Belgesel Samsara (2011) Film Bilgileri & Yorumları

gundix123

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
14 Aralık 2011
Mesajlar
4,188
Reaksiyon puanı
3,284
Puanı
459
0770802.jpg


Samsara (2011)

Türü: Belgesel
Yönetmen: Ron Fricke
Senaryo: Ron Fricke (concept and treatment written by), Mark Magidson (concept and treatment written by)

Oyuncular:
Balinese Tari Legong Dancers
Ni Made Megahadi Pratiwi
Puti Sri Candra Dewi
Putu Dinda Pratika
Marcos Luna

IMDb Sayfası

Filmin Özeti
[b:bb9bf25fce]Kelime olarak ‘samsara’ Sanskritçeden bire bir çevrildiğinde doğanın sonsuz döngüsü anlamına geliyor. Film de doğum, ölüm, yaşam ve reenkarnasyonu konu edinmiş. Beş yılı aşkın bir sürede, yirmi beş ülkede çekilen Samsara, insanlığın kutsal saydığı topraklardan, endüstrileşmenin en yoğun yaşandığı alanlara kadar geniş bir coğrafyayı kapsıyor. İnsan deneyiminin ve maneviyatının kavranılmaz derinliklerini araştıran saf bir sinema deneyimi sunan film, dünyanın çeşitli yerlerindeki insan topluluklarının umut etme biçimleri kadar korkularının ve arzularının da benzer olduğunun altını çiziyor. Artık çok az filmde kullanılan analog 70mm film formatıyla çekilen film, insanlığı doğaya bağlayan yaşam döngüsünün görsel bir yansıması. Ne bir gezi güncesi, ne de bildiğimiz anlamda bir belgesel olan Samsara, kesinlikle büyük ekranda görülmesi gereken, duyularınızı harekete geçirecek eşsiz ve belki de ruhani bir sinema yolculuğu! [/b:bb9bf25fce]

Filmin Fragmanı

 
Mükemmel, olağanüstü bir sanat eseri! Tek bir kelime dahi olmamasına karşın sonuna kadar zevkle izletmeyi başaran bir sinematik belgesel şaheseri. O müzikler neydi öyle!

İnsanoğlunun kültürünü bütün gerçekçiliğiyle ve tarafsızlığıyla destansı bir şekilde anlatmışlar. Söze gerek yok, her şey izleyicinin yorumuna bağlı.

O ezan sahnesi hele! Tüylerim diken diken oldu, hayatımda duyduğum en güzel ezan seslerinden biriydi, gayrimüslimi imana getirecek kadar mükemmeldi. :)

Filipinler cezaevindeki dans gösterisi bir ayrı güzeldi ; bunu daha önce sanırım haberlerde izlemiştim.

Genel olarak Doğu kültürünün etkisinde çekilmiş, mistitizme sonuna kadar başvurulmuş. Görüntülerle müziğin ahenkle dansı anlatılmaz yaşanır.

34-35.dakikalarda gösterilen ve sanırım Japonya ya ait olan şehir görüntüsü de baş döndürücüydü. En çok etkilendiğim sahnelerden biri. Akşam saatlerinde kuş bakışı olarak bütün bir kentin hızlı gösterimi, karıncalar gibi insanlar, yılan gibi kıvrılan trafik, resmen geleceğin bilimkurgu filmlerindeki gibi olmaya başlıyor yavaş yavaş şehirler.

Açıkcası beni ruhsal olarak çok fazla rahatlattı bu belgesel. Elbette müziklerin etkisi büyük. İnsana dünyadaki konumunu sorgulatıyor ; onlarca kültür, din, çeşit çeşit insan davranışları, çeşit çeşit güzellikler... Çoğu kültür birbirinden farklı olsa da aslında hepsinin belli bir ortak noktaları var. Açıkcası ben bu belgeselde gösterilen kültürlere kendimi çok aşırı uzak hissetmedim. Bir de bütün kültürlerde çocuklar hep aynı. :)

Türkiye yi gösterdikleri sahneler de hoşuma gitti özellikle Sultanahmet Camii nin mimarisini yeniden görünce heyt be dedim. :)


Doğa kültüründen şehir kültürüne, fabrika kültürüne, din kültürüne, teknoloji kültürüne... İnsanoğlunun hayatındaki birçok kültürü gözler önüne sermiş eşsiz bir el emeği göz nuru çalışma.

Bu belgeselin kardeşi sayılan "Baraka" belgeselini de listeme aldım, teknik ve format olarak birbirlerine yakın belgesel. Onda da tek kelime konuşma olmaksızın dünyanın çeşitli yerlerine dağılmış insanoğlunun kültürlerini gözler önüne seriyormuş. Eğer Samsara yı beğendiyseniz onu da öneririm. :)


10/10