2022 Top Gun: Maverick (2022) - Film Yorumları

Sherlock

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,077
Reaksiyon puanı
47,696
Puanı
1,060
Konum
İstanbul

4936243.jpg


Top Gun: Maverick

Tür:
Aksiyon, Dram
Süre: N/A

Yönetmen: Joseph Kosinski
Senaryo: Ehren Kruger, Eric Warren Singer, Christopher McQuarrie

Oyuncular:
Tom Cruise
Jennifer Connelly
Miles Teller

IMDb Linki

Puanlar:
IMDb: 8.6/10
Metacritic: 80/100

Filmin Fragmanı:

Filmle ilgili yorumlarınızı bu başlık altından yapabilirsiniz.
 

Sherlock

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,077
Reaksiyon puanı
47,696
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Öncelikle yoğun istek üzerine ilk filmi çok önceden izlemiş olanlar veya izlemek istemeyenler için bu filmden önce ilk filme dair bilmeniz gerekenleri özetleyeceğim. :A @bazinga

Top Gun, Amerika'nın hava gücünü arttırmak amacıyla kurulan bir okul. Ülkenin en seçkin savaş pilotları buraya davet ediliyor ve eğitiliyor. Bu eğitimin sonunda en başarılı olana da "Top Gun Ödülü/Kupası" veriliyor ama bu kısım çok da önemli değil. Top Gun'a seçilenler de, Top Gun'ı tamamlayanlar da ayırt etmeksizin çok çok iyi pilotlar. Bu kısım önemli. Burada iyinin de iyisi oluyorlar.

Tom Cruise'un canlandırdığı "Maverick" lakaplı Pete Mitchell ve "Goose" lakaplı Nick Bradshaw çok yakın iki arkadaşlar, sürekli birlikte uçuyorlar, birlikte vakit geçiriyorlar. İkisi de çok iyi pilotlar. Maverick daha yaramaz, görev esnasında daha çok risk alan ana pilotumuz. Goose ise daha sakin, kurallara daha çok uyan Maverick'in yardımcı pilotu diyebiliriz. Burada unutulmaması gereken nokta Goose'un karısı ve bir tane de oğlu var. Goose'un karısı ve oğlu doğal olarak Maverick'in de ailesi gibi. Bu kısım önemli çünkü ikinci filmde Goose'un oğlunu da izliyoruz. Maverick ve Goose, birlikte bir nükleer savaş gemisinde görev yapıyorlar ve bir noktada girişte bahsettiğim Top Gun'a gönderiliyorlar.

Maverick ve Goose ikinci filmde de göreceğimiz Top Gun'a konum olarak çok yakın olan bir barda eğlenirlerken Maverick, Charlie diye bir kadınla tanışır. İlk tanışma esnasında aralarında bir elektriklenme yaşanır ancak Charlie, Maverick'e pas vermez. Ertesi gün okuldaki ilk eğitim gününde Maverick, barda tanıştığı Charlie'nin aslında Top Gun'da eğitmen olduğunu öğrenir. Charlie, Maverick dahil birçok pilotun eğitmenidir yani. Bu olay örgüsünü ve aşağıdaki kareyi aklımızda tutalım muhakkak. :A

Vx6Exj.png


Maverick uçarken bütün riskleri alabilen, tehlikeli manevralar yapabilen bir pilot. Bu yüzden üstleri tarafından pek hoş karşılanmıyor tavırları. Top Gun'da bir görev esnasında Goose ile birlikte uçarlarken, uçtukları jetin her iki motoru da alev alıyor. Maverick uçaktan koltuğunun fırlatılması ile birlikte çıkmayı başarır ancak Goose başaramaz. Bu olay sonrası en yakın dostunu kaybeden Maverick, Top Gun'dan mezun olur ancak hissettiği suçluluk duygusu ile görevi bırakır. Maverick'i kendisinden başka suçlayan yoktur, buna Goose'un karısı da dahil.

