Türkiye'de Thrash Metal Tarihi

Neferet

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
13 Ocak 2008
Mesajlar
6,243
Reaksiyon puanı
17
Puanı
259
Konum
---
Türkiye de Thrash metal tarihine şöyle bir göz atalım. Türkiye de ki ilk Thrash Metal grubumuz 1985 yılında Özer Sarısakal, Özgünay Ünal ve Fevzi Ilgın tarafından kurulan Kronik grubudur. 1986 yılında ise Cenk Ünnü ve Hakan Utangaç tarafından kurulan çıkış yeri Bursa olan Pentagram, yine aynı sene kurulan Metin Türkcan ve Kemal Kut'un grubu Metafor, 1987 yılında kurulan Metalium, 1988 yılında kurulan Ankaralı grup Hazy Hill, 1989 yılında Tolga, Zafer ve Melih tarafından kurulan DarkPhase ve aynı sene kurulan Necropsy, 1990 yılında kurulan Cultus ve Witness, 1992 yılında kurulan Eskişehirli Speed-Thrash grubu Skyturk, 1993 yılında kurulan Ascraeus Türkiye de Thrash metale öncülük eden gruplardır.

Thrash metal olarak Türkiye de yapılmış ilk çalışmalar ise Metalium'un 1989 yılındaki "Servants Of Death" ile aynı sene Hazy Hill'in çıkardığı "Murky Bedlam" demosudur. 1990 yılında ise Türkiye ilk Thrash metal albümleriyle tanışacaktır. Birisi Pentagram'ın Nepa firmasından çıkardığı ilk albümü Pentagram ve diğeri de Metalium'un Uzelli Müzik firmasından çıkardığı "Behind The Power" albümleridir. Speed & Thrash metal yapısındaki Pentagram'ın ilk albümü Pentagram ileriki yıllarla birlikte 30.000 üzerinde satarken, yine Speed & Thrash tarzındaki Metalium'un "Behind The Power" albümü prodüksiyon olarak biraz daha zayıf olsa da piyasada büyük etki bırakmıştır. Böylece bu 2 grup Türkiye de ki ilk Thrash albümlerine imza atmışlardır.

pentagram1.jpg

PENTAGRAM - PENTAGRAM (1990 - NEPA MÜZİK)

metalium-behind%20the%20power.jpg

METALIUM - BEHIND THE POWER (1990 - UZELLİ MÜZİK)

darkphase-endoflunacy.jpg

DARK PHASE - END OF LUNACY (DEMO) (1991)

1991 yılına geldiğimizde Dark Phase grubunun "End Of Lunacy" ve "Mortal Visions" demolarıyla Pentagram'ın "Live At Trail" adlı konser demosu (Türkiye de metal müzikte yapılmış ilk konser demosu/albümü) piyasada yer alan çalışmalardır. 1992 yılı ise birçok albüm ve demoyu beraberinde getirecektir. Pentagram'ın ikinci albümü "Trail Blazer", Kronik grubunun Hades Records etiketiyle yayınladığı ilk albümü "Endless War", Hazy Hill grubunun ikinci demosu "Fan Of Your Fancy", Cultus grubunun ilk demosu "Let’s Burn The Fumigation", Metalium'un "Bööööaahhh" adlı demosu ve ilk dönemlerinde Speed-Thrash metal yapan ve bugün Nekropsi ismiyle bildiğimiz Necropsy grubunun "Speed Lessons Part 1" adlı demosu o yıl Thrash metal adına yapılmış çalışmalar olacaktır. Ayrıca Metalium'un "Lanethli Konserler" adlı konser demosu da bu listeye dahildir.

pentagram_2.jpg

PENTAGRAM - TRAIL BLAZER (1992 - PMP RECORDS)

kronik-endlesswar.jpg

KRONİK - ENDLESS WAR (1992 - HADES RECORDS)

hazyhill-fanofyour.jpg

HAZY HILL - FAN OF YOUR FANCY (DEMO) (1992)

İleriki yıllarda çıkan Thrash metal çalışmaları Witness grubunun 1993 yılında "Hateful Face Of Thrash" ve 1994 yılındaki "The Last Rite" demoları ve yine 1994 yılında çıkan ve İstanbul Müzik etiketiyle yayınlanan Darkphase grubunun ilk albümü "Waning Moon Setting Sun" ile Ascraeus grubunun Progressive etkili Thrash metal tarzındaki ilk albümü "Dare To Live" ve Cultus grubunun bir yıl içinde Hammer müzik firmasından çıkardığı "Bodhisattva" ve Thrashcore yapısındaki "Eye" albümleri olacaktır.

darkphase-waningmoon.jpg

DARK PHASE - WANING MOON, SETTING SUN (1994 - İSTANBUL MÜZİK)

ascraeus_daretolive.jpg

ASCRAEUS - DARE TO LIVE (1994 - HADES RECORDS)

Cultus1994bodhisattva.jpg

CULTUS - BODHISATTVA (1994 - HAMMER MÜZİK)

Cultus1994eye.jpg

CULTUS - EYE (1994 - HAMMER MÜZİK)

1995 yılında Metalium'un Balet Plak etiketiyle yayınladığı ikinci albümü "Suffer" oldukça sert, Thrash metal sınırlarını zorlayan ve Death metal'e yakın bir albümdür. İlk albüme göre prodüksiyon daha iyidir. Aynı sene ise Hazy Hill grubunun "Torch In The North Pole" adlı demosu piyasaya çıkar. Bu demonun özelliği Türkiye de yayınlanan ilk yasal yani bandrollü demo olmasıdır. Demo yoğun ilgi gördüğünden dolayı 1997 yılında Zihni Müzik tarafından tekrar basılıp piyasaya sürülmüştür. Eskişehirli Skyturk grubunun 1997 yılında çıkardığı "Phantasm Or Real" adlı ilk ve tek demosu ise Speed Metal'in Türkiye deki en önemli örneklerinden biri olmuştur. Ascraeus grubu da o sene "Red" isimli ikinci albümünü Ada Müzik etiketiyle yayınlamıştır.

metalium-suffer.jpg

METALIUM - SUFFER (1995 - BALET PLAK)

hazyhill-torchinthe.jpg

HAZY HILL - TORCH IN THE NORTH POLE (EP) (1995/1997 - ZİHNİ MÜZİK)

ascraeus_red.jpg

ASCRAEUS - RED (1997 - ADA MÜZİK)

Skyturk_Phantasmorreal1997.jpg

SKYTURK - PHANTASM OR REAL (DEMO) (1997)

hazyhill-8800.jpg

HAZY HILL - 8800 (1999 - SİS MÜZİK)

1996 yılında kurulan Ankaralı Thrash Metal grubu Solitude son yıllarda ülkemizde Thrash metal akımını en iyi devam ettiren gruplardandır. Grup 1999 yılında Türkçe sözlü parçalardan oluşan 4 şarkılık bir demo piyasaya sürmüştür. Ama 2003 yılında CD formatında yayınladıkları "Stands For The Void" demosu tamamen Bay Area Thrash etkilerini barındıran bir çok başarılı bir çalışmadır. Solitude hem bu demosu hem de sahne performansı ile kalitesini belli etmiş gruplarımızdandır. Hazy Hill grubu ise demolarındaki şarkıları biraraya getirip, bazılarını yeniden yorumlamış ve yeni şarkılar da ekleyerek toplamda 17 parçalık 8800 albümünü 1999 yılında Sis Müzik etiketiyle piyasaya sürmüştür.

Thrash metal türünde bugün Türkiye de fazla grup ve doğal olarak ürün görememek üzücü bir noktadır.


Alıntıdır...