Türk dizi tarihinde bir dönem sona eriyor

xemrexxx

Konu Sahibi
Favori Üye
Reaksiyon puanı
149,178
Puanı
1,061
15 Ocak 2003 ile 29 Aralık 2005 tarihleri arasında Kurtlar Vadisi, 19 Nisan 2007 tarihinden bu yana da Kurtlar Vadisi Pusu adıyla hayatımızda yer alan dizi için -bana göre- geri sayım başladı.​
Çıkardığı tartışmalar, kırdığı reyting rekorları ve dillere pelesenk olan 'racon'larıyla Türk dizi tarihine damga vuran bir yapım, artık miadını doldurdu.
NEDEN Mİ?

1 ' Dizinin senarsitleri 8 yılda o kadar çok temayı tükettiler ki; kısır bir döngünün içine girdiler...

2 - Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı dahil; kullanılacak hiçbir 'sürpriz' figür kalmadı...

3 - Başbakan'a suikast, Genelkurmay Başkanı'na suikast vs. gibi konu maddeleri tüketildi...
4 - Amerikalılar, İsrailliler, Almanlar, Ruslar, İranlılar, Kürtler, misyonerler gibi, Türk kamuoyunun değişik kesimlerinde 'düşman' olarak algılanan tüm unsurlarla mücadeleye dizide yer verildi ve tükendi...
5 ' Polat Alemdar'ın hayatına giren dört kadından ikisi öldü, biri Polat'tan olan bebeğini kaybetti ve aklını yitirdi... Dolayısıyla senaristlerin, Vadi fanatiklerinin ilk günden bu yana uzak durduğu 'aşk' teması üzerine de söyleyecek bir sözü kalmadı...
6 ' Bizim millet kısa ve öz, akılda kalıcı, slogan niteliğindeki anlatımları pek bir sever... Dizide "Sonunu düşünen kahraman olamaz", "Dostum olmaz, hasmım yaşamaz", "İki kişinin bildiği sır değildir" gibi racon cümleler artık yok...
7 ' "Racon" sahibi "baba"lar yerine devletin dehlizlerindeki siyasi hesaplaşmalara, derin senaryolara yer verilmeye başlandı... Bu da kemik izleyicide uzaklaşma yarattı...
8 ' Diziye son dönemde dahil olan hiçbir "Polat düşmanı" heyecan yaratamadı... Çünkü Kurtlar Vadisi'nin takipçileri Karahanlı'ları, İskender'leri, Feller'leri gördü...
9 ' Polat Alemdar geçmişte zaman zaman zor duruma düşer, düşmanının eline geçer ya da devlet tarafından kızağa çekilirdi... Bu da izleyicide "Haftaya Polat kurtulacak mı?" sorusunu yaratır ve izlenirliği devam ettirirdi... Ama artık Polat, devlet adına terör örgütleriyle müzakerede bulunacak kadar "devlet" oldu... Bu da "Polat nasıl olsa her istediğini kolaylıkla hallediyor" algısı yaratarak, dizinin izlenmesini anlamsızlaştırdı...
10 ' Dizideki abartı sahneleri, şiddet içerikli görüntüleri ve yabancı düşmanlığının körüklenmesini vs. beğenmeyen, fakat diziyi izlemeyi sadece ve sadece "kötü bir alışkanlık" olarak gören izleyiciler, alternatif buldu... Bknz: Suskunlar dizisi...
Gelelim reyting rakamlarına...
SBT'nin verileri beni doğrular nitelikte...
Şubat ayının ikinci haftasından itibaren düşen reytingler, diziyi Fatmagül'ün Suçu Ne? adlı yapımın arkasına düşürmüş durumda... Yani Kurtlar Vadisi Pusu artık zirvede değil...
SONUÇ MU?
1 - Evet, Türkiye'de bir dizi gerçeği varsa bu gerçeğin üzerindeki ayak izlerinin en büyüğü Kurtlar Vadisi'nindir...
2 - Evet, bir zamanlar bu dizi başladığında sokaklar boşalır, kahvehanelerde toplu izleme seansları düzenlenirdi...
3 - Evet, Çakır öldüğünde bu ülkede 40 gün yas tutuldu, cenaze namazları kılındı; dizide Çakır'ı vuran adam günlerce sokağa çıkamadı...
4 - Evet, bir dönem babalar doğan çocuklarına Polat, Memati, Abdülhey isimlerini verdi...
5 - Evet, diziyi izleyenlerin ekseriyeti Türkiye gündemini buradan takip etti...
6 - Evet, bu dizi Türk televizyon tarihinde kırılması zor reyting rekorlarına imza attı...
Ama artık yolun sonuna gelindi...
Senaristlerin elinde, izleyicide heyecan yaratacak tek bir sahne kaldı...
Polat Alemdar için hazırlanan şerefli bir SON...

Özgür Uğur / Habertürk

Moderatörün son düzenlenenleri:
polat bir an önce ölmeli filmde bitmeli uzayan her film anlamsızlaşır. yukardaki yorumu okudum çok güzel anlatılmış.. tamamen katılıyorum zamanında değeri vardı uzatmanın anlamı yok bitmeli bu dizi hatta 5 yıl önce bitmeliydi.. bitmesede bu gidişle reytingle sıfırlayacak konuma gelir..

suskunlar kalite olarak şu anda vadiden 10 gömlek üstün bir dizi..

adam kurşunların önünde yürüyo bi tanesi bile isabet etmiyo :d bide hala inandırıcı bi, ateş etme şekli yok kaç yıl oldu bir öğrenemedi :d neyse kurşun geçirmez bu adam onun için öldürmeleri zor :D

ama sen yine tepki çekecek bir konu açmışsın akşama kadar 10 sayfayı bulur konu :D bu yazı ne kadar iyi anlatmış olursa olsun asla kabullenmeyecekler nede olsa onlar 5 günde 2 milyon kere tıklandılar böyleydi sanırım sayı :d

Yazarı bulup alnından öpeceğim, bir yazı ancak bu kadar doğru olabilir, bütün duygularımı anlatmış. :GDG:

Diyorum ben size, o adam ilerde çocuklarını falan da bu dizide oynatmadan bu dizi bitmez. :d

yıl 2005 daha çocuktuk anadolu yakasında oturan kuzenim vardı vadi filminin tüm çekimlerine koşarak giderlerdi mahalle boşalırmış çekimler sırasında o dönemde bu kadar tutulan ve değerli olan bir diziyi sırf para yüzünden uzata uzata ne hale getirdiler şimdi kimsenin umrunda değil filmin gidişatı sadece sanal ortamda hala inadına devam etmesinden yana olan bir kaç kişi var..

yıl 2005 daha çocuktuk anadolu yakasında oturan kuzenim vardı vadi filminin tüm çekimlerine koşarak giderlerdi mahalle boşalırmış çekimler sırasında o dönemde bu kadar tutulan ve değerli olan bir diziyi sırf para yüzünden uzata uzata ne hale getirdiler şimdi kimsenin umrunda değil filmin gidişatı sadece sanal ortamda hala inadına devam etmesinden yana olan bir kaç kişi var..

Lütfen destere o bir kaç kişiye göre bütün Dünya hayran diziye. :d herkes bu diziyi izliyor, rekor kırıyor. :D nedense benim çevremde yok hayranı olan. :GDG:

Evet atv ye gectiinden beri kisir bir döngüdeydi Dizi ama TNT ye gectikten sonra yine Terör konseptini ele aldilar ve Vadi eskisi gibi zevk vermeye basladi.

Siz ne derseniz deyin ama KV hala Türkiye nin en fazla izlenen 5 dizisi arasinda, internetten indirilme ve izlenmede bir numara bunu herkes Kendi arastirabilir.

Evet eskisi gibi her bölümü gündem yaratmiyor, rekor kirmiyor ama hala cok izleniyor buda yayinlanmasi icin yeterli.

KVP daha iki sezon önce Star tv deyken 15 Reyting Altona düsmüyordu yani 9-10 yil icinde bu Kadar düstü ama FGSN, ÖBGZK gibi diziler ikinci sezonunda yari yariya düstüler Size soruyorum bu diziler 9 sezon oynasa vadi nin su anda aldigi reytingi alabilirmi??? El insaf

Lütfen destere o bir kaç kişiye göre bütün Dünya hayran diziye. :d herkes bu diziyi izliyor, rekor kırıyor. :D nedense benim çevremde yok hayranı olan. :GDG:

dedim ya o dönemde sokaklar boşalırmış şimdi vadi başlayınca evler boşalıyor:))

Evet atv ye gectiinden beri kisir bir döngüdeydi Dizi ama TNT ye gectikten sonra yine Terör konseptini ele aldilar ve Vadi eskisi gibi zevk vermeye basladi.

Siz ne derseniz deyin ama KV hala Türkiye nin en fazla izlenen 5 dizisi arasinda, internetten indirilme ve izlenmede bir numara bunu herkes Kendi arastirabilir.

Evet eskisi gibi her bölümü gündem yaratmiyor, rekor kirmiyor ama hala cok izleniyor buda yayinlanmasi icin yeterli.

KVP daha iki sezon önce Star tv deyken 15 Reyting Altona düsmüyordu yani 9-10 yil icinde bu Kadar düstü ama FGSN, ÖBGZK gibi diziler ikinci sezonunda yari yariya düstüler Size soruyorum bu diziler 9 sezon oynasa vadi nin su anda aldigi reytingi alabilirmi??? El insaf

yasin zamanında efsane olan bir diziymiş şimdi değil zamanında gündem yaratıyormuş şimdi değil.. sadece para için pana film uzattıkça uzatıyor ne kendilerine saygıları var ne seyirciye.. ben fatmagül hayranıyım bir yıl daha devam etse dizi fatmagülün tek bir bölümünü izlersem adam değilim kendi payıma.. filmler başlar ve zamanında biterse hem şimdi hatırladıkça saygıyla yad ederiz eski günleri ama ben 10 yaşındayken izlediğim dizi hala devam ediyorsa bu işte bir sorun var demektir ..

Eğer kült oluşturma peşindelerse özgünleşmeleri gerekir fakat bunları kısır bi döngü içindeler .Bn de küçükken izlerdim severdim ama şimdi tiksiniyorum

Yaprak dökümü bitmedi bir türlü diye demediğimizi bırakmıyorduk ama Kvp'yı görünce az bile sürmüş diyorum. :F

yaprak dökümü deyince al rızanın kalp krizleri aklıma geliyor film boyu sanırım 9 defa kalp krizi geçirdi ölmedi demekki öldürmeyen Allah öldürmüyor:)

polyy ve primavera haklı... Valla bu kendini bişey sanan adam o dizide bön bön baksın yine izleyen izliyor... ama gerçekten artık bu dizide ne inandırıcılık kaldı ne de gerçekçilik... adamlar superman gibi ölmüyor.. bari gerçekçi olsun diye bi kaçını öldürün başrollerden... :D aaaa bunlar para için daha neler yapacak kim bilir çok merak ediyorum..

Dizi de bir baş rol öldü hakkını yemeyelim. Çakır. :GDG: adam anladı bunun sonu gelmez öldürün bari beni dedi. :d

Şimdi bir de şöyle inceleyelim. Polat'n diziye ilk başladığı seneler.

polat-alemdar.jpg

Bu da şimdiki hali :GDG: aradakı 9 farkı bulunuz. :d

20120314_kurtlar-vadisi-nin-polat-i-denktas-in-kabrini-ziyaret-etti.jpg

Dizi de bir baş rol öldü hakkını yemeyelim. Çakır. :GDG: adam anladı bunun sonu gelmez öldürün bari beni dedi. :d

Şimdi bir de şöyle inceleyelim. Polat'n diziye ilk başladığı seneler.

polat-alemdar.jpg

Bu da şimdiki hali :GDG: aradakı 9 farkı bulunuz. :d

20120314_kurtlar-vadisi-nin-polat-i-denktas-in-kabrini-ziyaret-etti.jpg

arada 9 fark olsa buluruzda kız adam resmen evrim geçirimiş.... ahahahahh

arada 125 fark var ne 9 farkı adam tükenmiş.. zaten gençliğindede hayır yoktu bunda... çakır kim bu kim:)

arada 9 fark olsa buluruzda kız adam resmen evrim geçirimiş.... ahahahahh

Bence de. :GDG: çömlükten bu hale geldi hala dizi bitmedi. :d Bastonlu fotoğraflarını yayınlayacağım yakında. :GDG:

arada 125 fark var ne 9 farkı adam tükenmiş.. zaten gençliğindede hayır yoktu bunda... çakır kim bu kim:)

saç sakal birbirine girmiş saçlar beyazlamış, bak parası var o kadar diyorsun adam saçlarını boyatmıyor. :d bence ilerde dede rolüne hazırlık yapıyor şimdiden. :F

Pana Film, para kazanacak yeni projeler bulamadığı sürece mecburen devam ettirecek Kurtlar Vadisi'ni.

Eski günlerinde olmadığı çok açık zaten bunu fanları da kabul ediyor. Ama hala epey izleniyor ve bizim forumda da olduğu gibi koyu bir fan kitlesi var. Durum böyle olduğu sürece Pana Film 5-6 yıl daha sürdürür diziyi.

Bu doğru bir şey mi ? Bence değil. Zaten dizi sürelerimiz aşırı uzun ve her dizi 1 bölümü 1 film uzunluğunda. Bir dizi için 2 sezon ideal bence. Daha fazlası zorlama oluyor biraz ve ister istemez dizi ne kadar iyi olursa olsun kalitesinden ödün vermeye başlıyor...

Forum İstatistikleri

Konular
173,091
Üyeler
8,483
Son Üye
justking