İnsanların Doğduğu Dini Doğru Kabul Etmesi

Tolstoyevski

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,283
Reaksiyon puanı
39,933
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
Tüm dünyada evrensel olarak böyle bir gerçek var. Genel olarak herkes doğduğu coğrafyanın yahut ortamın, yetiştirildikleri dinin doğruluğundan şüphe dahi duymaz, sorgulamadan kabul eder ve bunu tek gerçek olarak görür. Daha da özele inersek herkes doğduğu coğrafyanın ya da ailesinin mezhebini hak mezhep olarak görür. Araştırarak kabul eden dünya genelinde yüzde 1 istisna diyelim.
4M94PA.gif


Söz gelimi Bulgaristan'ın muhafazakar bir köyünde doğan birisi doğduğu günden itibaren ailesi ve çevresinin etkisiyle Hristiyanlığı tek doğru din olarak kabul etmektedir, asla sorgulamayı düşünmemiş ve hatta bunun korkunç bir günah olduğuna inandırılmıştır.

Amazon ormanlarının filanca kabilesinde doğan bir çocuk için dünya sadece o kabilenin pagan dininden ibarettir ve ömrü boyunca asla şüphe duymayacaktır bundan.

Hindistan'ın kırsal kesiminde doğan birisi için de hayatın tek gerçeği Hinduizmdir. Ona sorsak hepsi yalan hepsi yanlıştır, tek doğrusu Hindiuzim'dir çünkü çocukluktan beri ona öyle öğretilmiştir

Siz İsrail'in Beerşeba şehrinin en taşra köyünde muhafazakar Yahudi bir ailede hayata gelmiş olsaydınız hangi dini tek gerçek olarak kabul edeceğinizi sanıyordunuz? Sonradan doğru yolu bulma diye bir şey yok, doğduğun coğrafya neyse kaderin odur.

Suudi Arabistan'da doğan bir insan için sorgusuz sualsiz tek gerçek bellidir, doğduğu günden bu yana sürekli olarak çocuğun hayat görüşü ailesinin ve çevresinin dinine empoze edilir. Okuldaki eğitim yoluyla bu empoze iyice kökleşir ve bir daha sorgulanamaz hale gelir. Ve evet! Artık doğduğu günden bu yana ailesinin ve çevresinin dinine bağlı kılınmaya çalışılan çocuk, artık tek gerçeğin tek hakikatin ailesinin ve çevresinin dini olduğuna emindir!

Hristiyan bir ailede doğan çocuk için Hristiyan olarak yaşayıp ölmeme ihtimali çok çok düşüktür, Hristiyanlığı bırakıp başka bir dine girme olasılığı ise haberlere manşet olacak kadar nadir ve elle tutulur sayıdadır şayet dünyadaki bütün aileden Hristiyan doğmuşlara oranlarsak. Aynı şekilde diğer dinlerde doğan insanlar için de bunlar aynı biçimde işler.

X dinine bağlı olanlar ailesi sayesinde olmuştur. Ailesi ise yine ailesi sayesinde X dinine bağlıdır. Onun ailesi de yine aileleri tarafından X dinine bağlı kılınmıştır, derken bu sayısız nesil boyunca çark sistemi misali işlemeye devam eder.

Buraya kadar insanların sadece doğduğu dini tek gerçek kabul etmesinden üstün körü bahsettik. İşin asıl ilginç kısmına gelirsek, bu büyük dinlere göre, kendi dinlerine inanmayan tüm insanlar cehennemliktir. İşi oranlara dökersek,

Dünya nüfusunun;

%32'si Hristiyan,
%23'ü Müslüman'dır.

Hristiyanlığa göre dünyanın en az %68'i yanılıyor ve hepsi sonsuza dek cehenneme gidecek,
Müslümanlara göre dünyanın en az %77'si yanılıyor ve hepsi sonsuza dek cehenneme gidecek.

Öteki dinlere tabii olan milyarlarca insanın milyonlarca farklı ahiret yorumunu saymıyorum bile.

Fakat genel olarak tarafsız bir açıdan bakarsak burada bir sıkıntı, bir adaletsizlik olduğu açık ve nettir. Madem coğrafya kaderdir, madem her insan doğduğu dini süreç içinde kaçınılmaz olarak kabul ediyor ve tek gerçek olarak gördüğü dini sorgusuz sualsiz kabul ediyor, öyleyse bu "Sadece bizim dinimize inananlar cennete girecek" durumu neyin nesidir hiç düşündünüz mü uzun uzun??

Eğer farklı bir coğrafyada farklı bir din yapısında doğsaydık ne olurdu? Biz yine emin bir şekilde, ailemizin bize öğrettiği dini tek hakikat kabul ederken dünyanın öteki ucundaki farklı dinlere mensup ailede doğmuş insanlar ise bizim için cehennemlik mi derlerdi yoksa?..
 
Son düzenleme:

38AhmetKK

Favori Üye
Katılım
3 Mart 2014
Mesajlar
974
Reaksiyon puanı
645
Puanı
216
Konum
Nürnberg
Cok güzel bir konu olmus ve gecmiste yaptigim bir takim arastirmalar bir takim kafa patlatmalarima sebep olmus o soruyu getirdi meydana. Bir keresinde bir hocanin inancimizla alakali bize sordugu:

"inaniyorsunuz ama nereden biliyorsunuz, dogru seye ve dogru mezhebe inandiginizi? Sirf bu dinin icine dogdunuz diye, bu mezhep ile yetistirildiniz diye dogru oldugunu mu düsünüyorsunuz? Bu durumda bir koyun sürüsünden farkiniz olmaz mi? Her insan inandigi seyin dogrulugunu sorgulamali, arastirmali, neden inandigini ögrenmeli ve emin olmali."

demisti.

"Evet biz inaniyoruz ama gercekten dogru seye mi inaniyoruz?" Bu soruyu sormak bircok cahil kesim - sacma bir sekilde - dinden cikmaya bile sebebiyet verir. Ama ben sorguluyorum, gercekten dogru seye inandigimizi nereden biliyoruz?

Inandigim seyin dogru olduguna dair süphem olmasa bile bu konuda fazla objektif olamasamda gecmiste arastirmalar yaptim, kafa patlattim düsündüm, farkli dinler farkli mezhepler. Imanim zayif oldugu icin degil, aksine imanimi daha güclü kilabilmek icin belkide.

Cok net bir sekilde ve gönül rahatligiyla diyebilirim ki "Allah katinda süphesiz tek din Islamdir".
 

berkann

Favori Üye
Katılım
22 Aralık 2011
Mesajlar
18,893
Reaksiyon puanı
6,728
Puanı
1,060
Amazon'da doğan çocuk için:
Kim yola gelirse kendisi için yola gelmiş olur. Sapıtan da kendi aleyhine sapıtmış olur. Hiçbir günahkar, bir başka günahkarın yükünü taşımaz. Ve biz, bir resul göndermedikçe azap edici değiliz.
Yani bir uyarıcı yoksa, azap da yok. Tabi burada da adaletsizlik var. Oh Amazondaki beyfendimiz kabilenin en güzel kadınlarıyla, erkekleriyle olacak, biz burada ama zinaaa, ama luuut diye takılacağız. Sen o kadar uğraş dur, cenneti tuttur. Bi gidecen amazonlu diyecek ki sana; ben sınavsız geçtim ya ehehe. Cennet falan dinlemem bi tokat atarım ama amazonlu sonuçta güçlüdür, öldürür(?) beni.

Ancak İslam'a göre her kavme resul gönderilmiştir. Hz.Muhammed de son peygamber olduğundan mütevelliiiiit şu an amazonlu bey de sınavda.:Z
Her ümmet için bir resul öngörülmüştür. Resulleri gelince, aralarında adaletle hüküm verilir. Hiçbir zulme uğratılmazlar.

Bir de şöyle bir hadis varmış:
“Her doğan çocuk fıtrat dini olan İslam’ı kabul edebilecek bir kabiliyette doğar. Sonra annesi, babası, çevresi, onu Yahudî, Hıristiyan, Mecusî yaparlar."
Sanki İslam coğrafyasında doğan bebeleri anası, babası, çevresi müslüman yapmamış gibi.
 

yatutarsa

Favori Üye
Katılım
8 Ekim 2012
Mesajlar
20,001
Reaksiyon puanı
13,224
Puanı
1,060
Çok normal ve doğal olan bir realite. İnsanlar doğruyu ve yanlışı ayırt edemeyecek yaşlardayken çevrelerinden ne görürse onu doğru kabul ediyor.

Biz İslam'ın çoğunlukta olduğu bir ülkede doğduk ve insanlarımız bunun için şükür bile ediyor Allah'a. Diğer dinleri bu konuda bu kadar ayrıntılı bilemediğimden konuyu Kuran'ın bakış açısıyla inceleyeceğim.

Ön Not: x/y şeklindeki kısımlarda x, sure numarasını; y, ayet numarasını temsil ediyor.

Tanrı insanların bir kısmını Müslüman bir coğrafyada yaratarak onlara "kıyak" mı geçmiştir? Kuran'a göre insanların çoğu yanlış yoldadır (6/116) ve çoğu iman etmezler (13/1) iman edenlerinse çoğu şirk koşmadan iman etmezler (12/106) zaten Kuran'a göre Müslüman olmak ve mümin olmak tamamen aynı şey değildir (49/14) yani Kuran'ın anlattığı müminler bugün çok çok azınlıktadır, evet %23 değildir. Bugün dünyanın hiçbir yerindeki bir insan Kuran'ın bahsettiği o ideal müminlerden oluşan toplumda doğmuş değildir bence. Polonya'nın bir X kentinde doğup Katolik Hristiyan bir ailede büyüyen bir kişi 13/1 kapsamına girerken Konya'da geleneksel, Sünni Müslüman bir ailede doğup büyüyen de 12/106 kapsamına girebilir (Ovv büyük bir iddia. Sünni ya da Şii Müslümanların Kuran'a göre şirk olarak değerlendirilebilecek davranışları olup olmadığını ayrıca tartışabiliriz). İkisinin de Kuran'ın anlattığı ideal mümin olması için aşması gereken şeyler vardır ve aştıkları takdirde ikisi de ailesi ve çevresi tarafından dinden çıkmakla, yoldan sapmakla itham edilecektir çünkü atalarının dininden kopamazlar (5/104). Dediğim kısaca şu ki ister Hristiyan/Yahudi/dinsiz bir toplumda ister Sünni/Şii/vs Müslüman bir toplumda doğmuş olun, toplumun genel yetiştiriliş şekline göre doğuştan Allah'ın sevgili kulu olamıyorsunuz.
Müslümanlar dışındaki herkesi direkt cehenneme göndermek zaten başka kabul edilemez bir olay bkz: 2/62, 5/69.
Kafanız çok karıştıysa en azından 99/7-8 ayetlerini bilin yeter.
 

Tolstoyevski

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,283
Reaksiyon puanı
39,933
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
Çok normal ve doğal olan bir realite. İnsanlar doğruyu ve yanlışı ayırt edemeyecek yaşlardayken çevrelerinden ne görürse onu doğru kabul ediyor.

Biz İslam'ın çoğunlukta olduğu bir ülkede doğduk ve insanlarımız bunun için şükür bile ediyor Allah'a. Diğer dinleri bu konuda bu kadar ayrıntılı bilemediğimden konuyu Kuran'ın bakış açısıyla inceleyeceğim.

Ön Not: x/y şeklindeki kısımlarda x, sure numarasını; y, ayet numarasını temsil ediyor.

Tanrı insanların bir kısmını Müslüman bir coğrafyada yaratarak onlara "kıyak" mı geçmiştir? Kuran'a göre insanların çoğu yanlış yoldadır (6/116) ve çoğu iman etmezler (13/1) iman edenlerinse çoğu şirk koşmadan iman etmezler (12/106) zaten Kuran'a göre Müslüman olmak ve mümin olmak tamamen aynı şey değildir (49/14) yani Kuran'ın anlattığı müminler bugün çok çok azınlıktadır, evet %23 değildir. Bugün dünyanın hiçbir yerindeki bir insan Kuran'ın bahsettiği o ideal müminlerden oluşan toplumda doğmuş değildir bence. Polonya'nın bir X kentinde doğup Katolik Hristiyan bir ailede büyüyen bir kişi 13/1 kapsamına girerken Konya'da geleneksel, Sünni Müslüman bir ailede doğup büyüyen de 12/106 kapsamına girebilir (Ovv büyük bir iddia. Sünni ya da Şii Müslümanların Kuran'a göre şirk olarak değerlendirilebilecek davranışları olup olmadığını ayrıca tartışabiliriz). İkisinin de Kuran'ın anlattığı ideal mümin olması için aşması gereken şeyler vardır ve aştıkları takdirde ikisi de ailesi ve çevresi tarafından dinden çıkmakla, yoldan sapmakla itham edilecektir çünkü atalarının dininden kopamazlar (5/104). Dediğim kısaca şu ki ister Hristiyan/Yahudi/dinsiz bir toplumda ister Sünni/Şii/vs Müslüman bir toplumda doğmuş olun, toplumun genel yetiştiriliş şekline göre doğuştan Allah'ın sevgili kulu olamıyorsunuz.
Müslümanlar dışındaki herkesi direkt cehenneme göndermek zaten başka kabul edilemez bir olay bkz: 2/62, 5/69.
Kafanız çok karıştıysa en azından 99/7-8 ayetlerini bilin yeter.

Son 2 paragrafta müslüman olmayanların da cennete gidebileceğini iddia edenlerin öne sürdüğü ayetleri belirtmişsin. Ancak ortada şöyle bir sorun var, eğer bu ayete göre Hristiyan, Yahudi ve bilimum topluluklar cennete girebilecekse şu ayetler nedir? Derler ki Bakara ve 99/7-8 için dünya hayatında sorun yoktur yahut İslamdan önce ataları Hristiyan, Yahudi olanlar için sorun yoktur.

İşte bakara 62:

"62 - şüphe yok ki, iman edenler, yahudiler, hıristiyanlar ve sabiîler, bunlardan her kim allah'a ve ahiret gününe gerçekten iman eder ve salih amel işlerse elbette rabbleri katında bunların ecirleri vardır, bunlara bir korku yoktur, bunlar mahzun da olacak değillerdir" (elmalılı meali)

Her kim zerre kadar iyilik yapmışsa, onun mükâfatını görecek, Ve her kim de zerre kadar kötülük yapmışsa, onun cezasını görecektir.”(Zilzal, 99/7-8).


Peki bu ayetler ne diyor?

İslam dininden başka din isteyenlerin, dinlerini Allah kabul etmez. Bunlar ahirette en büyük zarara uğrayacaklardır.) [Al-i İmran 85]

İmansızların yaptıkları faydalı işler, fırtınalı bir günde rüzgârın savurduğu kül gibidir. Ahirette o işlerin hiçbir faydası olmaz.) [İbrahim 18]

(Kıyamette onların yaptıkları her işi toz duman ederiz.)
[Furkan 23]

(Kıyamette en çok ziyana uğrayanlar, iyi işler yaptıklarını sanıp da, bütün çabaları boşa gidenlerdir.)
[Kehf 103–104]

(Kâfir olarak ölenlerin yaptıkları işler, dünyada da, ahirette de boşa gider, Cehennemde devamlı kalırlar.)
[Bakara 217]


Şüphesiz ki Allah katında tek din İslam’dır…” (Al-i İmran 19)




Şimdi müslüman olmayanların durumuyla ilgili bunca ayet söz konusu. O halde ben bu ayetlere dayanarak 2 sonuç çıkarabilirim: Ya bakara 62 ve Zilzal 99'a karşın üstte belirttiğim ayetleri ve ayetlerin indirilme zamanları, indirilme dönemindeki siyasi durumları göz önünde bulundurularak denilebilir ki açık şekilde bir çelişki söz konusudur; ya da denilebilir ki müslüman olmayanlar cennete giremeyecek. Üçüncü bir şık olarak eğer ki müslüman olmayanların da cennete girebileceğini iddia edersek o zaman da şu soru ortaya çıkar: Öyleyse insanlar neden müslüman olsun madem cennete girebilecekler? Öyleyse bunca tutulan oruç, beş vakit namaz gibi ibadetleri sadece Müslümanlar yaparken neden müslüman olmayanlarla aynı mekana, cennete girebilecekler? Madem öyle niçin namaz kılalım ki derlerse ya? Bu soruların arkası kesilmez. Ama her iki şıkta da, yani müslüman olmayanlar cennete gitse de gitmese de açıkta kalan birçok soru vardır gördüğün gibi.

 

Danger UA!

Tecrübeli Üye
Katılım
12 Mayıs 2011
Mesajlar
9,085
Reaksiyon puanı
3,713
Puanı
560
Doğru bir önerme ama Allah herkese akıl vermiş. Toplumsal baskı olsa bile insan aklı inanıp inanmamaya veya hangisine inanacağını seçmeye oldukça elverişli.
 
Son düzenleme:

Doğu

Favori Üye
Ölümsüz Üye
Katılım
26 Ekim 2015
Mesajlar
13,700
Reaksiyon puanı
20,686
Puanı
860
Konum
Ankara
"29/35- Andolsun biz, aklını kullanacak bir kavm için o memleketten ibret alınacak apaçık bir delil bıraktık."

Doğduğun yer sorgulamana engel değil. Üstelik günümüz dünyasında elinin altında bir çok imkan var. Tefekkür edersen zaten en doğru yolu bulursun. Her yer hakikâtin delilleriyle bezenmiştir. Tabii mesele görmek, duymak, bilmek..
 

MayısKralı

Emekli
Katılım
31 Mayıs 2015
Mesajlar
13,637
Reaksiyon puanı
11,795
Puanı
710
Son 2 paragrafta müslüman olmayanların da cennete gidebileceğini iddia edenlerin öne sürdüğü ayetleri belirtmişsin. Ancak ortada şöyle bir sorun var, eğer bu ayete göre Hristiyan, Yahudi ve bilimum topluluklar cennete girebilecekse şu ayetler nedir? Derler ki Bakara ve 99/7-8 için dünya hayatında sorun yoktur yahut İslamdan önce ataları Hristiyan, Yahudi olanlar için sorun yoktur.

İşte bakara 62:

"62 - şüphe yok ki, iman edenler, yahudiler, hıristiyanlar ve sabiîler, bunlardan her kim allah'a ve ahiret gününe gerçekten iman eder ve salih amel işlerse elbette rabbleri katında bunların ecirleri vardır, bunlara bir korku yoktur, bunlar mahzun da olacak değillerdir" (elmalılı meali)

Her kim zerre kadar iyilik yapmışsa, onun mükâfatını görecek, Ve her kim de zerre kadar kötülük yapmışsa, onun cezasını görecektir.”(Zilzal, 99/7-8).


Peki bu ayetler ne diyor?

İslam dininden başka din isteyenlerin, dinlerini Allah kabul etmez. Bunlar ahirette en büyük zarara uğrayacaklardır.) [Al-i İmran 85]

İmansızların yaptıkları faydalı işler, fırtınalı bir günde rüzgârın savurduğu kül gibidir. Ahirette o işlerin hiçbir faydası olmaz.) [İbrahim 18]

(Kıyamette onların yaptıkları her işi toz duman ederiz.) [Furkan 23]

(Kıyamette en çok ziyana uğrayanlar, iyi işler yaptıklarını sanıp da, bütün çabaları boşa gidenlerdir.) [Kehf 103–104]

(Kâfir olarak ölenlerin yaptıkları işler, dünyada da, ahirette de boşa gider, Cehennemde devamlı kalırlar.) [Bakara 217]


Şüphesiz ki Allah katında tek din İslam’dır…” (Al-i İmran 19)




Şimdi müslüman olmayanların durumuyla ilgili bunca ayet söz konusu. O halde ben bu ayetlere dayanarak 2 sonuç çıkarabilirim: Ya bakara 62 ve Zilzal 99'a karşın üstte belirttiğim ayetleri ve ayetlerin indirilme zamanları, indirilme dönemindeki siyasi durumları göz önünde bulundurularak denilebilir ki açık şekilde bir çelişki söz konusudur; ya da denilebilir ki müslüman olmayanlar cennete giremeyecek. Üçüncü bir şık olarak eğer ki müslüman olmayanların da cennete girebileceğini iddia edersek o zaman da şu soru ortaya çıkar: Öyleyse insanlar neden müslüman olsun madem cennete girebilecekler? Öyleyse bunca tutulan oruç, beş vakit namaz gibi ibadetleri sadece Müslümanlar yaparken neden müslüman olmayanlarla aynı mekana, cennete girebilecekler? Madem öyle niçin namaz kılalım ki derlerse ya? Bu soruların arkası kesilmez. Ama her iki şıkta da, yani müslüman olmayanlar cennete gitse de gitmese de açıkta kalan birçok soru vardır gördüğün gibi.


Zaten şu ana kadar indirilen dinlerin adı İslam değil mi? Din Kültürü hocamıza neden bu kadar din indi diye sorduğumuzda aslında inen tek bir dindi ama hepsi teker teker değiştirildi ve değiştirilmeyen tek din Müslüman'lık olarak kaldı gibi bir cümle kurmuştu. Zaten mantıksal olarakta böyle tüm dinler birbirine hala benziyor. Mesela bir Hristiyan ya da Yahudi gelipte hırsızlık yapmak bizim dinimizde sevap demez.

Düşündüğümde biz şanslı onlar, şanssız doğmuş gibi geliyor ama insan günümüz dünyasında her türlü şekilde araştırabilir. Şöyle bir gerçekte var, bir müslümanda doğduğu dini doğru kabul ettiği için diğer dinleri araştırma gereği pek duymuyor. :D
 

Tolstoyevski

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,283
Reaksiyon puanı
39,933
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
"29/35- Andolsun biz, aklını kullanacak bir kavm için o memleketten ibret alınacak apaçık bir delil bıraktık."

