TRT 1'den Yeni Diziler Geliyor! Kanal Koordinatöründen Önemli Açıklamalar!

Emre Ozansoy

Konu Sahibi
Moderatör
Katılım
26 Ağustos 2017
Mesajlar
71,839
Reaksiyon puanı
57,027
Puanı
1,060
Web Sitesi
twitter.com
trt_ozel_kanallarin_rakibi_degil_h14106_ab581.jpg


TRT'den yeni diziler geliyor, kanal koordinatöründen önemli açıklamalar!

Geçtiğimiz sezon başlattığı 'Uyanış: Büyük Selçuklu', 'Masumlar Apartmanı', 'Bir Zamanlar Kıbrıs', 'Gönül Dağı' ve 'Teşkilat' dizileri ile yayınlandıkları gün zirveye oynayan TRT 1, yeni sezon için iddialı diziler hazırlamaya devam ediyor.

Geçtiğimiz gün Genel Müdür İbrahim Eren verdiği röportajında talebe göre dizi yaptıklarını ve akadamisyenlerden oluşan Yayın Strateji Merkezi’ni (YSM) kurduklarını açıklamıştı.

Bugünde kanal koordinatörü Cemil Yavuz, Dizi Doktoru Oya Doğan'a konuştu ve yeni diziler hazırladıklarını anlattı:
-Bu sene reyting demek TRT 1 demek haline geldi. Özel televizyonlara ciddi rakip oldunuz…

Öncelikle biz özel kanalların rakibi değiliz.

-Ama öyle görünüyor ve bu konuda çok eleştiri alıyorsunuz…

Ben bir yapımcı olarak herhangi bir özel kanala gitseydim ve “Selçuklu dönemiyle ilgili bir iş yapmak istiyorum, alır mısınız?” deseydim özel kanallar projeyi almayacaklardı. “Diriliş yapıldı, Kuruluş şu anda yayınlanıyor. Üçüncü bir işe ne gerek var. Pahalı iş girmeyin” diyeceklerdi. Biz yapılmayanı yaptık. Mesela Masumlar Apartmanı için yapımcısı Onur Güvenatam’a “Daha evvel başka kanallara götürdünüz mü?” diye sordum. Götürmüş ve kabul edilmemiş. Size bir hikaye geliyor siz almıyorsunuz. Daha sonra kamu kanalı alıp bu hikayeyi bir noktaya getiriyor. Sonra “Neden bizimle rekabet ediyor?” diyorsunuz. Bir Anadolu işi yapacağız, çok ünlü oyuncular olmayacak ve içinde kötüsü de olmayan bir iş yapacağız desek hangi özel kanal alırdı o projeyi? Teşkilat’ı da götürsek “Siz devlet güzellemesi yapacaksınız” derlerdi. TRT 1 bu projeleri yapıp başarılı oldu ama TRT 1 sadece bir proje yapayım, bundan da reyting alayım peşinde olamaz. Biz hem sektörü geliştirmeye, hem de hikayeyi derinleştirmeye yönelik işler yapıyoruz.

-Yayın Stratejiler Merkezi yeni sezon için neler önerdi?

Bu sezon öğretmen dizisi yapacağız. Polisiye yazarlarımızla çalıştığımız bir işimiz var. Bir süper kahraman işi geliyor; T World. Osmanlı döneminde geçen bir işimiz var, Kandil. Ayrıca kadın meselesine odaklanacağız. Aslında kadın meselesine pandemide odaklanmaya başladık. Gülseren Budayıcıoğlu’yla ilk televizyon programını yaptık. Genel müdürümüz İbrahim Eren, “Kadınlarımız bütün gün evde ve şimdi daha fazla bulaşık yıkamak, yemek yapmak, çocuğa bakmakla ilgileniyor. Pandemi şartları da yüklerini artırdı. Onların seslerini duyuracak bir program yapalım” dedi. Kadınlar anlatıyordu, Gülseren Budayıcıoğlu görüşlerini bildiriyordu. Aslında Kırmızı Oda’yı yapıyorduk.

Bizde hiçbir şey tesadüf değil! İbrahim Bey geldiğinden beri hep bu amaçlarla proje üretiyoruz. Reyting alacak diye proje üretmiyoruz. Önümüze çok güzel reyting alacak projeler geliyor ama kamu kanalı bunu yapmıyor. TRT bu sene bazı işlerini birbirinin türevi olmaktan çıkardı ve başarı elde etti. Aslında TRT’den bir dip dalga geliyordu. Eskiden Hakkari’de çekim yapamayacak belgesel ekipleri senelerdir dünyanın dört bir yanında çekim yapıyor. TRT Belgesel dünyaya açıldı. Uzun zamandır kapalı olan TRT 2 açıldı. İnanılmaz güzel tepkiler alıyor. TRT’nin desteklediği filmler iki senedir Oscar adayı. Geçen sene 200 festivalden davet aldık. Sinemada Rafadan Tayfa Türk tarihinin en fazla izlenen animasyon işi oldu. Şimdi Eren Bülbül’ü yapıyoruz, Sadık Ahmet geliyor. TRT kendisini uluslararası sektöre de açtı. TRT 1 aslında bu kervana katılmakta geç kaldı. Sonunda TRT 1 başarılı olunca tepki gelmeye başladı.

-Şimdi Barbaros, Alpaslan, Mevlana geliyor…

Heyecanlıyız çünkü bu projeler sektörün endüstrileşmesine katkı sağlayacak. Biz şimdi uluslararası film stüdyoları kuruyoruz. Yani havuzlar kuruyoruz. Bugün biz çekiyoruz, yarın başkası çekecek bu stüdyolarda. Kültür Bakanlığı yurtdışı ortaklı Türkiye’de çekilen filmlere geri iade veriyor artık. Onun da katkısıyla Türkiye’ye gelecekler ve stüdyolarımızda çekebilecekler. Aslında 360 derece düşünülmüş projeler yapıyoruz. Bir yenilik daha yapacağız. Mevlana 60 dakika yayınlanacak.

-İbrahim Eren uluslararası bir dijital platform açılacağını açıkladı. Bu 60 dakikalık dizileri oraya mı yapacaksınız?

Öncelikle şu anda kabul ettiğimiz projeleri hem platform için, hem de Türkiye’deki alıcı için yapıyoruz. Genel müdürümüz İbrahim Eren, TRT’nin stratejik hedeflerini çıkardı. Hedeflerden bir tanesi yenilikçi olması. Bu sadece içerik olarak değil, format olarak da yenilikçi olmak anlamına geliyor. 60 dakikalık formatları deneyelim istedik. Ya İstiklal Ya Ölüm’le denedik aslında. İstanbul’un işgaliyle meclisin açılması arasında 6 hafta vardı. 6 haftayı anlatan bir dizi yaptık. Kıbrıs’ı 60 dakika olarak çektik. Birleştirerek 120 dakika yayınladık.

-Mevlana’yı 60 dakika mı yayınlayacaksınız yoksa yine birleştirerek 120 dakika mı?

60 dakika yayınlamayı düşünüyoruz. Nihayetinde yayın zamanında dönemin şartları, izleme alışkanlıkları devreye giriyor ister istemez. Bunu kamu daha rahat yapabilir. Çünkü 60 dakika dediğiniz diziyi de 6 günde çekiyorsunuz, 160 dakikayı da… 60 dakikanın bütçesi de düşük olmuyor. Finalinde TRT’de yayınlandığında ertesi gün izleme oranları önemli oluyor. Ama biz TRT olarak Mevlana’yla bunu deneyeceğiz. Dönem şartları iyi giderse haftada 2 günümüzü 60 dakikalık dizilerimize ayırarak başlamayı planlıyoruz.

-Uyanış Büyük Selçuklu aslında iyi reytinglerle devam ediyordu. Ne oldu da bir anda Alpaslan dönemine geçme kararı aldınız?

Hikaye finale doğru geldiğimizde tıkanmaya başladı. Bundan sonra ne yapabiliriz diye düşünmeye başladık. Yapım Alpaslan önerisinde bulundu. Biz de hikayeye zaten Alpaslan’la başlamıştık. Hikayenin istediğimiz gibi gitmediğini görünce onay verdik. Ben kanal koordinatörü olarak Uyanış Büyük Selçuklu’da rol alan tüm oyuncularımızın yetenekleri, karakterleri, işe verdikleri emek, duruşları, kanala kattıklarından son derece memnunum. İsterlerse her projemde çalışırım.
 

slhttnmtl

Favori Üye
Katılım
5 Eylül 2019
Mesajlar
27,107
Reaksiyon puanı
24,020
Puanı
1,060
Konum
Denizli
Oya ablamdan yine %100 doğru haber. :Z

Bu sezon öğretmen dizisi yapacağız. Polisiye yazarlarımızla çalıştığımız bir işimiz var. Bir süper kahraman işi geliyor; T World. Osmanlı döneminde geçen bir işimiz var, Kandil. Ayrıca kadın meselesine odaklanacağız. Aslında kadın meselesine pandemide odaklanmaya başladık. Gülseren Budayıcıoğlu’yla ilk televizyon programını yaptık. Genel müdürümüz İbrahim Eren, “Kadınlarımız bütün gün evde ve şimdi daha fazla bulaşık yıkamak, yemek yapmak, çocuğa bakmakla ilgileniyor. Pandemi şartları da yüklerini artırdı. Onların seslerini duyuracak bir program yapalım” dedi. Kadınlar anlatıyordu, Gülseren Budayıcıoğlu görüşlerini bildiriyordu. Aslında Kırmızı Oda’yı yapıyorduk.
Şu paragraf beni korkuttu. Akıncı'yla nasıl olmamış bir süper kahraman dizisi yapabileceğimizi gördük ki TRT'den de iyi bir şey beklemiyorum. Öğretmen dizisi kulağa değişik geliyor ama yine beklentim minimum. Belki polisiye anlamında bir şeyler yapabilirler. Kadın meselesine yorum yapmak isterdim ama ne yazık ki...
 

Gizmen

Favori Üye
Katılım
12 Nisan 2018
Mesajlar
6,931
Reaksiyon puanı
2,888
Puanı
360
Yaş
24
Yeni dizilerini bekleyip görelim. Masa üstünde farklı duruyor ama bunu yapan trt 🤔
 

Aserat

Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,614
Reaksiyon puanı
62,937
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Öyle evlere şenlik açıklamalar var ki bazılarını yorumlamak istedim. :A Biraz sert girişebilirim. :A

Aslında kadın meselesine pandemide odaklanmaya başladık. Gülseren Budayıcıoğlu’yla ilk televizyon programını yaptık. Genel müdürümüz İbrahim Eren, “Kadınlarımız bütün gün evde ve şimdi daha fazla bulaşık yıkamak, yemek yapmak, çocuğa bakmakla ilgileniyor. Pandemi şartları da yüklerini artırdı. Onların seslerini duyuracak bir program yapalım” dedi. Kadınlar anlatıyordu, Gülseren Budayıcıoğlu görüşlerini bildiriyordu. Aslında Kırmızı Oda’yı yapıyorduk.
Aslında neyi kast ettiğini anladım ama yine de demek istiyorum Kırmızı Oda'yı yapmaya çapınız yetmez bak tekrar ediyorum ÇAPINIZ YETMEZ. Şu dizinin adını herkes ağzına almasın ya cidden rica ediyorum. :A

Teşkilat’ı da götürsek “Siz devlet güzellemesi yapacaksınız” derlerdi.
E onu yapıyorsunuz zaten. :A Kendilerini nasıl da iyi biliyorlar. :A

Toplumun genel algısına hitap etmesini istiyoruz. Bu ülkede namaz kılan insanlar var mı? Var. Dizilerimizde de olmasını istiyoruz. Bu ülkede seküler insanlar var. Dizilerimizde de olsun. Farklı etnik insanlar dizilerimizde de olsun istiyoruz.
Siz dizilerinize öpüşen çift bile koyamıyorsunuz ya ne toplumu? O zaman toplumdaki LGBT insanlar için de bir dizi yapın ve gerçekten lafınızın arkanızda durun. Ama sizin "özgürlük" ve "vizyon" anlayışınız anca bir yere kadar olduğu için böyle masallar anlatmayın. :)

Mesela Masumlar Apartmanı için yapımcısı Onur Güvenatam’a “Daha evvel başka kanallara götürdünüz mü?” diye sordum. Götürmüş ve kabul edilmemiş.
Hangi aklıevvel kanal yöneticisi acaba. :A Kafasını duvarlara vurmuştur herhalde sezon boyunca. :A

Dönem şartları iyi giderse haftada 2 günümüzü 60 dakikalık dizilerimize ayırarak başlamayı planlıyoruz.
Onca saçma sapan cevabın arasında elle tutulur tek yer burası. Madem çok vizyonlusunuz burada gösterin işte. Ama komik olmayan komediler ve zaten 120 dakika olarak da çektikleri dönem dizileri yerine farklı türleri de 60 dakika denerlerse o zaman inanırım. Yine de başarılı olunmasını isterim belki bir şeyler değişir.
 

Doğan

Favori Üye
Katılım
14 Ağustos 2020
Mesajlar
10,361
Reaksiyon puanı
6,114
Puanı
710
Yaş
36
Konum
Bilecik
TRT Dizileri 4 günün zirvesinde ve özetleride arkasında.Aile ,komedi çocuk,macera tarihi dizilerle ön plana çıktı .Zaten diğer kanalar aşk dizileri birbirine benziyor..
 
  • Beğendim
Reactions: AteşBöceği

Emre Ozansoy

Konu Sahibi
Moderatör
Katılım
26 Ağustos 2017
Mesajlar
71,839
Reaksiyon puanı
57,027
Puanı
1,060
Web Sitesi
twitter.com
Şu paragraf beni korkuttu. Akıncı'yla nasıl olmamış bir süper kahraman dizisi yapabileceğimizi gördük ki TRT'den de iyi bir şey beklemiyorum. Öğretmen dizisi kulağa değişik geliyor ama yine beklentim minimum. Belki polisiye anlamında bir şeyler yapabilirler. Kadın meselesine yorum yapmak isterdim ama ne yazık ki...
Süper Kahraman ve TRT çok uyumsuz geliyor zaten kulağa, ortaya çıkacak işten pek bir şey beklemeye gerek yok. :A

En iyi Öğretmen dizisi geçtiğimiz sezon yapıldı, daha iyisi gelmez. :bhr: Zaten TRT'nin yapacağı öğretmen dizisinden de bir şey olmaz... Polisiyede iyi bir kadro kurarlarsa bol bol şişirirler belki. :A Arka Sokaklar'dan sonra yapılan (kaç tane var bilmiyorum :A) hiç bir polisiye tutmadı.
Kudurmayalım canım, güvenilir birisi ki röportaj için onu seçmişler. :Z
Şimdilik öyle olsun, neyse... :A Bunu başka bir yerde, başka bir zaman tartışırız. :A
 

slhttnmtl

Favori Üye
Katılım
5 Eylül 2019
Mesajlar
27,107
Reaksiyon puanı
24,020
Puanı
1,060
Konum
Denizli
Süper Kahraman ve TRT çok uyumsuz geliyor zaten kulağa, ortaya çıkacak işten pek bir şey beklemeye gerek yok. :A

En iyi Öğretmen dizisi geçtiğimiz sezon yapıldı, daha iyisi gelmez. :bhr: Zaten TRT'nin yapacağı öğretmen dizisinden de bir şey olmaz... Polisiyede iyi bir kadro kurarlarsa bol bol şişirirler belki. :A Arka Sokaklar'dan sonra yapılan (kaç tane var bilmiyorum :A) hiç bir polisiye tutmadı.
Ya bunların hepsinin amacı da hitap ettiği kitle de belli zaten, üzüldüğüm şey garip gurup şirketler bu dizileri yapcaklar ve vergilerimiz çöpe gidecek, ama İbrahim Eren biz halkın ilgi göstereceği konuları seçiyoruz diyerek şişerecekler de şişirecekler. TRT kapansın lütfen...
------

Süper Kahraman ve TRT çok uyumsuz geliyor zaten kulağa, ortaya çıkacak işten pek bir şey beklemeye gerek yok. :A

En iyi Öğretmen dizisi geçtiğimiz sezon yapıldı, daha iyisi gelmez. :bhr: Zaten TRT'nin yapacağı öğretmen dizisinden de bir şey olmaz... Polisiyede iyi bir kadro kurarlarsa bol bol şişirirler belki. :A Arka Sokaklar'dan sonra yapılan (kaç tane var bilmiyorum :A) hiç bir polisiye tutmadı.

Şimdilik öyle olsun, neyse... :A Bunu başka bir yerde, başka bir zaman tartışırız. :A
Tamam, haklı çıkacağım belli zaten. :Z
 

Cervantes

Favori Üye
Katılım
5 Aralık 2020
Mesajlar
5,133
Reaksiyon puanı
7,843
Puanı
600
Konum
Kayseri
TRT reytingin kokusunu aldı tabii, reyting odaklı işler yapmaya devam edecek gibi duruyor. Ancak olan özel kanallara olacak, özel kanalların Trt ile rekabet etmesi imkansız. Trt'nin en başta bütçe sıkıntısı yok, normalde bir araya gelemeyecek oyuncuları bir dizide oynatabiliyor, dev prodüksiyonlar kurabiliyor. Trt'nin reyting sisteminden çıkması lazım, aldığı vergiler yeter projeleri için zaten.
 

12.Adam

Favori Üye
Katılım
4 Nisan 2016
Mesajlar
25,702
Reaksiyon puanı
28,338
Puanı
1,060
Öyle evlere şenlik açıklamalar var ki bazılarını yorumlamak istedim. :A Biraz sert girişebilirim. :A


Aslında neyi kast ettiğini anladım ama yine de demek istiyorum Kırmızı Oda'yı yapmaya çapınız yetmez bak tekrar ediyorum ÇAPINIZ YETMEZ. Şu dizinin adını herkes ağzına almasın ya cidden rica ediyorum. :A


E onu yapıyorsunuz zaten. :A Kendilerini nasıl da iyi biliyorlar. :A


Siz dizilerinize öpüşen çift bile koyamıyorsunuz ya ne toplumu? O zaman toplumdaki LGBT insanlar için de bir dizi yapın ve gerçekten lafınızın arkanızda durun. Ama sizin "özgürlük" ve "vizyon" anlayışınız anca bir yere kadar olduğu için böyle masallar anlatmayın. :)


Hangi aklıevvel kanal yöneticisi acaba. :A Kafasını duvarlara vurmuştur herhalde sezon boyunca. :A


Onca saçma sapan cevabın arasında elle tutulur tek yer burası. Madem çok vizyonlusunuz burada gösterin işte. Ama komik olmayan komediler ve zaten 120 dakika olarak da çektikleri dönem dizileri yerine farklı türleri de 60 dakika denerlerse o zaman inanırım. Yine de başarılı olunmasını isterim belki bir şeyler değişir.
✍️
 
  • Olmamış
Reactions: Polat Şaşmaz

Ahmed

Emekli
Katılım
12 Eylül 2013
Mesajlar
25,152
Reaksiyon puanı
16,027
Puanı
1,060
Ben hepsini okumadım. Ama özellikle Masumlar Apartmanının TRT1 öncesinde diğer kanalların kabul etmemesi çok şaşırttı beni. :D

Bence TRT1'in reyting sisteminde olması gerekli, zaten bize gösterselerde göstermeseler de reytingler reklam verenlere gösteriliyor. Ve eğer TRT1 reklam yayınlıyorsa reklam verenler de nasıl reyting aldığını bilmeli. O yüzden sistemden çıksın falan gibi yorumlar mantıklı değil.

Evet dev prodüksiyon falan yapıyorlar ve özel kanallara göre şansları yüksek. Amma haksız rekabet falan da yok. Diğer kanallar da çatır çatır reyting alıyor iyi dizilerinde. :D

Şu 60dk olayı umarım tutar. Tutarsa zamanla eskiye, daha kısa dizilere dönüş yapılır. Cidden dünyanın hiçbir yerinde 2.5 saatlik dizi yok. en en uzunlar bile 1.5 saati bile bulmuyor. :D