TNS 5 İlde, 1045 Hanede Reyting Ölçecek

Fks14

Konu Sahibi
Süper Emekli
Reaksiyon puanı
2,354
Puanı
809
TNS'nin sadece 5 ilde veri alacak olması tartışmaları beraberinde getirecek.

Son günlerde rating ölçümlerinde yaşanan skandalın ardından sonuca varıldı. Rating ölçüm şirketi AGB ile yollarını ayıran Televizyon İzleme ve Araştırma Kurulu (TİAK), mayıs ayına kadar Türkiye'de ölçümlerinin yapılmaması yönünde karar aldı.

Daha önce bu boşluğun TRT ile doldurulabileceği iddia ediliyordu. Ancak TRT başta olmak üzere ilgili tarafların katıldığı TİAK Yönetim Kurulu'nun dünkü toplantısında ilginç sonuçlar çıktı.

Buna göre; AGB'den sonra TİAK'ın, Türkiye'deki izlenme oranlarını ölçmek üzere anlaştığı yeni şirket olan TNS, ilk etapta mayıs ayında 5 ilde en az bin 45 haneden veri alacak. Üretilen veriler 'sektör datası' olarak kabul edilecek. TNS'nin yürüteceği çalışma, ay bazında sisteme dâhil edilen bilgiler, aşama aşama TİAK'ın bilgisine sunulacak. Brüt 4 bin haneden veri alınması ise ileriki dönemlerde gerçekleşecek.

Toplantıda, TNS devreye girene kadar, reyting ölçümlerini TRT'nin yürütebileceği konusunda ise anlaşma sağlanmadı. Bu yüzden TRT, kendi ölçümlerini kendisi yapmaya devam edecek. TİAK Yönetim Kurulu'nun aldığı bir diğer önemli karar ise veri alınamayacak olan yaklaşık 5 aylık sürece ilişkin.

Zaman gazetesinin haberine göre, datasız geçecek olan süreçte; reklam veren, reklam ajansları ve yayıncı kuruluşları karşılıklı mutabakat ile anlaşmaya varacak. Bu da önceki verilerin dikkate alınabileceği anlamına geliyor. Bunun yanı sıra televizyon kuruluşları, daha önce olduğu gibi TRT'nin ölçüm şirketi SBT Analiz şirketinden veri satın alabilecek.

vw2iwshojy.jpg

Bence TNS, AGB'den daha kötü bir ölçüm yapacak :) 81 ili 5 ilin belirlemesi saçmalıktan öte.

81 ilde her ile 15 kişi verseler ii olur 1045 tane ölçm yapcaklarsa.. tabii her gün televizyon izleyen evlere lazım bu cihaz.. :D 5 il meselesi çok kötü olmuş bence... doğudakiler pek doğu dizisi izlemez batıdakilerde meraktan izler.. :D inş. bi çare bulunur bu duruma yoksa 5 il işi çok kötü olcak 😛

5 il çok çok az, ve 1045'de çok çok az.. TNS'yi iddiaali olarak görüyordum ama 75 milyonu 1045 kisinin teslim etmesi çok yanlis.

Secimlerde 70milyon kime oy kullanacak diye dogru oranlari bulmak icin onbinlerce insani ankete sokuyorlar, ama yine 70milyon insanin ne izledigini gormek icin (ki bence bu daha degisken bir durum, sonucta insanlar genelde oy kullanirken cogu fikrini degistirmez) 1045 kisiyi takip edecek yada bu sayi 4000 olacakmis tarihte bir gun. Yazik bu reklam veren insanlara, TIAK'ida kiniyorum, ancak bukadar amatorce davranirlardi...

Çok az gerçekten. Ama zamanla 4000 haneye kadar çıkacakmış. İlk etapta ölçümlerin bir an önce başlaması gerektiği için normal karşılayabiliriz bu durumu...

tns den hiç umutlu değilim bu da agb gibi olacaktır.5 il nedir ya doğuya reyting cihazı koymaz bunlar.1045 kişi 75 milyonun içinde inanılmaz derecede az.bu işin başka bi yolu yok mu acaba çünkü gerçeği bırakın gerçeğe yakın sonuç vermesi bile çok çok zor.

Çok az gerçekten. Ama zamanla 4000 haneye kadar çıkacakmış. İlk etapta ölçümlerin bir an önce başlaması gerektiği için normal karşılayabiliriz bu durumu...

biran önce başlayıp saçma sapan sonuçlar vereceğine herşeyi tam yerine oturtup düzgün sonuç vermesi ve bu süre içinde sbt nin reytingleri resmi bi şekilde ölçmesi en mantıklısı

Denekleri doğru seçtikten sonra 1045 hane ile de sağlıklı sonuçlar alınabilir. Ama tabii daha doğru sonuçlar için bu sayının arttırılması gerekir. Bir de bazı arkadaşlar 1045 kişi demiş ama ortalama 1 hanenin 3 kişiden oluştuğunu düşünsek bu sayı 3500 civarı olur.

Denekleri Türkiye'yi temsil edecek şekilde ayarladıktan sonra problem olmayacaktır. Bu işler böyle oluyor tüm dünyada. Mesela Çin'de de 1 milyardan fazla nüfusta 5000 denek varmış :)

Denekleri doğru seçtikten sonra 1045 hane ile de sağlıklı sonuçlar alınabilir. Ama tabii daha doğru sonuçlar için bu sayının arttırılması gerekir. Bir de bazı arkadaşlar 1045 kişi demiş ama ortalama 1 hanenin 3 kişiden oluştuğunu düşünsek bu sayı 3500 civarı olur.

Denekleri Türkiye'yi temsil edecek şekilde ayarladıktan sonra problem olmayacaktır. Bu işler böyle oluyor tüm dünyada. Mesela Çin'de de 1 milyardan fazla nüfusta 5000 denek varmış :)
bunlar doğuya güneydoğuya cihaz koymuyolardır.

Keske bu kadar az denekler olmasa, çünkü sonuçta o 1045 kisiden herkes ayni diziyi izleyecek degil ya..

Bu sistemin çok saçma bir sistem olduğunu düşünmeye başladım. Yani 5 ilde ölçülse ne olacakki ? Türkiye'nin tüm illerinde ölçülmeli yani ben böyle düşünüyorum. Böylece daha net anlaşılmış olur izlenme oranları falan.

Mutlaka öyle olur. Yoksa TİAK'tan onay alamazdı. Bu tip araştırmalarda bölgeleri en iyi temsil eden iller belirlenir ve denekler orada yaşayan kişi sayısına göre oranlanarak dağıtılır :)
Mutlaka koyarlar demekle olmuyor... Doğunun nüfüsu batıya göre az olacağından doğu illerinden birisine düşmez bu beş il. TİAK acele ettiriği için böyle yapıyorlar ama bu sayının daha fazla olması lazım. Türkiyede 7 bölge varken 5 ilde ölçüm yapmak çok mantıksız olur. Hadi bakalım buradan 5 il seçin doğu da olsun.
1. Marmara 15.936.000
2. iç Anadolu 10.525.000
3. Ege 8.325.000
4. Karadeniz 8.284.000
5. Akdeniz 8.109.000
6. D.Anadolu 5.945.000