Doğduğun yer sorgulamana engel değil. Üstelik günümüz dünyasında elinin altında bir çok imkan var. Tefekkür edersen zaten en doğru yolu bulursun. Her yer hakikâtin delilleriyle bezenmiştir. Tabii mesele görmek, duymak, bilmek..

Zaten şu ana kadar indirilen dinlerin adı İslam değil mi? Din Kültürü hocamıza neden bu kadar din indi diye sorduğumuzda aslında inen tek bir dindi ama hepsi teker teker değiştirildi ve değiştirilmeyen tek din Müslüman'lık olarak kaldı gibi bir cümle kurmuştu. Zaten mantıksal olarakta böyle tüm dinler birbirine hala benziyor. Mesela bir Hristiyan ya da Yahudi gelipte hırsızlık yapmak bizim dinimizde sevap demez.

Düşündüğümde biz şanslı onlar, şanssız doğmuş gibi geliyor ama insan günümüz dünyasında her türlü şekilde araştırabilir. Şöyle bir gerçekte var, bir müslümanda doğduğu dini doğru kabul ettiği için diğer dinleri araştırma gereği pek duymuyor. :D

Günümüzde dünyasından IŞİD'e, Ortadoğunun durumuna rağmen siz Finlandiya'lı olarak dininizi bırakıp İslama geçerdiniz öyle mi araştırma sonrasına? Bu size mantıklı geliyor mu peki sahiden?

Peki araştırma etme konusunda, siz onların dinini ne kadar araştırıp sorguladınız da onlar sizin dininizi araştırıp sorgulayıp kabul etsin ki? Mesela adamların önce Kuran okunası gerekir kabul etmesi için. Peki siz hiç İncil, Tevrat okudunuz mu? Ben okumadım açıkçası ve benim yapmadığım etmediğim şeyleri onlardan beklemek çok çok fazla mantıksız ve adaletsiz geliyor? :)
 

MayısKralı

Emekli
Katılım
31 Mayıs 2015
Mesajlar
13,637
Reaksiyon puanı
11,795
Puanı
710
Günümüzde dünyasından IŞİD'e, Ortadoğunun durumuna rağmen siz Finlandiya'lı olarak dininizi bırakıp İslama geçerdiniz öyle mi araştırma sonrasına? Bu size mantıklı geliyor mu peki sahiden?

Peki araştırma etme konusunda, siz onların dinini ne kadar araştırıp sorguladınız da onlar sizin dininizi araştırıp sorgulayıp kabul etsin ki? Mesela adamların önce Kuran okunası gerekir kabul etmesi için. Peki siz hiç İncil, Tevrat okudunuz mu? Ben okumadım açıkçası ve benim yapmadığım etmediğim şeyleri onlardan beklemek çok çok fazla mantıksız ve adaletsiz geliyor? :)

Ben senin fikrinde bir cümle kurmuştum neden bana böyle bir alıntı yaptın?
 

Tolstoyevski

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,283
Reaksiyon puanı
39,933
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
Ben senin fikrinde bir cümle kurmuştum neden bana böyle bir alıntı yaptın?

"Düşündüğümde biz şanslı onlar, şanssız doğmuş gibi geliyor ama insan günümüz dünyasında her türlü şekilde araştırabilir." bu cümlen için alıntı yapmıştım yoksa devamına katılıyorum zaten. :D

Bizde de ortaokulda lisede din hocaları hep yok araştırsalar yok akıllarını kullansalar yok bilmem ne derdi. Halbuki görülen köy kılavuz istemez, araştırma sorgulama sonucu kabul etmeyenlerin oranı kabul edenlerin oranından belki milyon kat daha fazladır, her din için geçerli bu kimse doğma büyüme müslüman yetişip de Budizmi derinlemesine araştırdıktan sonra AA en doğrusu buymuş deyip Budizme geçmez, geçse bile çok çok nadir görülen bir şeydir. Kalıplaşmış, öğretilmiş ve inandırıcılmış, psikolojik olarak şartlandırılmış fikirlerden ve özellikle inanç sisteminden vazgeçmek çok çok zordur. :)
 

MayısKralı

Emekli
Katılım
31 Mayıs 2015
Mesajlar
13,637
Reaksiyon puanı
11,795
Puanı
710
"Düşündüğümde biz şanslı onlar, şanssız doğmuş gibi geliyor ama insan günümüz dünyasında her türlü şekilde araştırabilir." bu cümlen için alıntı yapmıştım yoksa devamına katılıyorum zaten. :D

Bizde de ortaokulda lisede din hocaları hep yok araştırsalar yok akıllarını kullansalar yok bilmem ne derdi. Halbuki görülen köy kılavuz istemez, araştırma sorgulama sonucu kabul etmeyenlerin oranı kabul edenlerin oranından belki milyon kat daha fazladır, her din için geçerli bu kimse doğma büyüme müslüman yetişip de Budizmi derinlemesine araştırdıktan sonra AA en doğrusu buymuş deyip Budizme geçmez, geçse bile çok çok nadir görülen bir şeydir. Kalıplaşmış, öğretilmiş ve inandırıcılmış, psikolojik olarak şartlandırılmış fikirlerden ve özellikle inanç sisteminden vazgeçmek çok çok zordur. :)

Zaten çok açık İslam ne kadar güzel olsa dahi şu an ki İslam ülkelerini gören bir insan araştırmak dahi istemez. Bu durumda bunun vebali şuan ki müslümanlardada oluyor tabi benim düşüncem.

Dediğin gibi bende Hristiyanlığı araştırmadım, kendim yapmadığım şeyide başka birinden beklemiyorum ama önyargıları kırmak gerekir. :D
 

yatutarsa

Favori Üye
Katılım
8 Ekim 2012
Mesajlar
20,001
Reaksiyon puanı
13,224
Puanı
1,060
Son 2 paragrafta müslüman olmayanların da cennete gidebileceğini iddia edenlerin öne sürdüğü ayetleri belirtmişsin. Ancak ortada şöyle bir sorun var, eğer bu ayete göre Hristiyan, Yahudi ve bilimum topluluklar cennete girebilecekse şu ayetler nedir? Derler ki Bakara ve 99/7-8 için dünya hayatında sorun yoktur yahut İslamdan önce ataları Hristiyan, Yahudi olanlar için sorun yoktur.

İşte bakara 62:

"62 - şüphe yok ki, iman edenler, yahudiler, hıristiyanlar ve sabiîler, bunlardan her kim allah'a ve ahiret gününe gerçekten iman eder ve salih amel işlerse elbette rabbleri katında bunların ecirleri vardır, bunlara bir korku yoktur, bunlar mahzun da olacak değillerdir" (elmalılı meali)

Her kim zerre kadar iyilik yapmışsa, onun mükâfatını görecek, Ve her kim de zerre kadar kötülük yapmışsa, onun cezasını görecektir.”(Zilzal, 99/7-8).


Peki bu ayetler ne diyor?

İslam dininden başka din isteyenlerin, dinlerini Allah kabul etmez. Bunlar ahirette en büyük zarara uğrayacaklardır.) [Al-i İmran 85]

İmansızların yaptıkları faydalı işler, fırtınalı bir günde rüzgârın savurduğu kül gibidir. Ahirette o işlerin hiçbir faydası olmaz.) [İbrahim 18]

(Kıyamette onların yaptıkları her işi toz duman ederiz.)
[Furkan 23]

(Kıyamette en çok ziyana uğrayanlar, iyi işler yaptıklarını sanıp da, bütün çabaları boşa gidenlerdir.)
[Kehf 103–104]

(Kâfir olarak ölenlerin yaptıkları işler, dünyada da, ahirette de boşa gider, Cehennemde devamlı kalırlar.)
[Bakara 217]


Şüphesiz ki Allah katında tek din İslam’dır…” (Al-i İmran 19)




Şimdi müslüman olmayanların durumuyla ilgili bunca ayet söz konusu. O halde ben bu ayetlere dayanarak 2 sonuç çıkarabilirim: Ya bakara 62 ve Zilzal 99'a karşın üstte belirttiğim ayetleri ve ayetlerin indirilme zamanları, indirilme dönemindeki siyasi durumları göz önünde bulundurularak denilebilir ki açık şekilde bir çelişki söz konusudur; ya da denilebilir ki müslüman olmayanlar cennete giremeyecek. Üçüncü bir şık olarak eğer ki müslüman olmayanların da cennete girebileceğini iddia edersek o zaman da şu soru ortaya çıkar: Öyleyse insanlar neden müslüman olsun madem cennete girebilecekler? Öyleyse bunca tutulan oruç, beş vakit namaz gibi ibadetleri sadece Müslümanlar yaparken neden müslüman olmayanlarla aynı mekana, cennete girebilecekler? Madem öyle niçin namaz kılalım ki derlerse ya? Bu soruların arkası kesilmez. Ama her iki şıkta da, yani müslüman olmayanlar cennete gitse de gitmese de açıkta kalan birçok soru vardır gördüğün gibi.

