2019 The Two Popes - Film Yorumları

Sherlock

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,069
Reaksiyon puanı
47,672
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
2659298.jpg-c_215_290_x-f_jpg-q_x-xxyxx.jpg


The Two Popes

Tür:
Dram
Yönetmen: Fernando Meirelles

Oyuncular:
Anthony Hopkins
Jonathan Pryce
Juan Minujin

Filmin Özeti:
The Two Popes, Katolik Kilisesi'nde iki karşıt görüşlü güç sahibi adamın rekabetini konu ediniyor. Kilisenin izlediği yolla ilgili şikayetleri olan olan Kardinal Bergoglio (Jonathan Pryce), 2012 yılında Papa Benedict'ten (Anthony Hopkins) emekli olmak için izin ister. Bunun üzerine, skandalla ve kendinden şüphe etmekle boğuşmakta olan Papa Benedict, Katolik Kilisesi'nin temellerini sarsacak bir sırrı ortaya çıkarmak için en sert eleştirmeni ve gelecekteki halefini çağırır. Vatikan duvarlarının ardında, hem gelenek hem de ilerleme, suçluluk ve affedilme arasında bir mücadele başlar, çünkü bu iki çok farklı adam, ortak bir zemin bulmak ve dünyadaki milyarlarca takipçi için bir gelecek oluşturmak için geçmişlerinde kalan izlerle yüzleşecektir.

Filmin Fragmanı:
 
  • Beğendim
Reactions: Dosi

Tolstoyevski

Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,283
Reaksiyon puanı
39,933
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
Beklediğimden çok daha güzel ve keyifli çıkan, bir çırpıda biten sıcacık bir film olmuş. Tek mekan ve diyalog ağırlıklı olması sürükleyici olmasının en önemli nedeni olabilir. Kesinlikle Irishman’den sonra Netflix yapımı en kaliteli ikinci film olduğunu söyleyebilirim. Bu senenin üç iddialı filminin de Netflix yapımı olması çok ilginç, daha geçen seneye kadar kalitesiz çöp filmleriyle meşhur Netflix’ten Oscar’i bile domine edecek olan Netflix’e... Üstelik bu film geçtiğimiz son birkaç senede yayınlansa gözü kapalı Oscar’ı alırdı.

Filmdeki iki ustanın da oyunculuk kalitesi bir yana, yönetmenliğini yani işleniş tarzını da çok beğendim. Hem biyografik-belgesel tarzı olup da hem hiç sıkmadan filmi işlemiş olmaları oldukça başarılı bir iş. Hele kullanılan müzikler, Çav Bella detayı

İki Papa hakkında da sağda solda duyulanlar haricinde bir bilgim yoktu, hatta 2013 senesindeki olay bile aklımdan çıkmış. Filmle birlikte elbette insanların ilgisini çekecektir Vatikan, başarılı bir misyonerlik örneği aslında.

Papa’nin geçen hafta bir dindar kadının eline ani refleksle vurması olayı ise bence filme gölge düşürmüyor, hatta tam aksine filmdekine yakın bir adam örneği olduğunu gösteriyor yani onun da sıradan bir insan olması özünde. O yüzden o tür şeylere girmeye gerek görmeden, bu keyifli filmi izleyip geçmek gerekir.

8/10
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

Aserat

Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,508
Reaksiyon puanı
62,794
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Muhteşem bir film olduğunu iddia edemesem de başroldeki iki usta oyuncunun arasındaki uyum ve performanslarının sayesinde izlemesi kolay, klasik biyografi sıkıcılığından uzak bir yapım olmuş. Gelenekler ve modernizm arasındaki çatışmayla, bazı trajik gerçeklerin nasıl hasıraltı edildiğiyle, kendini değiştirebilmekle, dinden kopuşla ve derin ayrımlarla ilgili sağlam tespitleri var.

Halktan uzak ve yükseklerde görünen iki insanı daha yakından ve içten bir şekilde tanıtması bakımından hoşuma gitti senaryo. Pek olay olmadığı için diyalog ağırlıklı gidiyor ama bunu da içi dolu replikleri sayesinde avantaja çevirerek sıkmamayı başarıyor. Arada gerçek görüntüler ve cep telefonu kamerasıyla çekilmiş izlenimi veren yakın planlar da filme hareket katmış. Bazı sahnelerde de papalarla birlikte olup onları gözlemliyormuşuz hissi veriyor ki bu da klasik biyografi anlayışının dışına çıkarmış.

Jonathan Pryce ve Anthony Hopkins zaten (filmlerini pek izleyememiş olsam da) kendilerini çoktan ispatlamış oyuncular o yüzden laf etmek haddim değil. Zaten ikisi de öyle kaliteli ve doğal performanslar çıkarmışlar ki filmi olduğu yerden birkaç kademe yukarı taşımışlar.

Günah çıkarma sırasında Benedict kilisedeki tacizlerin nasıl gizlendiğini anlatırken sesin kesilmesi ve finaldeki duman detayı iyi düşünülmüştü. O anlarda bizdeki sözde vakıflarda yaşanan tacizler geldi aklıma. Aslında bu bakımdan evrensel bir mesajı var ve bu da filmin etkisini daha güçlü kılıyor. Yani kilise ve papalar yerine cami ve imamlar da olsa benzer bir his uyandıracakmış gibi geliyor. Sonlardaki konuşma sahnesinde değinilen konular da anlamlıydı.

Ama Francis'in geçmişi detaylıca anlatılırken Benedict hakkında pek bilgi verilmemesi filmin göze çarpan eksiklerinden biriydi. Sondaki maç sahnesi de tatlıydı. :bhr:

Aslında filmi izledikten sonra bakışım biraz daha negatifti ama üstünden biraz zaman geçince ve hakkında yorumlara bakınca pozitife yöneldi diyebilirim. Tiyatro oyunundan uyarlandığı için bazı yerlerde fazla diyaloğa boğulup filmden koparsa da genel olarak sezonun eli yüzü düzgün yapımlarından olmuş.

7.5/10
 

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,001
Reaksiyon puanı
49,676
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Kesin sıkıcı çıkacak diye ön yargıyla baktığım bir film olmasına rağmen izlerken büyük keyif aldım. Senaryo harikaydı. Diyalogların bu kadar sürükleyici olduğu çok fazla yapım çıkmıyor karşımıza ki hepsi de bir şeyler anlatan diyaloglardı. Vatikan'a gittikten kısa bir süre sonra oralardan böyle üst düzey bir film çıkması da kendi adıma hoş oldu. :)

Tam yorum: The Two Popes (2019)

8/10
 

Forumdash

Favori Üye
Katılım
21 Temmuz 2012
Mesajlar
66,140
Reaksiyon puanı
38,907
Puanı
1,060
Filmi dün gece sıcaği sıcağına yorumlayamadım malasef ama filmin bendeki hissiyatı;

Filmde Hopkins kötü gibi(-miydi?) gösterilse de oyunculuguyla tatlı bi karaktere dönmüş gibi.
Taciz olayları demek ki heryerde varmiş dedirtti

Dönem yansıtmları hoş olmuş. Filmi diğer izlemediğim filmleri göz önune alarak 5/10
 

Dosi

Süper Mod.
Katılım
10 Mart 2015
Mesajlar
85,157
Reaksiyon puanı
107,776
Puanı
1,060
Film hem sıkıcı hem de kendini izlettirdi. Baya sıkıldığım ve uykumu getiren sahneler oldu :D En sevdiğim kısımlar iki Papa arasında geçen muhabbetler ve özellikle ilk karşılaşmada oturuken yaptıkları muhabetti. O kısmı çok beğendim.
Film bana nedense Green Book filmini anımsattı.
Green Book filminde yabancıları sevmeyen ve evinde su içildi diye bardağı çöpe atan kişinin zamanla değişip evine siyahi birini yemeğe davet etmesini izlemiştik. Bu filmde de yenilikçi Papa'nın düşüncelerini yadırgayan ve dansı artı futbolu sevmesini yadırgayan Papa'nın zamanla bu düşüncelere olan sert tutumunun yok oluşunu izledik. Özellikle vedalaştıklarında dans etmeyi öğretme sahnesi çok şirindi ve filmin son sahnesinde de birlikte futbol keyfi yapmalarıda iyiydi. Filmde yenilikçi Papa'nın geçmişini izledik ama diğeriyle ilgili çok bilgi öğrenmedik.

Cep telefonuyla çekilen kalitesiz fotoğraflar detayınıda beğendim.

6.5/10
 

mesmeso

Moderatör
Katılım
27 Kasım 2016
Mesajlar
17,529
Reaksiyon puanı
9,535
Puanı
860
Yaş
24
Konum
Trabzon
Filme karşı başta öz yargım vardı. Kesin çok sıkıcı ve sonu gelmez diyordum ancak öyle olmadı. Tatlı diyaloglar ve yavaş bir tempo ile güzel bir film yapmışlar. Ben bu filmin biyografik olduğunu bilmiyordum. Filmin sonunda öğrendim gerçek olduğunu.

Pryce ve Hopkins güzel bir performans vermişler.

7/10
 
Son düzenleme:
  • Beğendim
Reactions: MasacRE

Sherlock

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,069
Reaksiyon puanı
47,672
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Filme karşı başta öz yargım vardı. Kesin çok sıkıcı ve sonu gelmez diyordum ancak öyle olmadı. Tatlı diyaloglar ve yavaş bir tempo ile güzel bir film yapmışlar. Ben bu filmin biyografik olduğunu bilmiyordum. Filmin sonunda öğrendim gerçek olduğunu.

Pryce ve Hopkins güzel bir performans vermişler.

Puan? :A
 

Sherlock

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,069
Reaksiyon puanı
47,672
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Filmin yönetmeni, çok sevdiğim City of God’ın yönetmeni Fernando Meirelles olmasına rağmen ben de filme başlamadan önce bol diyaloglu; sıkıcı bir film izleyeceğimizi düşünüyordum açıkçası. Ancak The Two Popes kesinlikle bundan fazlası.

Filmdeki her diyaloğun, her repliğin altı dolu ve boşa değil. Hepsi hem öğretici, hem de gerçek. Filmi izlerken kendinizi karşılıklı diyaloglara ve konuşmalara resmen kaptırıyorsunuz ve sonunun nasıl geldiğini anlamıyorsunuz. Senaryo ve kurgu gerçekten çok başarılı.

Oyunculuklar beklenildiği gibi oldukça başarılı. Hem Jonathan Pryce'ın, hem de Anthony Hopkins’in karşılıklı performansları etkileyici. Anthony Hopkins'in performansını ise bir tık daha çok beğendiğimi söylemem gerek, aldığı adaylığı hak etmiş. Jonathan Pryce da gayet iyi ancak Adam Sandler'ın 'Uncut Gems' performansına biraz haksızlık edilmiş bence.

Puan: 8/10
 
  • Beğendim
Reactions: MasacRE and bazinga

MEnes

Moderatör
Katılım
18 Ekim 2015
Mesajlar
17,270
Reaksiyon puanı
19,073
Puanı
860
Konum
İstanbul
Belgeselimsi bir film ama kendini keyifle izleten bir film olmuş. Oyunculuklarının da etkisiyle film sıkıcılıktan uzak bir havada geçiyor. İki ustanın karşılıklı her sahnesini müthiş keyifle izledim. Filmin kurgusu da bu sıkıcılıktan uzaklaşmamızı çokça etkiliyor.

Aslında en başında katı ve tutucu olan tarafın gözünden görüyoruz olayları. Geçmişten bugüne yaşadığı değişimi ve neden böyle olduğunu anlıyoruz. Ve bu sefer de tutucu, katı olan taraf ondan etkileniyor olaylar ilerledikçe, zaman geçtikçe. Bu etki ve değişimi film çok güzel yediriyor. Yönetmen başarısı kesinlikle burada da var. Sıkıcı olabilecek bir konudan etkili bir film çıkarmak kesinlikle maharetli bir elin işidir.

Jonathan Pryce filmin yıldızı kesinlikle. Anthony Hopkins de ondan aşağı değil ama Pryce filmi ve derdini daha net anlamamız açısından büyük bir iş çıkarıyor. Hopkins de aslında Papa'nın bile normal bir insan olduğunu görmemizi pekiştiriyor. Bu iki usta sayesinde film boyunca kopamıyoruz hikayeden. Adaylıklar hak edilmiş adaylıklar sonuna kadar.

8/10
 

DarkLegenD

Favori Üye
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
24,923
Reaksiyon puanı
19,275
Puanı
1,060
Yaş
25
Konum
Afganistan
Web Sitesi
www.cizikdvdkasetleri.com
Ruhsal çöküntü içerisinde olduğum için 2 parça hâlinde izledim yoksa ağır, yavaş, sıkıcı film ve dizilerin köpeğiyiz.

Gelenekçi vs yenilikçi iki din adamı çok sade bir şekilde işlenmiş. Tanrı'nın değişebilirliliği konusunda bile ayrışan ikilinin modern dünyaya ayak uydurmak mı yoksa geleneğe bağlı kalmak mı, ikilemi şimdiki zamanın tüm dinleri için geçerli ve sürekli gündemde tutulması gereken bir ikilem. Bu ve alt hikayeler 2 saat boyunca bizlere güzel aktarıldı. Aradaki gülümsetici espriler de gayet şık.

8.0/10

(39 ay sonra bir dizi/film hakkında yorum yaptım sanırım ahahahahaha)
 
  • Beğendim
Reactions: MasacRE and bazinga

Sherlock

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,069
Reaksiyon puanı
47,672
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Ruhsal çöküntü içerisinde olduğum için 2 parça hâlinde izledim yoksa ağır, yavaş, sıkıcı film ve dizilerin köpeğiyiz.

Gelenekçi vs yenilikçi iki din adamı çok sade bir şekilde işlenmiş. Tanrı'nın değişebilirliliği konusunda bile ayrışan ikilinin modern dünyaya ayak uydurmak mı yoksa geleneğe bağlı kalmak mı, ikilemi şimdiki zamanın tüm dinleri için geçerli ve sürekli gündemde tutulması gereken bir ikilem. Bu ve alt hikayeler 2 saat boyunca bizlere güzel aktarıldı. Aradaki gülümsetici espriler de gayet şık.

8.0/10

(39 ay sonra bir dizi/film hakkında yorum yaptım sanırım ahahahahaha)

:eek:
 
  • Güldürdün
Reactions: DarkLegenD

MasacRE

Favori Üye
Katılım
5 Ocak 2012
Mesajlar
32,523
Reaksiyon puanı
28,160
Puanı
1,059
Ruhsal çöküntü içerisinde olduğum için 2 parça hâlinde izledim yoksa ağır, yavaş, sıkıcı film ve dizilerin köpeğiyiz.

Gelenekçi vs yenilikçi iki din adamı çok sade bir şekilde işlenmiş. Tanrı'nın değişebilirliliği konusunda bile ayrışan ikilinin modern dünyaya ayak uydurmak mı yoksa geleneğe bağlı kalmak mı, ikilemi şimdiki zamanın tüm dinleri için geçerli ve sürekli gündemde tutulması gereken bir ikilem. Bu ve alt hikayeler 2 saat boyunca bizlere güzel aktarıldı. Aradaki gülümsetici espriler de gayet şık.

8.0/10

(39 ay sonra bir dizi/film hakkında yorum yaptım sanırım ahahahahaha)
Vay arkadaş, Dark bile yorum yapmış... @Maskeli Fedai