2020 The Social Dilemma - Film Yorumları

Sherlock

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,077
Reaksiyon puanı
47,696
Puanı
1,060
Konum
İstanbul

The Social Dilemma.jpg


The Social Dilemma

Tür:
Belgesel, Dram
Süre: 94 dakika

Yönetmen: Jeff Orlowski
Senaryo: Davis Coombe, Vickie Curtis, Jeff Orlowski

Oyuncular:
Skyler Gisondo
Kara Hayward
Vincent Kartheiser
Tristan Harris

IMDb Linki

Puanlar:
IMDb: 8.0/10
Metacritic: 80/100

Filmin Fragmanı:

Filmle ilgili yorumlarınızı bu başlık altından yapabilirsiniz.
 

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,076
Reaksiyon puanı
49,726
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Öncelikle bu yapımı film değil belgesel olarak gördüğümü belirtmeliyim. Her belgesel de bir film tabii ama klasik anlamındaki film diyeyim. :)

Bildiğimiz şeyleri güzel ve etkili bir yolla anlatan güzel bir yapım olmuş. İçinde dramatik hikayeye vermesi de anlattıklarını kuvvetlendirmiş.

Sosyal medya gerçekten giderek tehlikeli bir hale geliyor. Kendi adıma hiçbir sosyal medya hesabını uzun yıllardır kullanmıyorum. Geçenlerde biliyorsunuz blog için instagram hesabı açma denemesinde bulunmuştum ve kısa sürede iyi tepkiler de almaya başlamıştım. Fakat instagram dünyası uzak durduğum haliyle bile bana çok tehlikeli geldi ve uygulamasını sildim. Hesabı aktif kullanmayı da bıraktım.

Filmin en dikkat çekici tespitlerinden biri komplo teorileriyle ilgili olandı. Bu giderek büyüyen bir sorun haline geliyor gerçekten. İnsanlar yalan olan şeylere çok kolay inanabiliyorlar, doğrusunu araştırma gereği duymuyorlar. Elbette bilinçli bir kitle de var ve ciddi artıları da var ama eksiler artıları götürüyor gibi geliyor bana. Kullanılacaksa bile maksimum dikkatle ve belgeselde de önerildiği gibi bazı özellikler, bildirimler falan kapatılarak kullanılmalı...

"E sen bunları kendi kurduğun sosyal paylaşım platformundan paylaşıyorsun, bu nasıl çelişki" diyebilirsiniz. :) Burayı hiçbir zaman sosyal medyanın zehirli etkilerini barındıran bir yer olarak görmedim. Zaten burası hiçbir zaman "üyeyi tutmaya çalışalım" mantığıyla çalışan algoritmalara sahip bir yer olmadı. Eskiden forumdan ayrılmak isteyenleri ikna etmeye çalışıyordum ama artık onu da yapmıyorum. Burasının internetteki en masum, olabildiğince kişiye katkı sağlayan platformlardan olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim...

Bu arada tek çelişki bende de değil. Netflix de aslında yapımda eleştirilen algoritmaların pek çoğunu kullanıyor. İzleyiciyi daha çok tutmak için, ona belli şeyler izletmek için ekstra çaba gösteriyor. Ne yazık ki dizi-film izleme anlayışı tamamen Netflix'e odaklı çok ciddi bir kitle oluştu. Tıpkı sosyal medyada aynı tarz kişileri takip eden insanlar gibi...

Herkesin izlemesi, dersler çıkarması gereken bir yapım.

8/10
 
  • Beğendim
Reactions: Sherlock

serhatt

Moderatör
Katılım
10 Aralık 2014
Mesajlar
97,259
Reaksiyon puanı
62,895
Puanı
1,060
Çok eğitici ve öğretici, herkesin izlemesi gereken bir belgesel olmuş.

Tüm dünya insanlarının nasıl sosyal medya esiri olduğu gerçekçi bir dille anlatılmış hatta gerçek hayattan bir sürü görüntü kullanılmış. Maalesef sosyal medya kullanmaya başlama yaşı her geçen yıl daha da küçük yaşlara inmeye ve küçükleri çok erken etkisi altına almaya başladı.

"Bir uygulamada ortaya atılan sahte bir haber bile gerçeğinden hızlı yayılıyor." bu gerçekten korkutucu bir durum. Keşke bu kadar bağımlısı olmasaydık bu teknolojik dünyanın. Bu belgesel ile ben de birkaç uygulamayı telefonumdan kaldırdım, bağımlısı olduğum için hepsinden bir anda vazgeçemiyorum fakat bir gün o da olur umarım.

10/10'luk bir belgesel olmuş, emeği geçen herkesi kutlarım.