FK3 The Birds / Kuşlar (1963) Film Bigileri & Yorumları

En sevdiğim Alfred Hitchcock filmlerinden biri. Gerçi Hitchcock'un yönettiği filmleri sevmemek ne mümkün?

Bu film gerek kurgusu, gerek ortamı yani mistik havasıyla beğeniyi sonuna kadar hakediyor.

Hayao Miyazaki'nin de sık sık başvurduğu "doğanın insandan intikam alması" temalı filmlerin kilometre taşıdır.

Gerilim filmin başından sonuna kadar bitmiyor, oyunculuk ne çok kötü ne çok iyi. Göze batmayacak düzeyde. Müzik seçimleri konuya tam uymuş.

Ve tabi ki de en çok hoşuma giden kuşların çıkardıkları sesler oldu. Ne bileyim rahatlatıcı bir etki bırakıyor bende.

Bu filmi izledikten sonra ne zaman hava bulanık olsa ve sürü halinde kuşların çığlıklarını duysam anında ürperir ve gülümseyerek "lan yoksa?" Diyerek kuşların insanlara saldırmasını ve filmdeki gibi olayların çıkmasını beklerim, her ne kadar tırssam da.

İşte o kadar etkileyici bulmuşumdur.

9/10

Filmi sadece afişine bakarak izledim. Afişten daha romantik komedi bir şeyler sezsemde çok farklı bir şey çıktı.

Senaryo iyi düşünülmüştü ancak çok kötü yazılmıştı ben bu orijinal konuyu daha iyi yazılabileceğini düşünüyordum açıkcası. Yönetmen bir haberden esinlenerek çıkartmış bu filmi ama sadece çıkartmayı yapabilmiş sonu gelmemiş. Çok hatalı noktaları vardı. Asıl anlatmak istemesini dolaylayıp dolaylayıp anca anlatmasında cabasıydı. Yani filmin başlangıç noktasıyla bitiş noktasındaki anlatılmak istenilenin bir olduğunu düşünmüyorum ve olmamışta.

Çekimleri dönem göre değerlendirmek lazım tabi ama ben o kadarda usta bulamadım buda sinema tarihindeki cahilliğimden tabi. Ama bazı sahneler gerçekten etkileyiciydi mesela:

Mitch pencereyi kapatmaya çalışırkenki debelenmesi çok güzel bukdum ve Kadının kuşların saldırısına uğradıktan sonraki oyunculuğu çok başarılı ve çok normaldi.

Aslında sonlara doğru beğenim artsada genel oalrak çok beğenmeyeceğim ve neden izlediğimi çözemeyeceğim bari konuyu şu muhabbet kuşlaruna bağlasalardıda ucu bu kadar açık bitmeseydi.

Oyunculuklar çok yapmacıktı.

Son olarak oradaki öğretmen kadını Berrak Tüzünataç'a benzettim ve filme 6/10 puan verdim.

Elveda Rod Taylor (11th January 1930 ~ 8th January 2015). 85 yaşında vefat etti.

Son düzenleme: