Yeni Notebook - hangisi alınmalı?

Yakamoz-Asi

Konu Sahibi
Süper Emekli
Reaksiyon puanı
41,531
Puanı
1,060
2 tane Notebook buldum ve karar vermekte zorlanıyorum.

GTA5 veya FSX gibi oyunları oynayabilme ve Office gibi programlarını kullanacağım. Uzun vadeli sorun çıkarmayacak bir şey olsun istiyorum.

1) Acer Aspire E5-772G-77PU

13.7.15 Pazartesi'ye kadar 1199 Frank sonra 1399 Frank.

İşlemci: Intel Core i7-5500U (2.4 GHz) --> Turboboost 3.0 GHz
Çekirdek: 2
16 GB DDR3 RAM
Nvidia GeForce 940M - 4 GB RAM
HDD: 2 TB
Win 8.1 64-bit
17.3" Full HD Comfy View (1920 x1080)

2) Asus G771JW-T7058H

1599 Frank

İşlemci: Intel Core i7-4720HQ 2.6 GHz (max. Turboboost 3.6 GHz)
İşlemci çekirdek sayısı: 4
16 GB DDR3L-RAM
nVidia GeForce GTX 960M - 4 GB RAM (GDDR5)
1000 GB (HDD), 256 GB (SSD)
Win 8.1 64-bit
17.3" Full HD 1920 x 1080 Pixel

Sorular:

Fiyat 1199 veya 1599 fark etmez. Benim için önemli olan özellikleri tam olarak anlayabilmem

a) İşlemci çekirdek 2 veya 4, bu tam olarak neye yararlı?

b ) İşlemci 4. veya 5. Generasyon, yeni generasyon her zaman daha mı iyidir?

c) 2.4 GHz vs 2.6GHz / Turboboost 3.0 GHz vs 3.6GHz. Çok fark var mı?

c) RAM'daki DDR3 ile DDR3L farkı nedir?

d) nvidia ekran kartı: GT ile GTX arasındaki fark? Hangisi daha iyi?

Birde nvidia 800s ile 900s arasında kalsanız 400 frank fazla verilir mi 900 serisi için?

Yardımlarınız için teşekkürler.

@OzaN @Titanium @GreatOttoman @Amoureux @beyazsoy ve bilgisayardan anlayan herkes. :D

Gaza geldim ama özellikleri anlamak istiyorum. :D
Param varsa ikinciyi alırım. Ona 1200 vereceğime 300 daha koyar B'yi alırım ve değer.

SSD'si var. Ekran kartı daha yüksek.SSD'yi yanında koyan adam gibi adamdır zaten.

İşlemci modeli biraz karışık, incelemem gerekiyor. İllaki içim rahat etsin diyorsan, yarın bakar inceler söylerim farklarını.

Çok hasretle baktığım bir konu. :D
Sende mi arıyorsun? :D
Param varsa ikinciyi alırım. Ona 1200 vereceğime 300 daha koyar B'yi alırım ve değer.

SSD'si var. Ekran kartı daha yüksek.SSD'yi yanında koyan adam gibi adamdır zaten.

İşlemci modeli biraz karışık, incelemem gerekiyor. İllaki içim rahat etsin diyorsan, yarın bakar inceler söylerim farklarını.
Valla bir şeyler bulabilirsen iyi olur. :) sağ ol şimdiden.

Yerinde olsam hiç incelemeden alırdım, Asus'u söyliyim. :D

Türk lirasıyla kaç para veya oralarda hangi markalar revaşta onlarıda yazarsan iyi olur. :D Uyumazsam 2 saate dönerim.

3 ile çarpacaksın o parayı. :D
Daha çok HP, Macbook, Acer ön planda. Özel şirketlerde Lenovo, Asus falan bulunur.

2. sini al tabiki de. 2 çekirdek günümüz oyunları için yeterli gelmiyor artık. Özellikle dx12 ile birlikte performanslarının artması bekleniyor çoklu çekirdek performansının. Gtx960m le çok rahat oynarsın Gta V. Asus kalitesini söyleme gereği duymuyorum zaten. :D

2. sini al tabiki de. 2 çekirdek günümüz oyunları için yeterli gelmiyor artık. Özellikle dx12 ile birlikte performanslarının artması bekleniyor çoklu çekirdek performansının. Gtx960m le çok rahat oynarsın Gta V. Asus kalitesini söyleme gereği duymuyorum zaten. :D

Yerinde olsam hiç incelemeden alırdım, Asus'u söyliyim. :D

Türk lirasıyla kaç para veya oralarda hangi markalar revaşta onlarıda yazarsan iyi olur. :D Uyumazsam 2 saate dönerim.
Biraz araştırma yaptım şimdi.

DDR3 ile DDR3L arasında fark L'nin daha az elektrik kullanması.

GT ile GTX arasındaki fark GTX'in daha iyi olmasında. Ara model de varmış GTS diye.

Birde işlemci karşılaşması yapılmış birçok sefer. i7-4720HQ her seferinde daha iyi gitmiş i7-5500U'ya göre. Tek problem daha cabuk ısınıyormuş.

http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i7-5500U-vs-Intel-Core-i7-4720HQ

http://processors.specout.com/compare/1798-1818/Intel-i7-4720HQ-vs-Intel-i7-5500U

Gidip de birinciyi alırsan görünme yani gözüme. :D

a.)İşlemci çekirdekleri aynı anda çalışıp 4 çekirdekliyse 4 kat iş yapabilir. Tabii bu normal kullanımda hiçbir işine yarayan bir şey değil neredeyse. İnternette geizinirken diğer çekirdekler yatar. Birisi bile çok az oranda kullanılır zaten. Ağır işlerde, diğer çekirdekler işi paylaşır ve işlemcinin yükü çekirdeklere dağıtıp üst limiti yukarılara taşır.
GTA V gibi bir oyunda 2 çekirdekli olmaz, ki zaten en aşağı 4 çekirdekli işlemciler. Seninkiler 8 bile olabilir, bilmiyorum. FSX'den bahsetmiyorum. Ona yarım çekirdek bile yeter :D

b.)Yeni nesil işlemci illaki artılarla gelir, daha az enerjiyle daha çok iş yapmak gibi. 4. neslin de 5. neslin de kendi çinde seriler var. (4690K, 4720HQ, 5570X gibi) Performansa bakabilirsin. Güç kullanımını ben olsam önemsemem. Zaten bataryada kullanılacağı zaman, işlmeci pek kullanılmadığı için fark eden pek bir şey olmaz. Oyunu prizde oynarsın zaten.

c.)İşlemcinin frekans hızına bakma. Açıp benchmark testlerine bakmak en iyisi.

d.)Bilmiyorum, bakmışsın zaten.

e.)GT, GTX sadece isimlendirme sayılır. GT 'oyun' için olduğu düşünülerek tasarlanmamış ekran kartları, GTX oyun için tasarlanan ekran kartlarıdır. GT'de de gayet oyun oynanır, o manada değil.

Mesela 700 serisi için GT, 710-740 arasında, GTX de 750-780 ve Titan da kullanılıyor. Nvidia'da ekran kartının ikinci numarasına göre performans sıralaması yapılır. Mesela 700 serisinin 750 kartı, 50 desek 780 de 80'dir. 780 nereden baksan 750'nin 3 katı performans verir.
GTS eski bi şeydi galiba. Önemli değil şu an için.

Markaya pek takılma. Sonuçta içine koydukları parçalar Nvidia (MSI, ASUS modelleri falan var illaki, ama neticede kartın çekirdeği hepsinde aynı), Intel, Kingston, Seagate vs. Her markayı da alma. :D

Bu bilgisayarlarda ısınmayı da dert etme. Gaming Laptoplarda ısınma sorun olmaz kolay kolay.

İkincisi bariz şekilde daha iyi, hayırlı olsun şimdiden. :):)

Maddeleri arkadaşlar açıklamışlar zaten. Sadece SSD hard diski bulunması bile çok büyük bir fark yaratıyor. SSD, HDD'ye göre çok daha hızlı çalışıyor. Keşke standartlaşsa ve HDD tarih olsa da biraz beklememiz gerekecek maliyetinin düşmesi için. :)

1. 4 çekirdekli olan daha hızlı sana iş yapmanın sağlar. Oyunlarda yardımcı olur ama internet video izleyeceğim ofise bakacağım dersen çok fark yaratmaz

2.işlemcinin 5.genersyon olması tümleşik gelen ekran kartı yukseltiyor ve daha az enerji harcamasını sağlıyor yanı pili daha uzun gider.yanı laptop daha az ısınır

3. RAM farkı daha bilgisayarı daha hızlı yapar. Çok önemli bir şey değil aradaki farkı hisetmezsin

4.ekran kati için eğer oyun oynayacağım dersen tabiki fark eder ama ara sıra oyuna takılıyorum derse salla gitsin

Benim ikisi arasında tercihin SSD hardislikli olan yanı 2. Seçenek bu hardisk sana büyük hız kazandıracak bilgisayarın açılması bir şey kurulması sırasında çok çok rahatlayacaksin bilgisayar alırken sadece buna dikkat etsen bile yeterli

4