Abdullah AKTAN / FavoriForumum.Net
Bizim dizi anlayışımız, yabancı dizi anlayışlarına göre çok farklı. Yerli dizilerimiz yaklaşık olarak 2,5 saat civarı sürdüğü oluyor. Yabancı dizilere bakılınca genel olarak 60 dakikayı geçmiyor. Sezonda dizilerimizde 50 bölüm yayınlandığı oluyor. Yabancı dizilerde bu sayı 25'e ancak varıyor. Dizilerimizin süresi uzun olunca çok garip durumlar ortaya çıkıyor. Mesela uzun olunca; Diyaloglar gerektiğinden fazla abartılı oluyor, karakterler fazla olunca, bakışmalar desek öylesine, bir de klibe girince süre uzadıkça uzuyor. Sansür olayına girilmesi ayrı bir mesele zaten. Reklamlar desek öylesine. Reyting olayına fazla yüklenmeleri ayrı bir zarar. İnsanı televizyondan soğutuyorlar. O uzunlukla insanın uykusu bile gelebiliyor, sıkılıyor. Garip bir durum dedim ya, bu tamamen doğru.
Film gibi dizi yayınlanması dizi ekibi için dezavantaj teşkil ediyor. Senarist uzunca diyaloglar yazma çabası öyle, çekmek için Yönetmen desen öyle. Yani dizi ekibi tamamiyle öyle. Oyuncular, hatta özellikle başrol oyuncuları büyük bir uğraş içine giriyor. Bazı oyuncular bu durumdan şikayetçi dahi oluyor. Dizilerin süresini kısılmasını isteyen oluyor. Düşündüğümüzde dizilerimizin süresi uzun olması alışılmış bir durum gibi gözükse de çok zor bir durum.
Kaliteli işlerin artması için öncelikli olarak sürenin kısalması gerekiyor. Birçok dizi bu yüzden senaryosu tıkandı, senaryosu saptı ve erkenden yayından kaldırıldı. Yabancı dizilerin tutulmasındaki temel sebep aslında belirli bir kritede yayınlanması. Bu sayede birçok yabancı dizi fenomen haline dönüşüyor. Ayrıca yabancı diziler bir anda yayından kaldırılmıyor. Yerli dizilerin süresi kısalmalı. Standart bir sürede yayınlanmalı. Her dizide bu şekilde yayınlanmalı. Ayrıca diziler bir anda yayından kaldırılmamalı. İzleyiciye önem verilmeli. Yani izleyici sıkılmayacak bir yayın içerisinde olunmalı. Düzen içerisinde yayın yapılırsa dizilerimize olan ilgi daha da artar.