Tom Hanks - Biyografi

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,058
Reaksiyon puanı
49,715
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Tom Hanks biyografisi, Tom Hanks hayat hikayesi, Tom Hanks'in hayatı

d1kFd7YcI601FlzJgDANgk96.jpg


Çocukluğu ve Oyunculuğa Giriş

Amerikalı oyuncu Tom Hanks, ya da tam adıyla söylemek gerekirse Thomas Jeffrey Hanks, 9 Temmuz 1956'da California'da dünyaya geldi.

Seyyar aşçı olan bir baba ve bir hastane çalışanı olan annenin dört çocuğundan en küçük ikincisi olan Tom Hanks, aslında oyunculuk için çok da elverişli bir aileden gelmiyordu. 1960'da anne ve babasının ayrılmasından sonra büyük iki kardeşiyle birlikte babasıyla yaşamaya başlamıştır. Daha sonraları kendisi gibi oyuncu olacak küçük kardeşi Jim Hanks ise annesiyle yaşamaya başladı.

Babasının çok çocuklu bir Asyalı kadınla evlenmesinin ardından çocukluğu onun için daha da karmaşık bir hale geldi.

Bir röportajında okul yıllarında aşırı derecede utangaç olduğunu söyleyen Tom Hanks, bununla birlikte gerçekten iyi ve sorumluluk sahibi bir çocuk olduğunu belirtmiştir. Okul yıllarında bazı piyeslerde rol alsa da oyunculuk onun için yakın gözüken bir şey değildi o yıllarda.

California Devlet Üniversitesi'nde okuduğu sırada tiyatroya yakın ilgi gösterdi ve oyunculuk sınıflarına katıldı. Burada tanıştığı Vincent Dowling, Tom Hanks'in hayatını değiştirecek bir öneride bulundu. Cleveland'daki "Büyük Göller Tiyatro Festivali" için üç yıllık staj teklifinde bulunan Dowling'in önerisini kabul eden Tom Hanks burada set ışıklarından, sahne yönetimine kadar çeşitli işlerde çalıştı. Burada oynadığı bir Shakespeare tiyatrosunda rolüyle Cleveland Eleştirmenleri tarafından en iyi erkek oyuncu seçildi ve böylece ilk önemli ödülünü kazanmış oldu. Bu ödülün de etkisiyle Tom Hanks, bu festivalde geçirdiği üç yılın ardından oyuncu olmaya karar verdi.

Oyunculukta ilerlemesi elbette bir anda olmadı. Kariyerinin ilk yıllarında düşük bütçeli filmlerde ve dizilerde küçük roller aldı.

Kariyerinin İlk Yılları

İlk başrolü 1980-1982 yılları arasında yayınlanan "Bosom Buddies" dizisiyle oldu. Dizi her ne kadar düşük reytingler alsa da eleştirmenlerden beğeni topladı. O dizinin yapımcılarından biri olan Ian Praiser yıllar sonra yaptığı bir açıklamada, dizi ilk başladığında Hanks'i yetersiz olarak gördüğünü ve sektörde tutunamayacağını tahmin ettiğini; fakat bu dizideki iki yılın sonunda ise gerçek bir film yıldızı olacağına inandığını söyledi.


8liD11H2ZFIjE3N91G11NuEc.jpg

(Tom Hanks, oyunculuğunun ilk yıllarında "Bosom Buddies" dizisinde)

İlk başrolünde yer aldığı film, kendisini yer aldığı dizilerden keşfeden ünlü yönetmen Ron Howard'ın yönettiği fantastik komedi "Splash" olmuştur. Bu filmde Daryl Hannah ile başrolü paylaşan Hanks, en iyi orijinal senaryo dalınca Oscar adaylığı kazanan bu filmle ilk kez adını duyurmuştur.

Bu filmden sonra pek çok komedi filmi içerisinde başrol olarak yer almaya başlayan Tom Hanks, bu filmlerle önemli başarılar kazanamasa da sektörde varlığını hissettirdi.

Tom Hanks'i oyunculukta bir üst kademeye çıkaran işlerinden biri 1988'de çıkan "Big" filmi oldu. Bu filmde dileği sonucunda bir anda büyük bir adama dönüşen küçük bir çocuğu canlandıran Hanks, bu rolüyle eleştirmenlerin büyük beğenisini kazanmıştır. O yıl bu rolüyle Altın Küre ödüllerinde komedi dalında "En İyi Erkek Oyuncu" seçilmiş ve böylece kariyerinin ilk büyük ödülünü elde etmiştir. Bununla da kalmayıp bu filmdeki rolüyle "En İyi Erkek Oyuncu" dalında Oscar adaylığı kazanmıştır.

EukY4KJy7mFDVMm5yi7LdmYB.jpg

(Tom Hanks, ilk Oscar adaylığını kazandığı "Big" filminde)

Bu filmdeki başarısına karşın oyunculuk kariyerindeki gidişat bir anda değişmemiştir ve komedi filmlerinde başrollerde yer almaya devam etmiştir.

1990 yılında "Joe Versus the Volcano" adlı romantik komedi filminde Meg Ryan ile başrolü paylaşmıştır. Bu filmdeki Tom Hanks ve Meg Ryan'ın uyumu beğeni toplamış ve ikili 1993'te "Sleepless in Seatle" ve 1998'de "You've Got Mail" filmlerinde de tekrar çalışmışlardır. Sadece üç filmde birlikte oynamalarına karşın Tom Hanks - Meg Ryan ikilisi romantik komedideki en uyumlu çiftler denildiğinde ilk akla gelen çiftlerden olmuşlardır.

HJm6K5tu8zDc1j1vyAnT9m0e.jpg

(Tom Hanks ve Meg Ryan "You've Got Mail" filminde)

1992'de başrolünde yer aldığı "A League of Their Own" filmiyle gişede ses getirmiş ve sadece ABD'de 100 milyon doları aşkın hasılat toplamayı başarmıştır.

Bir Dönüm Noktası Olarak: "Philadelphia"

Tom Hanks'in kariyerinin en önemli dönüm noktası ise şüphesiz 1993 yılında Denzel Washington ile başrolü paylaştığı "Philadelphia" filmiyle olmuştur. AIDS'li bir eşcinselin hukuk mücadelesinin anlatıldığı filmdeki performansıyla çok büyük beğeni toplayan Tom Hanks, bu filmle hem Altın Küre hem de Oscar ödülünü kazanmayı başarmıştır. Ayrıca bu filmle sadece komedi filmlerinin oyuncusu olmadığını, dram türünde de çok başarılı olabileceğini göstermiştir ve bu filmden sonra dram filmlerinde de sıkça yer almıştır.

AOBVlJ83Tu3yiRS5nidFkh4u.jpg

(Tom Hanks, "Philadelphia" filmi için bambaşka bir görünüme bürünmüştü)


Bu filmden bir yıl sonra ise bu kez dram ile komediyi başarılı bir şekilde harmanlayan ve gelmiş geçmiş en iyi filmler arasında gösterilen "Forrest Gump" filminde başrolde yer aldı. Bu film ile Tom Hanks önceki yıl aldığı Altın Küre, Oscar ödüllerini bir kez daha alırken bunun dışında da pek çok ödül kazandı. Ayrıca bu filmle kazandığı Oscar ile birlikte iki yıl üst üste "En İyi Erkek Oyuncu" Oscarını kazanan iki oyuncudan biri olmayı başararak tarihe geçti.

FDRtb2YU3Ev0ZnvU6a6HfIJo.jpg

(Tom Hanks, "Forrest Gump" filminde o ünlü bankta)
1995'te bir anlamda kendisini keşfeden isim olan Ron Howard ile bu kez "Apollo 13" filminde çalıştı. Yine aynı yıl "Toy Story" adlı animasyon filmde "Oyuncak Woody" karakterini seslendirdi. Büyük beğeni toplayan animasyonun 1999'da ikinci filmi, 2010'da ise üçüncü filmi çekildi. En iyi animasyon serileri arasında gösterilen bu animasyon serisinin dördüncü filmi için ön hazırlıklar günümüzde hala devam etmektedir.

Tom Hanks'in kariyerinde önemli filmlerden bir diğeri ise 1998 yılında izleyicinin karşısına çıkan "Saving Private Ryan" oldu. Bu filmde ilk kez usta yönetmen Steven Spielberg ile çalışan Hanks, bu filmin başarısından ve Spielberg ile olan iyi ilişkilerinden dolayı pek çok ortak projede yer aldılar. İkinci Dünya Savaşı'nı anlatan "Saving Private Ryan", tüm zamanların en iyi savaş filmleri arasında gösterilirken Spielberg'e en iyi yönetmen Oscarını, Tom Hanks'e ise yeni bir "En İyi Erkek Oyuncu" adaylığını kazandırdı. İkilinin yönetmen-oyuncu ilişkisi içinde çalıştığı diğer işler ise 2002 yapımlı ve Tom Hanks'in Leonardo DiCaprio ile başrolü paylaştığı "Catch Me If You Can" ve 2004 yapımlı "The Terminal" oldu.

vmvCzYsEtCpuH6krYyjvNBId.jpg

(Tom Hanks ve Steven Speilberg yan yana)

1998 yılında Tom Hanks, yıllar sonra televizyona geri döndü. "From the Earth to the Moon" adlı belgesel türündeki mini-dizide sunuculuk görevini üstlenen Hanks, aynı zamanda bu projenin yapımcılığını da üstlendi. Bu mini-dizi o yıl hem Emmy hem de Altın Küre'de en iyi mini-dizi ödülünü almayı başardı.

1999'da Frank Darabont'un yönettiği, Stephen King romanından uyarlanan "The Green Mile" filminde rol aldı. Bu film de kısa sürede klasikler arasına girdi ve Hanks'in en önemli filmlerinden biri olmayı başardı.

2000 yılında Forrest Gump'ta birlikte çalıştığı Robert Zemeckis ile bu kez "Cast Away" filmi için tekrar bir araya geldi ve bu filmdeki performansıyla bir kez daha takdir topladı. O yıl Altın Küre ödülünü kazanmayı başaran Hanks, Oscar'a ise aday olmakla yetindi.

bcpFgoMc56FZdmgB04PyEmc6.jpg

("Cast Away" filminde Tom Hanks)

2006'da dünya genelinde büyük ses getiren "The Da Vinci Code" romanının filme uyarlamasında rol aldı. Bu filmle birlikte Ron Howard ve Tom Hanks'in yolları bir kez daha kesişmiş oldu. Film eleştirmenlerce çok da fazla beğenilmedi fakat gişede kitabın da etkisiyle dünya genelinde çok büyük bir hasılata ulaştı ve Tom Hanks'in en çok hasılat toplayan filmi oldu. 2009'da serinin devam filmi "Angels & Demons" filminde rol aldı. Günümüzde hala devam eden serinin yeni filmlerinde de Tom Hanks'in yer almaya devam edeceği duyuruldu.

2011'de "Larry Crowne" adlı romantik komedi filminde başrolü oynamanın yanı sıra ilk kez yönetmenlik deneyimi de yaşayan Tom Hanks, bu deneyiminde tam anlamıyla başarılı olamadı. Film gişede kâr etse de hem eleştirmenlerden gelen yorumlar, hem de filme olan genel ilgi çok da iyi seviyede değildi.

Son olarak 2012 yılında sıra dışı bir bilim-kurgu filmi olan "Cloud Atlas"ta rol alan Tom Hanks, bu filmde tam altı farklı karakteri canlandırarak dikkat çekti.

Tom Hanks, önümüzdeki günlerde "Captain Phillips" ve "Saving Mr. Banks" adlı ödüllere oynaması beklenen iki filmle seyirci karşısına çıkacak.

Yer aldığı onlarca filmle gelmiş geçmiş en iyi oyuncular arasında gösterilen Tom Hanks; 2 Oscar, 4 Altın Küre kazanmanın yanı sıra pek çok farklı ödül kazandı. Sadece ödüllere oynayan bir oyuncu olmadı ve gişede de büyük başarı gösterdi ve tüm zamanların en çok hasılat toplayan oyuncusu oldu. Ayrıca 2002'de Amerikan Film Enstitüsü tarafından "Yaşam Boyu Başarı Ödülü"ne layık görüldü. Tom Hanks, bu ödülü en genç yaşta kazanan oyuncu oldu.

rSh0CKmVvhkmsTZ88KPsVL8y.jpg

(Tom Hanks ünlü Oscar heykelciğiyle birlikte)

Özel Hayatı
1978 yılında aktris Samantha Lewes ile ilk evliliğini gerçekleştiren Hanks, bu evlilikten Colin ve Elizabeth Ann adlı iki çocuk dünyaya getirdi. 1987'de ise Lewes ile boşanma kararı aldılar.