Bu noktada Maverick'in babası gibi pilot olan, babasının en yakın arkadaşı olan "Viper" lakaplı Mike Metcalf'ın onu ikna etmesi sonucu göreve geri döner. Val Kilmer'ın canlandırdığı "Iceman" lakaplı Tom Kazansky ile birlikte önemli bir göreve giderler. Başarılı da olurlar, sonrasında Maverick ve Iceman birbirlerine saygı duyan, iki gerçek dost olurlar. Dost olmalarından önce Top Gun'da eğitilirlerken birbirleri ile ciddi anlamda rekabet içerisindedir Maverick ve Iceman. Iceman'i de ikinci filmde göreceğiz, bu sebeple ikilinin arasında gelişen hikaye akışını, aralarındaki tatlı rekabeti bilmemiz önemli. Ek olarak Iceman yukarıda bahsettiğim, Top Gun'ın en başarılı olan pilotuna verilen ödülü de alıyor, aklınızda bulunsun.

Tüm bu yaşananlardan sonra Maverick'e Top Gun'a geri dönmesi ve eğitmenlik yapması için bir teklif yapılır ve bunu kabul eder. Goose'u kaybedişi ile alakalı kendini suçlayan Maverick bunu da geride bırakır. Charlie ile de işleri tatlıya bağladıklarını ve yeniden birlikte olduklarını görürüz.

Devamı ikinci filmde... :A

Şimdi içerisinde bulunduğumuz yılda yayınlanan, devam filmi ile alakalı yorumuma geçiş yapıyorum...

Uzun zamandır izlediğim en gerçekçi, en kaliteli aksiyon filmiydi. Tabii böyle söyleyince yanlış anlaşılmasın, kesinlikle dümdüz bir aksiyon filmi değil. Hem birçok duyguyu bir arada yaşatan, hissettiren bir film hem de -ki bu bana kalırsa filmin en büyük artısı- eski usül sinemaya selam çakan, veda etme misyonu üstlenen bir film. Top Gun: Maverick’in birçok anında 80’ler, 90’lar sinemasından aldığımız tadı alıyoruz. Kurulan kasaba, renk tonları, karakterler arasında gelişen ilişkiler, kullanılan müzikler… Tamamı o dönemin filmlerinden fırlamış gibi.

Senaryodan da bahsetmeden geçmeyeyim. Aslında filmin gerçekten basit bir konusu var, fakat konusunun basit olması bana kalırsa özellikle son dönemde izlediğimiz aksiyon filmlerinden Top Gun: Maverick’i ayırıyor. Emekli olacağı döneme yaklaşmış, hayatında pilotluktan başka tutkusu olmayan Maverick ve yaptığı haylazlıklar sonucunda Top Gun’a eğitimci kimliği ile gönderilmesi…

Burada zorlu ve imkansız gibi gözüken bir görev için pilotları eğitmesi, bu süreçte kendini bulması ve görevin başarıyla tamamlanması süreçlerini izliyoruz. Filmde CGI kullanılmaması, milliyetçi savaş filmleri gibi derin konulara girilmemesi ve eğitim sürecinin tamamını izlememizin de etkisiyle birçok sahnede tüylerim diken diken oldu, heyecanlandım ve duygulandım.

Tüm bu saydıklarımda Tom Cruise’un varlığı büyük etken. Kendisi 2022 yılında CGI kullanmadan, içerisinde uçaklar/jetler/patlamalar olan bir aksiyon filmi çekmeyi istemiş ve bunu başarmış. İzlediğimiz sahnelerinde dublör kullanmamış, tamamında kendisi yer almış ki bu manyaklığı diğer filmlerinde de yapıyor. Üstelik bunu kendisi yaptığı gibi, aynısını oyuncu arkadaşlarından da beklemiş. Peki altından kalkmayı başarmış mı tüm bunların? Kesinlikle. Bu adamın dijitalleşmemiş sinemaya, sinema salonlarına olan saygısı ve tutkusu takdire şayan.

