Sitcom Dizi İşini Neden Tutturamıyoruz?

Fks14

Konu Sahibi
Süper Emekli
Reaksiyon puanı
2,354
Puanı
809
Oyuncu Özge Özberk, sitcom dizilerin ülkemizde neden tutulmadığına şu yorumu getirdi:

"Sitcom işi zor. Yurtdışı örnekleri 30 dakikayı geçmiyor. ınanılmaz eğlenceli. Başı belli, sonu belli, tadında bırakıyorlar. Bizde öyle değil. Günümüzde açıkçası çok kahkahalar attıran bir sitcom?a rastlamış değilim. Sürenin uzunluğundan da kaynaklı bu. Drama altyapısıyla yetişmiş oyuncu, senarist ve yönetmenlerin projeye getirdiği olumsuzluklar da var. Bizim sitcom?da da aynı durum. Çok iyi gidiyordu ama senaryo problemleri oldu. Komik değildi artık. Dolayısıyla bitirme kararı alındı."

ozgeozberkyeni.jpg

Çok haklı söylediğinde.

Yurtdışında sitcomlar genellikle 20 dakika bizde 1 saat 20 dakika bile değil daha da fazla...Mesela Türk Malı'nın bazı bölümlerinin 2 saati geçtiğini hatırlıyorum. Yani normal sitcom sürelerine göre 6 bölümü birden vermiş oluyorlar. Bu yabancı bir sitcomun çeyrek sezon süresine eşit. Sadece 1 bölüm...

Türkiye'de şu ana kadar çok başarılı olup efsaneleşmiş 2 tane sitcom var: Tatlı Hayat ve Avrupa Yakası. Tatlı Hayat'ın bölüm süreleri 40 dakikaydı. Her bölüm iki ayrı konuyu işliyorlardı. Yani 2 bölüm üst üste gibi olmuş oluyordu çok güzeldi, her şey tadındaydı.

Diğer efsaneleşmiş dizi Avrupa Yakası ve onun da ilk sezonları 40 dakikaydı. Avrupa Yakası, Tatlı Hayat gibi ikiye bölme yapmıyordu fakat geniş kadro nedeniyle süre çok sorun olmuyordu. Tabii ilerleyen sezonlarda diğer diziler gibi Avrupa Yakası'nın da süresi arttı mecburen. Fakat karakterler o kadar efsaneleşti ki uzun süreye rağmen iyi gitti. İlk sezonlarında 1 saat 20 dakika falan olsa bu kadar tutmazdı bence...

Bu iki dizi dışındaki diğer unutulmayan diziler Çocuklar Duymasın (eski hali), Ayrılsak da Beraberiz, En Son Babalar Duyar vs hep 40 dakikalık dönemde çıkmış diziler...

Şimdi de güzel sitcomlar çıkmıyor değil haksızlık etmeyelim. Mesela geçen sene Yahşi Cazibe çok iyiydi. Fakat süre uzun olunca çabuk sıkıyorlar. Dikkat ederseniz son yıllarda uzun süre üst sıralarda kalan bir sitcom hiç olmadı. Mesela geçen sene Yahşi Cazibe ve Çocuklar Duymasın çok iyiydi fakat onlar da bu sene çok zorlanıyorlar sene sonunda belki de yayından kaldırılacaklar...

Çok güzel yazı admin,sadece tebrik etmek için mesaj yazdım gibi oldu ama teşekkür'le yetinemedim.

Ama ben sürenin önemli fakat ana faktör olmadığını düşünüyorum, bence ana faktör üretkenlik-hikaye-senaryo.

Çok güzel yazı admin,sadece tebrik etmek için mesaj yazdım gibi oldu ama teşekkür'le yetinemedim.

Ama ben sürenin önemli fakat ana faktör olmadığını düşünüyorum, bence ana faktör üretkenlik-hikaye-senaryo.

Beğendiğine sevindim. :)

Üretkenlik - hikaye - senaryo önemli tabii ki ama hepsi bir yere kadar. Drama dizilerinde süre uzunluğu çok fazla etki etmeyebilir. İki müzikli sahne koyar, olayları ağırdan alır günlük hayattan sıradan diyaloglar koyar süreyi geçirir. Ama komedi dizilerinde durum böyle değil. İzleyiciyi sürekli güldürmek zorundasın ve bu da oldukça zor. İlk başlarda bu mümkün tabii ama belli bir süre sonra malzeme tükenmeye başlıyor, dizinin tadı kaçmaya başlıyor ve reytingler düşüyor.

Şu an 20 dakika - 40 dakika olmalarını beklemek zor sitcomların ama 60 dakikayı geçmesin bari...

Çok Basit bizim halkımız aşka Vişnelerden başka işleri olmadığı için sıra onlara gelmiyor Yahşi Cazibeye yatak sahnesi koy Ateşli bak nasıl bir anda fırlama oluyor

özge özberk bu söylediğinde çok halı gerçekten... dizide sit-com özellikle en fazla 1 saat olması lazım.. o yarım saat demiş ama şimdi yayıncı kanal ve yapımcı hafatada 30 dk.lık dizi çekmez günlk diziler bile 60 dk. o taraftan bakalım...

bunu demesinin nedeni olarak canım babamın erken final yapmasından kaynaklandığını düşnyorum... canım babam güzel ve sıcacık bi aile dizisiydi.. ama galiba konusu daha çok çocuklara hitap ettiği için seyrci pek bakamadı diziye... oysa kadrosu süperdi.. tekrarları bile 10 share alıyor show tv biraz erken final yaptı ama her işte bi hayr vardır diyelim :D şimdi pis yedilide...

bence de sit com ların süresi 40 dk yı geçmemeli.