1988'de ise hala evli olduğu ve yine kendisi gibi oyuncu olan Rita Wilson ile evlendi. Bu evliliklerinden de Chester ve Truman adlı iki çocuk sahibi oldu.

Büyük oğlu olan Colin Hanks, babasının izinden giderek oyuncu olmaya karar verdi ve babasının da desteğiyle çeşitli dizi ve filmlerde rol aldı.


aJZBCk82P7vGFggG7UHIIOak.jpg

(Tom Hanks "The Great Buck Howard" filminde oğlu Colin Hanks ile birlikte)

1990 doğumlu olan Chester Hanks de çeşitli filmlerde küçük rollerde de olsa yer aldı. Ayrıca bir rap single çalışması yayınladı.

İlk kez 2011'de Colin Hanks'ten torun sahibi olan Tom Hanks, ikinci torununu ise bu yıl kucağına aldı.

Uzaya olan merakıyla bilinen Tom Hanks, NASA'nın çalışmalarında gönüllü olarak destekçi olmuştur. Ayrıca bir küçük gezegene "12818 Tomhanks" adı verilmiştir.

Siyasi konulardaki düşüncelerini belirtmekten çekinmeyen Tom Hanks, Obama'ya olan desteğini açıkça dile getirmiştir.

Tom Hanks'in ayrıca Aston Villa taraftarı olduğu da bilinmektedir.

Neşeli tavırlarıyla tanınan Tom Hanks, geçtiğimiz yıl bir araştırma sonucuna göre Amerikan halkının en güvendiği isim olarak seçilmiştir.

SCl3N0Bi80mGnLCg5Geo4oDM.jpg

(Tom Hanks'in bir hayranının isteği üzerine çektirdiği şaka resmi)


Yapımcılık Kariyeri
İlk kez 1998'de "From the Earth to the Moon" adlı mini-dizi projesinin yapımcısı olan Tom Hanks, bu tarihten sonra pek çok filmde ve televizyon projesinde yapımcı olarak yer almaya başlamıştır. "Cast Away", "Band of Brothers", "The Polar Express", "The Pacific", "Game Change" yapımcı olarak yer aldığı onlarca projeden bazılarıdır. Özellikle son birkaç yıldır yapımcı kimliğiyle öne çıkmaya başlamıştır.

Yapımcı olarak da pek çok başarıya imza atan Hanks, yapımcı olarak 5 Emmy ödülü kazanmayı başarmıştır.


cMLyjJJneSgCIIHKi0DYT2Ca.jpg

(Tom Hanks 65. Emmy Ödül Töreninde)


Bu konunun cevap verdiği sorulardan bazıları...

Tom Hanks nasıl oyuncu oldu?
Tom Hanks hangi ülkeli?
Tom Hanks kaç yaşında?
Tom Hanks'in ilk filmi hangisi?
Tom Hanks'in kazandığı ödüller nelerdir?
Tom Hanks kiminle evli?
Tom Hanks ile Meg Ryan'ın beraber oynadığı filmler hangileri?
Tom Hanks hangi takımlı?
Tom Hanks'in oğluyla oynadığı film hangisi?
Tom Hanks'in yeni oynayacağı filmler neler?
 

Reytinger

Favori Üye
Katılım
1 Ağustos 2012
Mesajlar
8,367
Reaksiyon puanı
3,255
Puanı
460
Konum
Osmaniye
Hepsini okuyamadım. Yalnız gördüğüm kadarıyla çok başarılı bir biyografi olmuş.:)
En kısa sürede okuyacağım hepsini.:) Eline sağlık.:)
 

soo

Favori Üye
Katılım
29 Eylül 2012
Mesajlar
1,739
Reaksiyon puanı
1,316
Puanı
264
Emeğine sağlık. Çok iyi bir biyografi olmuş. Sayende bilmediğim bir çok şeyi de öğrenmiş oldum. ;)
 

china_shangai

Favori Üye
Ölümsüz Üye
Katılım
29 Kasım 2012
Mesajlar
16,053
Reaksiyon puanı
31,942
Puanı
859
emeğine sağlık harika bir çalışma olmuş er raynı kurtarmak muhteşemdi
@OzaN