2020 The Trial of the Chicago 7 - Film Yorumları

Sherlock

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,077
Reaksiyon puanı
47,696
Puanı
1,060
Konum
İstanbul

The Trial of the Chicago 7.jpg


The Trial of the Chicago 7

Tür:
Dram, Tarih, Gerilim
Süre: 129 dakika

Yönetmen: Aaron Sorkin
Senaryo: Aaron Sorkin (screenplay)

Oyuncular:
Eddie Redmayne
Alex Sharp
Sacha Baron Cohen
Jeremy Strong

IMDb Linki

Puanlar:
IMDb: 8/10
Metacritic: 76/100

Filmin Fragmanı:

Filmle ilgili yorumlarınızı bu başlık altından yapabilirsiniz.
 

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,081
Reaksiyon puanı
49,731
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Tam yorum: the-trial-of-the-chicago-7-2020

Önemli bir gerçek olayı anlatan, güçlü kadrosunun da etkisiyle sürükleyici ve çoğu zaman eğlenceli bir film. Fakat bir şeyler eksik kalmış olayların etkileyiciliğinden ziyade mahkemede yaşanan çekişme filmi taşımış.

Kadro gerçekten müthiş. Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen, Yahya Abdul-Mateen II, Mark Rylance, Frank Langella, Jeremy Strong hepsi de Oscar'a aday olma potansiyeline sahipler. Daha Joseph Gordon-Levitt ve Michael Keaton gibi önemli oyuncular da var...

7.5/10
 

Sherlock

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,077
Reaksiyon puanı
47,696
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Mahkeme temalı, başarılı filmlerin arasına adını yazabileceğimiz yeni bir film ile karşı karşıyayız bence.

Öncelikle bu filmi klasik Netflix filmleri ile bir tutmamak lazım, zaten içerisinde bulunduğumuz pandemi dönemi yaşanmasa önce sinemada izleyebilecektik zira bu film, normalde Paramount Pictures dağıtımcılığı ile sinemalarda gösterime girecekti. Hatta yönetmeni de en başta Steven Spielberg olacaktı, tabii bunun pandemi ile bir alakası yok. Yıllar önce takvimi dolu olduğu için filmin yönetmenliğinden çekildi Spielberg...

Filmin yönetmeni ise senaristliği ile tanıdığımız Aaron Sorkin... Kendisinin bundan önce yönetmen koltuğunda oturduğu tek filmi Molly's Game, bu yüzden de kadro ne kadar iyi olursa olsun beklentim çok yüksek değildi filme dair ancak beklentilerimi aşan bir filmle karşılaştım kesinlikle.

Film biraz hızlı bir kurgu ile başlıyor, bizlere karakterleri tanıtıyor, ardından kendimizi bir anda mahkeme sahnesinde buluyoruz. Mahkeme sahnesindeki jürilerle beraber biz de olayları film ilerledikçe çözüyoruz. Bu kurgu şahsen benim hoşuma gitti ama filmi odaklanarak izlemek de şart, zaten kolay kolay dikkat dağılması veya filmden kopmak mümkün olmuyor bence.

Mahkeme sahnelerinin her biri çok başarılıydı, filmin özellikle ilk yarısı fazla ciddi değilmiş gibi gözükse de ana olaya gelmemiz ve o olayın sonrasını izlemeye başladığımız an, film bir anda sertleşiyor ve havasını değiştiriyor.

Son sahne ve filmin finali muhteşem. Aslında bizleri finale de hazırladılar, yani orada şehitlerin isimlerinin okunacağına dair nüanslar verildi ancak yine de hem şaşırıyoruz, hem de tüylerimiz diken diken oluyor...

Olayların dışarıdan gözükenden çok daha farklı olabileceği, bir ülkenin ve o ülke vatandaşlarının kaderlerinin, o ülkenin yöneticisi/yöneticileri tarafından nasıl değiştirilebileceği ve tabii ki adalet gibi konular başarılı bir şekilde işlenmiş...

Ülkemizde filme konu olan döneme çok benzer bir dönem ve olay yaşanmıştı, insanın aklına ister istemez o zamanlar geliyor. Bakalım bizde ne zaman filmi çekilecek, veya çekilebilecek mi? Mustafa Uslu göreve. :A

Oyuncu kadrosu muhteşem, oyuncuların isimlerini tek tek yazmaya gerek yok. Michael Keaton bile mevcut filmde ama beni en çok Jeremy Strong şaşırttı. Filmin başında kendisini tanıyamadım, imajı oldukça farklıydı... Oğlumu ne hale getirmişler. :A Hepsi de Oscar adaylığı kazanabilir, hatta Oscar'ı da alabilir...

Puan: 8/10
 

Dosi

Süper Mod.
Katılım
10 Mart 2015
Mesajlar
85,219
Reaksiyon puanı
107,926
Puanı
1,060
Oldukça güzel bir filmdi. İzlerken bana 12 Angry Men filmini anımsattı. Film oldukça kalabalık bir kadroya sahip ve buna rağmen izlerken odaklanabildim. Süresinin uzun olması benim için herzaman eksi bir durum ama bir çok kişinin hikayesini anlattığı için bunu normal karşılıyorum.
Filmin ilk yarısı zaman zaman güldürdü ve diğer kısımlar daha ciddi bir şekilde ilerledi.

Oyunculuklar çok başarılıydı. Bu filmde mahkemede bulunan ve söz hakkı alan hemen hemen herkes başroldü.
polislerin göstericilere saldırısı ve gerçek olan zamana ait görüntüler ve film ile birleştirme sahneleri etleciydi ve özellikle son sahne, o isimler okunurken ve sonrasında o müzik eşliğindeki yazı ile hayatlarına ne olduğuna dair okumak garip bir hüzün bıraktı.

8.5/10
 

mesmeso

Moderatör
Katılım
27 Kasım 2016
Mesajlar
17,624
Reaksiyon puanı
9,606
Puanı
860
Yaş
24
Konum
Trabzon
Tarihten bire bir alınmış filmleri ayrı seviyorum. İçinde birde haklı mücadeleler anlatılıyorsa o filme daha da bağlanıyorum. Sahnelerinin çoğu mahkemede geçen ve gerçek görüntülerle harmanlanmış güzel bir film.

Oyunculukların hepsi tek tek çok iyi. Hikaye anlatımı da çok akıcı. Filmde bir çok eleştiri vardı. Siyahi hakları, Vietnam Savaşı, "adalet" kavramının yetersizliği, sivil haklar, polislerin aşırıcılığı diye saymaya devam ederiz.

Film çekinmeden, korkmadan ve cesurca bir şekilde 60'lı yıllardaki protesto hareketlerine odaklanmış. Kamera her yakın plana girdiğinde karakterin acısı daha da ortaya çıkmış. Oyuncuların ustalığı ile birleşen konu hiç dağılmadan güzel bir şekilde izleyiciye aktarılmış.

2020 yapımları içerisinde izlediğim en iyi yapım olabilir. Netflix'in hayalini kurduğu "En İyi Film" ödülünü alabilecek güçte. Şirket tüm gücüyle bu filmin Oscar adaylığını yapmalı. Oyunculuk konusunda kimi aday gösterirler çok merak ediyorum. Net bir baş rol vardı diyemiyorum ama 8 isim çok net adaylık almalı.

9/10
 

Aserat

Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,607
Reaksiyon puanı
62,926
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Black Lives Matter olaylarının ardından tüm dünya güçsüzlerin "güçlüler" tarafından nasıl göz göre göre sindirildiğini iyice fark etti ve bu açıdan çok zamanlı bir hikaye olduğu için ödül sezonunda bu kadar kucaklandığını düşünüyorum çünkü oyunculuklar dışında öyle fazla göze çarpan bir tarafı yok bence. Tabii göze çarpmak demişken kurgunun da hakkını vermek lazım çünkü özellikle açılış sahnesi ve sahne aralarına gerçek kesitlerin konulması filmi düz bir mahkeme draması olmaktan çıkarıyor ve sıkıcılıktan oldukça uzaklaştırıyor. Tempo açısından beklediğimden daha farklı bir şey izlemiş olmak beni memnun etti.

Konu zaten çok etkileyici ve böyle bir olayı sadece 2 saatte anlatmak mümkün değildir ama yine de karakterleri biraz daha yakından tanımak isterdim. Dava sürecine ağırlığı verdikleri için arka plan yeterince doldurulamamış gibiydi. Özellikle avukatların hikayesi için birkaç ufak ipucu iyi olabilirdi. Ayrıca yargıcın aşırı karikatürizeliği de yer yer işin gerçekçiliğine sekte vuruyor. Tabii pek bilgim yok ama bence adamın kendisi mesleğinde kötü olsa bile bu kadar gülünç değildir. Özellikle etkileyici olması gereken sahnede yargıcın herkes alkışlarken hala tokmağa vurmaya çalışması (olayın kendisinden ziyade abartısı) son nokta dedirtti.

Kadroda herkes üstüne düşen işin altından kalkmış ama öyle çok öne çıkan biri yok. Bir tek Sacha Baron Cohen ödüllere aday oldu ama onun da öyle çok aşırı abartılacak bir performansı yok. Hatta ondan ziyade savunma avukatını canlandıran Mark Rylance ve hikayesini pek izleyemesek de etkileyici sahnelerin kahramanı olan Yahya Abdul-Mateen II'i daha çok beğendim.

Sonuç olarak burada abartıldığı kadar mest olamadım açıkçası. Yine de işin kompetanıymış gibi davranıp düşük puan vermeyeceğim çünkü sıkıcı bir yapım değil ve vaat ettiğinin de altından belli ölçüde kalkmış. Eksikliklerine rağmen özellikle verilen mesajların sadece ABD'de değil dünyanın her yerinde geçerli olduğunu görmek isyan ettiriyor. Yine de en iyi film yarışındaki favorilerim şimdilik Nomadland ve Sound of Metal.

7/10
 

phoebebuffay

Favori Üye
Katılım
12 Şubat 2020
Mesajlar
4,866
Reaksiyon puanı
5,789
Puanı
559
Film 60'ların sonunda geçiyor ve Vietnam Savaşı'nı protesto etmek için gösteriler düzenleyen bir grup gencin bu süreçte yaşadıklarını ve yargılanma süreçlerini anlatıyor. Önemli ve bolca malzemeye sahip bir konu. Fakat bu konunun çok da başarılı bir şekilde işlendiğini düşünmüyorum. Filmin kurgusunda, sahne geçişlerinde sıkıntılar vardı bence. Mahkeme sahnelerinden olayların yaşandığı sahnelere çok hızlı geçişler oldu, bu sahnelerin yüzeysel kaldığını düşünüyorum. Karakterler de genel olarak biraz yüzeysel bir şekilde işlenmiş. Filmin en beğendiğim kısımları son çeyreği oldu, temposu çok yüksekti. Oldukça şık ve güzel bir final sahnesiyle de kapanışı yaptı. Zaten iyi bir kadrosu var filmin ve oyunculuklar da gayet başarılıydı.

Ortaya harika bir film çıkabilecekken güzel bir film çıkmış. Bu bakımdan benim için gayet iyi ama yine de potansiyelinin altında kalan bir filmdi.

7.5/10
 
  • Beğendim
Reactions: Dosi and bazinga

serhatt

Moderatör
Katılım
10 Aralık 2014
Mesajlar
97,268
Reaksiyon puanı
62,907
Puanı
1,060
Normalde filmlerde mahkeme sahneleri kısa süreli bile olsa sıkılırdım fakat bu filmde mahkeme sahneleri öyle akıcı ve sürükleyiciydi ki hiç bitmesin istedim.

Kalabalık oyuncu kadrosunda herkes iyi iş çıkarmış fakat benim favori karakterlerim Abby ve Jerry ikilisi oldu. Filmin konusu, kurgusu, oyunculukları ve hareketli oluşu seyir zevkini zirveye çıkarmış. Kısacası çok başarılı bir filmdi.

9/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga

Özgür

Süper Mod.
Katılım
28 Aralık 2011
Mesajlar
30,913
Reaksiyon puanı
28,119
Puanı
1,059
Etkileyici bulduğum filmlerden biri daha. Hikayesi bakımından izlemeden önce When They See Us gibi bir şey bekliyordum. Bu tarz hikayeleri seviyorum sanırım. Oyunculuklar iyiydi. Böyle kalabalık hikayelerin olduğu filmlerde genel olarak tek bir ismin çok iyi olmasını ya da öne çıkarılmasını pek sevmiyorum. Bu denge açısından da filmi sevdim.

Mahkeme temalı hikayeleri severim. Bu filmde de mahkeme sahnelerini beğendim. Gerçek görüntülerin de aralara serpiştirilmesiyle izlemesi üzücü ama güzel bir kurgu ortaya çıkmış. Filmin kurgusu filmi daha da dinamik yapmış.

Filmi izledikten sonra biraz internette birkaç şey kurcaladım da, en etkilendiğim kısımlardan olan Bobby Seale’ın yargıcın isteği sonrasında zincirlenip, ağzının bağlandığı sahne kurgu değilmiş ve gerçekte daha uzun ve acı dolu sürmüş. Üç gün boyunca zincirli ve ağzı kapalı yargılanmış... Böyle şeyleri okudukça daha da etkileniyor insan.

Finale doğru gittikçe yükselen bir tempo var filmde. Özellikle final sahnesindeki o yazılar çok etkileyiciydi.

8.5/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga

MEnes

Moderatör
Katılım
18 Ekim 2015
Mesajlar
17,270
Reaksiyon puanı
19,072
Puanı
860
Konum
İstanbul
İzlemesi oldukça keyifli ve değişik bir tarzla çekilmiş bir mahkeme filmi. Konusu ve ismi zaten direk mahkemeye odaklanmalarını anlaşılır kılıyor. Ancak film kurgu olarak daha farklı işlenmiş. Fazla sayıda karakter olduğu için onları önce ufaktan tanıtıyor sonra da bir anda olaya dalıyor. Sonra da aralara eğlenceli sahneler serpiştirip hikayeyi flashbacklerle ileriye taşıyor. Kurgu başarısı aslında burada ortaya çıkıyor. Filme olan odağı kolay kolay kaybetmemenizi sağlıyor. Çünkü bir noktadan sonra diyaloglar fazla yorucu hale gelebilirdi izlerken ama bunu yansıtmıyor.

Mahkeme sahneleri baştan sona gerçekten etkileyici. Oyuncuların toplu performansını bunda etkisi büyük. Bana göre Eddie Redmayne filmin en iyi performansını sergileyen ismi. Ona Mark Rylance, Sacha Baron ve hakimi oynayan Frank Langella eklenebilir. Gerçekten sinir bozucu bir hakim ve bunu hakkıyla yansıtmış bir oyuncu...

Konu olarak fazlaca politika içeren bir senaryo. Politik mesaj vermekten de hiç geri kalınmamış film boyunca. Tom Hayden önderliğindeki grup ve 7'linin hepsinin kendi gruplarının olduğu ve bir araya geldiği gösteriler gerçek sahneler le de destekleniyor yer yer ve o hava kaliteli çekilmiş sahnelerle destekleniyor. Vietnam savaşının anlamsızlığını çok filmde görmüşüzdür. Bu filmde de bunu başka açıdan ve başarılı bir şekilde görüyoruz.

Gösterilerin çıkış noktası ve ilerleyişi önce zararsız gözüküyor. Ancak olaylar ilerledikçe elbette çığırından çıkıyor. Çünkü iki taraf da dertlerini tam olarak barışçıl şekilde anlatmayacak türden taraflar. Bir yerde bir topluluk varsa o topluluk böyle bir konu üzerine oraya toplanmışsa ve polis de varsa şiddet kaçınılmazdır. 7'linin bu şiddeti bire bir tetiklemediğini görüyoruz ancak sonradan olaylar devrim konuşmasına kadar ilerliyor...

Tom Hayden'ın yaptığı konuşma oradaki Redmayne oyunculuğu müthiş... Hayden ve Hoffman arasındaki iç çekişmenin yaşandığı ve tartışmanın doruklara ulaştığı o malum sahnede iki oyuncu da müthiş iş çıkarmış... Final kısmı ise oldukça etkileyici. Geçmiş gelecek kurgusunda ilerliyoruz ve son noktada devrim konuşmasından sonra polislerin şiddetinin geldiği noktayı görüyoruz... Olay oradan mahkemeye bağlanıyor ve son söz Hayden'a veriliyor. Tek tek Vietnam'da ölen gençleri isimleri ve yaşlarını söylüyor ve film kopuyor... Tüyler diken diken ve etkileyici bir final..

Türünün en iyilerinden değil belki ama yine de türünün hakkını vermiş oldukça kaliteli bir film. Baştan sona sürükleyici ve çok etkileyici bir final sahnesiyle bunu taçlarından bir film...

8.5/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga