Başyapıt - 5 Taare Zameen Par / Like Stars on Earth / Her Çocuk Özeldir (2007) - Film Yorumları

Sherlock

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,077
Reaksiyon puanı
47,695
Puanı
1,060
Konum
İstanbul

Like Stars on Earth.jpg


Taare Zameen Par / Her Çocuk Özeldir

Tür:
Dram, Aile
Süre: 165 dakika

Yönetmen: Aamir Khan, Amole Gupte
Senaryo: Amole Gupte (dialogue & screenplay), Amole Gupte (story)

Oyuncular:
Darsheel Safary
Aamir Khan
Tisca Chopra
Vipin Sharma

IMDb Linki

Puanlar:
IMDb: 8.4/10
Rotten Tomatoes: 91%

Filmin Fragmanı:

Filmle ilgili yorumlarınızı bu başlık altından yapabilirsiniz.
 

Dosi

Süper Mod.
Katılım
10 Mart 2015
Mesajlar
85,199
Reaksiyon puanı
107,896
Puanı
1,060
2007 Hindistan yapımı, bir Aamir Khan filmi olan Taare Zameen Par'ı geçte olsa geçtiğimiz senelerde izleyebildim. Daha önce disleksi ile ilgili bilgi araştırırken bazı sahnelerine denk gelmiştim. Herkesin izlemesi gereken bir film. Özellikle de öğretmen ve öğretmen adaylarına tavsiye ederim. Bir öğretmen olarak ve bir çok disleksi olan öğrencilerle karşılaştığım için bu film bende başka duygular uyandırdı ve bu filmi izleyipte ağlamayan kişilerin olacağını sanmıyorum. Harika bir film. Herkesin yetenekli olduğu özellikleri vardır. Yeterki doğru kişi (doğru öğretmenlere) denk gelsin.

9/10.
 
Son düzenleme:

xdragxx

Emekli
Katılım
26 Şubat 2011
Mesajlar
49,702
Reaksiyon puanı
28,367
Puanı
1,060
Yaş
29
Konum
ANKARA
Aamir Khan reisin yeri de bende ayrıdır ve bunda forumun oldukça özel bir yeri var. 3 Idiots sayesinde tanıdığım reisin neredeyse birçok özel yapımını izledim ve bu film de bunlardan bir tanesi.
Konusu oldukça sıcak ve okullarda mutlaka izletilmesi gereken filmlerden bir tanesi. Puanım 8.8
 
  • Beğendim
Reactions: mesmeso and bazinga

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,058
Reaksiyon puanı
49,715
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Aamir Khan gerçekten çok özel bir adam. Sade Hint sinemasında değil dünyada benzeri çok azdır sanırım, en azından ben bilmiyorum. Adam bir süperstar gibi ama bunu tamamen halkı eğitecek şeyler için kullanıyor. Sinematik açıdan belki filmlerinin kalitesi çok mükemmel değil ama herkese ulaşacak ve herkesi ulaşması gereken filmler yapıyor. Gerçekten takdir edilesi.

Bu film de Aamir Khan sinemasını en iyi özetleyen filmlerden biri. Özellikle öğretmenler için başucu eseri olabilecek bir film ama aynı zamanda anne-babalar için de çok önemli bir film. Genelde sorunlu bir çocuk olunca sorunu çocuğa atmak kolay ama köküne inip sorunu tespit edip çözmek zor. Ne yazık ki dünyada pek çocuk bu bilinçten uzak bir şekilde yetişip kötü hayatlar geçiriyor... Öğretmenliğin ne kadar önemli ne kadar kutsal bir meslek olduğunu da hatırlatıyor film. Kötü bir ilkokulda okumama rağmen çok iyi bir ilkokul öğretmenine sahip olmamın hayattaki en büyük şanslarımdan olduğunu düşünmüşümdür hep, film de bunu bir kez daha hatırlattı...

Sinematik yönünü konuşacak olursak filmdeki animasyon kullanımları gibi değişik teknikler hoş ama Hint filmlerinin tipik dezavantaj katan unsurları da var maalesef. Müzik ve danslar çok uzun ve filmden uzaklaştırıyor. Giriş kısmı çok fazla uzatılıyor ve "hadi artık Aamir Khan çıksın" diye yalvartmaya başlıyor film. Yer yer çok klişe şekilde çekilmiş sahneler de var. Fakat filmin çok doğru mesajı pek çok şeyi kapatmaya yetiyor. Gerçekten herkesin en az bir kez izlemesi gereken filmlerden...

8.5/10
 

mesmeso

Moderatör
Katılım
27 Kasım 2016
Mesajlar
17,618
Reaksiyon puanı
9,597
Puanı
860
Yaş
24
Konum
Trabzon
Ben bir Bollywood hastasıyım. Aamir Khan'ın da yeri bende ayrıdır. Çoğu kişi onu ya bu filmle ya da 3 Idiots ile tanımıştır ama benim en son izlediğim filmleri olabilir. Ben onu ilk Dhoom 3 ile izlemiştim. Daha sonra Lagaan, Rand De Basanti, Ghajini ve Dhobi Ghat izledikten sonra popüler filmlerini izlemeye başladım.

Bu film kesinlikle eğitim fakültelerinde gösterilmesi ve üzerine düşünülmesi gereken türde. Mutlaka orta okul seviyelerinde de izletilmesi gerek. Çocuklara engellerin aşılabileceğini gösteren en iyi filmlerden olabilir.

Ayrıca Aamir Khan'ın ilk yönetmenlik deneyimi yaşadığı filmdir. Bu sebepten kendisi fazla ön planda değil filmde. Daha çok Ishaan ön planda.

Film normal Hint filmlerinden bir tık daha yavaş akıyor. Şarkı bakımından da hit olmuş bir parçası yok. Animasyon konusunda iyi. Özellikle toplu boyama gününde çok güzel sahneler izledik.

Film çoğu kişi tarafından beğenilip yüksek puanlar verilmiş ancak benim Bollywood listemde ilk ona girmeyi son anda başarır muhtemelen. Daha kısa ve gereksiz sahne sayısı azalmış olsaydı onluk bir film olabilirdi.

8/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga

Özgür

Süper Mod.
Katılım
28 Aralık 2011
Mesajlar
30,913
Reaksiyon puanı
28,119
Puanı
1,059
Lisede öğretmenimizin akıllı tahtada açıp izlettiği bir filmdi. Süresi çok uzun olduğu için ders saati yetmemişti, sonrasını eve gidip izlemiştim. :A Uzun bir aradan sonra bugün yeniden izledim. Film neredeyse tüm Hint filmleri gibi çok uzun bir süreye sahip. Daha kısa şekilde de anlatılabilirdi kesinlikle. Sürenin uzunluğunu saymazsam çok güzel bir film.

Film oldukça duygusal. Disleksi bir çocuğun öğretmeniyle beraber değişen hayatını çok güzel anlatan bir film. Ailelere de çok güzel mesajlar veren, kesinlikle her ebeveynin muhakkak izlemesi gereken bir film. Anne babaların, çocuklarıyla ilgilendiklerini düşünüp aslında onlarla iletişimlerinin ne kadar zayıf olduğunu çok güzel gösteriyor. Hint filmlerine öyle büyük bir ilgim yoktur. Hatta birçoğunu saçma bulurdum ama Aamir Khan filmleri ile bu önyargım kırıldı sanırım.

Ishaan'ın o gelişimini gördükçe duygulanmamak elde değildi. Bir de matematik sınavındayken, hayalinin olduğu o gezegenli sahne gerçekten çok güzeldi. :bhr:

8.5/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga

Emre Ozansoy

Moderatör
Katılım
26 Ağustos 2017
Mesajlar
71,790
Reaksiyon puanı
56,991
Puanı
1,060
Web Sitesi
twitter.com
Filmi izlemiştim, ama diğer filmleri izlemediğim için yorum yapsam da sayılmayacağı için gerek yok uzun uzun yazmaya. Herkesin izlemesini gerektiğini düşündüğüm, farklı bir film.

Ayrıca, Aamir Khan'in 3 Idiots'dan sonra izlediğim tek işi. :A
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga

Sherlock

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,077
Reaksiyon puanı
47,695
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Tam bir Aamir Khan filmi... Aamir Khan'ın her filminde mesaj verme kaygısı vardır, burada da var ama film mesajını çok başarılı bir şekilde veriyor.

Eğitim üzerine, öğretmenlik ve öğreticilik üzerine yapılmış en iyi filmlerden. Öğretmenler için gerçekten bir rehber olmasının yanı sıra hepimiz için, özellikle de anne, baba ve hatta abiler için çok öğretici bir film aslında. Karşımızdaki insanı peşin hükümlerle yargılamak yerine, karşımızdaki insanın öncelikle derdini, sorununu anlamamız çok önemli. Karşımızdaki birey özellikle de çocuksa bu çok daha önemli bir hale geliyor.

Filmde Aamir Khan'ın canlandırdığı öğretmen tam bir rol model, olması gereken öğretmen ve hatta ebeveyn modeli. Keşke her çocuğun, öğrencinin hayatında böyle insanlar var olsa...

Ishaan'ın filmin başındaki halinden, filmin sonundaki haline gelişi cidden mutluluk verici. Yine Aamir Khan'ın her filminde olduğu gibi, film bittiği zaman kendimizi ister istemez gülümserken buluyoruz...

Müzikler ve danslar yine, yeniden son derece rahatsız ediciydi, filmin en büyük olumsuzluğu bu sanırım, her Hint filminde olduğu gibi... Tabii ki o kadar değerli mesajlar veren bir film ki mutlaka izlenmeli, izlettirilmeli.

