Başyapıt - 1 The Good, the Bad and the Ugly / İyi, Kötü ve Çirkin (1966) - Film Yorumları

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,081
Reaksiyon puanı
49,731
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
0060196.jpg


İyi, Kötü ve Çirkin - Il buono, il brutto, il cattivo (1966)

Türü: Western
Yönetmen: Sergio Leone
Senaryo: Luciano Vincenzoni (story), Sergio Leone (story), Agenore Incrocci (screenplay), Furio Scarpelli (screenplay), Luciano Vincenzoni (screenplay), Sergio Leone (screenplay), Mickey Knox (English version by)

Oyuncular:
Eli Wallach
Clint Eastwood
Lee Van Cleef
Aldo Giuffrè
Luigi Pistilli

IMDb Sayfası



Filmin Fragmanı
 

Çiğdem

Emekli
Katılım
30 Aralık 2013
Mesajlar
143,852
Reaksiyon puanı
123,731
Puanı
1,060
Yaş
32
Konum
Giresun
sona iyi kötü çirkini ayırmıştım ayy harika bir başyapıt gerçekten en iyi western filmi şüphesiz daha önce netten trt1 kanalından defalarca izlediğim ezbere bildiğim filmlerden biriydi ama uzun zamandır izlemiyordum tekrar izlemek güzel oldu ve hiçbir dakıkasını atlamadan tekrar o heyecanla izledim youtubeden izlemek daha kolay oldu tabi müziklerini anlatmaya gerek yok bence müziği bile yeter filmin yıldızlı 10 vericeğim filmlerden:Z @Yiğitt in ilk yüksek puan vericeği film olucak bence :A:A:A

oyunculardan bahsedelim kötünün ayrı bir karizması var iyi ise sesi özellikle karizma:love1: ama benim favorim çirkin allah rahmet eylesin onu canlandıran oyuncuyu tekrardan gerçekten filmin tadı tuzu harika bir oyunculuk :love1:
ayyy çirkinin ilk sahnede adamları öldürüp gitmesi bu filmin ilk sahnesi harika gerçekten çirkin favorim herzaman ama kötününde ayrı bir karizması var yemek sahnesi oradakı adamı öldürmesi ve yatağında başka adamı öldürme sahneleride çok güzel aa tabi iyi ve çirkinin oyunuda öyle çirkin asılırken iyi onu kurtarıyor ama sonunda çirkinede ihanet ediyor çirkinin silahçı sahnesi ve tavukla olan sahneleride süperdi ayy bayılıyorum bu adama ben ayoll :F

çirkinin iyiyi yakalamasıda güzeldi ama iyi kaçmayı başardı ama çirkin tekrar yakaladı çölde yürütme sahnesi güzeldi çizmesini iyiinin önüne koyup ayağını yıkadığı sahne çok güldüm vlla hahah:F iyi yine tam ölücekken kurtuluyor paraların olduğu mezar ismini öğrenerek çirkininde ben senin dostunum demesi iyi yatarken ona duygu sömürüsü yapması süperdi hahha:F çirkinin kötüyle yemek sahneside güzeldi sonra birgüzel onu dövdüler müzik eşliğiinde hahah:F ama onu döven adamı öldürüp kaçmayı başardı iyi ve çirkinin tekrar birlik olması kötününadamlarını öldürmeleri güzeldi :-):-)

ayy ve efsane düello sahnesi iyinin çirkine boş silah verip kötüyü öldürmesi gerçekten nefes kesiciydi:eek: ve efsane son sahne çirkine dersini çok güzel verdi iyi ama ona sadık kaldı ne olursa olsun ve çirkinin dediği gibi şarısın aşalık birisi değil o iyi birisi:bhr::bhr::bhr:
*10/10
@OzaN @destere @sürgünüm @Danger UA! @Tolstoyevski @Maskeli Fedai @Forumdash
 

sürgünüm

Emekli
Katılım
24 Eylül 2012
Mesajlar
54,421
Reaksiyon puanı
65,193
Puanı
1,059
Çocukluğumda hafta sonları TRT'de defalarca izlediğim bir film. Bu filmi o kadar çok seviyordum ki; anneme çarşıdan kovboy çapkası ve tabanca ısmarlamıştım. Ben de Eastwood gibi aynı hareketlerle sağa sola ateş ederdim. Bu arada filmden hemen sonra kardeşimle kağıttan sigara yapıp Clint Eastwood taklidi yapmaya başlardık. Ayrıca 3'lü arkadaş gurubunda birbirimize iyi (ben), kötü (Hasan), çirkin (Erdal) diye hitap ederdik. Daha çok anısı var da şimdilik aklıma gelen bunlar. :)

Bu filmdeki çoğu hareketin ve müziklerin yıllar sonra diğer birçok filmde de kullanıldığını biliyoruz, işte tüm bunlardan dolayı sinema tarihinin gerçek başyapıtlarından biri.

Oyunculukların hepsi müthiş, özelliklede Clint Eastwood, bakışları bile efsane olmasına yeter. Filmin Erol Taş'ı, Tuco karekterini canlandıran Eli Wallach ise harikulade bir oyunculuk çıkarıyor. Lee Van Cleef' de unutmamak gerek ''Paramı aldığım zaman mutlaka işim bitiririm'' repliği benim için unutulmaz olmuştur.

Başka ne denilebilir, hayatımda izlediğim en iyi 5 filmden biridir.

Bu film aynı zamanda ''Dolar Üçlemesi''nin en iyi filmi. Diğer filmlerle konu bakımından bir bağı olmamasına rağmen yine de o filmleride izlemenizi tavsiye ederim. Ben yakın zamanda 3'ünü de izledim.

10 üzerinden 11/10
 

Tolstoyevski

Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,283
Reaksiyon puanı
39,933
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
Çağının ötesine geçmiş kült bir yapıt. Söylenecek tüm sözler yetersiz kalır. Öyle bir müziği var ki, filmin de oyuncuların da önüne geçmiş, o derece.
İzlerken yine çok zevk aldım, insanın at üstünde o müzik eşliğinde yol alası geliyor. :) Savaş sahnesi ve efsanevi düello sahnesi unutulmaz. Düello sahnesi gelmiş geçmiş en iyi film sahnesidir bana göre.

Dolar Üçlemesi bakımından açıkçası ilk 2 filmde Blonde daha ön plandaydı, ilk iki film de en az bu film kadar seyir zevki yüksek. :)

Çokça bahsedildiği gibi kimin iyi kimin kötü olduğu belli değil aslında.

9.5/10
 
Son düzenleme:

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,081
Reaksiyon puanı
49,731
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Üçüncü kez izlediğim ender filmler arasına girdi. İkinci kez izleme sebebim CNBC-e'de rastlamamdı ve etkinlikle üçlemeyi tamamladık. :):)

Ne denebilir ki tam bir klasik. Clint Eastwood'un oynadığı iyi karakteri sinema tarihinin en karizmatik karakteridir herhalde. Tek rakibi Marlon Brando'nun The Godfather'daki karakteri olabilir herhalde.

Bir kere filmin müzikleri olağanüstü. Direkt müzikler bile 8 puandan başlamaya sebep gerisini tamamlamak da zor değil. :) Bu arada Ennio Morricone'nin Sergio Leone'un filmlerindeki müzisyen olduğunu bilmiyordum. Daha doğrusu baştan öyle sanıp araştırmıştım ama filmografisinde görememiştim. Niye öyle bir şey oldu anlamadım, bilseydim The Hateful Eight ile kazandığı Oscar sonrası daha bir başka sevinirdim. :) O yıllarda Oscarsız kalması, aday bile olamaması cidden rezalet.

Filmde onlarca efsane sahne var. Çirkinin iyiye ettiği beddua & tehdit karışımı sözler, efsane çöl yolculuğu, çirkinin silah satıcısıyla olan sahnesi ve daha niceleri.

Clint Eastwood şüphesiz harika ama Eli Wallach filmin asıl yıldızı olarak bile görülebilir. Onun olduğu sahneler filmin en iyileri. Ben kötünün sahnelerini daha az seviyorum.

Filmin tek kusuru uzun süresine bağlı olarak yer yer sıkıcılaşması. O kadarlık kusuru da göz ardı edebiliriz. Böyle bir klasikten puan kırmak olmaz.

Bu dünyada iki tip insan vardır The Good, the Bad and the Ugly'ye 10 puan verenler ve diğerleri. :):)

10/10
 

gundix123

Favori Üye
Katılım
14 Aralık 2011
Mesajlar
4,188
Reaksiyon puanı
3,284
Puanı
459
Ya gerçekten tarif etmek için kelime bulamadığım ender filmlerden bir tanesi. Ne söylesem anlatmak istediğim duyguyu tam yansıtamayacak o yüzden benim için "tarifsiz" bir film. İlk izlediğimden bu yana gerçekten uzun zaman geçti. Ancak filmi izlerken o heyecanı, gerilimi ve o mutluluğu yine filmin hemen her sahnesinde hissettim. Mutluluk diyorum çünkü bu filmi izlemek benim için gerçekten de mutluluk verici bir olay.

Öncelikle filmi çok özlemişim. En son ne zaman izledim hatırlamıyorum ama bu, filmi 2. izleyişim değil. Daha önce de birçok kez izlemiştim. Herkesin dediği gibi müzikler çok ayrı bir dünya. Filmin atmosferine muhteşem bir hava katıyorlar. Zaten jenerik desen ayrı bir güzel. Filmi ne zaman izlesem mutlaka jeneriğini de izlerim. Eğer izlemezsem bir şey eksik kalır içimde. :D

Oyunculuklar da gerçekten çok başarılı. Clint Eastwood'un karizması yeter. :D Fakat oyunculuk konusunda Eli Wallach bence de diğerlerine göre bir adım daha önde. Onun rolü hem daha fazla hem de hakkını vermiş.

Filmin süresi uzun ama bu benim için sorun değil. Çünkü o süre çok çabuk bitiyor bence. "Dünyada iki çeşit insan vardır..." diye başlayıp devam eden replik de sinema tarihinin en unutamadığım ve unutamayacağım repliklerinden bir tanesidir. Filmi izlerken de bu repliği tekrar duymak tebessüm ettirdi.

Daha fazla konuşarak laf kalabalığı yapmak istemiyorum. Bu, kısmet olursa filmi son izleyişim olmayacak. İnşallah birçok kez daha bu filmi izleme fırsatı bulabilirim. İzlemeyenler ise bence kesinlikle hayatlarında bir kere de olsa bu filmi izlemeli. :)

Puanım: 10/10
 

MEnes

Moderatör
Katılım
18 Ekim 2015
Mesajlar
17,270
Reaksiyon puanı
19,072
Puanı
860
Konum
İstanbul
Çok küçükken sanırım izlemiştim ama şimdi izlerken fark ettim ki sahneleri unutmuşum. Bu Western filmlerinin atası olan filme övgüler yetersiz kalır. Gerçek bir sinema şaheseri... Filmin çekim yılı ne olursa olsun her zaman akıldan çıkmayacak sahneleri olan bir eser. Filmin uzun süresine yer yer durağanlığına rağmen zerre sıkılmadım, zaten kolay kolay sıkılmam. Yeter ki kaliteli senaryosu, kaliteli diyalogları olsun ve senaryo nereye gidecek diye içinde hafif bir merak olsun :)

Ennio Moriccone üstad bu müzikleri nasıl bir kafayla yapmışsa filmde müzikleri dinlerken bile içiniz bir hoş oluyor. Mükemmel müziklerin sahnelere mükemmel uyumu çok çok iyiydi. Bu filmde Oscar vermemeleri de ayrı bir komik olmuş @OzaN'ın söylediği gibi.

Filmdeki karakterlerden karizmasıyla Clint Eastwood ortalığı kasıp kavurmuş. Üstadın o puroyu içişi bile ayrı bir karizma olmuş. Ama herkesin de söylediği gibi filmin asıl yıldızı Eli Wallach olmuş. Çoğu sahnesinde tebessüm ettiğimi hatırlıyorum. Zaten güldüğüm kahkaha attığım sahnelerde de o vardır muhtemelen. Kötü olan Lee Van Cleef de görevini yerine layıkıyla getirmiş.

Bir serinin son filmi olduğunu da yeni öğrendim. Öğrendiğim gibi de diğer filmlerini indirme listeme aldım. Diğer filmlerini de muhakkak izleyeceğim en kısa sürede :)

Daha söylenecek söze ne hacet...

10/10
 

HeisenBerg

Favori Üye
Katılım
22 Kasım 2011
Mesajlar
16,944
Reaksiyon puanı
3,855
Puanı
910
Yaş
24
Konum
Denizli
Ben de zaman zaman TRT'de görmüştüm bu filmi ve izliyordum ama tamamen izlememiştim hiç. Bu sene izlediğim 4. Western filmi oldu diğer izlediğim filmleri oldukça beğenmiştim Western filmlerinin atası olarak gösterilen bu filmi sonunda tamamen izledim. Film denildiği gibi gerçekten çok iyiydi.

Oyunculuklara söz yok zaten. Clint Eastwood'un karizma fena. :D Ama oyunculuk olarak bence de Eli Wallach daha ön planda. The Bad karakteri diğer karakterlerin yanında biraz sönük kalıyor bence.

Filmin müzikleri zaten efsane yarım asır geçmiş hala popülerler.

Birçok akılda kalıcı sahne ve diyalog var filmde. When you have to shoot, shoot. Don't talk. You see, in this world there's two kinds of people, my friend: Those with loaded guns and those who dig. You dig. Daha da var ama en çok bunları beğendim. :) Düello sahnesi zaten efsane hatta keşke biraz daha uzun sürseydi o bakışmalar dedim içimden. :)

Filmde yer yer sıkıldığım oldu süresi uzun bir film olmasından kaynaklı. Süresi daha kısa olabilirmiş.

9/10
 

Danger UA!

Tecrübeli Üye
Katılım
12 Mayıs 2011
Mesajlar
9,085
Reaksiyon puanı
3,713
Puanı
560
Gelmiş geçmiş en iyi filmlerden biri şüphesiz. Tam bir sanat eseri. Ne desem az kalacağından kısa kesmeye çalışacağım.

Western filmleri iyi olunca gerçekten tam bir şölen oluyor. Diyaloglar ve senaryo harika. Film boyunca sanki ben de hazineye doğru yola çıkmışım gibi hissettim.

Sergio Leone- Ennio Morricone ikilisi dünyanın en iyi ikililerinden biridir. O müzikler neydi öyle. Sergio Leone zaten en doyurucu yönetmenlerden birisi. Filmlerini izlediğim zaman inanılmaz bir haz alıyorum.

Clint Eastwood müthişti. O karizmatik bakışları, karizması... Hayran kalmamak elde değil. Tam bir idol. Eli Wallach filmin en iyisiydi. Ayrıca bu filmde en sevdiğim karakter de Çirkin. O kaypaklığına bayılıyorum. Küfürler savurduğu Blondie'ye işi düşünce en iyi dostum demesi her seferinde güldürür. :D The Bad karakteri diğerleri yanında zayıf kalsa da "Paramı aldığım zaman işimi bitiririm." repliğiyle bile akıllara kazınır.

Düello sahnesi gelmiş geçmiş en iyi sahnelerden biri. Bu film gerçekten tarif etmekte, anlatmakta zorlandığım nadir filmlerden birisi.

Başyapıt budur işte. Başyapıttan başka bir tanım bulamıyorum bu film için.

10/10