3/85'i tek başına değil de 3/82-91 arasında değerlendirirsek orada İslam'ın hak olduğuna iman ettikten, peygamberin gerçek olduğuna iman ettikten sonra bile bile dinden çıkanlardan bahsettiğini görüyoruz (ki bu kişiler için bile tövbe kapısı açıktır) dolayısıyla bence orada başka bir durumdan bahsediliyor. Diğer ayetleri de yazdığın çok iyi olmuş. İlk mesajımda tüm Hristiyanlar cennete girecek diye anlaşılacak bir şey yazmış olmak istemem. Ben diyorum ki bugün kendine Müslüman diyenlerin bile Kuran'ın şirk dediği davranışları var, üçleme gibi bir şeye inanan Hristiyanlar onlardan bin beter. Tabii ki atıyorum Papa'nın cennete gireceğini iddia etmiyorum ama 2/62 ve benzer ayetlerden anladığımız kadarıyla kendine Hristiyan/Yahudi diyenlerden de (ki 3/113-115'te bu kişilerin Allah'ın ayetlerini okuyarak secde ettiği bildirilir) makbul olarak değerlendirilecek kişiler çıkabilir, tüm Hristiyanlardan bahsetmiyorum.
 

Doğu

Favori Üye
Ölümsüz Üye
Katılım
26 Ekim 2015
Mesajlar
13,700
Reaksiyon puanı
20,686
Puanı
860
Konum
Ankara
Günümüzde dünyasından IŞİD'e, Ortadoğunun durumuna rağmen siz Finlandiya'lı olarak dininizi bırakıp İslama geçerdiniz öyle mi araştırma sonrasına? Bu size mantıklı geliyor mu peki sahiden?

Peki araştırma etme konusunda, siz onların dinini ne kadar araştırıp sorguladınız da onlar sizin dininizi araştırıp sorgulayıp kabul etsin ki? Mesela adamların önce Kuran okunası gerekir kabul etmesi için. Peki siz hiç İncil, Tevrat okudunuz mu? Ben okumadım açıkçası ve benim yapmadığım etmediğim şeyleri onlardan beklemek çok çok fazla mantıksız ve adaletsiz geliyor? :)
Kendi adıma konuşayım ben Norveçli de olsam Zambiyalı da olsam yine İslam'ı seçerdim. İslam Ortadoğu'ya inmemiştir. Araplara da inmemiştir. Tüm insanlığa inmiş bir dindir. Önce bunun ayrımını yapmak lazım. Hele ki insanlara ve bilhassa terör örgütlerine bakıp teolojik sorgulama yapan insan zaten hiç inanmasın. Samimi değildir.
 

xemrexxx

Favori Üye
Katılım
18 Mart 2012
Mesajlar
181,627
Reaksiyon puanı
132,599
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
insanların çoğu asya (4.44 milyarın çoğu),afrika (1.25milyar) ve orta amerika (180m) internete erişimi olmayan ya da baskıcı yönetimlerin hüküm sürdüğü yerlerde yaşıyor. doğru bilgiye ulaşmaları bir hayli zor malesef @Tolstoyevski haklı .ss


neyse en iyisi tuğçe kazazizim :A
 

Çiğdem

Emekli
Katılım
30 Aralık 2013
Mesajlar
143,852
Reaksiyon puanı
123,731
Puanı
1,060
Yaş
32
Konum
Giresun
dünyaya gelmek insan olmak gerçekten önemli ama bir önemli şey daha dünyaya türk olarak gelmek :bhr::bhr::bhr:
 

takas

Favori Üye
Katılım
18 Kasım 2011
Mesajlar
69,374
Reaksiyon puanı
51,208
Puanı
1,059
Yukardaki bazı arkadaşlar ayetleri tam anlayamamış kısaca soylim; islâm inmeden önce hristiyan veya başka dinlere mensup olup Allah ın varlığını kabul edenler cennete girebilecek ama islam geldikten sonra müslüman olmayan hiçbir Allah ın kulu cennete giremez
Diğer tüm dinler yok hükmündedir şüphesiz ki tek din islam 'dır
 

xemrexxx

Favori Üye
Katılım
18 Mart 2012
Mesajlar
181,627
Reaksiyon puanı
132,599
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
diğer tüm dinler yok hükmündedir , x dinine mensup olmayan cennete giremez:)))

la adamlar afirakada daha yiycek ekmek içecek su bulamıyor nereden okuyacak arabın dilindeki ayetleri ya da herhangi bir dildeki herhangi bir kutsal kitabı :))))