Sinemanın Gizli Kahramanları:Dublörler

The_Erinch

Konu Sahibi
Favori Üye
Reaksiyon puanı
35,147
Puanı
1,060

Sinema ve dizilerde ağzımız açık izleriz sevdiğimiz aktör yada aktrisleri ama işin arka planında;ağzımız açık izlediğimiz aksiyon sahnelerinde,atmala,zıplama,hoplama bir çok can alıcı anlarda aslında kendi hayatlarını riske eden insanlar var bu sektörde...Çoğunun adını,sanını bilmiyorum... Yerli,yabancı tüm filmlerde usta oyuncuların birçok filminde dublörlerle çalıştığını biliyoruz.

Dublörün kelime anlamına bakarsak; Yetenek isteyen, tehlikeli veya asıl oyuncunun oynamak istemediği sahnelerin çekiminde asıl oyuncunun yerine çıkan, yapısı ve yüzü asıl oyuncuya çok benzeyen ya da benzetilen kimse olarak kabaca tanımlayabiliriz.

Bu sektörde bu sınıfa 1903 yıllarından itibaren ihtiyaç hissedilmeye başlandı. İlk olarak ise 1908 yılında "The Count of Monte Christo" filminde gerçekleşti ve bu filmde ilk kez bir dublör görev aldı. Bu filmde ve geçmişte yapılan ilk tehlikeli hareket, yüksek bir kayalıktan şelalenin içine atlamak oldu. Bu hareketi gerçekleştiren kişi bir akrobat ve sirk artistiydi; bu atlayış için de tam 5 $ ücret aldı.

İlk aksiyon film yıldızı Broncho Bill Anderson sayesinde bu aktörlük resmileşmeye başladı.Yıldız tehlikeli sahnelerde oynayamadığı için dublörlük aslında sinema sektörüne sızmaya başladı...İlk zehir o zaman verilmiş oldu.

Dublörlüğün ilk zirve yaptığı film ise zamanında sektöre damgasını vuran Ben Hur filmi olmuştur.

Dünyada birçok yıldızın görsel basına yayılmış dublörlerine bakmak istersek;

Yerli Sektörde Dublörlere bakmak gerekirse;

Eski türk filmerlinden bu yana ülkemizdede dublörlük yaygındır;

Bunla ilgili bir TRT belgeselinden kesit sunmak isterim;

Birde Dublör kullanılan filmlerden çok kısa örnek içeren bir video;

Dublör olmak için oyunculuk deneyimi yada okullar bitirmenize gerek yok.

En önemli öğe Benzerlik. Bir Ünlüye benziyorsanız kendinizi hemen bir ajansa atmanız lazım.

3000 tl den 30.000 tl kadar giden ücretler mevcut...Tabi oynadığınız sahne,risk,tehlike göre sıfırlar değişiyor..

Ama unutmayın Asıl adam kenarda oturup,içkisini yudumlarken..atlayan,zıplayan,arabanın altında kalan,4. kattan atlayan,dayak yiyen siz oluyorsunuz...Alkışı alan her zaman ana karakter olsada... Bence Dublörler gerçekten çok değerli. Kıymetleri bilinmeli.

Bildiğiniz örnekleri;videoları paylaşarak konuyu genişletebilirsiniz.
Teşekkürler.

Not: Konuyu aklıma sokan @Emre Ozansoy a teşekkür ederim.

Harika bir konu olmuş, eline emeğine sağlık abi.

Yeşilçam dublör olaylarını biliyorum, ama geçen gün gördüğüm Masumiyet ve Son Yaz dublörlerine şaşırdım. Onları buraya bırakayım:

Reactions: The_Erinch