Reyting Sonuçlarını İzleyiciler Neden Göremiyor? Sina Koloğlu Yazdı!

Emre Ozansoy

Konu Sahibi
Moderatör
Katılım
26 Ağustos 2017
Mesajlar
71,746
Reaksiyon puanı
56,939
Puanı
1,060
Web Sitesi
twitter.com
Dizi ve programların izlenme oranlarını dizi takipçileri neden göremiyor?

99b0c1bc8aa192af836d75aa9a90812c_640x640.jpg


Geçtiğimiz yıllarda Televizyon İzleme Araştırmaları A.Ş. (TİAK), mahkeme kararı ile internet sitelerinde ve bazı gazetelerde yer alan reyting tablolarının yayınlanmasını yasaklamıştı. Bazı siteler yayınlamaya (Medyaradar, Medyafaresi, Uçankuş) devam ederken, Milliyet Cadde yazarı Sina Koloğlu TİAK yetkilisi ile yaptığı konuşmayı köşesinde yazdı.

İşte Sina Kolooğlu'nun "Reytingleri Görebilmek" başlıklı yazısı:

Bazı internet sitelerinde yer alıyordu ‘İlk 100 program’...
Sonra birden yasaklandı. Yabancı basını takip ediyorum. Sektörle ilgili siteler ya da yabancı gazete ve dergi sitelerinde televizyon programlarının izlenme oranları ile seyredilme sayılarıyla ilgili bilgiler yer alıyor. Bizde birden kaldırıldı. Durumu, Televizyon İzleme Araştırma Komitesi
TİAK’a sordum.

‘Veriler yasal değildi!’

“Televizyon izleyici ölçüm verileri; ölçümde olan kanalların ve medya planlama şirketlerinin abonelik sistemiyle faydalanabildiği verilerdir. Bunların gizliliği abonelerle TİAK arasında imzalanmış sözleşmelerle korunmaktadır. Takdir edersiniz ki abonelerin ciddi bütçeler ödeyerek faydalandıkları ticari veri tanımındaki bu verilerin serbestçe kamuoyuyla paylaşılması, haksız rekabet yaratabilecek bir durumdur” yanıtını aldım. Geçmişteki bu paylaşımlarla ilgili söyledikleri: “Geçmiş dönemde internet sitelerinde görmüş olduğunuz veriler izinsiz olarak elde edilmiş ve yayın hakkı bulunmayan kurum ve kuruluşlar tarafından yayınlanan ve ne yazık ki çoğunlukla hatalı/yanlış ögeler taşıyan verilerdir. Bu konuda kanuni haklarımızı kullanarak, bu verilerin yayınlanmasını engellemiş bulunuyoruz. Yani bu durum bir yasak getirme değil; yapılan bir yanlışın düzeltilmesidir” Düzeltilme olarak niteleniyor.

‘Her ülkenin kendi dinamiği’

“Her ülke kendi dinamikleri ve standartları çerçevesinde verileri yayınlama inisiyatifine sahiptir. Bizdeki uygulamalar ölçümün tüm taraflarının bir arada bulunduğu TİAK Yönetim Kurulu kararıyla sadece internet sitemizde aylık özet tablolar olarak yer almakta bunun dışında kamuoyuyla hali hazırda paylaşılmamaktadır” diyor TİAK. Aylık veriler bir genel değerlendirme içermektedir. Kanalların günlük izlenme oranlarının dağılımı özetle...

Bilmek hakkımız değil mi?

Şahsen sektörle ilgili bir yazar olarak bu verilere ulaşmak istemem ama vatandaşın ‘Bizim dizi ne yaptı bakalım?’ diye merak etmesi doğal değil mi? Bizim dizilerin yabancı ülkede ne kadar izlendiğini görebiliyoruz. Daha geçen gün yazdım Kolombiya’daki oranı... Yani neden bizde böyle ‘ketum’ ve ‘gizli’ bir hal oluyor? TİAK’tan ufak bir umut mesajı geliyor gibi; “Diğer taraftan önümüzdeki dönemlerde mevzuat ve genel işleyişin izin verdiği ölçülerde data paylaşımını genişletmek için çalışmalarımız sürüyor.” Bir usulü, bir usturubu vardır bu işin mutlaka.
 
Son düzenleme:

Gerekli24

Favori Üye
Katılım
2 Şubat 2020
Mesajlar
11,880
Reaksiyon puanı
10,393
Puanı
710
Yaş
21
Konum
Bursa
Tek uçankuş Instagram var benim bildiğim kadarıyla orasıda giderse yayınlayan yok. Her yeri engellediler
 

xemrexxx

Favori Üye
Katılım
18 Mart 2012
Mesajlar
181,500
Reaksiyon puanı
132,432
Puanı
1,061
Konum
İstanbul