FK10 The English Patient / İngiliz Hasta (1996) - Film Yorumları

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,001
Reaksiyon puanı
49,676
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
1591108948195.png


The English Patient

Tür:
Dram, Romantik, Savaş
Yönetmen: Anthony Minghella

Oyuncular:
Ralph Fiennes
Juliette Binoche
Willem Dafoe
Kristin Scott Thomas
Colin Firth

IMDb

Filmin Fragmanı:

 

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,001
Reaksiyon puanı
49,676
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Uzun süredir en iyi film Oscar'ı kazanan filmler arasında izlemediğim en eskisiydi. Bunca yıl neden gözümü korkuttu bilmiyorum ama muhteşem bir filmmiş. Böylece son 32 yılki Oscar sahibi tüm filmleri izlemiş oldum. Devamı da olası 80'ler etkinliğine kalır herhalde. :)

Bu film de Titanic gibi, La La Land gibi bol Oscar kazanmasının kurbanı olup zamanla underrated haline gelmiş gibi. Yoksa bu filmin 8 puanın altında kalışını anlamlandırmak güç.

Savaşın yıkıcı etkilerine güzel örneklerinden biri olmuş bu film. Tabii bu filmin Life is Beautiful, The Pianist, Saving Private Ryan gibi bir sürü efsane savaş filmi ortalıkta yokken çekildiğini de göz önünde bulundurmak lazım. Belki de hemen sonrasında gelecek savaş filmi furyasının da öncüsü olmuş olabilir. İçinde savaşın kendisiyle ilgili çok az şey bulundurmasına rağmen...

Film, aslında çok ünlü bir romanın uyarlamasıymış. Aşk konusu görünce genellikle burun kıvırdığımız bir konu ama bu filmde en iyi işlenenlerinden birini görüyoruz. Yönetmen Anthony Minghella çok iyi iş çıkarmış ve Oscar'ını hak etmiş. Özellikle farklı zaman dilimlerini kurgu içerisinde iç içe geçirmesi konusunda film çok çok başarılı. Bunun dışında filmin hafızalardan kolay silinmeyecek bir sürü sahnesi var. Çöl denince aklıma ilk gelen filmlerden biri olacak bundan sonra. Kum fırtınası sahnesine bayıldım.

Finaldeki mektup karşısında duygulanmayacak çok az insan vardır herhalde, muhteşemdi.

Night's King rolünde Ralph Fiennes ve işkencecilikten bombacılığa terfi eden Sayid Jarah çok başarılılardı. :A

Şaka bir yana filmdeki favorilerim kadın oyuncu performansları oldu. Kristin Scott Thomas teyzemiz gençken pek güzelmiş, büyüledi güzelliğiyle. Juliette Binoche'yi pek sevmezdim bugüne kadar ama bu film bakış açımı değiştirdi. Çok başarılıydı. Oscar'ı hak etmiş. (Diğer adaylarda olağanüstü bir şeyler olmadığını var sayıyorum tabii.) Onun da iple havalarda uçtuğu sahneye bayıldım...

Tekrar tekrar izlenecek filmler listesine yeni bir film eklendi, hayırlı olsun.

9/10
 

Dosi

Süper Mod.
Katılım
10 Mart 2015
Mesajlar
85,157
Reaksiyon puanı
107,777
Puanı
1,060
Açılışı bu film ile yaptım.
Girişteki müzik çok hoşuma gitti. Filme ilgimi en baştan çekti. Eleştireceğim kısım süresi. Çok uzundu ve bazı kısımlarda sıkılmama vesile oldu. Askerlik ve savaş temalı olsada bir aşk hikayesini izliyoruz.
Filmin başlarındaki o uçak sahnesinde kadının ölmüş olduğunu hiç farketmedim. Sonundaki sahnede bunun hikayesini öğreniyoruz. O son sahne ve konuşma baya duygusaldı. Filmin en duygusal sahnesiydi hatta. Oyunculukları beğendim. Başroldeki adam baya yakışıklıydı :A
8/10
 

Tolstoyevski

Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,283
Reaksiyon puanı
39,933
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
Uzun süresiyle paralel olarak fazlasıyla da bunaltan ve ağır ilerleyen bir film oldu. Yönetmenlik çok iyiydi, oyuncular keza öyle, uyarlama senaryo ise fazlasıyla hakkını veriyor. Ancak türü gereği herkese hitap etmesi oldukça zor.

Film savaş döneminde geçse de sadece dekor olarak savaş dönemi kullanılıyor. Esas olayı yasak aşk konusu. Yasak aşkın dramasını fazlasıyla hissettiriyor ancak bu filmden daha sürükleyici ve etkileyici yasak aşk filmleri de yok değil. İyi ki günümüzde çıkmamış ve Oscarı silip süpürmemiş, en az La La Land kadar antipatimi toplayabilirdi . :A.

Oyunculuklar gerçekten iyiydi. Hemşire karakterini oynayan kadın zaten dillere destan, Üç Renk Mavi’de de göz kamaştırmıştı. Sarışın kadının da gözleri bir başka güzeldi ve film boyunca gözlerine odaklandım.

Sayid o çukura inince patlama olacak diye gerildim bir an. Tam Sayid’lik karakterdi, belki de bu karakterden dolayı seçilmiştir efsanevi diziye...

Filmde en çok uçakla intihar eden adama üzüldüm. İntikam olarak beklenmedik anda olay patlak verdi ama romanın getirdiği klişe orada galip geldi ve adam kadını kurtarıp mağaraya taşıdı. Sonrasında yardım almak için kasabaya ulaşıp tutuklanması vb kadın için üzüldük tabi ama filmin hiçbir kısmı çok etkileyici ya da çok sarsıcı değil gibiydi. Süresi daha kısa olsa belki...

8.0
 

sokak sanati

Favori Üye
Katılım
23 Şubat 2013
Mesajlar
86,599
Reaksiyon puanı
57,064
Puanı
1,061
Bazı gereksiz sahneleri sebebiyle süresi çok uzayan iyi bir filmdi.

Konuyu bir bilmece gibi işleyen, sondan başa doğru giden filmleri seviyorum. Sürükleyici oluyor. Bu filmde de o sürükleyicilik ve merak unsuru devamlı vardı. Hatta filmle ilgili çeşitli teoriler bile üretiyordum izlerken. Hana'nın ölen sevgilisi falan sandım hasta adamı.:D
Ancak müziklerinden yada çöl ortamından mıdır nedir bilmiyorum devamlı bi dikkatim dağıldı. Dikkatimi filme veremediğim bi nedende dolayı yarım saatte bir kesip izledim. Süresi gözümde büyüdü sanırım.

Filmin başrol kadını muazzam oynamış. Erkek oyuncularda bi numara yok.

Filmin en güzel yanı, insanın gözlerinde 😍 emojisini oluşturan sahnelere sahip olması. Kilise sahnesi ve hastayı yağmurda dışarıya çıkartmaları çok sempatikti. Ciddi bir yönetmenlik başarısı var.

Filmde yaşanan aşk hikayesi bana geçmedi. Başrol oyuncunun itici gelmesi sebebiyle rolü sevemedim. Bu yüzden filmde en az ilgimi çeken şey aşk hikayesi oldu. Buna rağmen son sahnede ki mektup okuma sahnesi duygulandırmadı değil.

Filmde ki en gereksiz sahne kesinlikle Kip'in ölümle burun buruna geldiği sahneydi. Ne gerek duydular böyle bir aksiyon sahnesine bilmiyorum ama anlamsız geldi bana.:(

Daha yüksek vermek isterdim ama beni müthiş etkileyen sahneler olmadı. 7.5 / 10 iyi puan bence.:X
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga

Sherlock

Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,069
Reaksiyon puanı
47,672
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Çok iyi, çok kaliteli bir filmdi.

Savaş ortamında ve bu ortamın çevresinde gelişen/işlenen filmleri seviyorum. Tabii burada tam manasıyla savaşla iç içe bir durum söz konusu diyemeyiz ama filmin hikayesine ve işlenişine etkisi olduğu da aşikar. Bunun üzerine bulmaca kıvamında bir kurguya sahip film, tam anlamıyla tersine kurgu diyemeyiz bence ama o tarz bir işleniş söz konusu.

Filmin başında Almásy'i tüm vücudu yanmış bir şekilde görüyoruz, kim olduğu dahi bilinmiyor. Ardından gelişen olaylar çerçevesinde, biz de oradaki karakterlerle beraber kendisinin aslında kim olduğunu ve ne için orada olduğunu öğreniyoruz. Buradaki işleniş gerçekten muazzam, Almásy'nin çöle gelişi ve ardından gelişen aşk hikayesi çok güzel işlenmiş. Ben filmin başında hemşire ile birbirlerine aşık olacaklar diye düşünmüştüm ancak böyle olması çok daha fazla hoşuma gitti, "yasak aşk" teması çok güzel işlenmiş. O aşka gerçekten inandık.

Kilisede hemşire ile Kip arasında gelişen aşk hikayesi de ilgi çekiciydi, gece kilisede izlediğimiz sahneleri muhteşemdi görsellik açısından. Ekran gözlerimi alamadım. Yönetmen o kısımda şov yapmış gerçekten.

Muhteşem bir yönetmenlik söz konusuydu gerçekten, Anthony Minghella çok başarılı bir iş ortaya çıkarmış. Akılda kalıcı birçok sahnesi mevcut filmin, birçok enfes çekim mevcuttu. Çöl ortamını çok iyi yansıtmış ve kullanmış.

Oyunculuklar için söylenebilecek söz yok herhalde. Juliette Binoche kazandığı Oscar'ı hak etmiş sonuna kadar. Kristin Scott Thomas da yine filmin yıldızlarından, her şeyden önce çok güzeldi. İnsan onun sahnelerinde ekrandan gözlerini alamıyor. ( :A ) O dönem Oscar'ı Fargo'daki performansıyla yıldızlaşan Frances McDormand'a kaybetmiş. Ralph Fiennes gençliğinde de oldukça karizmatik bir kişilikmiş, ses tonunu muazzam kullanmış bence bu filmde.

Onun dışında müzikler enfesti, arada açıp dinlenilebilir. Müzikleriyle de yine ödül almış film zaten.

Puan: 9/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga and Dosi

Angelica

Favori Üye
Ayın En Favori Üyesi
Katılım
31 Mart 2012
Mesajlar
80,688
Reaksiyon puanı
56,849
Puanı
1,060
Yaş
40
Konum
Kayseri
Bu filmle devam ettim Askerlik ve savaş temalı bir filmdi yaşanan aşkı çok sevdim oyunculuklar harikaydı Juliette Binoche sanırım bu filmle oscar almıştı hak ederek almış çok iyiydi çok beğendim Ralph Fiennes aynı şekilde her ikisinide bir eleştiri yapılamaz ikisininde emeğine sağlık :D

9/10
 
  • Beğendim
Reactions: Dosi