Son yıllarda komşu ülkelerden de büyük ilgi gören Türk dizileri dev bir sektör yarattı. Yapımcılar Derneği'nin verilerine göre 50 bin kişiyi istihdam eden sektör yeni sezona 4 milyar dolarlık ciro hedefiyle girdi. 2011'de 60 milyon dolarlık dizi film ihracatı gerçekleştiren sektör yeni sezonda hedefi 100 milyon dolara çıkardı.
YAZ boyunca merakla beklenen Türk dizilerinin yeni bölümleri ve yeni projeler eylül ayıyla birlikte sırayla ekranlara taşınıyor. Yeni sezonda 4 milyar dolarlık cirodan pay kapmaya çalışan dizilerin maliyetleri de her geçen yıl artıyor. Son dönemlerde çekim kalitesini de arttıran dizilerde bölüm başı maliyetler 1.5 milyon doları geçiyor. Binlerce kişiye istihdam sağlayan sektörde oyuncu ücretleri de 60 bin liraya kadar çıkıyor. İhracata da katkı yapan Türk dizileri 40'tan fazla ülkede izlenme rekorları kırıyor.
30 dizi kalıyor
Sezon başlarken birçok yeni projenin televizyon ekranlarına taşındığına dikkat çeken Süreç Film'in sahibi Ali Gündoğdu, 'Fakat bir kısmı beşinci bölümden sonra alınan reytinglere göre yavaş
yavaş eleniyor' dedi. Sezon sonunda televizyon kanallarındaki dizi sayısının 30'a kadar düştüğüne dikkat çeken Gün, bu değişimin önüne geçmek için kaliteli yapımlara ihtiyaç duyulduğunu ve bunun için de sektördeki yapım maliyetlerinin hızla yükseldiğine dikkat çekti.
20 milyar dolar
Yapımcılar Derneği avukatı Burhan Gün, dizi, sinema, reklam, TV programları, DVD satışları, internet geliri, telif hakları gibi görsel medyanın büyüklüğünün 20 milyar doları bulduğunu açıkladı. Sektörün daha verimli çalışması için bazı projeler geliştirdiklerini de anlatan Gün, 'Bilimsel çalışmalar gerçekleştirerek sektör rakamlarını incelemeye başladık. Türk dizi endüstrisi dünya çapında önemli bir noktaya
ilerliyor. Hedefimiz sektörün büyümesini sağlamak' dedi.
Rakamlarla dizi ihracatı
· Bugün 40'a yakın ülkede 50'den
fazla Türk dizi filmleri izleniyor.
· Dizilerin bölüm başı ihracat
rakamı 1000 dolarla 150 bin dolar arasında değişiyor.
· Türk dizileri en çok Ortadoğu ülkelerinde izleniyor.
· Sektör 2011 yılında toplam 60 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Kanalların dizi savaşı kızıştı
Kanal D
Veda (Yeni)
Arka Sokaklar
Kötü Yol (Yeni)
Kuzey Güney
Öyle Bir Geçer Zaman Ki
Umutsuz Ev kadınları
Yalan Dünya
Sultan
Kayıp Şehir (Yeni)
Star
Muhteşem Yüzyıl
Behzat Ç
Ağır Roman (Yeni)
İşler Güçler
Evlerden Biri (Yeni)
Dila Hanım (Yeni)
ATV
Kurtlar Vadisi Pusu
Uçurum
Karadayı (Yeni)
Son Yaz (Yeni)
Krem (Yeni)
Huzur Sokağı (Yeni)
Show TV
Suskunlar
Adını Feriha Koydum
Eve Düşen Yıldırım
Pis Yedili
Ustura Kemal (Yeni)
TRT 1
Leyla ile Mecnun
Sakarya Fırat
Seksenler
Elde Var Hayat
Küçük Hanımefendi
Avrupa Avrupa
Sarayın İncisi
Hürriyet
Son düzenleme: