2021 The Tragedy of Macbeth - Film Yorumları

Dosi

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
10 Mart 2015
Mesajlar
85,202
Reaksiyon puanı
107,896
Puanı
1,060
2378975.jpg



The Tragedy of Macbeth


Tür:
Dram, Tarih, Gerilim
Süre: 105 dakika

Yönetmen: Joel Coen
Senaryo: Joel Coen, William Shakespeare

Oyuncular:
Denzel Washington
Frances McDormand
Brendan Gleeson

IMDb Linki


Puanlar:
Metacritic: 90/100

Filmin Fragmanı:



Filmle ilgili yorumlarınızı bu başlık altından yapabilirsiniz.​
 

Araf

Emekli
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
38,599
Reaksiyon puanı
23,220
Puanı
1,060
Konum
Aydın
The Tragedy of Macbeth, Coen'in yönettiği bir film. Yok hayır, Coen kardeşler de değil, Joel Coen. Geçtiğimiz yıl kardeşlerden Ethan Coen yönetmenliğini bıraktığını açıklamıştı ve kariyerine oyun yazarı olarak devam edeceğini belirtmişti. İki kardeşi birbirinden ayıramazdık, bir bütün olarak düşünürdük, filmlerine baktığımızda tamamında ikili bir şekilde kendilerini göstermişti, ta ki bu filme kadar. Kendilerine has tarzlarıyla ön plana çıkan bu ikili artık yok, bir tek artık piyasada Joel Coen var.

Joel Coen, tek başına çektiği bu filmiyle bir William Shakespeare uyarlaması yapıyor. Tabii bir uyarlama olarak düşündüğümüzde Coen kardeşlerinin klasik karakter tiplemeleri yok, yani şu hareketli ve absürd karakterler. Son derece ciddi, tam bir tiyatro havasında geçen bir filmdi. Tiyatro havasında olmasının sebebi zaten tiyatro oyunundan uyarlanıyor oluşu.

İyi bir film olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim olumsuz yönleri olsa da. Shakespeare'in bu klasik tiyatro oyunu, Joel Coen tarafından geniş mekanlarla çekilmiş. Üç kahin tarafından İskoçya Kralı olacağı inandırılan Macbeth'in kanlı bir saltanat kurması ve başına gelenler anlatılıyor kısacası.

Joel Coen yalnız başına çektiği ilk filmini A24 bünyesinde çekiyor ve renksiz, dar bir ekran görüntüsüyle ön plana çıkıyor. Başroldeki oyuncular Denzel Washington ve Joel Coen'in filmlerinde görmeye alıştığımız, aynı zamanda eşi olan Frances McDormand. Tiyatro oyununun geniş bir şekilde mekanlara dökülmesiyle oluşturulan bir filmdi. Mekan var fazlasıyla ama tabii bazı mekanlar green screen ile çekilmiş de, sonradan eklenmiş gibiydi, o derece de donuktu arka plan, ki muhtemelen bu yüzden bazı arka planlar fazlasıyla donuktu. Oyuncuların tiyatral performanslarıyla keyif veren bir film olsa da, tiyatro oyununa hakim kişilerin daha çok seveceği bir film olmuş.

7/10
 

serhatt

Moderatör
Katılım
10 Aralık 2014
Mesajlar
97,215
Reaksiyon puanı
62,836
Puanı
1,060
Yine A24 ve yine siyah beyaz bir film. Bu kaçıncı oldu...

Neyse ki C'mon C'mon'un aksine geçmişte geçiyor olması ve konusu itibariyle bu filme yakışmış siyah beyaz oluşu. Tema taht savaşı olmasına rağmen dolu dolu bir aksiyon sahnesi hiç olmadı bu yönden hayal kırıklığıydı. Çekimler, mekanlar, oyunculuklar iyiydi. Diyaloglar da konuşmalar da tam tiyatro havasındaydı, filme uyarlıyoruz deyip değiştirmemişler iyi ki de değiştirmemişler daha sağlam bir doku tutturmuşlar.

Son sahnedeki kafa kesme olayı çok iyiydi, geri alıp bir kez daha izledim. Neyse ki hak eden herkes layığını buldu.

6.5/10
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,059
Reaksiyon puanı
49,717
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Tam yorum: the-tragedy-of-macbeth-2021

Hangi filmlerin ve ne şekilde siyah beyaz olması gerekliliği konusunda ders niteliğinde bir yapım olmuş. Görüntü yönetmenliği muhteşemdi. Oyunculuklar, müzikler ve prodüksiyon çok iyiydi.

Fakat senaryo olarak çok sevdiğimi söyleyemem. Replikler fazla tiyatral kalmış, bilmem kaç yüz yıllık eserin anlattığı temalara laf etmek ya da olay örgüsünü falan beğenmemek olmaz tabii ama repliklerin sinemaya daha uygun bir hale getirilmesiyle daha iyi bir film elde edilebilirmiş.

6/10
 

mesmeso

Moderatör
Katılım
27 Kasım 2016
Mesajlar
17,618
Reaksiyon puanı
9,599
Puanı
860
Yaş
24
Konum
Trabzon
İlk kez siyah beyaz bir filmi izlerken ruhum daralmadı. Tonu ayarında olmuş. Macbeth zaten artık dersler yüzünden ezbere bildiğim bir konu. Filmi izlerken keşke replikleri tiyatral havadan çok sinemaya uygun yapsalarmış diye düşündüm.

Macbeth'i siyahi yapmaları fikri bana biraz zorlama geldi. Denzel Washington'un oyunculuğuna lafım yok zaten iyi oynamış ama karaktere ne kadar uygun bilemedim. Klasik A24 filmleri gibi sinematografik yönü kuvvetliydi. Filmde orijinale yakınlıkta erotizm de olsaymış başka şeyler izlemiş olabilirdik.

6/10
 

Sherlock

Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,077
Reaksiyon puanı
47,695
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Coen kardeşleri ayıran hayat bize neler yapmaz, gerçi burada kardeşlerden Ethan olan yönetmenliği bıraktığı için böyle bir durum ortaya çıkıyor ama olsun... Dünyanın en alakasız girişinden herkese merhabalar. :A

Teknik anlamda kusursuz bir film. Son dönemin trendi, ödüle giden kolay yol olduğu için tercih edilen siyah beyaz renk tonu burada da var. Fakat burada gerçekten siyah beyaz olması gerektiğini hissettiren, boşu boşuna siyah beyaz olmayan bir film izliyoruz. Görüntü yönetimi gerçekten harika, çok özen gösterilmiş.

Pek sevgili Denzel Washington ve Frances McDormand son derece başarılılar. Özellikle Frances McDormand'ın son dönemde asla kötü bir filmde oynamaması durumu devam ediyor, bu durum artık incelenmeli...

Filmin en büyük eksisi ise tam anlamıyla bir film gibi değil, tiyatro oyunu gibi hissettiriyor olması. Hemen her şey dört dörtlük olmasına rağmen bunu aşamamışlar maalesef. Aşabilseler çok daha büyük ve başarılı bir film ortaya çıkarmış...

Puan: 7/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga

MEnes

Moderatör
Katılım
18 Ekim 2015
Mesajlar
17,270
Reaksiyon puanı
19,072
Puanı
860
Konum
İstanbul
Coen kardeşlerden Joel olanın tek başına yaptığı bir eser. Yılların klasiğinin sinemaya bilmem kaçıncı uyarlanışı ama çok ağır bir sanat filmi diyebiliriz kendisine. İşlenişi ise fazla tiyatral diyaloglarla süslenmiş ve çok da sinematik olmamış denilebilir. İzlerken çok boğulmadım, sıkılmadım ama daha büyük keyif alabilirdim...

Siyah beyaz bir film olarak gerçekten çok çok başarılı. Görüntü yönetmenliği muazzam, müzikleri sinir bozucu ve o psikolojik unsurları yansıtan cinsten... Atmosfer de aynı şekilde o sinir bozucu psikolojik gerilimi sonuna kadar hissettiriyor. Coen abim yönetmenlik anlamında gerçekten şovunu yapmış diyebiliriz.. Ama film senaryo olarak vasatı çok aşamıyor, eh işte diyebileceğimiz bir seyirlik sunuyor.

Danzel abim müthiş oynamış sonuna kadar yaşamış ve hissettirmiş... Macbeth'i yaşamış, filmin tiyatralliğini yaşamış ve yaşatmış, sinir bozucu psikolojik bozulmayı da müthiş oynamış ve hatta yaşatmış... Mad King Macbeth Washington abimden başkası olamaz diyebileceğimiz bir performans... McDormand ablam da gözüktüğü sürelerde başarılı oynamış diyebiliriz.

Daha sinematik daha üst düzey bir senaryo ile en iyi savaş filmleri arasına girebilirdi bu teknik kalite ile ama biraz daha tiyatral ve deneysel takılmış Coel abim romanın da etkisiyle belli ki... Şu haliyle de eli yüzü düzgün ve izlenilebilitesi olan bir siyah beyaz seyirlik çıkmış karşımıza...

7/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga