- Reaksiyon puanı
- 35,375
- Puanı
- 1,061
Bugün sizlere yeni bir araştırmamı sunmak istiyorum; Dizilerin yayın ve reklam süreleri!
Araştırmamızda TNS reyting sonuçlarında açıklanan 'Başlangıç' ve 'Bitiş' ile SBT sonuçlarında açıklanan 'Süre' inceleniyor. Buna göre, TNS'deki yayın süresinden SBT'deki 'süre'yi eksiltirsek, ortaya reklam süresi çıkıyor.
Şimdi herkes öyle şey mi yapılır demeden birkaç örnek vermek istiyorum, araştırmanın doğruluğunu gösterecek;
Mesela 'Yalan Dünya' bu hafta değerli üyemiz @RevaN 'ın yazdığı reklam süreleri göz önünde bulundurursak 54 dakika reklam vermiş. Benim yaptığım araştırma sonucuna göre Yalan Dünya 54 dakika reklam vermiş. Tabi üyemiz saniyeleri göz önünde bulundurmadığı için ortaya sadece 1 dakikalık bir fark çıkıyor. Bir diğer örnek ise Karadayı. Dizi son haftalarda genel olarak 52-55 dakika arası reklam veriyor, ki araştırmamıza göre 53 dakika reklam vermiş.
Her dizi için ne kadarı doğru bilemeyiz, ama yinede araştırmamız dikkat edilmelidir.
Araştırma kapsamına alınan 18 - 24 Mayıs 2013 haftasında en uzun yayın süresi Star TV'de yayınlanan Dila Hanım'a ait. 2 saat 55 dakika olan bu süre, 1 dakika daha az yayınlanan Intikam ile takip edilmiş. Arka Sokaklar bu sıralamada üçüncü olmuş. Yayın sürelerinin ortalaması 2 saat 9 dakika 55 saniye olarak tespit edildi.
En uzun dizi süresi 2 saat 9 dakika ile Seksenler'eait. Bu diziyi Intikam 2 saat 1 dakika ve Dila Hanım 1 saat 59 dakika ile takip etmiş. Dizi sürelerinin ortalaması 1 saat 34 dakika 28 saniye olarak tespit edildi.
En uzun reklam süresi ise Show TV'de yayınlanan Salih Kuşu'naait. 57 dakika reklam alan diziyi Lale Devri ve Kurtlar Vadisi Pusu takip etmiş. Reklam sürelerinin ortamalası araştırmaya göre 35 dakika 27 saniye olarak tespit edildi.
Dizilerin hepsini takip etmediğim için sonuçların ne kadarı doğru olduğunu bilemiyorum. Örnek olarak Galip Derviş'in bu araştırma sonucunda sadece '12 dakika' reklam süresi çıkması bana biraz garip geldi. Salih Kuşu'nun bu kadar reklam süresi olması biraz garip olsada kanalın para kazanmak için çok reklam alabileceğini düşünüyorum.
Işte Yakamoz-Asi tarafından hazırlanan o üç tablomuz;
DIZILERIN YAYIN SÜRELERI
DIZILERIN SÜRELERI
DIZILERIN REKLAM SÜRELERI
Son düzenleme: