Başyapıt - 3 Reservoir Dogs / Rezervuar Köpekleri (1992) - Film Yorumları

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,001
Reaksiyon puanı
49,676
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
0105236.jpg


Rezervuar Köpekleri - Reservoir Dogs (1992)

Türü: Suç, Dram, Gerilim
Yönetmen: Quentin Tarantino
Senaryo: Quentin Tarantino, Roger Avary (background radio dialog), Quentin Tarantino (background radio dialog)

Oyuncular:
Harvey Keitel
Tim Roth
Michael Madsen
Chris Penn
Steve Buscemi

IMDb Sayfası



Filmin Özeti
Joe Cabot büyük bir elmas mağazasını soymak için ,oğlunun da dahil olduğu bir ekip hazırlar. Renk isimlerini kod isim olarak kullanan ekibin adı, "rezervuar köpekleri". İşinin ehli gibi gözüken ekipte, Joe'nun oğlu da vardır. Soygunun planları yapılır. En ince detayları bile gözden geçirilmiştir. Ama soygun planlandığı gibi işlemez. Mağazaya gelindiğinde tuzağa düşerler. Ekibin içinde polis olduğunun farkına varırlar. 'Kim, kime silahını çekeceğini',, 'kimden şüpeleneceğini, bilemez durumdadır. Silahlar çekilir. Etraf bi anda kan gölüne döner. Soyguncuların bir kısmı bir depoya sığınır. Depo içerisindede bir hesaplaşma vardır.

Rezervuar Köpekleri ya da orijinal adıyla Reservoir Dogs Amerikalı yönetmen Quentin Tarantino'nun ilk filmi.

Tarantino'nun senaryosunuda kendisinin yazdığı film, sinemaya alışılmadık bir tarz getirdi. Bol kanlı şiddet sahneleri, neredeyse hiç bir şey ifade etmeyen diyaloglar, karmaşık anlatım tarzı ile yönetmenin, diğer filmlerinin öncüsü diyebiliriz. Ünlü aktör Harvey Keitel, bu filmde hem oyuncu hem de yapımcı olarak yer alır.

Filmin Fragmanı
 

MasacRE

Favori Üye
Katılım
5 Ocak 2012
Mesajlar
32,523
Reaksiyon puanı
28,160
Puanı
1,059
Bol kanlı, küfürlü, şiddet dolu Quentin Tarantino sinemasının ilk örneği. Benim çok beğendiğim ama herkesin de hoşuna gitmeyeceği bir tarzda olduğu aşikar filmin. Düşük puanlar bekliyorum yani :D Bu arada filmi daha önce izlemiştim ama genel konusu hariç hiçbir şey kalmamış aklımda. İlk kez izliyor gibi izledim diyebilirim :D

Bir başarısız soygun girişimi sonrası depoda hesaplaşma üzerine geçiyor filmin çoğu. Ayrıca arada karakterleri de flashbacklerle görüyoruz. Farklı tarzlardaki karakterler ve onların arasında geçen diyalogları çok iyi. Steve Buscemi, Harvey Keitel, Tim Roth gibi başarılı aktörler de en iyi şekilde canlandırıyorlar karakterlerini. Tabii ki bir Tarantino klasiği olarak kendisi de filmde kısa bir rol alıyor :)

Favorim ise Mr. Pink
Baştaki bahşiş muhabbeti, isimler seçilirken yaptığı itirazlar ve olaylar olurken takındığı tavırlar çok hoşuma gitti :D En sonunda da tek kurtulabilen o oldu zaten paralarla birlikte. Tabii polisler de gelmişti sonda, büyük ihtimal o da orada yakalanmıştır ama en azından ölmedi o da bir şeydir :D

9/10
 

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,001
Reaksiyon puanı
49,676
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Tarantino'nun en sevdiğim filmlerinden biri. İkinci izleyişimde de aynı lezzeti aldım. Zaten filmi neredeyse tamamen unuttuğumdan bana da yeni filmmiş gibi geldi, güzel oldu. :D

Az mekanda geçen, diyalog üzerine kurulu bir film. Tarantino'nun pek çok filminde alışık olduğumuz gibi karışık bir kurguyla ilerliyor. Merakta bırakıyor ve baştan sona sürükleyici bir şekilde devam ediyor. Harika da bir final yapıyor.

Eleştirilebilecek nokta flashback sahneleri olabilir. Bence hiç gerek yoktu. Yani olaydan öncesine ait flashbacklerden bahsediyorum, tamamen gereksizdi ve bence özensizdi. Bir de Tarantino'nun kan hastalığı biraz abartı boyutta yine. Neyse, onu öyle sevdik. :D

Oyuncu kadrosunda herkes çok iyi ama ben de en çok Steve Buscemi ve karakteri Mr. Pink'i seviyorum. Steve Buscemi candır zaten. :):)

9/10
 

sürgünüm

Emekli
Katılım
24 Eylül 2012
Mesajlar
54,421
Reaksiyon puanı
65,193
Puanı
1,059
Filmin az çok konusu aklımda kalmış da bahşiş muhabbetini unutmuştum, çok iyi geldi. :)

O meşhur toplu yürüyüş, tuvalet hikayesi, Mr. White'ın Mr. Blond'a "You are my f.cking hero!" deyişi de çok iyiydi. :)

Buram buram Tarantino kokan bir film. Kafe ve araba sahneleriyle biraz ayrılsa da büyük bölümü tek mekanda geçmekte.. Diyloglar her zaman ki gibi harikulade. Aksiyon çok fazla yok ama karakterlerin ağzından çıkan her bir kelime ile filmi sevmeyi başarıyorsunuz.

Başta Harvey Keitel ve Steve Buscemi olmak üzere oyunculuklar çok iyiydi fakat kimin köstebek olduğu biraz erken açıklanıyor. @OzaN'ın da dediği gibi flashbacklerle geriye gitmek de sıkıcı ve gereksizdi.

Sesler, diyaloglar, ışık bakımından taktire layık bir filmdi. Keza film müzikleri de aynı şekilde film için bestelenmiş gibiydiler çok iyiydi..


9/10
 

mesmeso

Moderatör
Katılım
27 Kasım 2016
Mesajlar
17,527
Reaksiyon puanı
9,533
Puanı
860
Yaş
24
Konum
Trabzon
Film bana fazla sarmadı. Bana göre öyle aman aman bir film değil. Restaurant sahnelerinden sonra fazla zevk almadım. Filmden zevk aldığım tek şey bol kanlı olmasıydı. Birde az mekan kullanılmasıydı. Konu olarak ta beni içine çekemedi. Filmin seveni çoktur ancak gerçekten ben sevemedim.

6/10
 

Dosi

Süper Mod.
Katılım
10 Mart 2015
Mesajlar
85,157
Reaksiyon puanı
107,776
Puanı
1,060
Etkinlikte hangi filmi izlesem diye düşünürken filmin konusunu okuyunca izlemeye karar verdim. Filmde soygun anı, öncesi ve sonrası olan kısımlarını izlemek ilgimi çektiği için sıradaki filmim oldu. Farklı tarzda bir filmdi ve genelde az mekanda sahneler olmasına rağmen kendini izlettirdi ama arada sıkıldığımda oldu. Ben diğer yorumların aksine flashbackleri gereksiz bulmadım. O sahneler olmasaydı sadece yapılan diyaloglar daha fazla sıkılmama sebep olabilirdi.O sahnelerlede filmin süresi dolsun istenilmiştir.
Soygun nasıl yapıldı, mekanda neler oldu izleyemedik. Ben o kısımları izleyeceğimi sanmıştım konusunu okuyunca:D Kurtulup kacan Mr.Pink ne yaptı izlemek isterdim. Yakalandımı yoksa kaçabildimi soru işareti oldu. O kaçtıktan bir kaç dakika sonra polisler içeri girdi ve bu kısımda yakalanmış olma ihtimali daha yüksek gibi.

Adamların takma isimleri ilginç bir detay ve bol argo kelimeler ve kan olan bir film oldu. Bu kadar vahşet pek tarzım değil :A
O vurulan kişinin köstebek olması sürprizdi. Mr White, Mr. Orange'nin köstebek olduğunu bilseydi ona böyle duygusal yaklaşmazdı. Onun sıcak davranışları diğerlerinin sonu oldu. Diğer polise yapılanlar ve özellikle kulak kesilme sahnesine bakamadım :S
8/10
 

Sherlock

Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,069
Reaksiyon puanı
47,672
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Tekrar izlemek çok iyi geldi, tam bir Tarantino filmi.

Diyaloglar her filminde olduğu gibi muazzam, kamera açıları çok iyi, neredeyse tek bir mekanda geçiyor ve en önemlisi bol kanlı. Bu adamın tarzına ve kurgusuna hayranım.

Film dışarıdan ve Tarantino'nun tarzını bilmeyenler için dışarıdan bakıldığında sıradan bir soygun filmi gibi gelebilir, ancak hiç öyle değil. Hatta neredeyse aksiyon yok diyebiliriz. Film daha çok, soygunu planlayan ve gerçekleştiren karakterlerin birbirleriyle olan çatışmalarına odaklanıyor. Hatta ve hatta soygun anını hiç göremiyoruz, sadece karakterlerin anlattığı kadarıyla olaya hakimiz.

Flashback sahneleri beni rahatsız etmedi, olmasaydı da tabii ki olabilirdi ama olmasının bir mahsuru yok bence. Bahşiş sahnesi ve karakterlerin takma adlarının belirlendiği iki sahne kesinlikle filmin en iyi sahneleri.

Bütün oyuncuların performansları çok iyi ancak bir ismi öne çıkarmam gerekirse bu Steve Buscemi olurdu. Mr. Pink karakteri en sevdiğim karakter zaten filmde.

Mr. Pink mekandan tek sağ kurtulan oluyor ama dışarıdan gelen seslere bakılırsa polisler tarafından ya yakalanıyor, ya öldürülüyor. Ben yakalandığını düşünenlerdenim. Ancak kesinlikle elmasları alıp kaçabildiğini sanmıyorum.

Puan: 9/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga

Tolstoyevski

Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,283
Reaksiyon puanı
39,933
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
Klasik Tarantino örgüsünde geçen leziz bir suç filmi. Tarantino sinemasının ilk köşetaşlarından, kah ve vahşetin sanat olarak icra edildiği ilk film belki de.

Son sahnede herkesin birbirini öldürdüğü sahne, o döneme kadar sinemada pek görülmemiş özgünlükte efsaneydi.

9.0
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga and Dosi