bence. Senaryo da başarılıydı. Zaten uyarlama filmlerinde, sıkılmıyorsan ve o filmden etkilenmişsen bana göre o filmin senaryosu tamamdır. (Bu benim görüşüm. Kişiden kişiye değişebilir. :D) Neyse, senaryoyu filme uyarlama kısmı da önemli ve bu kısım da gayet başarılıydı. Yönetmeni başarılı buldum. Oyunculuk, uyarlama, kamera açıları, çekim teknikleri vb. teknik kısımlarda başarılıydı.

Kısacası, Oscar'da belki ödülsüz, belki 1-2 küçük ödülle ayrılır. Ama bu çok önemli değil aslında. Önemli olan, uzun zamandır beklediğim filmden beklediğimi almaktı benim için. O yüzden hafızamda belli bir yer edinecek filmler arasına girmeyi başardı bu film.

Puanım: 8.5/10 (9 verip vermeme konusunda çok kararsız kaldım. Oscar zamanı bir kez daha düşüneceğim. :D)
 

Forumdash

Favori Üye
Katılım
21 Temmuz 2012
Mesajlar
66,140
Reaksiyon puanı
38,907
Puanı
1,060
Nihayet, sonunda beklediğim filmi dün gece izledim diyemicem çünküü bu filmi izlemek aklımın ucunda bile yoktu.Sırf boş vakit oldugu için indireyim dediğim film aynı Rush gibi. Fragmanı dahi izlememiştim:( Ama iyi ki de izlemişim diyorum.:)

Filmin aslında gerçek bir yaşanmış olay oldugunun altını çizelim.Filmi ilk 20 dk'sından sonra her anlamda hissetmeye başlıyorsunuz. Filmde Phillip'in zekasına birazda olsa hayran kalıyorsunuz.Özellikle;
Telsizde yaptiği konuşmasından:A
Murettabın ve Philip'in ortak hareket etmeleri de (gerçek olanı) nasıl uyumlu bir ekip olduklari da ortaya çıkıyor.
Filmdeki efektlerden filikayı gece üstte gösterme sahnelerinde (efekt oldugunu varsıyıyorum) çok kötüydü:confused: Geri kalan herşey kusursuzdu diyebilirim. Şu korsanı ben de beğenmedim:confused: oyunculuk anlamında demiyorum, korsanların kaptanı olmuş ama diğer korsan olan ondan daha baskındı. Ama zeka olarak o korsandan üstündü :A (Bu arada korsanı araştirirsanız eğer gerçekten ne kadar benzediğini göreceksiniz)

Filmin son dk'larına gelindiğinde yine "özellikle" diyeceğim sahne
filikalarin içinde olan 3 korsanıda aynı anda infaz etme sahneleri
müthiş bir sahneydi.
Tom Hanks muhteşem döktürmüş diyorum, çünkü;
Travma geçirdiği sahnede hemşirenin" bişeyiniz varmı?yada nereniz acıyor" sorusunu anlayamayıp hemşirenin gözünün içine bakmak için yaklaşması, küçük ama etkili bir sahneydi dedirtti bana:)
bu yuzden Tom Hanks'e soruyorum "acaba o adam ile tanıştın mı?"

Rush filmi gibi hiç beklemediğim bir filmdi ve beni en etkileyen 2013 filmi oldu. Gidip imdb'de 10 versem abartmiş olurmuyum? Ben yine de benim göremediğim hatalar varsa diye 9/10 puan veriyorum.

Bu arada beklediğim filmler beni hep yanılttı aklımda olmayanar uçurdu:eek: BKZ.Gravity=hüsran:( Rush & Captan Phillip = Zirve. Şimdi beklediklerim American Hustle ve 12 years Slave var, umarım husran olmazlar(benim için:(
 

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,093
Reaksiyon puanı
49,755
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
@Forumdash evet tanışmışlar gerçek kaptanla. :)

f5046701e8d689b4b8996c2e318c0e11.jpg

Barkhad Abdi'yi nasıl beğenmediniz ya illa ağlaması falan mı lazım bence aynen gerçek bir korsan gibiydi. (Sanki her gün bir tane korsan görüyormuşum gibi konuşuyorum ya neyse. :D) Çok gerçekçiydi. :):)
 

Forumdash

Favori Üye
Katılım
21 Temmuz 2012
Mesajlar
66,140
Reaksiyon puanı
38,907
Puanı
1,060
@Forumdash evet tanışmışlar gerçek kaptanla. :)


Barkhad Abdi'yi nasıl beğenmediniz ya illa ağlaması falan mı lazım bence aynen gerçek bir korsan gibiydi. (Sanki her gün bir tane korsan görüyormuşum gibi konuşuyorum ya neyse. :D) Çok gerçekçiydi. :):)
Bu adamın birde belgeseli varmiş youtubeda gördüm dün gece. Abdi diğer korsana göre baskın değildi geri planda kalmişti. Sanki korsan değilde hayalleri umutları olan birisi gibi yansıtılmıştı.(gerçi çokca bahsetti hayallerinden ya) Neyse işte muhteşem bir filmdi herkes izlemeli.Ben şuan tv'de ilkkez hangi kanal verecek derdine bile düştüm:A
 

cevaa

Emekli
Katılım
26 Şubat 2011
Mesajlar
22,434
Reaksiyon puanı
4,419
Puanı
911
Yaş
30
Konum
İstanbul
Uzun süredir ismini duyduğum ve izlemek istediğim bir filmdi ve bugün izledim.

Tom Hanks olduğu için filmden beklentim yüksekti ve beklentilerimi karşıladı diyebilirim. Giriş kısmı biraz sıkıcıydı ama Korsanları gördükleri andan itibaren film müthiş bir şekilde ilerledi. Konunun yaşanmış olması filmin izlenebilirliğini arttırmış.

Tom Hanks bu filmde de farkını ortaya koymuş, oyunculuğu müthişti. Korsanların gemiye girdiği andaki bakışı ve son 15-20 dk. oyunculuğu tavan yapmış resmen. Oscar adaylığı alabilirmiydi alırdı ama Akademi yeterli görmemiş demekki.

Barkhad Abdi iyi oynamış Oscar adaylığı için yeterli bir performans göstermiş ama ödülü alamayacaktır bence.

9/10
 

sokak sanati

Favori Üye
Katılım
23 Şubat 2013
Mesajlar
86,599
Reaksiyon puanı
57,064
Puanı
1,061
Film ile ilgili hiç düşüncem yoktu ama deniz filmlerine bir sempatim olduğu için izlemek istiyordum ki iyi ki izlemişim.
Film biraz Amerika'yı mükemmelleştirmişti Somali'lileri de anlamımızda baya iyiydi.Biraz yadırgadığım biraz tebrik ettiğim konu bu.Cidden Amerika'yı yüceltmeleri biraz uzaklaştırıyor sevmedim o kısmı.

İlk başta belli bir anlamsızlık vardı ama sonradan filmin dev açılması unutturdu o sahneler ve akıp gitti.
En iyi film olabilir mi.Düşündürücü Benim favorim hala Gravity.
Oyunculuk konusunda Tom Hanks zaten olağan üstüydü.Filmi almış götürmüş adam.özellikle son kısımda abartılacak bir oyunculuk vardı kendisinde.Tom Hanks'in bu performans ile Oscar'ı kaybetmesi üzücü.
Zenci Somali'yi bende sevmedim umarım başarısız olur Oscarda.Fassbender kazanmalı o ödülü.
Filmin asıl gideri kurgu konusunda ki muhteşemliği.Fena kurgulamış adam çok beğendim.
Müziklerde Fon müzik tarzındaydı ama iyiydi.Filmin akışında ki etkisi büyüktü.Ama klasikti pek ödüllük değildi zaten.

Filmin sevdiğim sahnesi çok.Son sahne özellikle dokundu bakakaldırdı.

Puan: 9.5/10 hiç abartmıyorum en iyilerdendi.:D
 

berkann

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
22 Aralık 2011
Mesajlar
18,893
Reaksiyon puanı
6,728
Puanı
1,060
Amerika propagandası yapmıyor film. :D Yani
Kaptanı korsanların elinden kurtarmaksa propaganda, zaten gerçekte de kurtarılıyor. :D
Neresi öyle geldi sana? :D @sokak sanati
 

sokak sanati

Favori Üye
Katılım
23 Şubat 2013
Mesajlar
86,599
Reaksiyon puanı
57,064
Puanı
1,061
Amerika propagandası yapmıyor film. :D Yani
Kaptanı korsanların elinden kurtarmaksa propaganda, zaten gerçekte de kurtarılıyor. :D
Neresi öyle geldi sana? :D @sokak sanati

Kurtarılsın ona bir şey demiyorum.
Mesela Philips'in çok insani olması.Tamam belki gerçektede aynıdır belki ama çok aşırıydı.Bir Amerika'lı ölüme gitse bile yardım eder safsatası gibi bir şey vardı ve ben sevmedim o kısımları.
 

berkann

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
22 Aralık 2011
Mesajlar
18,893
Reaksiyon puanı
6,728
Puanı
1,060
Kurtarılsın ona bir şey demiyorum.
Mesela Philips'in çok insani olması.Tamam belki gerçektede aynıdır belki ama çok aşırıydı.Bir Amerika'lı ölüme gitse bile yardım eder safsatası gibi bir şey vardı ve ben sevmedim o kısımları.

Adam İrlandalıydı. :A
 

berkann

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
22 Aralık 2011
Mesajlar
18,893
Reaksiyon puanı
6,728
Puanı
1,060
Hayır aklında İrlandalıyı övdüler diye mi kaldı İrlandalı dedi diye.:(Ben bildiğin Amerikalı'yı övdü diye gördüm.
Zaten orada Amerikalı deseydi o masumiyet çıkmazdı.:D

Bence biri Amerikalı diye illa katil sıfatını almamalı. Beni rahatsız etmemişti o sahneler. Ki aynı Amerikalılar Somalileri kandırıyordu. Yani taraflı değildi bence. :)
 

sokak sanati

Favori Üye
Katılım
23 Şubat 2013
Mesajlar
86,599
Reaksiyon puanı
57,064
Puanı
1,061
Bence biri Amerikalı diye illa katil sıfatını almamalı. Beni rahatsız etmemişti o sahneler. Ki aynı Amerikalılar Somalileri kandırıyordu. Yani taraflı değildi bence. :)

Aynı Amrerika'lıların üzerinde durulmamıştı masum bir Amerika'lıyı kurtarıyor gözüküyordu oradada.
İşte bardağın ne tarafından bakılacağı ile ilgili.:D