Tom Cruise demişken oyunculuklara da geçelim. Filmin başrolü Tom Cruise, diğer herkes yan rollerde. Zaten çok geniş bir oyuncu kadrosu var filmin konusundan ötürü. Farklı farklı özelliklere ve yeteneklere sahip birçok pilotumuz var. İzlediğimiz pilotlar ve bu pilotları canlandıran oyuncuların tamamı çok doğru seçilmiş. Cast da çok başarılı yani. Miles Teller, ilk filmdeki Mike’ın çocuğu rolünde. Fizik olarak ona çok benzemesinin yanı sıra performansı da başarılıydı. Val Kilmer ve Ed Harris gibi ustaları görmek de mutluluk vericiydi.

Son olarak filmi izlenebilecek en büyük sinema perdesinde ve mümkünse IMAX olarak izlemenizi öneriyorum, bunu yaparsanız Tom Cruise’un teşekkürü ile de karşılaşabilirsiniz filmin başında. :A

9/10
 
  • Harika
Reactions: bazinga

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,081
Reaksiyon puanı
49,731
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Tam yorum: https://izleryazar.com/top-gun-maverick-2022/

İlk filmi iki kez izleyip ikisinde de sevmemiş biri olarak epey sevdiğim bir film oldu.

Eski usül sinemanın iyi çekildiğinde ne kadar güzel olabildiğinin bir hatırlatıcısıydı. Tom Cruise'un kaliteli performansı, karakterinin ilk filmden gelen derinliğiyle birleşince ortaya değerli bir sonuç çıkmış. Özellikle şurası çok iyiydi diyebileceğim pek bir yanı olmasa da basit şeyleri düzgün yapan bir filmdi. Nostaljik havasının da bu başarıda payı büyüktü elbet. Ve evet soundtrack de güzeldi.

Yine de fırtınalar koparacak bir film değil. Oscar'da en iyi film adayı falan olması abartı olacak ama sağlık olsun. Çok daha kötü filmlerin aday olduğunu gördük. Bu gözler Black Panther'in Oscar adayı olduğunu gördü. :A

7.5/10
 

serhatt

Moderatör
Katılım
10 Aralık 2014
Mesajlar
97,276
Reaksiyon puanı
62,919
Puanı
1,060
Sanırım sinemada izleyememiş olmanın ve ilk filmi de izleme fırsatı bulamamış olmanın verdiği eksiklikler sebebiyle film bende derin bir etki yaratmadı. Derin bir etki yaratmadı evet lakin PC ekranında izlemiş olmama rağmen film boyunca maruz kaldığım görsel şölen paha biçilmez bir etki bıraktı doğrusu. Adamlar yapıyor bu işi o nasıl bir dünya kurmaktır, o nasıl bir atmosferdir tüm ekibi kutluyorum, film için son derece gerçekçi bir dünya kurmuşlar ve oyuncu ekibi de bu dünyanın içinde asla sırıtmayarak son derece paralel ve dengeli bir şekilde filmi bitirerek mükemmel bir işe imza atmayı başarabilmişler. Tom Cruise öyle bir profesyonel ki yaş almasına rağmen böylesi bir filmin böylesine zor sahnelerinden alnının akıyla çıkmayı ve her daim seyirciyi büyüleyebilmeyi beceriyor. Hala aşırı karizmatik oluşu da cabası. Adam yıllara meydan okuyor resmen. Böyle bir yetenek binde bir gelir dünyaya kıymetini bilmek lazım...

Tek bir boş sahnesi bile olmayan, akışı sürekli canlı tutan bu filme puanım: 8.5/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga

soo

Favori Üye
Katılım
29 Eylül 2012
Mesajlar
1,745
Reaksiyon puanı
1,322
Puanı
264
Tam bir 80 ler 90 lar aksiyon filmi tadı aldım. Hem ilk filme atıflar, hem müzik gerçekten de heyecanın yanı sora ilginç bir nostalji hissi de yaşattı. İlk filmi çok sevmiştim. Yıllar sonra çekilmiş devam filmiyle ilgili şüphelerim vardı ama hepsi gitti. Şu ana kadar bu yıl içinde izlediğim en iyi film diyebilirim. Özellikle Tom Cruise yaşına rağmen böyle bi filmde harikalar yaratmış. Jonn Hamm'ı da görmek güzeldi.

