2019 The Farewell / Elveda - Film Yorumları

Sherlock

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,069
Reaksiyon puanı
47,672
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
5726644.jpg-c_215_290_x-f_jpg-q_x-xxyxx.jpg


The Farewell

Tür:
Dram, Komedi
Yönetmen: Lulu Wang

Oyuncular:
Awkwafina
Tzi Ma
Yang Li Xiang

Filmin Özeti:
The Farewell, Çinli bir ailenin hikayesini konu ediyor. Ailenin büyükannesinin yaşayacak az bir zamanının kaldığı öğrenilir. Bu durumda aile, o ölmeden önce bir düğün organize eder ve büyükannenin sevdiği herkesi bir araya getirir. Amaç, Nai-Nai'nin mutlu olmasını sağlamaktır. Bu düğün organizasyonu dışarıdan mükemmel görünüyordur. yurt dışında yaşayan tüm akrabaları yeniden toplar. Billi (Awkwafina), ailesi ile bir araya geldiğinde ondan ne kadar çok şey beklediklerini fark eder. Bu da onun bir mayın tarlasına adım atmasına neden olur.

Filmin Fragmanı:

 

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,001
Reaksiyon puanı
49,676
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
İlginç Çin kültürüne bir bakış atmayı sağlayan, onun dışında pek bir numarası olmayan film. Seyir zevki açısından gayet iyi olsa da yılın en iyilerinden demezdim.

Tam yorum: The Farewell

6.5/10
 
  • Beğendim
Reactions: Aserat

Aserat

Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,508
Reaksiyon puanı
62,793
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Büyük bütçeler ve star oyuncular olmadan da etkili bir film yapılabiliyormuş demek ki. Dışarıdan sıradan bir aile filmi gibi görünse de kendi kültürüne yabancılaşmak, bir insana hayatının sonuna geldiğini söylemekle bunu saklamak arasında yaşanan çelişkiler, Batı-Doğu unsurları arasındaki farklılıklar derken mesajlarını da ince ince işliyor. Zaten kültürlerimizin benzerliği sayesinde pek çok tanıdık unsurla karşılaşıyoruz ki bu evrensellik de filmin mesajını basitlikten çıkarıyor. Türkiye'deki bir geniş ailede de buna benzer şeylerin yaşandığından eminim.

Belki hikayeyi mi baltalardı emin değilim ama ailenin diğer üyeleri biraz daha derinleştirilebilirdi. Babanın alkol sorunları olduğu, annenin kaynanasıyla sorunları olduğunu, ninenin kardeşinin kocasından uzakta olduğunu film ilerledikçe öğreniyoruz ama ailenin geri kalanı için aynı şeyi söylemek zor. Yine de Billie ve Nai Nai arasındaki tatlı mı tatlı ilişki ve ailenin gerçekçiliği sayesinde su gibi akıp gidiyor.

Başta Awkwafina ve Nai Nai rolündeki kadın olmak üzere herkes çok iyi oynamış. Kimse birbirinden rol çalmaya, büyük oynamaya çalışmamış. Sanki gerçekten aileymişler de biz bilmiyormuşuz gibi hissettim.

Son sahneyi pek anlamayıp kadının öldüğüne yormuştum ama en sonda gerçek hayatta (yönetmenin kendi hayatından uyarlanmış çünkü) yaşadığını öğrenmek güzel sürprizdi. :bhr:

Sonuç olarak yönetmenlik ve senaryo açısından çığır açıcı bir film olmasa da duygulara dokunan ve bunu yaparken ajitasyona kaçmayan kaliteli bir yapım. Oscar adaylığı almadığı için burada pek izleyicisi çıkmaz sanırım ama hayatın içinden bir hikaye izleyip soluklanmak isteyen varsa tavsiye ederim.

7.5/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga

MEnes

Moderatör
Katılım
18 Ekim 2015
Mesajlar
17,270
Reaksiyon puanı
19,073
Puanı
860
Konum
İstanbul
Tam bir aile draması. Kaliteli ve hoş filmler vardır ya, işte bu onlardan birisi. İzlerken o hoş tadı sonuna kadar hissettim. Hikayenin çıkış noktası, hikayenin ilerlemesi, aile arasında bunun git gelinin yaşanması ve bunun kültürel öğelerle desteklenmesi oldukça başarılı. Keza Abd ve Çin arasındaki kültürel farkları göstermeyi es geçmemişler. Ve bazı popüler göndermeleri de film iyi aktarmış. Süresi de kısa olduğu için izlemesi oldukça keyifli olan bu film bir çırpıda bitti.

Ama filmin en can alıcı kısmı veda kısmı olmuş. Billi'nin Nai Nai'ye veda sahnesi gerçekten üzdü ve duygulandırdı. Kolay kolay duygulanmam ama o sahne etkiledi diyebilirim. Arkadan kafasını eğip taksiye bakması, Billi'nin kendine zor hakim olması... Gerçekten vedalaşmak zor şey...

Hayatın tam olarak içinden olabildiğine samimi bir hikaye izlettiler bize. Yılın iyilerinden diyebilirim. Uzakdoğu'ya olan sevgimi pekiştiren filmlerin gelmeye devam etmesi dileğiyle...

8/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga

Sherlock

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,069
Reaksiyon puanı
47,672
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Gerçekten çok tatlı bir film, içten ve samimi.

Film, bir yandan aile draması üzerinden ilerlese de bunu yaparken sık sık kültürel farklılıklara değiniyor, karakterlerin yaşadığı çelişkileri ele alıyor. Özellikle kültürel farklılıkları çok güzel ele almışlar, doğduğun değil de yaşadığın yerin senin karakterini belirlediği vurgusunu Billi üzerinden çok güzel yapıyor film.

Tabii ana temamız kesinlikle aile. Hem aile bireyleri arasındaki ilişki, hem de Billi ve Nai Nai arasındaki ilişki o kadar güzel ve samimi işleniyor ki etkilenmemek bence mümkün değil. Ailenin bir arada olduğu ve toplandığı her sahnede bu samimiyeti hissettim açıkçası.

Billi'nin küpe aradıkları sahnenin ardından annesi ile yaşadığı yüzleşme, düğünde yaptığı konuşma ve filmin sonunda Billi ile Nai Nai'nin vedalaşması... gerçekten vurucuydu.

Ailenin mezarlıkta geçen sahnesi de bir o kadar komik.

Onun dışında filmin çekimlerini ve çekim açılarını çok beğendim, filmin sakin ve abartısız oluşunu sonuna kadar hissettiriyordu. Keza renk tonu da aynı şekilde.

Puan: 7.5/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga