Umutsuz Ev Kadınları bir arada

Fks14

Konu Sahibi
Süper Emekli
Reaksiyon puanı
2,354
Puanı
809
Türkiye'de son zamanlarda kadına yönelik şiddette ciddi bir artış var. Yerli Umutsuz Ev Kadınları'nın başrol oyuncuları Ceyda Düvenci, Bennu Yıldırımlar, Özge Özder, Evrim Solmaz ve Songül Öden, Kanal D?de ekrana gelecek dizinin tanıtım filmi için bir araya geldiklerine mor kıyafetler giyerek protesto etti bu durumu... Söyleşinin son bölümünü kadına şiddete ayırdım. Ben sordum, onlar yanıtladı.

Bennu Yıldırımlar: Eğitimsizlik ve ekonomik sistemin bozuk olması birbirlerine karşı şiddeti doğuruyor. Maalesef bu da en yakınındaki insana oluyor. Çocuk ve kadın şiddete uğruyor. Sadece şiddete uğramıyor bu dünyadan ayrılmalarına sebep oluyor bu durum. Bir erkek bir kadına şiddet uyguluyorsa o kadının gerçekten korunması gerekir. Aynı ortama sokulmaması gerekir. Bunu sağlayabilirsek bu kadar kötü tabloyla karşılaşmayız.

Özge Özder: Sadece mor kıyafetle poz verip protesto etmedik kadına şiddeti. Otobüste yaşanan şortlu tacizden sonra birçok hemcinsimiz şortla bindi otobüse. O gün birçok kadın sokağa bu olayı protesto amacıyla şortla çıktı. Ben de onlardan biriydim. Bu konuyla ilgili ne yapılması gerekiyorsa hepsinin içinde yer almaktan keyif alırım. Çünkü bu sadece hemcinslerimizi ilgilendiren bir konu değil bence. Erkeklerimizi de kötü duruma düşüren bir şey bu. Siz utanmıyor musunuz hemcinsiniz böyle bir şey yaptığı zaman? Bunu kadın erkek hep birlikte protesto etmemiz lazım. Devlet de yaptırımları ağırlaştırmalı. Dün bir film senaryosu geldi. Bunun üzerineydi. Anlaşabilirsek bu amaçla çekilecek bir sinema filminde de oynayacağım. Onun da bir anlamı var. Oyuncu olarak yapabileceklerim bunlar.

Songül Öden: Bu konuya çok duyarlıyım. Çünkü çığırından çıkmış bir mesele bu. Üçüncü sayfa haberiyken artık gazetelere manşet oluyor. O kadar çok tüyler ürpertici şeyler var ki. İnsanların sokak ortasında yüzü yakılıyor.
Kendi erkini baba olarak, eş olarak ilan edemeyen adam erkeklik denemesini kadın veya kız çocuğu üzerinden şiddet kullanarak gerçekleştiriyor. Şiddetin, bir kadının dövülmesinin, bir kız çocuğuna işkence edilmesinin hiçbir izahı olamaz.

Evrim Solmaz: Tabii ki insanlar daha çok eğitilmeli. Bir kere böyle bir ayrımı yapmak çok cahilce bir yaklaşım. Biz bilim olarak biliyoruz ki kadın ve erkek zekası arasında küçük ayrıntılar dışında bir fark yok. Ama burada siz kadını başka bir yere koyup, baskıcılık veya şiddetle bu ayrımı yapıyorsanız burada cehalet var. Gerçek hayatta ezilmiş insanların kadınları ezerek kendilerini kamufle etmeye çalıştığını düşünüyorum. Kendinden emin bir adamın yapacağı bir şey değil bu.

Zihniyet değişmeli

Ceyda Düvenci: Bu konuda ne kadar söylersek söyleyelim ülkeyi yöneten otoritelerin bir şey yapması gerektiğini düşünüyorum. Son dönemde eşiyle bar çıkışı sokakta kavga eden kadının söylediklerini okuyunca daha çok eğitim- den geçmemiz gerektiği kanaatine vardım. Çünkü şöyle dedi kadın: Eşim içeride başka kadınlara baktığı için surat asmıştım. Şimdiki aklım olsaydı başka kadınlara baktı diye eşime bu kadar surat asmazdım, kavga olmazdı.

Zaten bu cümle bizim çok daha yolumuz olduğunu gösteriyor.

Evliliğimde çok mutluyum. Biraz tartaklandım, ama dayak yemedim demek çok ağır geliyor bana. Bunun düzelmesi için eğitim şart. Çok yakın bir zamanda abisinden dayak yemiş, kaburgaları kırılmış bir tanıdığım var. Dayak atan abisi evde oturuyor.

Şikayetçi olmadı mı?
Ceyda D.: Şikayetçi oldu, ama bir yolu bulunmuş küçük kasaba diye. Oğlu koşturuyor ki buna bir çözüm bulunsun diye. Aile içidir, hallolur gibi zihniyetler var, ama bence hiç o kadar kolay değil.

a5gql0.jpg