8.5/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga

The_Erinch

Favori Üye
Katılım
24 Kasım 2019
Mesajlar
21,341
Reaksiyon puanı
31,270
Puanı
1,060
Konum
Manisa
bu adam yaşlanmıyor diyerek yorumu bitireyim :cool:
Tabe önce geçmişe dönüp ilk filmi tatmak lazım ki bununu tuzunu alasanız.

dönemimizin kaynakları göz önüne alındığında doyurucu görselliği ve yerinde aksiyonu ile kendini izlettiren bir filmdi.

1o üzerinden 7.
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga

mesmeso

Moderatör
Katılım
27 Kasım 2016
Mesajlar
17,626
Reaksiyon puanı
9,607
Puanı
860
Yaş
24
Konum
Trabzon
Tom Cruise bu işi yapıyor. İlk filmi çok sevmemiştim ama bu film olmuş. Az replik bol aksiyon. Aksiyon sahnelerinde de absürtlük yoktu olası sahneler olması daha iyi olmuş. Çekimler, müzikler, aksiyon koreografileri çok iyi yapılmış.

Filmin başında Maverick ve Rooster arasında dram sahnesi olacak diye beklerken bizi hiç oraya sokmadan direkt ilerlemelerini takdir ettim. Romantizmin dozunu da hiç kaçırmadan filme yedirmişler. Devam filmi çok geç geldi ama bununki için fazla beklemelerini istemem.

8/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga

MEnes

Moderatör
Katılım
18 Ekim 2015
Mesajlar
17,270
Reaksiyon puanı
19,072
Puanı
860
Konum
İstanbul
İlk filmi düşününce böyle bir 2. film asla beklemediğim ama baştan sona büyük bir keyifle izlediğim teknik bir başyapıt var karşımızda. Sinemada izlemeyenin bu filmden aynı keyfi alması çok zor. Sinemada izlediğim için belki de bu kadar yüksek keyif almış olabilirim ama nostalji dolu, sıcak ve samimi bir filmdi..

Hem genç nesle hem eski nesle saygısını gösteren ve ilk filmde atılan tüm temeller üzerine yeni şeyler inşa edebilen, Tom Cruise'un baştan sona şovunu yaptı, gerek aksiyon sahneleri, gerek uçuş sahneleri, gerek ses kurgusu, gerek dramatik sahneler hepsi dozundaydı. Tebessüm ettiren Iceman sahnesi de cabası. Tabi ayrıca üzen bir sahnesi de oldu ikilinin, iyiydi... Miles Teller'la da aralarındaki etkileşimi iyi işlemişler ve bir devam filminin yapabileceği şeyleri yapmışlar. Tabi ki senaryo olarak o kadar büyük olmadığı için belki de teknik başyapıt demiş bulunuyoruz. Çünkü düşününce olayın tek tarafına odaklanıyorlar ve uçuş okulu üstünden ilerleyen, yine bol bol eğitim sahnelerinin olduğu ve bir rekabet üzerine ilerleyen filmde karşı tarafla ilgili hiç bir detayın olmaması filme eksi yazılabilir. Senaryo bir miktar yavan kalıyor bu noktada ve tek taraflı işleniyor.

Savaş filmi desek savaş filmi değil, bir mücadele bir ruh filmi gibi. Tabi ki 20 küsür yıl sonra çekilmesine rağmen bu kadar başarılı bir geri dönüşün olması takdire şayan diyebiliriz. Özellikle Cgı kullanılmadan bu kadar müthiş çekimleri yakalamak büyük bir yönetmenlik başarısı. Ama maalesef türü yüzünden yönetmenlik adaylığını kaçırmış... Yine de tüm teknik dalları süpürmesini isterdim ama onda da Akademi geri plana atacak gibi. Yılın en keyifli filmlerinden biriydi benim için...

8.5/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga