2021 Sen Hiç Ateş Böceği Gördün Mü? - Film Yorumları

Emre Ozansoy

Konu Sahibi
Moderatör
Katılım
26 Ağustos 2017
Mesajlar
71,555
Reaksiyon puanı
56,792
Puanı
1,060
Web Sitesi
twitter.com
Ewbwe09XEAA73JV


Tür: Komedi
Süre: 114 dakika

Yönetmen: Andaç Haznedaroğlu
Senaryo: Yılmaz Erdoğan

Oyuncular:
Ecem Erkek
Devrim Yakut
Engin Alkan
Asuman Dabak
Beyti Engin
Özlem Tokaslan
Ahmet Rıfat Şungar
Cezmi Baskın
Merve Dizdar

Filmin Fragmanı:


 
Katılım
22 Aralık 2011
Mesajlar
18,893
Reaksiyon puanı
8,677
Puanı
860
Konum
Antalya
Filmi izledim. Notum 8/10

Film gayet başarılı olmuş. Hatta hüznü de komik bir dille anlatmaya çalışmış olmaları insana nasıl tepkiler vereceğini şaşırtıyor.
Çok ayrıntılı yorumlar yaparak izlemeyenlerin heveslerini kaçırmak istemiyorum. Sadece 2 puanı kırdığım yerleri söyleyeyim. Sonlara doğru küçük mantık hataları vardı. 2000 yılında reklam ekranlarında son yıllarda çıkmış olan film fragmanı gördüm. Ve sokaktaki insanların giyinme şekilleri, arabalar vs. pek 2000 değildi.
Birde Ecem Erkek'e yaşlı makyajı yapmak yerine gerçekten kendisine benzeyen bir oyuncu olan Binnur Kaya daha iyi olurdu. 2000 yılı yaşlılık hali ne kadar başarılıysa hikayeyi anlatırkenki yaşlılık hali bir o kadar eğretiydi.
 

Gizmen

Favori Üye
Katılım
12 Nisan 2018
Mesajlar
6,894
Reaksiyon puanı
2,857
Puanı
360
Yaş
24
Filmi o kadar sevdim ki. Twitter'a yorum yapmıştım ama kısıtlıydı burada biraz daha açmak istiyorum. Film Türkiye'nin gerçeklerine çok iyi bir şekilde parmak basıyor. Bu kargaşanın ortasında umuda tutulan genç bir kadın. Özellikle evlerin yükselip koca konağın boğulma sahnesi beni gelecek için endişelendirdi. Ne diyor filmde.. lambalar sadece yanar, ateş böcekleri ışık verir. Bu ince laflar kendine hayran bıraktı
 

Aserat

Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,508
Reaksiyon puanı
62,794
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Oyunu geçen yaz bir şekilde bulup izlemiştim ve hayran kalmıştım. Yılmaz Erdoğan'ın ne kadar usta bir senarist, Demet Akbağ'ınsa Türkiye'nin başına gelmiş en iyi oyunculardan biri olduğunu iki saat boyunca cümle aleme gösteren çok kaliteli bir yapımdı. Ben açıkçası yeni nesillere ulaşması için böyle bir film uyarlaması yapılmasını da yadırgamıyorum. Yurt dışında tiyatro oyunları sinema filmi yapılınca (üstelik Oscar'a aday olunca) bir şey olmuyor da bizde mi göze batıyor anlamıyorum. Tüm gelişmelerden haberdar olsam (ya da izledikçe hatırlasam da) sanki ilk kez izliyormuşçasına keyif aldım. Özellikle Gülseren ve Nazif Bey'in ilişkisi oyundaki kadar güzeldi. Zaten tekst o kadar iyi ki yapılan bazı değişiklikler bile o kaliteyi kolay kolay bozamıyor.

Gülseren her açıdan çok iyi yazılmış bir karakter ve bir oyuncu için de harika fırsat hele ki Ecem Erkek gibi daha yolun başında diyebileceğimiz biri için. Demet Akbağ'la kıyaslamak haksızlık olur çünkü orada gerçekten aşmış bir iş vardı orada. Ama bence kendisi de bu zorlu rolün altından başarıyla kalkmış. Keşke Güldür Güldür'deki bağırtılı karakterlerle kendini harcamak yerine farklı projelerde görmeye devam etsek çünkü uyduruk bir güldürü programından çok daha fazlasını hak ediyor bana kalırsa. Engin Alkan ve Devrim Yakut başta olmak üzere yan kadro da her zamanki gibi başarılı performanslar çıkarmış. Bu arada Sinan Bengier'in hem oyunda hem de filmde aynı karakteri canlandırması ilginçti. :A

Filmin negatif tarafları ise:
Sonunun tamamen değişmiş olması. Oysa normalde Gülseren'i ziyaret eden adam haber spikeriydi ve oyunun sonunda da 60 yıllık böylesine güzel bir hikayenin haber bülteninde iki dakikaya sıkıştırıldığını ve sonrasında boş beleş hayvan haberiyle (Show TV'nin kulakları çınlasın :A) devam ettiğini görüyorduk. Böylece verilmesi gereken mesaj çok ince bir şekilde aktarılıyordu. Ama burada Youtuber'a dönüşmüş ve aralarındaki arkadaşlık ilişkisinin gelişimine de yer verilmediği için son sahnedeki halleri de pek ikna edemiyor. Ayrıca Gülseren'in yaşlılık makyajı da ne yazık ki pek iyi olmamış. Yine Ecem Erkek de yaşlı bir kadına göre bir tık daha fazla enerjik duruyordu.

Unuttuğum için izlerken aklıma gelmemişti ama yorumlardan gördüklerimi söylüyorum Gülseren'in okul müdürünün gizli eşcinsel olması, dinci amcanın sonrasında milletvekili olması gibi detaylar makaslanmış. Yine komünist dayı ve dinci amcanın hikayedeki ağırlıkları da biraz azaltılmış. 1999'da yazılan oyunun çağdaşlığı ve 2021'de gelmek zorunda bırakılan hali görmek üzücü.

Yine de Netflix'in şu ana kadarki en iyi yerli filmi olmuş. Açıkçası böyle bir filmi sinemada izlemeyi isterdim ve gişesi de iyi gelirdi. Bu kadarına da şükür deyip herkese tavsiye ederek yorumumu bitireyim. :A

7.5/10
 

mesmeso

Moderatör
Katılım
27 Kasım 2016
Mesajlar
17,529
Reaksiyon puanı
9,535
Puanı
860
Yaş
24
Konum
Trabzon
Net bir şekilde Netflix'in en iyi yerli filmi olmuş. Ecem Erkek şov yapmış. Komedyenlerin dramı çok güzel oynayabildiğini bir kez daha göstermiş.

Filmde her duyguyu yaşadım. Deli gibi güldüğüm sahneler de oldu aşırı üzülüp gözümün dolduğu sahneler de oldu.

Filmde bir şey eksikti ama hâlâ çözemedim. Bir türlü o vurucu etkiyi yakalayamadım. Yine de bu haliyle çoğu filmden kaliteli olmuş.

Oyuncu kadrosu da tiyatro oyunu kadar kaliteliydi. BKM'nin oyuncu kadrosu her zaman beni mutlu etmiştir. Bu filmin tiyatro versiyonunu da bulmayı çok istiyorum. Demet Akbağ'ın versiyonunu aşırı merak ediyorum.

8/10
 

Yiğitt

Emekli
Katılım
9 Aralık 2013
Mesajlar
79,171
Reaksiyon puanı
45,870
Puanı
1,061
Konum
Ankara
Dün gece izledim filmi, kesinlikle çok hoş ve güzel bir film olmuş. Dramı ve komedisiyle, oyunculuklarıyla enfes bir iş ortaya çıkmış. Ecem Erkek harika iş çıkarmış, karakterini çok sevdim diyebilirim. Yan kadro da çok güzeldi, hep tanıdık yüzlerdi zaten. Hepsi çok güzel işler çıkarmış. Nostalji havasını yaşadık bir yandan da.

Filmin müzikleri de güzeldi, yönetmen Andaç Haznedaroğlu güzel bir dünya kurmuş.

Yılmaz Erdoğan şaşırtmadı yine diyebilirim. :X

8/10
 
  • Beğendim
Reactions: mesmeso

serhatt

Moderatör
Katılım
10 Aralık 2014
Mesajlar
96,960
Reaksiyon puanı
62,563
Puanı
1,060
İzlediğim en dokunaklı, en duygusal, en etkileyici filmlerden birisiydi. Filmin ilk yarısı ne kadar eğlenceliyse ikinci yarısı bir o kadar hüzünlüydü.

Ecem Erkek ve Devrim Yakut rolleri oynamayıp yaşamışlar. Çok iyi bir ana-kız olmuşlar keza Engin Alkan'da baba rolü ile çok iyi iş çıkarmış, kızı ile olan ilişkisi de çok hoştu. Filmin bana göre en büyük eksisiyılların geçmesiyle birlikte hep aynı kalan simalar oldu. Mesela Gülseren doğarken de Merve Dizdar aynıydı evden giderken de. Ama o kadar hoş bir anlatımı vardı ki filmin çok da göze çarpmadı.

Engin Alkan ve Merve Dizdar'ın ayrılışları çok erken oldu, daha fazla izlemek isterdim. Herkesin tek tek gidişi, konağın en sonunda geçim sıkıntısı yüzünden pansiyona döndürülmesi... Ve Gülseren'in herkesin gidişini seyretmesi çok dramatikti, izlerken epey duygulandım. Aşık olduğu adamı geç bulup erken kaybetmesi de üzerine tuz biber oldu.

Ecem Erkek'in yaşlı halinin makyajı çok iyiydi fakat yine de eksik bir şeyler vardı, pek o yaşları yansıtamamış gibiydi. Uzun lafın kısası filmden fazlasıyla tat aldım, hiç sıkmadan kendisini izletti. Yan kadronun da hepsi çok iyi isimlerdi.

8.5/10
 
  • Harika
Reactions: Gizmen