The Godfather / Baba (1972) Film Bilgileri & Yorumları

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Reaksiyon puanı
51,284
Puanı
1,060
Web Sitesi
izleryazar.com
0068646.jpg

Baba - The Godfather (1972)

Türü: Suç, Dram
Yönetmen: Francis Ford Coppola
Senaryo: Mario Puzo, Francis Ford Coppola

Oyuncular:
Marlon Brando
Al Pacino
James Caan
Richard S. Castellano
Robert Duvall

IMDb Puanı: 9.2 (758,099 oy)
IMDb Sayfası

Oscar Ödülleri (3)

- En İyi Film
- En İyi Erkek Oyuncu (Marlon Brando)
- En İyi Uyarlama Senaryo

Oscar Adaylıkları (8)

- En İyi Yönetmen (Francis Ford Coppola)
- En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (James Caan)
- En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Robert Duvall)
- En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Al Pacino)
- En İyi Kostüm Tasarımı
- En İyi Ses
- En İyi Kurgu
- En İyi Müzik

Filmin Özeti
Sicilya'dan göç eden Corleone ailesi, Amerika'da yerleşme çabalarını sürdürürken kendilerine kaba kuvvet kullanmaya kalkan ve yapmaya kalktıkları her işten haraç isteyen bir takım kimliği belirsiz kişilere karşı onlar da kaba kuvvet kullanmaya ve bunda da başarılı olmaya başlayınca kendilerini tahmin bile edemeyecekleri bir yaşantının içinde bulurlar. Bir taraftan son derece katı örf ve aile yaşantısı diğer tarafta ise acımasızca önlerine çıkanları yok etmeye başlayan Corleone ailesi bir müddet sonra Amerika'nın en korkulan mafya topluluğu haline gelmiştir. Kendileri her ne kadar mafya değil bir aile olduklarını söyleseler de.

Filmin Fragmanı

Son düzenleme:
1 kere izledim ama olayları tam anlamadım, bir defa daha izlemeyi düşünüyorum

İzlemek bir türlü kısmet olmadı sanırım 3 adet filmi var en yakın zamanda izlemek lazım unutuyorum sürekli:)

baya efsane, ımdb puanına aldanıp izlemeyin, türk dizilerinden farksız olaylar baya sıkıcı ve yavaş

Yorumları okuyunca şok oldum. En güzel filmlerin başında gelir film efsanedir oyuncular efsanedir nerden baksan mükemmeldir

nesi mükemmel yahu filmin ilk başında etkilendim sonra düğün sırasında acayip sıkıldım sonrada uyucaktım az daha

Mafya filmlerinin en iyisi. Pek çok efsane repliği içinde barındırır. IMDb'de 2. sırada olmayı hak ediyor. Benim sıralamamda 2. olmaz ama 2. olmasını anlayabilirim. :):)

Film bu gece 22.00'de CNBC-e'de orijinal dilinde Türkçe altyazıyla yayınlanacak. Tavsiye ederim. :)

unutulmaz efsane film..

marlon amcanın ruhu şad olsun ..

"Amerika'ya güveniyorum." Film bir mafya filmi olmasına karşın bu replikle başlar.Bu çok önemlidir aslında... Mario Puzo'nun efsaneleşmiş kitabından uyarlanan bu film birçokları gibi benimde 1 numaram.Eşsiz Nino Rota müziğiyle filmi yaşıyorsunuz adeta.

Dönemine damga vurmuş bu filmin belki de bu kadar efsaneleşiceğini kimse bilmezdi.Henüz o dönemler sinemaya yeni atılan Al Pacino ve bu filmden sonra ünleşmiş James Caan gibi isimler henüz yıldız adayı bile değildi..Şimdi baktığımızda ihtişamlı gözüken kadrosunda o zamanlar sadece Marlon Brando ismi göze çarpar.İşte burda büyük yönetmen Coppola farkını anlıyabiliyorsunuz.

Oyunculuğuyla birçok kişi tarafından gelmiş geçmiş en iyi oyunculuk performansı olarak görülen Don Vito Corleone rolüyle, Marlon Brando oyunculuğuyla adeta insanın ağzını açık bırakıyor.Bu rolüyle 2. Oscar'ını da almıştır.Fakat aldığı Oscar'ı reddetmiştir.Karakteri kısaca tanıyacak olursak; o zamanların en büyük babalarındandır.Kendisi mafya söylenmesine kızsa da durum öyledir aslında.Vito karakteri sinemanın özellikle mafya türü filmlerin en çok ismi geçen karakterdir.Bir diğer husus ise Al Pacino...Kimsenin beklemediği bir şekilde donuk bakışı ve soğukkanlı duruşuyla "Micheal Corleone" rolünü bir idol haline getirmiş ve müthiş bir oyunculuk örneği göstermiştir.

Sinema tarihinin en çok gönderme yapılan repliklerinden biri olan "Ona reddedemiyeceği bir teklif yapıcam." bu filmle türemiştir.Bunun gibi birçok efsanevi replikleri bulunan filmde aksiyonu çok fazla yaşamıyorsunuz.Kimilerince sıkıcı bulunan filmin asıl amacı Mafya'nın o dönemde ki işleyişini göstermektir.Bu yüzden durgun film olarak yorumlanabilir.Ama eğer filmin anlatmak istediğini görebilirseniz kesinlikle bir efsane olduğunu anlayacaksınız.

Bir diğer husus ise tabii ki Coppola.Bu film ile sevgimi kazanmış daha sonra izlediğim filmleri ile de bende hayranlık bırakan bu adam şüphesiz filmin buralara kadar gelmesinde en büyük pay sahibi.Senaryoyu çok iyi bir şekilde filme uyarlamış.Hiçbir filmde bu kadar usta oyunculuklar göremezsiniz bana göre,buda şüphesiz yönetmenin başarısıdır.

Romanını filmi izledikten sonra okumuş biri olarak söylemeliyim ki kitaba bu kadar sadık kalan bir film daha görmedim.Sinema tarihinin bana göre en iyi filmini herkes izlemeli,beğenmese bile "Bu filmi izledim demeli."...

Tavsiye ederim...

Son düzenleme:
Oha konudaki yorumların çoğu olumsuz. :D @xdragxx'e çok şaşırdım özellikle. :D

Azınlıkta olduğumuzu düşünüyordum. :D

Not: Ben de 8 vermiştim ama en sevdiklerimin arasında değil kesinlikle. :D

Oha konudaki yorumların çoğu olumsuz. :D @xdragxx'e çok şaşırdım özellikle. :D

Azınlıkta olduğumuzu düşünüyordum. :D

Not: Ben de 8 vermiştim ama en sevdiklerimin arasında değil kesinlikle. :D
8.6 puan vermiştin. :D Sakın değiştirdim deme. :bağır:
Bu arada 3 kişi beğenmemiş,çogunluk diye birşey yok. :T:

8.6 puan vermiştin. :D Sakın değiştirdim deme. :bağır:
Bu arada 3 kişi beğenmemiş,çogunluk diye birşey yok. :T:

Verdiğim puanları sonradan buçuklu puanlara ortalamıştım. 8.6 oldu 8.5. :D Sonra rakamlara yuvarlama işlemi var tabi, 9 vereceğimi hiç ama hiç sanmıyorum. 8'e yuvarlarım. :D

Aslında ilk verdiğim puanların çoğu sonradan değişiyor. :D

Son düzenleme: