Türkiye olarak hangi besin türlerini daha çok tüketiyoruz;hangi besini daha çok kullanıyoruz biraz buna bakmak istedim.
Ülkemizin ekonomik yapısı,kültürel değerler yada farklı koşullardan dolayı Avrupa yada Dünyaya nazaran bazı temel ürünlerde ciddi tüketim farklılıkları yaşıyoruz.
Örneğin;
Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde; Yıllık Deniz Ürünleri Tüketimi Yıllık 5 kg civarında; Macaristanın bizden daha çok deniz ürünü tüketmesi ironik bir sonuç.Belkide elimizin altında olduğu için mi bilemedim bu düşük oranın nedenini,eminim sizlerin yorumları olacaktır?
Tamam; balık yemiyorsak kesin Hayvancılığın olduğu ülkemizde et yiyoruzdur diyorum ki kırmızı et tüketimidi çok düşük,kırmızı ete nazaran daha çok tercih edilebilecek tavuğa baktığımızda ise Avrupa ortalaması 24 kg iken ülkemizde Tavuk tüketimi 17 kg civarlarında görünmekte; kırmızı ete nazaran tüketimi daha fazla olduğu belli.
Süt ürünlerinin tüketimine baktığımızda;
Süt ürünlerine 2017 verilerine göre ortalama 175 kg tüketimle Avrupa ile başabaş gittiğimiz gözükmekte.
Peki Türkler en çok hangi besin kategorisini tüketiyor derseniz; SEBZE!
Sebze Tüketiminde Dünyada üst sıralarda olduğumuz bir gerçek; ekonomik yapımız,sebzeye erişimin daha çok olması gibi bir çok faktör vardır; eminim bu konuda da fikirleriniz vardır.
Ve peki karbonhidrat tüketiminde makarna ve ekmek konusunda ciddi başları çekiyoruz;
Ekmek ve Makarna ve yanında sebze ile yaşayan bir toplum olmuşuz...
Et,tavuk,balık gibi ürünler mutfaklardan çekilerek,lüks tüketim öğeleri olmaya başlamış...
Ekonomik güç,alım gücü,erişebilirlik,kaynakların doğru işlenmesi...birçok neden sunulabilir...
Son olarak Sebze ile beslenen bir ülke havasında olsakta; göreceğiniz Obezite tablosunda aslında ne kadar içler acısı durumda olduğumuzu görüceksiniz.
Sağlık beslenmeme ,yoğun karbonhidrat tüketimi nedenleri ile Obeziteye bağlı yaşam kaybı oranlarında Ülkemizin dünyada ciddi şekilde üstlerde olduğunu farkedeceksiniz.
Toparlamak gerekirse; tarım ülkesi,hayvancılık ülkesi hatta her tarafımız deniz olsada et,balık,tavuk gibi besinlerden nasıl uzaklaştığımız acı bir gerçek;
Sebze,makarna yüklenmemizde ekonomik olarak ne kadar ciddi sıkıntılarda olduğumuzu gösteriyor.
En korkuncu ise Obezite. Sağlıklı ve doğru beslenmiyoruz yada beslenemiyoruz!!
Eminim hepinizin değerli görüşleri vardır;Ülkemiz tüketim konusunda nerelere gidiyor.
Düğünde Takı olarak ET taksan yeri var...(!!)
Sizler ne düşünüyorsunuz Peki?
Konunun verisel kaynakları https://ourworldindata.org/ dan alınmıştır. Bu siteyi incelemenizi özellikle tavsiye ederim.
Ülkemizin ekonomik yapısı,kültürel değerler yada farklı koşullardan dolayı Avrupa yada Dünyaya nazaran bazı temel ürünlerde ciddi tüketim farklılıkları yaşıyoruz.
Örneğin;
Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde; Yıllık Deniz Ürünleri Tüketimi Yıllık 5 kg civarında; Macaristanın bizden daha çok deniz ürünü tüketmesi ironik bir sonuç.Belkide elimizin altında olduğu için mi bilemedim bu düşük oranın nedenini,eminim sizlerin yorumları olacaktır?
Tamam; balık yemiyorsak kesin Hayvancılığın olduğu ülkemizde et yiyoruzdur diyorum ki kırmızı et tüketimidi çok düşük,kırmızı ete nazaran daha çok tercih edilebilecek tavuğa baktığımızda ise Avrupa ortalaması 24 kg iken ülkemizde Tavuk tüketimi 17 kg civarlarında görünmekte; kırmızı ete nazaran tüketimi daha fazla olduğu belli.
Süt ürünlerinin tüketimine baktığımızda;
Süt ürünlerine 2017 verilerine göre ortalama 175 kg tüketimle Avrupa ile başabaş gittiğimiz gözükmekte.
Peki Türkler en çok hangi besin kategorisini tüketiyor derseniz; SEBZE!
Sebze Tüketiminde Dünyada üst sıralarda olduğumuz bir gerçek; ekonomik yapımız,sebzeye erişimin daha çok olması gibi bir çok faktör vardır; eminim bu konuda da fikirleriniz vardır.
Ve peki karbonhidrat tüketiminde makarna ve ekmek konusunda ciddi başları çekiyoruz;
Ekmek ve Makarna ve yanında sebze ile yaşayan bir toplum olmuşuz...
Et,tavuk,balık gibi ürünler mutfaklardan çekilerek,lüks tüketim öğeleri olmaya başlamış...
Ekonomik güç,alım gücü,erişebilirlik,kaynakların doğru işlenmesi...birçok neden sunulabilir...
Son olarak Sebze ile beslenen bir ülke havasında olsakta; göreceğiniz Obezite tablosunda aslında ne kadar içler acısı durumda olduğumuzu görüceksiniz.
Sağlık beslenmeme ,yoğun karbonhidrat tüketimi nedenleri ile Obeziteye bağlı yaşam kaybı oranlarında Ülkemizin dünyada ciddi şekilde üstlerde olduğunu farkedeceksiniz.
Toparlamak gerekirse; tarım ülkesi,hayvancılık ülkesi hatta her tarafımız deniz olsada et,balık,tavuk gibi besinlerden nasıl uzaklaştığımız acı bir gerçek;
Sebze,makarna yüklenmemizde ekonomik olarak ne kadar ciddi sıkıntılarda olduğumuzu gösteriyor.
En korkuncu ise Obezite. Sağlıklı ve doğru beslenmiyoruz yada beslenemiyoruz!!
Eminim hepinizin değerli görüşleri vardır;Ülkemiz tüketim konusunda nerelere gidiyor.
Düğünde Takı olarak ET taksan yeri var...(!!)
Sizler ne düşünüyorsunuz Peki?
Konunun verisel kaynakları https://ourworldindata.org/ dan alınmıştır. Bu siteyi incelemenizi özellikle tavsiye ederim.