YouTube ve Dijital Platformlar Reyting Sistemini Bitiriyor mu?

RüzgarGülü

Konu Sahibi
Süper Favori Üye
Reaksiyon puanı
12,265
Puanı
860
1747219087420.png

Eskiden bir dizinin ya da programın "tuttuğunu" anlamak için ertesi sabah reyting sonuçlarını dört gözle beklerdik. Total mi yüksek? AB mi düşük? ABC1 ne durumda? O tablolar hayatımıza adeta yön verirdi. Ama artık işler değişti… Çünkü dijital platformlar ve YouTube gibi mecralar klasik reyting sistemini sessizce ama etkili bir şekilde tahtından ediyor.

Birçoğumuz, son birkaç yıldır televizyondan çok dijitalde vakit geçiriyoruz. Reyting denen kavramın özellikle genç kuşaklar için anlamını yitirdiğini düşünüyorum. Netflix'te bir diziyi aynı gün tüm bölümleriyle izleyebilmek, YouTube’da bir programın sadece en ilgi çekici 5 dakikasını tüketmek varken, neden saatlerce televizyon başında bir yayını bekleyeyim ki?

Ayrıca dijital platformlar sadece izleme alışkanlıklarımızı değil, içerik üreticiliğini de dönüştürüyor. Artık "reyting kaygısı" yerine "izlenme sayısı", "etkileşim" ve "abonelik" gibi kavramlar öne çıkıyor. Ve bana kalırsa bu daha demokratik bir düzen yaratıyor. İnsanlar, dayatılan saatlerde değil, istedikleri zamanda, istedikleri içeriği izliyor.

Peki siz ne düşünüyorsunuz? Sizce YouTube ve dijital platformlar reyting sistemini gerçekten tehdit ediyor mu, yoksa hala televizyonun eski gücü sürüyor mu? Geleneksel reyting sisteminin dijital çağda hâlâ yeri var mı, yoksa bu sistemin ömrü çoktan doldu mu?

@RüzgarGülü TV'nin yeri başka. Bol reklam olsa da heyecanlı bölümün bitişini beklemek en iyisi. En güzel duygu bence. TV'yi asla değişmem bir şeye. :D NOW'umu yani. :bhr: TV'de iyi ki var. Disney+ ve diğerleri de tabii ki çok güzel iş üretiyorlar. Ama TV'nin yeri bambaşka. :bhr:

• Beğendim
Reactions: RüzgarGülü
@RüzgarGülü TV'nin yeri başka. Bol reklam olsa da heyecanlı bölümün bitişini beklemek en iyisi. En güzel duygu bence. TV'yi asla değişmem bir şeye. :D NOW'umu yani. :bhr: TV'de iyi ki var. Disney+ ve diğerleri de tabii ki çok güzel iş üretiyorlar. Ama TV'nin yeri bambaşka. :bhr:
Evet televizyonun yeri çok başka tabi ki ama günümüzde TV yi izleyen özellikle genç izleyiciler ne kadar? Hepsi bir yerlere abone olmuş reklam izlemekten sıkılan, reklam gördüğünde bile sinirlenen bireyler olduk :)

• Beğendim
Reactions: cokiyitvci
Evet televizyonun yeri çok başka tabi ki ama günümüzde TV yi izleyen özellikle genç izleyiciler ne kadar? Hepsi bir yerlere abone olmuş reklam izlemekten sıkılan, reklam gördüğünde bile sinirlenen bireyler olduk :)
Sorma ya ben de ona kızıyorum işte. Öyle birini görünce saçmalama diyorum zaten. TV en iyisi. Gereksiz çok platform oldu. Ekran başında ailecek TV izlemek duygusu bambaşka. Reytingi tabii ki etkiledi olumsuz olarak.

• Beğendim
kimse diziyi kesintisiz izlemiyor. arkada ses olsun diye takip ediliyor çoğu dizi. yani 15 reyting alan kişi bile 10-15 milyon kişi tarafından izlenmiyor.

bu arada bilmeyene ek bir bilgi; 1 reyging = 750.000 kişi demek tahmini.

• Aynen
kimse diziyi kesintisiz izlemiyor. arkada ses olsun diye takip ediliyor çoğu dizi. yani 15 reyting alan kişi bile 10-15 milyon kişi tarafından izlenmiyor.

bu arada bilmeyene ek bir bilgi; 1 reyging = 750.000 kişi demek tahmini.
Kimse demek doğru olmaz. Halen az da olsa kesintisiz izleyenler de var. :D

Tv'de izlediğim son bölüm Kara Sevda'nın ilk bölümü.

Hepsi reklamsız olduğu için TV'den izlediğim sadece Futbol,F1 ve MotoGP kaldı.

• Beğendim
TV de en son uzun uzun takip ettiğim MasterChef programiydi. Onda da reklamlardan gına geldi. Özellikle tam bitmeye yakın isim açıklanacakken reklama girip uzunca sonra isim açıklaması 1-2 dk sürüyor ve bitiyordu. Çok çok igrendim bu durumdan. YouTube bile reklam olmasın diye Prime var. Onda da videoların içine reklam almaya başladı herkes. Bakalım işin sonu nereye gidecek?

• Aynen
Reactions: Royal_Highness
Geçen gün Amazon Primeda yerli dizi izledim.. Dizi 2 saat 14 dk sürdü. Demek tv ekranında reklamlarla 3 saat sürüyor.

3 saat süre içinde 2 sinema filmi izleyebilirsiniz.

Öncelikle Yerli Dizi süreleri inanılmaz uzun... Yabancı dizi izleyen biri olarak en uzun süreli yabancı dizi 1 saat 20 dk gördüm.

Geleneksel rating sistemi ülkede sona ermez ama digital platformlar iyice hayata girdiğinde işlerin rengi değişecekdir.

Digital dünya kesinlikle, yerel dünyayı etkilemektedir.

• Beğendim
Geçen gün Amazon Primeda yerli dizi izledim.. Dizi 2 saat 14 dk sürdü. Demek tv ekranında reklamlarla 3 saat sürüyor.

3 saat süre içinde 2 sinema filmi izleyebilirsiniz.

Öncelikle Yerli Dizi süreleri inanılmaz uzun... Yabancı dizi izleyen biri olarak en uzun süreli yabancı dizi 1 saat 20 dk gördüm.

Geleneksel rating sistemi ülkede sona ermez ama digital platformlar iyice hayata girdiğinde işlerin rengi değişecekdir.

Digital dünya kesinlikle, yerel dünyayı etkilemektedir.
Dizilerdeki yani TV için söylüyorum müzikli ve konuşmadan geçen sahneler çok fazla. Bir ara oyuncular isyan etmişti diziler çok uzun diye. Sonra sonuç çıkmadı. Bölümler çok uzun diye bakmadigim çok yerli dizi var benim.
------

sevgili ruzgar gulu - guzel bir konu icerigi olmus eline saglik .

ev de tv acik kalmasi adina izleme sekli tv de en son izledigim ^dizi proje ; aramizda kalsin. son donem den omer dizisi ilk sezonu( agirlikli olarak youtube uzerinden kimi sahneleri keserek izledim) .

ondan sonrasi ^izleme seklim ; agirlikli youtube uzerinden . bir yerden sonra bolum ici hosuma giden karakterlerin merak ettigim sahnelerini izliyor gerisini pas geciyorum. misal suan devam eden projeler den bu tarz izlediklerim neredeyse hepsi . ki , youtube bile olsa , o kadar sureyi >
merak etmedigim sahneleri ,merak ettiklerimle beraber izleyecegim demek degil . keserek sureyi kisaltiyorum. youtube bile olsa ; simdilik dizi suresi uzunluguna dair cozumum bu .

ozetle - her halukar da youtube uzerinden izleme konforu bir baska .

saygilar .
En son kurtlar vadisi eski bölümleri tekrar tekrar izlerken 1.5x hızında izliyordum çok uzun olan sahneleri. :)

Yaşadığımız şu dönemler tv nin daha iyi günleri. Daha çok etkilenecek. Üstelik 2 saat ve üstü bölüm yayınlanmaya devam ederse bu süreci kendileri için hızlandıracaktır.

• Beğendim
Genç kuşak ve AB kesmi eskisi kadar izlemiyor ilerleyen zamanlarda dijital platformlar Tv dizilerini bitirecektir. Zaten dizilerin eskiden aldığı reyting ile sımsıkı reytingleri arasında da fark var şimdi diziler izlensin diye TV kanalları ve yapımcılar da hep aynı tutmuş hikayeleri tekrar çekiyorlar zaten

• Beğendim