Puan: 8.5/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga and Dosi

MEnes

Moderatör
Katılım
18 Ekim 2015
Mesajlar
17,270
Reaksiyon puanı
19,072
Puanı
860
Konum
İstanbul
Oldukça kaliteli bir drama... Oldukça kaliteli mesajlar ve olabildiğine etkileyici bir film. Biraz süresinin uzun olması filme olumsuz yansıyor ancak anlattığı hikayeyi tüm etkileyiciliğiyle anlatıyor... Eğitim sisteminin saçmalığına, çocuklara dayatılan derslerin onların potansiyellerini geri plana atabileceğine, öğretmenlerin ve ebeveynlerin çocuklar üstündeki etkisinin ne denli önemli olduğuna çok başarılı bir görsel şölenle etkileyici bir bakış... Aamir Khan'ın etkili ve insana dokunan filmler yaptığını kanıtlayan bir başka klasik...

Filmin baştan sona sürükleyici olmasını sağlayan Ishaan'ı oynayan çocuğun müthiş performansı... Gerçekten harika bir çocuk performansı diyebiliriz. Zor bir rol ve karakter. Ama bunu harika yansıtıyor. Aamir Khan da yer aldığı tüm sahnelerde şov yapıyor ve etkileyici bir performans sergiliyor. Filmin dramasının bu denli etkili olmasında payı büyük. Anne babayı oynayan oyuncular da bir süre sonra ona katılıyor diyebiliriz.

Belki de bu türde yapılmış en iyi filmlerden diyebiliriz. Yeri geliyor tebessüm ettiriyor, yeri geliyor göz dolduruyor, yeri geliyor sinirlendiriyor, yeri geliyor düşündürüyor. Tüm bunları başarıyla bir pastada birleştiriyor ve finaliyle sizi tebessümle uğurluyor. Yönetmenin çok güzel dokunuşları olan sahneler vardı... Müziklerin dram sahnelerinde etkisi de gerçekten büyüktü... Kaliteli bir soundtracke sahip diyebiliriz. Tabi ki şarkıları ve 1 2 dans sahnesini bunların dışında tutuyoruz... Onlar filmi gereksiz uzatan sahneler denilebilir. Çok daha büyük bir film olabilirdi ama işte Hint kardeşlerimiz onlarsız yapamıyor, yapacak bir şey yok... Yine de filmden aldığım hazzı çok düşürmedi bunlar...

9/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga

Sherlock

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,077
Reaksiyon puanı
47,695
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Oldukça kaliteli bir drama... Oldukça kaliteli mesajlar ve olabildiğine etkileyici bir film. Biraz süresinin uzun olması filme olumsuz yansıyor ancak anlattığı hikayeyi tüm etkileyiciliğiyle anlatıyor... Eğitim sisteminin saçmalığına, çocuklara dayatılan derslerin onların potansiyellerini geri plana atabileceğine, öğretmenlerin ve ebeveynlerin çocuklar üstündeki etkisinin ne denli önemli olduğuna çok başarılı bir görsel şölenle etkileyici bir bakış... Aamir Khan'ın etkili ve insana dokunan filmler yaptığını kanıtlayan bir başka klasik...

Filmin baştan sona sürükleyici olmasını sağlayan Ishaan'ı oynayan çocuğun müthiş performansı... Gerçekten harika bir çocuk performansı diyebiliriz. Zor bir rol ve karakter. Ama bunu harika yansıtıyor. Aamir Khan da yer aldığı tüm sahnelerde şov yapıyor ve etkileyici bir performans sergiliyor. Filmin dramasının bu denli etkili olmasında payı büyük. Anne babayı oynayan oyuncular da bir süre sonra ona katılıyor diyebiliriz.

Belki de bu türde yapılmış en iyi filmlerden diyebiliriz. Yeri geliyor tebessüm ettiriyor, yeri geliyor göz dolduruyor, yeri geliyor sinirlendiriyor, yeri geliyor düşündürüyor. Tüm bunları başarıyla bir pastada birleştiriyor ve finaliyle sizi tebessümle uğurluyor. Yönetmenin çok güzel dokunuşları olan sahneler vardı... Müziklerin dram sahnelerinde etkisi de gerçekten büyüktü... Kaliteli bir soundtracke sahip diyebiliriz. Tabi ki şarkıları ve 1 2 dans sahnesini bunların dışında tutuyoruz... Onlar filmi gereksiz uzatan sahneler denilebilir. Çok daha büyük bir film olabilirdi ama işte Hint kardeşlerimiz onlarsız yapamıyor, yapacak bir şey yok... Yine de filmden aldığım hazzı çok düşürmedi bunlar...

9/10
Bu yorum ve puan ile birlikte 15/15 yaparak tüm filmleri izleyen, eski günlerinden enstantaneler sunan, SABARsever adaşım... Aramıza tekrardan hoş geldin, sana helal olsun...

aamir khan GIF
 
  • Güldürdün
Reactions: bazinga and MEnes